Шкідливим звичкам скажем - НІ!

Про матеріал
Мета: поглибити знання учнів про шкідливі звички; ознайомити з їхніми наслідками; сформувати уявлення про відповідальність за власні дії.
Перегляд файлу

Тема: Шкідливим звичкам скажем –НІ!

 

Мета: поглибити знання учнів про шкідливі звички; ознайомити з їхніми  

           наслідками; сформувати уявлення про відповідальність за власні дії.

Обладнання: повітряна кулька, маркер, плакат «Дерево», листочки, плакат «Асоціативний кущ», Плакат «Дорога здоров’я», карточки з завданнями.

Тип заходу: заняття з основами тренінгу.

Хід заняття

Вступне слово: На сьогоднішньому заході ми з вами поговоримо про «Шкідливі звички», та про те, як вони шкодять нашому здоров’ю. І взагалі які наслідки вони несуть за собою наслідки. Це можуть бути покарання як позбавлення волі так і сплата штрафу. Отже давайте розпочнем з вами як і кожен тренінг з знайомства.

 

1 Привітання

Обладнання: маркер, повітряна кулька.

Кожен з учнів пише на кульці шкідливу звичку. Говорить своє ім’я та шкідливу звичку яку він написав чому він вважає так і передає кульку сусідові. Так кулька повинна дойти до тренера. Кульку тренер лопає і говорить:

-        Так як зникла ця кулька, так нехай і зникнуть шкідливі звички.

2 Правила роботи в групі

А зараз ми з вами складемо свої правила роботи в групі.

ü Не перебивати

ü Бути активним

ü Поважати думку інших

ü Висловлювати свою думку

ü Відповідати чітко і коротко

ü Говорити лише від свого імені

3  Очікування

Обладнання: плакат «Дерево», клей, листочки.

Отже вам я роздала тільки що листочки в нас на дошці висить плакат з намальованим деревом. На листочках ви пишете, що ви очікуєте від нашого заходу, і наклеюєте на малюнок дерева та говорите свої очікування.

4 Вправа «Асоціативний кущ»

Обладнання: плакат «Асоціативний кущ», маркер.

Діти коли ви чуєте слова шкідливі звички то з чим у вас вони асоціюються.

Говоримо та записуємо на плакаті.

Шкідливі звички Комп’ютерні ігри   Тютюнопаління

 

Наркотики  Алкоголь Переїдання   

5 Розповідь вчителя «Правопорушення і шкідливі звички»

Шкідливість куріння.

       Запитання до учнів: Що таке тютюн? (учні висловлюють свої думки)

       Тютюн — це однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для куріння. До складу листків тютюну входять такі речовини як нікотин, білки, вуглеводи, органічні кислоти, смоли і ефірні олії. Основна особливість тютюну, завдяки якій він відрізняється від інших рослин родини пасльонових, — вміст нікотину. 

       Нікотин — одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. У чистому вигляді це безбарвна оліїста рідина неприємного запаху, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку.

       Смертельна доза нікотину для людини — 50-70 мг (1 мг на кілограм маси тіла). Відомо, що кількість нікотину, який надходить із тютюнового диму в організм, становить приблизно 1/25 вмісту його в тютюні. Важливе значення має те, як часто роблять затяжки під час куріння. Людина дістає смертельну дозу нікотину. Викурюючи 20-25 сигарет на день.

       Отруйність нікотину відчув кожний, хто взяв у рот першу в житті сигарету. Ніхто не може докурити першої сигарети до кінця. Цьому заважають запаморочення й нудота, а часом і неприємні відчуття, такі як інтенсивне слиновиділення, шум у голові, головний біль, серцебиття, загальна слабкість, тремтіння рук, блювання, пронос. Поступово організм пристосовується до нікотину і куріння не викликає таких неприємних відчуттів. Хоча отруєння організму триває, але довго воно ніяк не виявляється.

       А почати куріння набагато легше, ніж покинути. Отож, краще не починати.

Алкоголь і алкоголізм, їх шкідливий вплив.

       Якщо в людини знижений самоконтроль та недостатній рівень культури, вживання алкогольних напоїв може стати системним, а доза спожитого алкоголю надмірною. Це зумовлює уявні комплекси негативних наслідків. Найтиповіші серед них – формування алкогольної залежності, а далі патологічні зміни в усіх органах тіла людини.

        Це сприяє розвиткові тяжкого і небезпечного захворювання – хронічного алкоголізму. Ця хвороба руйнує особистість, людини і призводить до загибелі. Вирватись з цього дуже важко. Значно легше не потрапити в цей світ взагалі. Адже це залежить від самої людини та її переконань, світогляду. У травній системі алкоголь швидко всмоктується в кров і розноситься до клітин головного мозку. Це проявляється збудженням, радісним настроєм (ейфорією, балакучістю, тощо). Людина втрачає почуття самоконтролю, сорому, стає брутальною і може здійснити такі вчинки, які, перебуваючи у тверезому стані, ніколи б не зробила. Давно помічено, що люди, які мають згубну звичку до спиртного, частіше за інших хворіють на різні застудні хвороби органів дихання, тому що алкоголь ослаблює організм. Поширена думка про корисність алкоголю як засобу, який підвищує апетит. Дійсно після вживання спиртних напоїв збільшується виділення шлункового соку, і таким чином в більшості випадків покращується апетит.

       Проте, це може спостерігатися тільки спочатку, поки організм не перевантажений алкогольною отрутою. Системне вживання алкоголю призводить до того, що шлунковий сік, стимульований алкоголем, подразнює слизову оболонку шлунка і призводить до гастриту. Водночас з розвитком гастриту, порушується функція підшлункової залози, що призводить до панкреатиту. Зловживання алкоголем призводить до виразки шлунку і дванадцятипалої кишки, до цирозу печінки та інших захворювань.

       Алкоголізм спричиняє розвиток тяжкого і небезпечного захворювання – хронічного алкоголізму. Близько 5% підлітків які почали вживати алкогольні напої, закінчують життя в наркотичному диспансері, психіатричній лікарні або “на вулиці”. Вирватись з цього виру дуже важко. Значно легше в нього не потрапити.

Проблема наркоманії.

       За даними опитувань п’ята частка молодих людей знайомі з дією наркотиків. В місті молоді люди вживають наркотики вдвічі частіше, ніж на селі , при цьому в обох типах поселень зафіксовано збільшення числа молодих людей, що вживають наркотики. Найістотнішими причинами вживання наркотиків є цікавість, бравада, прагнення до незвичайних відчуттів, вплив оточення. При цьому стає очевидним, що цікавість підігрівається більш “досвідченими” товаришами і доповнюється власною самовпевненістю та наївністю початківця. Бажання випробувати незвичайні відчуття, спробувати щось, про що знають інші, підсилюється прагненням бути як усі, не виглядати білою вороною. Сприятливою умовою при цьому є відсутність батьківського контролю за життям і дозвіллям дитини.

Факторний аналіз масивів інформації розкриває структуру причин:
• важлива роль у цьому процесі такої особистісної риси, як конформізм. Він робить молоду людину, з одного боку більш відкритим впливові оточення, з іншого боку – обумовлює некритичне мислення, зайву самовпевненість, браваду, що штовхають його на “героїчні” учинки;
• “неблагополучна обстановка в родині”. Він відбиває негативний вплив на соціальний розвиток і здоров'я дитини таких моментів, як порушені сімейні зв'язки, напружені взаємини дітей з батьками, відсутність батьківського контролю. При цьому найбільш важливим стає відсутність батьківської уваги;
• відбиває потреби молодої людини справитися зі стресом, змінити фізичний стан. При цьому очевидно, що використання наркотиків, як спосіб справитися з навантаженням – є деяка данина молодіжній моді. Так часто молоді люди відповідають, що наркотики допомагають їм підбадьоритися, набути робочого стану, що вживати наркотики – це круто, що наркотики дають змогу мати кайф, зазнати незвичайних відчуттів;
 вплив інформації на ставлення молодих людей до наркотиків. Відсутність знань про наслідки вживання наркотиків, а також перекручені цінності і пріоритети стають благодатним ґрунтом для впливу інформації, що створює позитивне ставлення молоді до наркотиків.

6 Робота в групах

Обладнання: карточки з завданннями.

А зараз ми з вами поділемося на дві групи. Кожна група матиме своє завдання

       1 група: Створити рекламний ролик та продемонструвати його про

                      Тютюнопаління;

       2 група: Створити агітбригаду проти шкідливих звичок

       3 група: Порахувати стільки курець тратить коштів на сигарети протягом 

                     тижня, місяця і року (середня ціна сигарет). І що б ви купили

                     собі як би у вас були ці кошти.

7 «Дорога здоров’я»

 

У вас є в кожного вирізані кольорові стопи. На них ви пишете  що потрібно робити щоб бути здоровим. І наклеюємо на плакат. Отже давайте з вами  створимо свої кроки до здорового способу життя.

https://4.bp.blogspot.com/-Ph4TjFGehuQ/V_6YVDLb0sI/AAAAAAAAAC0/nW5GkhtEFG0CJ9iTUY48L6BilaZ22bGDACLcB/s320/IMG_20160226_125851.jpg

 

docx
Додано
17 жовтня 2019
Переглядів
1328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку