Шляхи формування толерантності презентація

Про матеріал
Реалії сучасного життя в Україні вимагають нових підходів до виховання підростаючого покоління. Для гармонійного розвитку українського суспільства в майбутньому важливо модернізувати й удосконалювати педагогічні технології виховання і утвердження загальнолюдських цінностей у стосунках людей. Вирішення окреслених завдань неможливо без виховання толерантності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Шляхи формування толерантності в молодшому шкільному віці»Кухарська Анастасія 31-в ФППОМ

Номер слайду 2

Реалії сучасного життя в Україні вимагають нових підходів до виховання підростаючого покоління. Для гармонійного розвитку українського суспільства в майбутньому важливо модернізувати й удосконалювати педагогічні технології виховання і утвердження загальнолюдських цінностей у стосунках людей. Вирішення окреслених завдань неможливо без виховання толерантності.

Номер слайду 3

Поняття «толерантність»(від лат. Tolerantia - терпіння)- соціологічний термін, що позначає терпимість до іншого світогляду, способу життя, поведінки і звичаїв.

Номер слайду 4

У педагогічному контексті толерантність визначається як певна риса особистості, яка характеризується вмінням без агресії сприймати інші погляди, спосіб життя, поведінку шляхом встановлення зі співрозмовником довірливих стосунків через співпрацю, компроміс, емпатію, доброзичливість тощо (І. Бех, Т. Осипова, В. Рахматшаєва та ін.).)

Номер слайду 5

Сучасні науковці І. Бех Н. Бібік О. Савченко. Розглядають проблему толерантності як одну з актуальних у контексті формування особистості молодшого школяра. Науковці наголошують, щоб виховати таку особистість вчитель початкових класів має використовувати систему виховання толерантності молодших школярів, що забезпечуватиме комплексне формування в учнів зазначеної якості.

Номер слайду 6

Виховувати толерантність – означає прищеплювати повагу, прийняття і правильне розуміння різноманіття культур нашого світу, форм самовираження і способів прояву людської індивідуальності. Мета виховання толерантності – виховання в підростаючому покоління потреби і готовності до конструктивної взаємодії з людьми і групами людей незалежно від їх національної, соціальної, релігійної приналежності, поглядів, світогляду, стилю мислення і поведінки.

Номер слайду 7

Толерантність поділяється на кілька видів:

Номер слайду 8

На основі аналізу психолого-педагогічної наукової літератури (І. Бех, Я. Береговий, О. Савченко, М. Шевченко) можна визначити такі підходи до виховання толерантності:

Номер слайду 9

Виходячи з цих положень, ми вважали, що процес виховання толерантності має базуватись на таких принципах:

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Процес виховання толерантності має ґрунтуватися на тому, що визначальними ідеями його є взаєморозуміння, взаємоповага, творче співробітництво. Виховання толерантності відбувається як у процесі навчання, так і під час позакласної роботи. Так, у навчально-виховному процесі особливу увагу у контексті виховання толерантності ми приділяли завданням, що містяться в підручниках і навчальних посібниках в межах уроків читання, основ здоров’я, математики, мови тощо; А в позакласній роботі спеціально готували тематичний матеріал для проведення позаурочних і позакласних заходів.

Номер слайду 13

Спираючись на дослідження науковців (І. Зязюн, О. Колодій, І. Харламов, Л. Хоружа та ін), в організації системи виховання толерантності потрібно використовувати різні методи і прийоми, правильний вибір яких суттєво впливатиме на результативність виховання толерантності. Можна виділити такі групи методів:

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Реалізація кожного методу виховання толерантності передбачає використання сукупності прийомів, які відповідають педагогічній ситуації, особливостям учнів, індивидуальному стилю педагогічної діяльності вчителя. Відповідно можна виділити три групи прийомів виховання основ толерантної поведінки у молодших школярів.

Номер слайду 16

Перша група пов'язана з організацією діяльності дітей в класі:

Номер слайду 17

Друга група пов'язана з організацією діалогової рефлексії:

Номер слайду 18

Третя група пов'язана з використанням художньої літератури, кінофільмів:

Номер слайду 19

Проведена робота дозволила нам зробити висновки про те, що:по перше толерантність є важливою рисою особистості, яка характеризує її як суб’єкта суспільства, який здатен спілкуватися з різними людьми і досягати позитивного результату;по друге процес виховання толерантності має розглядатися як цілеспрямована, організована діяльність, в якій знання про толерантну поведінку реалізуються в реальній поведінці дитини;і по трете виховання толерантності потребує створення системи, яка забезпечує поетапне формування цієї якості.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

pptx
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
1715
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку