Утвердження слов’янського населення на території Полтавщини. Презентація

Про матеріал
Матеріал можна використовувати як складову частину до теми " Слов’яни та іх сусіди", або ж як окремий комплекс при вивченні історії рідного краю - Полтавщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УТВЕРДЖЕННЯ НА ТЕРЕНАХ ПОЛТАВСЬКОГО КРАЮ СЛОВЯНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ

Номер слайду 2

«Учні мають навчитися давати характеристикуплеменам антів;визначати причини піднесення і загибелі Антського царства;витлумачувати і доречно вживати терміни і поняття « словяни», « анти», «антське царство», «скарб».наводити приклади памяток антів на Полтавщині. Комбінований урок .

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1. Велике розселення слов'ян. Доповніть схему.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

2. Піднесення і загибель Антського царства Свідчення 1. З інформації історика ґотів Йордана про слов’янські племена Східної і Центральної Європи (VI ст.):«Хоча їх назви тепер змінюються відповідно до різних родів і місцевостей, все ж переважно вони називаються склавинами й антами… Анти ж – наймогутніші з них…»Про кого йдеться у джерелі?

Номер слайду 7

Свідчення 2. Візантійський історик Прокопій Кесарійський про склавинів і антів. Виступаючи в битву, ідуть здебільшого на ворогів піші, маючи в руках невеликі щити і піки, а обладунків не одягають. Деякі не мають ані сорочки, ані плаща, і тільки в коротких штанях … стають битися з ворогами. У обох народів мова одна, проста і варварська.

Номер слайду 8

Виглядом вони також не різняться поміж собою; всі вони високі й надзвичайно міцні; тілом і волоссям не дуже білі і не русяві, і не зовсім чорні, а рудуваті всі. Життя провадять суворе й нецивілізоване… Але вони зовсім не злі і не підступні і в простоті заховують гунські звичаї. І ймення у склавинів і антів колись було одне…». Яке ймення мали склавини і анти ?

Номер слайду 9

Антське воєнно-політичне об’єднання склалося у Дніпро-Дністровському межиріччі . Це племінне угруповання веде своє походження від черняхівського населення Подільсько-Дніпровського реґіону, в III-IV ст. Ім’я «анти», має іранське походження. Лінгвіністично етнонім «анти» означає «кінець», «край», «окраїну». Порубіжжя Лісостепу і Степу якраз і було такою «окраїнною» землею, а слов’яни-землероби для кочівників були окраїнним народом – антами. 

Номер слайду 10

У 451-568 pp. Антське царство досягло найвищого піднесення. Після відходу з України ґотів і гунів воно стало провідною силою на Сході Європи. Але незабаром ситуація в реґіоні ускладнилася із появою нових азійських завойовників – аварів, їхні орди в 558-568 pp. пройшли надчорноморськими степами до пониззя Дунаю. Заснований у Паннонії Аварський каганат заявив претензії на зверхність над слов’янами. Почалася смуга слов’яно-аварських воєн (568-635 pp.), у результаті яких виснажена Антська держава розпалась. Слід взяти до уваги, що одночасно з боротьбою проти аварів слов’янам-антам на Дону і Нижньому Дніпрі довелося зіткнутися з Хозарським каганатом, який набирав силу. Внаслідок нового степового натиску слов’яни змушені були відступати на північ, у густі ліси.

Номер слайду 11

3. Пам'ятки антів на Полтавщині«Антський» етап історії нашого краюпов’язаний із поширенням тут пам’яток пеньківської археологічної культури V-VII ст.

Номер слайду 12

Гра « Історична інтуіція»1. Де розташовувались поселення?

Номер слайду 13

Пеньківські поселення, як правило, займали низькі ділянки надзаплавних терас річок та струмків, розташовуючись переважно групами на відстані 3-5 км одне від одного.

Номер слайду 14

2. Чи потрібні були штучні укріплення для поселень ?

Номер слайду 15

Місцевість, що вибиралася для поселень, не вимагала спорудження штучних укріплень – надійним природним захистом були ріки, ліси, болота.

Номер слайду 16

3. Якою була площа поселень і кількість жител ?

Номер слайду 17

Площа пеньківських селищ дорівнює 0,5-3,0 га. Кількість жител в них не перевищувала 30.

Номер слайду 18

4. Опишіть житло : форма, внутріші атрибути

Номер слайду 19

Переважали чотирикутні у плані напівземлянки площею 12-20 кв. м із стінами стовпової або зрубної конструкції. На ранньому етапі існування культури майже в усіх житлах були вогнища, печі-кам’янки з’явилися у II пол. VI-VII ст

Номер слайду 20

5. Вкажіть основне занняття .

Номер слайду 21

Основним напрямом господарства у пеньківських племен було орне землеробство з використанням залізних наральників і мотик.

Номер слайду 22

6. Які культури культивувалися?

Номер слайду 23

Культивувалася м’яка пшениця, просо, ячмінь, жито, овес, горох та інші культури

Номер слайду 24

7. Якими ще заняттями займалися?

Номер слайду 25

Поряд із тваринництвом займалися полюванням і рибальством.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Прослухайте відео і запишіть цікаві відомості про скарб. Найбагатший скарб ювелірних виробів VI-VII ст. знайдено в 1909 р. біля с. Мартинівка Київської губернії (тепер Канівського району Черкаської обл.).

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Фі́була (лат. Fibulae — скоба) — металева застібка, яка одночасно виконувала роль прикраси. Як правило, фібула складалася з голки, корпуса і пружини.

Номер слайду 30

Завершальний етап. Систематизація, узагальнення вивченого. Прийом « Вільне висловлювання»Що найголовніше дізналися на уроці?Які питання залишилися незрозумілими?. Про які події з історії рідного краю хотіли б ще дізнатися?

Номер слайду 31

Домашнє завдання Опрацювати конспект. Дати відповідь на запитання « Якщо Антське царство було таке могутнє, чому воно не встояло перед нечисельними аварськими племенами?»

pptx
Додано
31 грудня 2019
Переглядів
1347
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку