Шкільна газета з фізики"Про тертя все та відверто"

Про матеріал

Публікація є шкільною газетою з фізики. Може бути використана у позакласній роботі, при поведенні тематичних тижнів з природничих дисциплін. Виготовляється як педагогом так і учнями. Може бути одним з учнівських проектів.

Перегляд файлу

Яка причина тертя?

1

Що може робити

1

Якби тертя не стало  

2

Про роль тертя в житті рослин і тварин

2

Тертя у швейній справі

3

Вікторина

3

Кросворд

4

Сила     тертя виникає тому, що поверхня будь-якого     тіла         має          різні нерівності у вигляді виступів і западин.       Коли                 одне тіло рухається              по            поверхні другого,   то            нерівності заважають цьому рухові

Проте      природа тертя набагато складніша.

Старанно поліруючи поверхні тіл, які перебувають у взаємному переміщенні, можна значно зменшити тертя, оскільки розміри нерівностей стануть значно меншими. Однак завжди настає момент, коли подальше полірування тертьових поверхонь не зменшує сили тертя.


Навпаки, сила тертя починає збільшуватися. Причиною такого ефекту є те, що під час полірування поверхонь зменшується відстань між молекулами. І коли ця відстань зменшується настільки, що молекули на обох поверхнях починають притягуватися, сила тертя збільшується.

Як             зменшити               шкідливе тертя?

                Разом     з    цим     у         всіх       суглобів       розділені

багатьох випадках                 тертя треба                 суттєво   зменшити. Для          цього      тертьові поверхні розділяють рідиною:                 спеціальним мастилом,              як             у                 двигуні автомобіля, чи навіть водою, як у пральних машинах, де вал активатора відділяється від втулки тонкою плівкою води. Учені встановили, що           ще           стародавні єгиптяни,                будуючи піраміди, поливали дорогу нільським               мулом,    що

синовіальною рідиною.

                Жоден       сучасний

механізм не можна уявити собі без кулькових та роликових підшипників. У них інженерна думка реалізувала те, що сила тертя кочення завжди менша від сили тертя ковзання. У такому підшипнику дві обойми розділені або кульками, або роликами.

Доповнені

зменшувало           тертя полозів саней, на яких перевозили            камінні брили.

Мастило розділяє дві поверхні і вони не взаємодіють через              зачеплення нерівностями.

Одночасно             мастило охолоджує               деталі     і виносить               часточки металу,   які з'являються      в окремих                 випадках. Навіть в усіх живих істот      існує       рідинне

змащення тертьових поверхонь.                 Поверхні

 

Підшипник


Що може робити тертя  

                   Цей             метод

зварювання запропонував в 1956        році         токар                 рудника "Ельбрус" Ставропольського краю А.І.Чудіков. Він взяв 2 невеликих стержні і закріпив один в патроні токарного верстата,                 другий    у різцедержак.          Запустивши станок    і               наблизивши стержні, за рахунок тертя між торцевими частинами він їх так міцно накалив, що після зупинки станка отримав один

зварений стержень.

При

випробуванні на наковальні на міцність зварювання вразило всіх присутніх. Стержень зламався, але не на шві, а далеко від нього.

Сьогодні зварювання           тертям широко впроваджена на багатьох підприємствах країни, так як цей метод


дуже                економічний           і продуктивний.

Крім             того         він дозволяє одержувати стійкі з'єднання і зварювати різні пари металів.

Слідом        за нашою країною зварювання тертям                стали застосовувати за кордоном.

Якби тертя не стало  

Всю ніч я спав не ця справа виявилася дуже складною. затягував ремінь у штанях, вони все спокійно. Ковдра раз ураз падало з намагалися звалитися, а жакет ліжка на підлогу і підняти його було Скільки я не старався також весь час сковзав з плечей. неможливо тяжко - воно неодмінно взяти мило в руки, вони, якби Те ж саме було і з моїми вилітало з рук. Все ж, на кінець, я дражнячись, крутилося в мильниці, черевиками. Ніякими хитрощами не заснув, але, коли вранці проснувся, до речі, вона також крутилася на можна було зав'язати шнурки, не впізнав своєї кімнати. Виявилося, полці і неоднозначно не хотіла миттєво розповзалися самі складні що спав на підлозі в кутку, де піддаватися. морські вузли, які навчився чомусь збилися всі речі. Мабуть зав'язувати, прочитавши один із

ж силою. Вирішив я умитися. Але і                  коли виявилось, що як би міцно не

Про роль тертя в житті рослин і тварин


В житті багатьох рослин тертя відіграє позитивну роль. Ось, наприклад, хміль, горох, боби і інші плетючі рослини. Дякуючи тертю, вони чіпляються за опори, що знаходяться поблизу утримуються на них і тягнуться до світла. Тертя тут створюється за рахунок того, що стебла багаторазово обплітають опору і тому дуже щільно прилягають до неї.


А ось рослини, що мають коренеплоди такі, як морква, буряк, ріпа. Сила тертя об ґрунт сприяє утриманню коренища в ґрунті. З ростом кореневища тиск оточуючої землі на ньому збільшується, а це значить, що сила тертя також збільшується. Тільки завдяки цьому так важко витягти із землі великий буряк, редьку, ріпу. Згадайте відому казку "Ріпка".

А такій рослині, як репах тертя допомагає розповсюджувати насіння, які мають колючки з невеликим заокругленням на кінцях.

Стр. 2

Ці колючки чіпляються за шерсть т в а р и н і р а з о м з н и м и переміщаються.

Насіння гороху завдяки своїй кулевидній формі і малому тертю кочення переміщуються легко самі.

Ш л я х о м т р и в а л о ї еволюції організм багатьох живих істот прилаштувались до тертя, навчились його зменшувати або збільшувати.

Так тіло риб має обтічну форму і покрите слизом, що дозволяє їм розвивати при плаванні велику швидкість.

Щетинний покрив моржів, тюленів, морських левів допомагає їм рухатись по льоду і по суші. Кістки тварин і людини в місцях їх рухливих з'єднань мають дуже гладку поверхню, а внутрішня оболонка порожнини суглоба виділяє спеціальну речовину, яка служить як би суглобною "змазкою". При ковтанні їжі і при її рухові по стравоходу тертя зменшується з а ра хуно к попе редн ь ого дроблення і пережовування їжі, а також змочування її слюною.

Рід органів хватання (до них можна віднести клешні рака, передні кінцівки і хвіст деяких видів мавп, хобот слона і т.д.) також тісно зв'язані з тертям. Але ж предмет чи жива істота буде тим сильніше схоплена, чим більше тертя між ним і органом хватання.

Величина ж сили тертя перебуває в прямій залежності від схоплюючої сили. Тому органи хватання побудовані так, що можуть або обхвачувати здобич декілька разів і за рахунок цього стягувати з великою силою.

ПРО ТЕРТЯ ВСЕ І ВІДВЕРТО

Швейна машина є майже в кожному домі і нею майже всі користуються. Але не всі знають, що шити нам допомагає тертя. Як? А ось так. В машині є цілий ряд вузлів, які працюють за рахунок тертя. Це і ремінний привід від ніжного маховика чи од валу електродвигуна до основного валу машини і механізм руху тканини. Зубчаста рейка, рухаючись вперед і назад, своїми зубцями захоплює тканину і переміщує її. Тертя тут збільшується за рахунок ланки, що притискує тканину до зубчастої рейки в момент переміщення нитки на шпульку човника використовується фракційна передача, дія якої також ґрунтується на дії сили тертя.


Але тертю - помічнику тут зіпсуватися. Для

зменшення тертя голки об матеріал голку дуже ретельно полірують, а при шитті деяких матеріалів (шкіра, резина, шкільні тканини) використовується відповідна змазка голки і нитки. Деколи використовують спеціальні голки з стовщенням на кінці. Така голка проколює в матеріалі збільшений отвір завдяки чому зменшується тертя між матеріалом і рештою голки. На голках для швейних машин роблять два подовжніх жолоба. До чого? Якщо б їх не було, то нитка при проходженні через тканину внаслідок великого тертя псувалася б і втрачала б свою стійкість. Жолобки захищають її від дотику з матеріалу - нитка ніби


Світ планет і фізичних тіл, які оточують людину, а також світ самої людини. Якщо всі слова в кросворді розгадані вами правильно, то у виділених клітинках ви прочитаєте назву приладу, зображеного на рис. 3.

- Ось, і добре - ефект ви винайшли. А теперь знайдите його

 

 Без слів.

 

pdf
Додано
24 липня 2018
Переглядів
1652
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку