Школи і лідери європейського модерну

Про матеріал
Мета - створення умов для розкриття особливостей модерну в живописі та архітектурі через аналітичний і творчий потенціал дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Школиілідери європейського модерну

Номер слайду 2

Мета уроку:створення умов для розкриття особливостей модерну в живописі та архітектурі через аналітичний і творчий потенціал дітей. Завдання:виконання самостійної роботи гімназистами в групах (аналіз творів мистецтв);знайомство учнів з різноманітністю творчих підходів через наочно-демонстраційний матеріал;виконання творчої роботи зі створення орнаментального мотиву в стилі Модерн.

Номер слайду 3

Що таке модерн?Які ж характерні ознаки стилю?Художній напрямок в архітектурі, декоративно-прикладному та образотворчому мистецтві. Джерелом натхнення для пошуків стала природа. З чого художники модерну брали свої ідеї?Відмова від симетрії, природні,» природні " лінії,рослинні орнаменти, творчість прерафаелітів. Основане і розпад стилю модерн?С 1880, по 1914р.р.

Номер слайду 4

В кінці XIX століття. у мистецтві стався різкий поворотвід наслідування історичних зразківдо новаторських пошуківта оновлення художньої мови. Модерн - появу пов'язують з відкриттям в Парижі виставки в «салоні знедолених» (1863).

Номер слайду 5

Спочатку цей стиль отримав розвиток в Бельгії під назвоюар нувоякий охопив: - архітектурадизайн інтер'єру- графіка- живописдекоративноприкладне мистецтво.

Номер слайду 6

Які ж характерні ознаки стилю? Джерелом натхнення для пошуків стала природа. Представники модерну зверталися до примхливих біо-подібних форм, плавних хвилястих ліній, асиметрії. Важливу роль у поширенні стилю відіграли міжнародні художньо-промислові виставки.

Номер слайду 7

Архітектура модерну полягає у віртуозності поєднання різноманітних засобів декоративного оформлення:- фасад,інтер'єрів,художній обробці всіх конструктивних елементів:двері,сходи,колона,вікно,балконов.

Номер слайду 8

Розвиток модерну охоплював будівництво вокзалів, готелів, бірж. Модерн збагачувався національними та місцевими елементами за допомогою таких елементів відрізняють стилі: Бельгійський. Французький. Австрійський. Віденський. Англійський. Американський. Руський. Львівський

Номер слайду 9

Основоположник стилю модерн - бельгієць. Віктора Орта (1861-1947)В. Орта вперше застосував лінію, яку образно назвав «удар бича».

Номер слайду 10

У Франції стиль ар нуво втілював Ектор Гімар(1867-1942). Французьку школу модерну називають "стилем метро", або "стилем Гімара", адже його стовпи-Тюльпани на вході в метро стали символами Парижа.

Номер слайду 11

Австрійська школа модерну пов'язана з діяльністю. Отто Вагнера (1841-1918). Побудовані у Відні за його проектами численні споруди. Віденський сецесіон, над його входом напис, девіз стилю: «Часу - його мистецтво, мистецтву - його свободу».

Номер слайду 12

Лідером Віденського сецесіону, був австрійський художник Густав Клімт (1862-1918). Його композиціям притаманні декоративна багатобарвність, в жіночих портретах художник застосовував не тільки золотий тон, але і сусальне золото.

Номер слайду 13

Англійський художник, ілюстратор книг. Обрі Бердслей (1872-1898) Хвилеподібною лінією малюнка, що розмежовує плями чорного і білого кольорів, стиль модерн в графіку зробив Обрі.

Номер слайду 14

Американський модерн в рамках Чиказької школи створює тип висотних споруд-попередників хмарочосів, прикладом якого є Гарант-Білдінг в США. Луїс Комфорт Тіффані (1848 — 1933) - американський художник і дизайнер.

Номер слайду 15

Російська імперія, архітектори Федір Шехтель (1859-1926)Каплиця при соборі святих Петра і Павла. Будинок Щапова. Перша робота.

Номер слайду 16

Архітектор і підприємецьІван Левинський (1851-1919)Архітектурне обличчя Львова визначилося після впливу віденської школи модерну але з элемент традицій національного будівництва. Львівський оперний театр.

Номер слайду 17

Одна з гілок українського модерну –«Гуцульська сецесія». Спорудам в цьому стилі притаманні складні обриси дахів з крутими схилами, іноді з вежею. Полтава. Краєзнавчий музей.

Номер слайду 18

Високий старт модерну в українській архітектурі прийняв Василь Кричевський (1872-1952). За його проектом було побудовано будівлю губернського земства в Полтаві. У ньому використані елементи української народної та церковної архітектури.

Номер слайду 19

Українське Образотворче мистецтво початку XX століття розвивалося під впливом досягнень західноєвропейського модерну, які переосмислювалися художниками крізь призму національних традицій.

Номер слайду 20

Значення модерну було набагато більш довговічним, ніж коротка мода на нього. Цей стиль дав можливість здійснити рішучий відрив від художніх форм минулого і відродив почуття потрясіння від новизни в мистецтві, що стало основою більш шокуючих змін в мистецтві XX століття.

Номер слайду 21

VI. Творча робота. Зображення квітки в стилі: Модерн.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Домашнє завдання: Художньо-творче завдання. Підготуйте альбом, газету, альманах, комп'ютерну презентацію (за вибором) на тему:"Школи європейського модерну в українській культурі». Включіть в них інформацію про художників, скульпторів, графіках, а також вірші, уривки прози, фрагменти музичних творів, співзвучні образам вашої портретної галереї.

Номер слайду 24

Презентація підготовлена для уроку «МИСТЕЦТВО »у 9 класі учителем Бердянського НВК №1 «Мрія»Картамишевим Ігорем Павловичем. Підручник з Мистецтва. 9 клас. Масолhttps://uahistory.co/pidruchniki/masol-art-9-class-2017/Тема 1-2. ШКОЛИ І ЛІДЕРИ МОДЕРНУhttps://uahistory.co/pidruchniki/masol-art-9-class-2017/2.php

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Новіков Іван Андрійович
    Дякую за чудову роботу. Цікаво і професійно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
5070
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку