Сіверянський племінний союз. Презентація

Про матеріал
Учні мають навчитися: давати характеристику роменській культурі; описувати сіверянське поселення; витлумачувати і доречно вживати терміни і поняття « сіверяни», « роменська культура», «старожитності», «печеніги». наводити приклади памяток роменської культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Учні мають навчитися давати характеристику роменській культурі; описувати сіверянське поселення; витлумачувати і доречно вживати терміни і поняття « сіверяни», « роменська культура», «старожитності», «печеніги». наводити приклади памяток роменської культури. Комбінований урок .

Номер слайду 3

1.Мешканці Полтавщини брали участь у Великому розселенні словян а. так; б. Ні. 2.У межиріччі яких річок було утворено Антський союз? а. Псел і Дніпро; б. Дніпро і Дністер; в. Дністер і Ворскла. 3.З якою культурою пов’язаний антський етап на території нашого краю? а. Середньостогівська; б. Ямна; в. Пеньківська. 4.Яку місцевість обирали анти ? а. Щоб не було сусідів; б. зі штучними укріпленнями; в. без лісів. 5.Вкажіть назву одного з найбільших скарбів антів. а. Пеньківський; б. Антський; в. Мартинівський. 6. Назвіть основні ремесла антів. 7. Назвіть основні заняття антів. 8. У межах Полтавщини аварські старожитності представлені знахідками : а.Окремих залізних наконечників стріл на поселеннях ; б.керамічними статуетками ; в.глиняним посудом

Номер слайду 4

Я знаю відповіді на ці запитання 1. Встанови відповідність 1. 567 – 576рр; 2. 576р; 3.581р. А. Тюрки оволоділи Боспором. Б. Тюрки поширили владу на степи Причорноморя. В. Тюрки зявилися під стінами Херсонеса. 2. Яку назву має держава аварів?

Номер слайду 5

3. Чи правда, що Аварський каганат вважав словянські землі своїми? 4. Чим представлені аварські старожитності на території Полтащини? 5. На початку якого століття був знайдений Перещепинський скарб? 6. Хто з руських князів підкорив Хозарський каганат? 7.Назвіть роки відкриття волинцевої культури. 8 . Вкажіть час існування цієї культури.

Номер слайду 6

Перевірка 1. А – 1 ;б – 2; в – 3. 2. Аварський каганат. 3.Так. 4. У межах Полтавщини аварські старожитності представлені знахідками окремих залізних наконечників стріл на поселеннях Поорілля та поодиноких прикрас і деталей спорядження вершника з околиць Градизька.

Номер слайду 7

5. Початок ХХ століття. 6. Князь Святослав. 7. У 1948 - 1949рр – відкрито волинцеву культуру. 8. 7 - 8 століття - час існуваня волинцевої культури.

Номер слайду 8

Роменська культура (IX – поч. XI ст.) пов’язується дослідниками зі старожитностями літописних сіверян. УІХ-Х ст. сіверяни заселили середні течії Десни, Сейму і верхню течію Сули. За пізнього етапу сіверяни частково освоїли лівий берег Ворскли. Про це свідчать рештки селищ поблизу сс. Глинське Зіньківського та Лукищина Полтавського районів. 1. Сіверяни. Роменська культура

Номер слайду 9

Про що свідчить дана знахідка?

Номер слайду 10

Вкажіть назви знахідок.

Номер слайду 11

Наприклад 7 - шахова фігурка. Це свідчить, що представники роменської культури знали певні інтелектуальні ігри.

Номер слайду 12

ПЕРЕВІРЯЙ 1. - ковальські кліщі. 2, 3, 6, - проколки. 4 – руків’я ножа. 5 - наконечники стріл. 11 – уламок пилки. 12- 17 - фрагменти кераміки. 18 - верхні частини посуду 10 – 11 ст.

Номер слайду 13

Про що свідчать такі факти 1.Знахіди зернівок культурних рослин та їх відбитки на денцях. Роменська культура мала землеробський характер. 2.На Полтавському поселенні найбільше відбитків належало житу, просу, ячменю. Представники роменської культури найбільше сіяли ці культури. 3.Пізньороменське населення користувалося значними степовими пасовищами Розводило дрібну й велику рогату худобу, свиней, коней.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Заповніть пропуски у тексті Головним ворогом словян Полтавщини ІХ-Х ст. було існування у сфері політичного і культурного впливу …. каганату. Ця держава контролювала південну Каспійсько-При-чорноморську торговельно-економічну зону і була найбільшою силою у Східній Європі. Дніпровське Лівобережжя було напівзалежною територією з населення якої стягувалася … . Літописи зберегли повідомлення під 858 р. про збір … данини з сіверян «по … з диму».

Номер слайду 16

Історична гра « Хто це ?

Номер слайду 17

Вершиною його політики вважаються походи на Константинополь і угоди з Візантією 907 і 911 pp. (деякі дослідники сумніваються в їх реальності). Питання про смерть залишається дискусійним. За однієюз версій, пішов із життя у 922 р. в околицях Ладоги, де й слід шукати його могилу.

Номер слайду 18

Продовжував розширювати кордони держави за рахунок приєднання племінних князівств деревлян та уличів, а також здійснив невдалі походи проти Візантії (941, 944 pp.) та на Каспій (942 p.).

Номер слайду 19

Змінивши при владі свого брата, перейняв на себе титул кагана, що дорівнював імператорському, і тим самим формально урівняв Русь з найсильнішими ранньосередньовічними європейськимидержавами – Візантією та Хозарією.

Номер слайду 20

За однією із версій дочка болгарського кагана Симеона. Саме з нею пов’язують принесення на Русь християнства і кириличного письма.

Номер слайду 21

Прочитайте документ. Про кого тут розповідається? Свідчення 2. Патріарх Фотій про Русь, що напала на Константинополь у 860 p.: «…нарід дикий і жорстокий, без страху <…> все руйнує, все нищить… Нарід неславний, нарід, якого й не рахували, нарід, що ставили нарівні з рабами, невідомий – та здобув ім’я, незначний – та став славним, зневажений і бідний – та дійшов високого становища й незчисленного багатства, нарід, що десь жив далеко від нас, варварський, кочовий, що пишався зброєю, несподіваний, неспостережений, <…> так сильно і нагло ринув на наш. край… Чи пригадуєте, той час незносний, тяжкий, коли прийшли до нас варварські кораблі, дихаючи чимось суворим, диким, погибельним… <…> Коли переляк і темрява опанувала розум, і вухо прислухалося тільки до одної вісті: варвари перелізли стіну, і вороги опанували місто!».

Номер слайду 22

Все своє доросле життя князь провів у війнах. У походах на схід (964 – 966 pp.) він розбив хозарів, перемігнадволзьких болгар, підкорив в’ятичів, ясів і касогів.

Номер слайду 23

Зробіть підпис фото

Номер слайду 24

ПЕЧЕНІГИ 1. Хто це ? Середньовічний народ, тюркомовні кочовики. 2. Де оселилися? Між Доном на сході й Дунаєм і Карпатами на заході 3.Основа економіки печенігів. Скотарство та торгівля

Номер слайду 25

Печеніги кочували Полтавщині - безпосередньо у пониззі Ворскли, Псла і Сули. Археологічними дослідженнями на Полтавщині виділено групу з десятка окремих чоловічих печенізьких поховань, поблизу сс. Волошине під Комсомольськом, Орлик і Світлогірське Кобеляцького, Циганське Полтавського районів.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Систематизація, узагальнення вивченого на уроці . 1. Прийом « Перекотиполе» Скласти речення за схемою: Слово –речення - питання - відповідь. 2. Рефлексія. Прийом «Куб Блума»

Номер слайду 28

Домашнє завдання Опрацювати конспект. Підготувати кілька аргументів до відповіді на запитання. Як трапилося, що Подніпровя стало називадится « Руською землею»?

ppt
Додано
31 грудня 2019
Переглядів
1041
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку