Шкідливий вплив на організм алкоголю, тютюнокуріння і наркотичних речовин

Про матеріал
Дана презентація дає коротку інформацію про звички, що є шкідливими для організму людини. Вони перешкоджають людині розвиватися як розумово, так і фізично. Причини появи даних звичок та наслідки їх впливу на організм людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Шкідливі звички — ряд звичок, що є шкідливими для організму людини. Вони перешкоджають людині розвиватися як розумово, так і фізично. Серед цих звичок виділяють декілька найбільш шкідливих: наркоманія, алкоголізм, токсикоманія, тютюнопаління.

Номер слайду 3

Набута шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Компонент тютюнового диму - нікотин. Викликає тютюнову залежність. Від хвороб, розвиток яких є наслідком тютюнопаління, щорічно помирає 5,4 млн осіб.

Номер слайду 4

Нікотин Нітрогеновмісна органічна сполука гетероциклічної будови. Це прозора масляниста пекуча рідина. Найбільший вміст: листя тютюну. Вміст нікотину в сигареті: на 1 гр. сигарети припадає 10 – 15 мг нікотину. Для дорослої людини смертельна доза нікотину: 50 – 100 мг нікотину.

Номер слайду 5

Нікотин через легені швидко потрапляє в кров і через 8 секунд починає впливати на головний мозок. Він спочатку збуджує, а потім гальмує процеси в нервовій системі. Підсилює серцебиття, Звужує кровоносні судини й підвищує артеріальний тиск. Для довідки: добова кількість серцевих скорочень у палія на 15-20 тисяч більше, ніж у людини, яка не палить. Серце палія перекачує за день на 1500 літрів крові більше, ніж у людини, яка не палить.

Номер слайду 6

Мозок – інсульт. Губи, рот, глотка – рак. Гортань, трахея – запалення, рак. Стравохід, шлунок – виразка, рак. Підшлункова залоза – рак. Кістки – остеопороз. Нервова система – неврити. Шкіра, зуби – зміна кольору, поява запаху. Легені, бронхи – бронхіт, емфізема, рак. Серце – ішемія. Сечостатева система – безпліддя, викидні, затримка розвитку плоду, рак, порушення статевих функцій. Периферичні судини – гангрена, захворювання суглобів та кісток. Шкода куріння :

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Етанол (інші назви: етиловий спирт, винний спирт, алкоголь; формула — C2H5OH) — наркотик, отрута; головна діюча складова алкогольних напоїв. Етиловий спирт — безбарвна рідина з різким запахом. З водою змішується в будь-яких пропорціях. Є добрим розчинником. Легкозаймистий. Молекулярна формула етилового спирту C2H6O, або C2H5 - OH. Структурна формула: В організмі людини немає жодного органа, який би не руйнувався алкоголем.

Номер слайду 9

Алкоголь – фермент алкогольдегідрогеназа 1 порція етилового спирту печінкою переробляється 3 годин. 24 % всіх хронічних хвороб печінки — алкогольної природи: гепатити (гострий і хронічний), жировий гепатоз і цироз. 80 г чистого спирту в день (для жінок — 20 г) протягом п’яти років — це ризик, що розвинеться одна з цих хвороб.

Номер слайду 10

Вплив алкоголю на: Печінку: цироз печінки Зміни в головному мозку – руйнування нейронів. Смертельна доза для дорослого 6-8 г спирту на 1 кг маси

Номер слайду 11

Про наркотики Наркотики – це речовини, що можуть викликати: ейфорію (стан наркотичного сп’яніння); залежність (психічну чи фізичну); наносять шкоду здоров’ю (приводять до тяжких захворювань) приводять до деградації особистості;

Номер слайду 12

Классифікація наркотиків Продукти переробки коноплі Опіатні наркотики Психостимулятори Галлюциногени Летючі наркотичні речовини

Номер слайду 13

Летючі наркотичні речовини Бензин Ацетон Клей «Момент»

Номер слайду 14

Токсикома́нія — хвороба, яка характеризується психічною, а іноді й фізичною залежністю від психоактивної токсичної речовини не віднесеної до списку наркотиків. Токсикоманія - вдихання побутової хімії . Хто це? Діти і підлітки у віці від семи  до сімнадцяти років. Викликає порушення роботи систем наших органів та їх повільне руйнування.

ppt
Додав(-ла)
Данильчак Юлія
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
13 березня
Переглядів
33
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку