Слідами Святих Кирила та Мефодія

Про матеріал
Спеціально для слов’ян, мову яких брати знали з дитинства, вони створили абетку. Першу слов’янську абетку називають глаголицею.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Слідами Святих Кирила та Мефодія Осіпенко О. В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

У 863 р. за дорученням візантійського імператора брати Кирило й Мефодій вирушили в Моравію. Вони розуміли, що зміцнити християнство серед слов’ян без книг неможливо. Спеціально для слов’ян, мову яких брати знали з дитинства, вони створили абетку. Першу слов’янську абетку називають глаголицею.

Номер слайду 5

Глаголиця

Номер слайду 6

Кирило й Мефодій перекладають богослужбові книги слов'янською мовою. Мініатюра X ст.

Номер слайду 7

За допомогою глаголиці брати переклали слов’янською мовою Біблію, Євангеліє і Псалтир. Після смерті Кирила справу освіти слов’ян продовжив Мефодій, якому допомагали талановиті учні. На основі глаголиці вони створили кирилицю — слов’янську абетку, що набула поширення серед південних і східних слов’ян. На північ від Візантії у IX ст. розташовувалося Перше Болгарське царство. Кирилиця затвердилася серед болгар, а потім поширилася серед народів України-Русі.

Номер слайду 8

Кирилиця

Номер слайду 9

Кирилиця, за літописами XІ ст., мала 43 літери. В її основі лежав грецький алфавіт. Для звуків, однакових у слов’янській та грецькій мовах, використовувалися грецькі літери. Для звуків, властивих лише слов’янській мові, було створено 19 нових знаків простої форми, зручної для написання. Сьогодні кирилицю використовують понад 200 мільйонів жителів європейських країн. Кирило і Мефодій заклали основи слов’янської писемності та літератури. Оригінали їхніх творів, на жаль, не збереглися.

Номер слайду 10

Кирило і Мефодій — цікаві факти

Номер слайду 11

Творці слов’янської абетки Кирило і Мефодій народилися в IX столітті на території сучасної Греції в місті, який зараз називається Салоніки. При народженні вони отримали імена Михайло і Костянтин. Батько братів був військовим, займав високий пост. Про матір відомо тільки те, що її звали Марією. У сім’ї було семеро дітей, причому Михайло був старшим сином, а Костянтин — наймолодшим, він був на 12 років молодший за свого брата.

Номер слайду 12

Кирило і Мефодій — цікаві факти1. У Салоніках жили люди різних національностей, болгари, греки, македонці.І досі ведуться суперечки, до якої з них належали брати. Лінгвістичний аналіз їхніх текстів показує, що слов’янська мова була для братів рідною.2. Михайло, отримавши гарну освіту, пішов по стопах свого батька і став військовим. Він дослужився до високого чину стратега. У давньогрецьких містах стратег не тільки командував військом, а й розпоряджався фінансами, вершив суд над своїми підданими. До тридцяти років Михайло залишив військову службу і постригся в ченці, прийнявши нове ім’я — Мефодій. Незабаром він завоював авторитет і на церковній службі. Мефодій став настоятелем монастиря.3. Костянтин мав хорошу пам’ять і добре вчився. Він рано навчився читати, досконало оволодів кількома мовами, в тому числі грецькою та арабською. До віри він звернувся завдяки нагоди. Якось на полюванні Костянтин втратив свого сокола. Втрата так потрясла юнака, що він намалював хрест на стіні своєї кімнати і почав вивчати богословські праці.4. За свої видатні здібності Костянтин був запрошений до двору візантійського правите-ля. Там він продовжив свою освіту разом з сином імператора. Викладачами хлопчиків були кращі вчені того часу. Їм викладали філософію, риторику, музику, математику, астрономію та інші науки. При дворі імператора Михайло вивчив ще кількома мов. Хлопчику було 15 років, коли він закінчив навчання. Йому пропонували вигідний шлюб і успішну державну кар’єру, але він відмовився. Михайло вирішив стати священиком. Для початку він пішов служити в бібліотеку Патріарха при храмі святої Софії. Через якийсь час він з невідомої причини залишив свою роботу і поїхав в монастир. Патріарх відшукав юнака і умовив повернутися, запропонувавши місце викладача філософії у вищій візантійській школі. Саме тоді до імені Михайла додалося прізвисько «філософ».

Номер слайду 13

Кирило і Мефодій — цікаві факти5. Після загибелі свого покровителя Фіактіста Михайло залишає двір і відправляється в монастир, настоятелем якого був його брат Мефодій. 6. У 860 році брати відправляються в Хазанський каганат з християнською проповіддю. По дорозі вони зробили зупинку в Корсуні, де допомогли місцевим жителям розшукати мощі святого Климента.7. Правитель Моравії просить візантійського імператора надіслати в цю країну проповідників християнського вчення, які могли б вести служби слов’янською мовою. Жителі Моравії не знали офіційної мови церкви-латині. Це ускладнювало прийняття ними християнства. В Моравію відправляється Кирило. Він розуміє, що для поширення християнства серед слов’янського населення необхідно перевести церковну літературу на слов’янську мову, а для цього необхідна нова слов’янська Абетка. Створення абетки-складне завдання. Костянтин звертається за допомогою до брата Мефодія.8. Проти перекладу релігійних праць на слов’янську мову заперечує Римська католицька церква. У той час офіційними мовами для проповідей вважалися латинська, грецька та єврейська. Братам вдалося домогтися того, що Папа Римський, оцінивши заслуги братів у здобутті мощей святого Климента і схвалив переклад релігійних книг на слов’янську мову.

Номер слайду 14

Кирило і Мефодій — цікаві факти9. У братів не було мети створювати слов’янську абетку. Вони хотіли лише перекласти Біблію на мову, зрозумілу слов’янам. Створення абетки було лише засобом для цього. Кирило і Мефодій взяли за основу Грецький алфавіт і адаптували його, враховуючи фонетичний лад слов’янської мови. Брати створили дві абетки-глаголицю і кирилицю. Першою була глаголиця, а на її основі з’явилася Кирилиця, названа на честь одного з братів. Свій переклад Біблії вони представили в Моравії. Жителі Моравії високо оцінили працю Кирила і Мефодія, у яких відразу з’явилося безліч учнів і однодумців. З їх допомогою на слов’янську мову незабаром були пере-ведені релігійні книги, молитви і церковні обряди.1о. Створення абетки дало потужний поштовх для розвитку слов’янської культури і поширення християнства.11. Кирило і Мефодій — святі Православної та Католицької Церкви.12. 24 травня у багатьох країнах світу святкують День слов’янської писемності та культури. У Болгарії цей день вважається національним святом.13. У 1992 році в центрі Москви відкрито пам’ятник Кирилу і Мефодію. Це робота скульптора В’ячеслава Кликова. В руках у братів-просвітителів-хрест і Біблія. Біля пам’ятника щорічно влаштовуються святкування на честь творців слов’янської писемності.

Номер слайду 15

pptx
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку