Шпаргалка для педагога-організатора

Про матеріал
Штатний розпис загальноосвітнього навчального закладу розробляється в межах затвердженого центральними та місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування фонду заробітної плати з дотриманням найменування посад, передбачених Типовими штатами, затвердженими наказом МОН України № 1205, які набрали чинності з вересня 2012 року і мають обов’язковий характер.
Перегляд файлу

Особливості режиму роботи та педагогічного навантаження педагогів-організаторів загальноосвітніх навчальних закладів

 

Штатний розпис загальноосвітнього навчального закладу розробляється в межах затвердженого центральними та місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування фонду заробітної плати з дотриманням найменування посад, передбачених Типовими штатами, затвердженими наказом МОН України № 1205, які набрали чинності з вересня 2012 року і мають обов’язковий характер.

 

Педагог-організатор

Посада педагога-організатора вводиться у школах залежно від кількості 1 — 9 класів, виходячи з таких нормативів. За наявності:

— 5 — 7 класів — 0,5 штатної одиниці посади;

— 8 — 37 класів — 1 штатна одиниця посади;

— більше 38 класів — 2 штатні одиниці посади.

При кількості 1 — 9 класів менше п’яти, уведення посади педагога-організатора Типовими штатами не передбачено.

 

  1. Хто приймає на роботу педагога-організатора?

 Відповідно до статті 26 Закону України «Про загальну середню освіту» педагог-організатор призначається та звільняється з посади відповідним органом управління освітою за подання керівника загальноосвітнього навчального закладу.

 

2. До якої групи віднесено посаду педагога-організатора за державним класифікатором?

У класифікаторі професій ДК 003:2010 посада педагога-організатора загальноосвітнього навчального закладу віднесена до групи «Спеціалісти».

 

3. Чи є посада педагога-організатора педагогічною?

Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково - педагогічних працівників, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 р. № 963, посаду педагога-організатора віднесено до педагогічних.

 

4. Чи можна ділити ставку педагога-організатора в школі на двох і більше людей?

Два працівники можуть працювати педагогами-організаторами на 0,5 ставки кожен.

 

5. По якій категорії нараховується доплата педагогу-організатору за класне керівництво?

Доплата за класне керівництво встановлюється до посадового окладу, який працівник отримує на посаді, під час займання якої йому було встановлено класне керівництво. Наприклад, якщо працівник обіймає посаду педагога-організатора та довантажений годинами викладання за суміщенням, доплата за класне керівництво повинна нараховуватися до посадового окладу педагога-організатора.

 

6. Чи може педагог-організатор займатися педагогічною діяльністю?

Не керівні працівники навчальних закладів, в тому числі і педагоги-організатори, під час основного робочого часу можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у тому самому навчальному закладі, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку).

 

7. Які кваліфікаційні вимоги до посади педагога-організатора?

 

ПЕДАГОГ – ОРГАНІЗАТОР (Код КП - 2359.2) («Про затвердження кваліфікаційних характеристик професій (посад) педагогічних та науково-педагогічних працівників навчальних закладів» Наказ МОН № 665 від 01.06.13 року)

 

Завдання і обов’язки. Організовує виховну та організаційно-масову роботу з вихованцями, учнями, слухачами; роботу органів учнівського самоврядування; змістовне дозвілля вихованців, учнів, слухачів. Створює умови для розвитку їх здібностей та обдарувань. Надає педагогічним працівникам і дитячим колективам організаційну допомогу в підготовці масових заходів. Здійснює взаємодію закладу з батьківським комітетом, навчальними закладами, дитячими, молодіжними об’єднаннями, громадськими організаціями. Вивчає та впроваджує в навчально-виховний процес нові форми, методи та технології проведення організаційно-масових заходів. Постійно підвищує свій професійний рівень, займається самоосвітою. Бере участь у роботі педагогічної ради. Вносить пропозиції до плану роботи закладу. Веде необхідну документацію за встановленою формою (в межах компетенції) та забезпечує її зберігання.

Повинен знати: Конституцію України; Закони України; укази Президента України; постанови та рішення Верховної Ради України; постанови Кабінету Міністрів України щодо освітньої галузі; накази та розпорядження Міністерства освіти і науки України; Декларацію прав і свобод людини; Конвенцію про права дитини; інші законодавчі та нормативно-правові акти з питань освіти; педагогіку, психологію, вікову фізіологію; досягнення сучасної психолого-педагогічної науки і практики; методику організації масових заходів; правила і норми охорони і безпеки праці, правила виробничої санітарії та пожежної безпеки.

Кваліфікаційні вимоги. Педагог-організатор вищої категорії: повна вища педагогічна освіта. Стаж педагогічної роботи не менше 8 років.

Педагог-організатор І категорії: повна вища педагогічна освіта. Стаж педагогічної роботи не менше 5 років.

Педагог-організатор ІІ категорії: повна вища педагогічна освіта. Стаж педагогічної роботи не менше 3 років.

Педагог-організатор: повна або неповна вища педагогічна освіта. Без вимог до стажу роботи.

(Про затвердження кваліфікаційних характеристик професій (посад) педагогічних та науково-педагогічних працівників навчальних закладів

Наказ МОН України № 665 від 01.06.2013 року)

 

8. Яка тривалість щорічної відпустки педагога-організатора?

Тривалість основної щорічної основної відпустки педагога-організатора складає 56 календарних днів незалежно від розміру ставки.

 

 9. Чи має право педагог-організатор на 20 % надбавку, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.10 2009 № 1130?

З 1 вересня 2011 року передбачено виплату надбавки за престижність педагогічної праці для усіх педагогічних працівників закладів освіти, у тому числі і педагогів-організаторів.

 

10. Чи можна призначати педагога - організатора класним керівником? Які документи це регулюють?

Відповідно до Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.09.2000 р. № 434, педагог-організатор ЗНЗ може бути класним керівником.

 

1.14. Чи зараховується до спеціального стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за вислугу років, період роботи на посаді педагога-організатора?

Пенсії за вислугу років працівникам освіти призначають відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (за наявності спеціального стажу роботи не менше, ніж 25 років) та Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4.11.1993 р. № 909 (із змінами).

До спеціального стажу зараховується час роботи на посадах та у відповідних закладах і установах, віднесених до Переліку за умови, що ця робота є основною.

Тимчасовими типовими штатними нормативами денних середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти України від 9.08.1996 р. № 264, керівникам управлінь і відділів освіти була надана можливість до 1.09.1996 р. переглянути штати, введені в попередні роки, та, у разі необхідності, перезатвердити їх рішенням відповідних органів державної виконавчої влади. При цьому Тимчасовими типовими штатними нормативами було передбачено введення до штатних розписів середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладів посади педагога-організатора (або старшого вожатого).

Посаду педагога-організатора передбачено названим вище Переліком; період роботи за цією посадою у загальноосвітніх навчальних закладах зараховується до спеціального стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років.

З ухваленням Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» вимоги щодо віку та стажу, які дають право на пенсію за вислугу років, залишились незмінними.

hotyn.proncv.org/.../Schodo-osoblyvostej-roboty-ta-pednavantazhennya-pedahohiv-o...

 

docx
Додано
16 березня
Переглядів
143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку