Слобідська Україна та Запорозька Січ у другій половині 17 ст. Кошовий отаман І.Сірко

Про матеріал
Робочий конспект учня 8 класу з історії України ( Підручник О.В.Гісем, О.О. Мартинюк «Історія України») за темою: Слобідська Україна та Запорозька Січ у другій половині 17 ст. Кошовий отаман І.Сірко
Перегляд файлу

Робочий конспект учня 8 класу з історії України ( Підручник О.В.Гісем, О.О. Мартинюк «Історія України») за темою:

Слобідська Україна та Запорозька Січ у другій половині 17 ст. Кошовий отаман І.Сірко

Виникнення та розвиток Слобідської України

Особливості розвитку Слобожанщини

  1. Залюднюється в середині 17 ст. в основному українськими козаками і селянами та кріпаками – втікачами з Московії

- перші колоністи з’явилися на так званому Дикому полі в 15-на поч. 16 ст.

- наступна хвиля колонізації пов’язана з козацько – селянськими повстаннями на Правобережжі пер пол. 17 ст.

- особливо активно переселення відбувається після поразки козацької армії під Берестечком та під час Руїни

  1. Для заохочення переселенців московський уряд надав певні свободи – «слободи», зокрема звільнення від податків. Поселення стали називатися слободами, а територію – Слобожанщиною.
  2. Підпорядковувалася бєлгородському воєводі, посади гетьмана не існувало.
  3. Сформовано п’ять полків: Острозький, Харківський, сумський, Охтирський, Ізюмський.
  4. Полковники обиралися на полкових козацьких радах і затверджувалися царем; мали ті самі повноваження, що й у Гетьманщини. Полкова старшина обиралася довічно.
  5. Система землеволодіння – діяло право займщини. Кожен поселенець міг вільно займати стільки землі, скільки був спроможний обробити.

Слобода – засновані на нових землях поселення, які звільнені від податків

Слобідська Україна __________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Займщина ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Роль Запорозької Січі у воєнно – політичних подіях другої половини17 ст

  •  Запорозька Січ підлягала владі гетьмана, проте запорозька старшина прагнула відігравати самостійну роль у політичному житті. Це послаблювало владу гетьмана, дестабілізувало ситуацію в державі і гетьмани придушували анти гетьманські виступи запорожців.
  • Протистояння між гетьманами та запорозькою старшиною використовув царський уряд, який втручався у внутрішні справи козацької України.
  • Після Андрусівського перемир’я (1667р) ____________________________

_______________________________________________________________

  • За «Вічним миром» ( 1686 р.) ______________________________________

_______________________________________________________________

 

Устрій і господарський розвиток Січі

Запорожці об’єднувалися в курені.

Курень -____________________________________________________________________

___________________________________________________________________

До них входили молодики і джури. Очолював курінь отаман. Під час воєнних походів із курінних козаків формувалися полки й сотні, до яких обирали відповідно полковників і сотників.

Молодики  і джури___________________________________________________

____________________________________________________________________Об’єднання козаків в одну організацію називалося Запорозьким кошем (Запорозькою січчю), де дотримувалися традиції козацької демократії та соціальної рівності. Діяли козацькі ради.

Козаки займалися мисливством,  бджільництвом, рибний промисел, чумацтво. Скотарством займалися у зимівниках.

Зимівник ____________________________________________________________________

____________________________________________________________________На Січі працювало чимало ремісників___________________________________

____________________________________________________________________Важливу роль відігравала торгівля _____________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________Господарська діяльність козаків повністю не забезпечувала їхні потреби. Додатковим джерелом матеріального забезпечення козаків була царська й гетьманська платня грошима, сукном, військовими припасами, а також воєнна здобич.

 

Кошовий отаман І.Сірко

Одним із найвідоміших отаманів Запорозької Січі другої половини 17 ст був Іван Сірко.

Іван Сірко

 (бл. 1610—1680)

 Кошовий отаман Запорозької Січі (з 1663 р. обирався кошовим отаманом вісім разів), керівник численних походів проти Османської імперії та Кримського ханства, прихильник автономії Запорозької Січі.

 

 Історичний портрет!

Іван Сірко — походив із подільської православ­ної шляхти, у 1658-1660 рр. був вінницьким полковником. Джерела свідчать, що козацький ватажок був глибоко релігійною людиною, безсрібіником, майже не вживав спиртного і відзначався військовими доблестями.

Тривалий час жив у Мерефі Харківської області; мав щонайменше двох синів. Один із них був од­ружений з дочкою молдавського князя, але заги­нув в одному з військових походів.

Сірка обирали кошовим отаманом Запорозької Січі 8 разів.

Провів близько 60 битв проти військ Туреччини і  Кримського ханства, ногайських орд і жодного разу не зазнав поразки.Визволив із рабства близько 100 тисяч полонених, не тільки українців, а й євреїв та католиків. Політична орієнтація постійно змінювалася: він не склав присяги на вірність царю в 1654 р., але протистояв гетьманам І. Виговському та П. Тетері через їхню пропольську політику. Після Андрусівського миру 1667 р. перебував в опозиції до Москви і водночас воював з татарами.Брав участь у козацько-селянському повстанні на Слобожанщині (1686 р.), на Правобережжі (1671 р.).Був заарештований царськими урядниками (1672 р.) і відправлений до  Сибіру, проте незабаром його випустили на вимогу польського короля : з огляду на потребу очолити боротьбу з турецькою армією. Брав участь у чигиринських походах. Займався дипломатичною діяльністю, мав контакти з Москвою, Річчю Посполитою, Туреччиною. Помер Іван Сірко у 1680 р. в Україні.

 І. Сірко намагався активно впливати на події в Україні, проте не завжди  це сприяло укріпленню української держави. Він відіграв важливу роль  у боротьбі українського народу з татарами і турками, за що став героєм народних пісень, легенд і художніх творів.

 

Закріплення вивченого матеріалу

Легендарний козацький ватажок, який вісім разів обирав­ся отаманом Запорозької Січі та виграв близько 60 битв проти Кримського ханства і Туреччини — це:

А) І.Сірко

Б) П. Тетеря

В) І.Самойлович

Г) Ю.Хмельницький

Скориставшись картою, вкажіть, яке з козацьких полкових міст розташовувалося на Слобідській Україні.

1237763752_2_4

 

А. Суми.   В. Полтава.
Б. Миргород.   Г. Чернігів.

 

 

Вкажіть правильну відповідь на запитання.
Кому підпорядковувалися слобідські полковники?
1. Кожний окремо безпосередньо бєлгородському воєводі;

2. Гетьманові Слобідської України.
А. Обидва варіанти правильні.
Б. Тільки 1-й варіант правильний.
В. Тільки 2-й варіант правильний.
Г. Обидва варіанти неправильні.

 

Вкажіть, які з тверджень стосуються Слобідської України.
1. Адміністративно-територіальний устрій, що склався протягом Національно-визвольної війни, зберігався майже без змін: наприкінці XVII ст. існувало 10 полків; 2. Найвищою посадовою особою був гетьман, якого обирала вузька Старшинська рада; 3. Було утворено п'ять козацьких полків — Острогозький, Харківський, Сумський, Охтирський та Ізюмський; 4. Полком керував полковник, якого обирали довічно, а часом навіть з правом передачі цієї посади у спадок; 5. Полковники входили до Старшинської ради й підкорялися гетьманові; 6. Кожний полк окремо і в різний час одержував царську жалувану грамоту, що визначала його права на козацький устрій, вільну торгівлю, звільнення від податків на землю тощо.
А. 1, 3, 5.
Б. 2, 4, 5.
В. З, 4, 6.
Г. 4, 5, 6.

Домашнє завдання

  1. Текс  підручника 25
  2. Опрацювати запитання та завдання після параграфа

 

docx
Додано
17 січня 2019
Переглядів
7346
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку