Склад харчових продуктів. Значення компонентів харчових продуктів. Харчові та енергетичні потреби людини

Про матеріал
Урок створено за технологією змішаного навчання, коли частину матеріалу учні опрацьовують вдома (переглядають відеоматеріали, читають підручник і виконують тестування), а на уроці створюються команди, які почергово проходять тематичні станції і виконують завдання.
Перегляд файлу

Сценарій  заняття у формі змішаного навчання

Модель змішаного навчання: перевернутий клас і ротаційна модель (ротація за станціями)

Тема (назва): Склад харчових продуктів. Значення компонентів харчових продуктів. Харчові та енергетичні потреби людини – 8 клас

Навчальні цілі: навчити  учнів основних  тематичних  понять і термінів, а також правил раціонального харчування; сформувати вміння розраховувати кількість потрібних кілокалорій для потреб організму, а також вміння правильно обирати продукти з огляду на їхній склад, вказаний на етикетці; застосовувати набуті знання у життєвій ситуації; розвивати креативність і творчий підхід.

Навчальна діяльність онлайн або за межами навчального закладу:

Очна навчальна діяльність:

 

  1. Учні переглядають відео урок за посиланням: https://youtu.be/PmZQIe1b6C4?feature=shared
  2. Учні проходять онлайн –тестування (гул-форма):

https://forms.gle/nzQAEjUdSiEt4wou9

 

 

 

 

 

 

«Ротація за станціями»

  1. Вправа «Корисний сніданок»
  2. Завдання для розвитку креативності «Мій ресторан»: сформувати меню згідно правил раціонального харчування
  3. Робота з онлайн-калькулятором калорій: оцінити меню на день і обрати кращий варіант
  4. Харчові добавки: робота з вчителем, ознайомлення з продуктами харчування (сік, солодка водичка, цукерки, драже і т.д) і пошук серед вказаних на етикетці складників заборонених добавок.
  5. Домашнє завдання: відповідний параграф в підручнику, вправи на learningapps:

https://learningapps.org/25023931

https://learningapps.org/26921506

Послідовність навчальної діяльності:

  1. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності. Обговорення результатів онлайн-тестування
  2. Оголошення теми і мети уроку
  3. Формування команд і вибір капітанів
  4. Отримання маршрутного листа «Ротація за станціями» (чергування різних видів діяльності)
  5. Обговорення результатів і визначення переможця
  6. Рефлексія з допомогою дошки Padlet

(1. Що сподобалось /не сподобалось на уроці. 2.Оціни свою роботу в групі, давши відповіді на питання)

 

Гугл-форма (друкований варіант) – учні заповнюють онлайн

Вправа «Корисний сніданок»

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання «Мій ресторан»

 

 

 

 

Робота з онлайн-калькулятором калорій

 

Проаналізуйте приклад  раціону на один день. Порахувати вміст нутрієнтів та енергетичну цінність вже готових страв допоможуть додатки:

 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.myfitnesspal.android&hl=uk&gl=US

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sillens.shapeupclub&hl=uk&gl=US

 

 

Зробіть висновок:

  1.      Чи відповідає цей добовий раціон харчовим потребам у білках, вуглеводах та жирах?

____________________________________________________________

  1.      Чи відповідає цей добовий раціон енергетичним потребам організму?

____________________________________________________________

 

Приклад раціону для 1 команди:

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Підвечірок

Вечеря

Вівсяна каша з фруктами та зелений чай без цукру

Сендвіч з сиром, листям салату і помідором

Овочевий суп

Йогурт

Відварене куряче м’ясо з тушкованою капустою

 

Приклад раціону для 2 команди:

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Підвечірок

Вечеря

Молочна каша з маслом, хліб з маслом і сиром, чай

Сир зі сметаною, фрукти, чай

Салат, суп вермішелевий на курячому бульйоні, відварена курка з рисом і морквою, компот

Стакан кефіру

Смажена риба з картопляним пюре, салат з буряка, чай з вафлями

Харчові добавки (робота з вчителем)

Для цієї станції потрібно принести деякі продукти харчування (сік, солодка водичка, цукерки, драже і т.д),  і серед вказаних на етикетці складників потрібно знайти заборонені добавки.

 

 

docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
14 січня
Переглядів
117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку