Словничок нових термінів з біології

Про матеріал
Словник нових термінів з біології. Брунькування – спосіб нестатевого розмноження, за яким нова особина розвивається з виросту (бруньки) на тілі материнської особини. Притаманне, зокрема, кишковопорожнинним. Вакуолі – порожнини в протоплазмі клітини, заповнені клітинним соком з включеннями. У деяких одноклітинних тварин виконоють функції травлення та виділення. Вторинноводні тварини – мешканці водойм, предки яких вели наземний спосіб життя. Прикладом таких тварин з тих, що нині живуть, можуть бути ки-ти й дельфіни, з вимерлих – іхтіозаври, рибоподібні морські рептилії. Ген (від грецького genos – рід, походження) – структурна і функціональна елементарна одиниця спадкової інформації, що є ділянкою молекули ДНК, яка контролює виникнення будь-якої ознаки в будь-яких умовах середовища. Геронтологія – галузь медико-біологічної науки, яка вивчає закономірності старіння організмів. Дарвінізм – теорія еволюції органічного світу, що розглядає процеси і закономірності його історичного розвитку. Ектодерма (у перекладі українською – “зовнішня шкіра”) – зовнішній зародковий листок, один з трьох (або двох) шарів тіла зародка багатоклітинних тварин, що дають початок різним тканинам і органам. Ентодерма (у перекладі українською – “внутрішня шкіра”) – у багатоклітинних тварин – один з шарів тіла зародка. Імунітет – несприйнятливість організмів до збудників інфекційних хвороб та впливу деяких отрут. Індуктор – збудник; речовина, що стимулює вироблення ферменту, перебуваючи в середовищі, яке оточує організм. Індукція – збудження, виведення – процеси, які спричиняють індуктори. Капіляри (від латинського слова, що означає “волосяний”) – найдрібніші кровоносні судини, що пронизують тканини і органи. З’являються у тварин із замкненою кровоносною системою. Найчастіше проводять кров з артерій у вени. Мезодерма (в перекладі з грецької – “середня шкіра”) – середній зародковий листок. З’являється у тришарових тварин, зокрема у червів. Органела (латинська зменшувальна форма від “орган”) – постійні утво-рення, структури у клітині для виконання певної роботи, функції. У одноклітинних організмів виконують функції деяких багатоклітинних організмів. Паразит – організм, який існує за рахунок особин іншого виду і зв’язаний з ними у своєму життєвому циклі. Плацента – орган, що забезпечує зв’язок між організмом матері й зародком під час внутрішньоутробного розвитку. Патогенність – властивість хвороботворних або паразитарних організмів спричиняти інфекційні захворювання інших істот. Регенерація – відновлення організмом втрачених чи пошкоджених органів або тканин. Сегментація – розчленування тіла на послідовно розташовані ділянки. Сукулент – рослина з соковитими м’ясистими листками ( агава, алое) або стеблом (кактус); легко витримують високі температури повітря, але не стійкі до зневоднення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роботу виконала студентка групи М-21 Карплюк Дар’я. Словничок нових термінів з біології

Номер слайду 2

Постембріональний розвитокперіод індивідуального розвитку (онтогенезу) організму, що починається після зародкового розвитку виходом зародка з яйцевих або зародкових оболонок і закінчується статевим дозріванням і припиненням росту.

Номер слайду 3

Народження. Наро́дження — з точки зору фізіології, це процес, характерний для живородних тварин (в тому числі людини), в результаті якого потомство виходить з тіла його матері та починає окреме від неї існування. В такому ж сенсі термін «народження» інколи використовується і для яйцеживородних, але не для яйцекладиних тварин. «Народження» в філософії — це не початок життя, а його продовження.

Номер слайду 4

Вівіпарія. Проростання насіння в ще не зрілих плодах, які втратили фізіологічний зв'язок з материнською рослиною. Перетворення квіток в цибулинки і бульби теж називають вівіпаріей.

Номер слайду 5

Овіпарія, ововівіпарія Овіпарія - спосіб розмноження у тварин, при якому запліднення жіночих яєць відбувається всередині тіла, проте подальший розвиток протікає поза організмом матері, тому що самка відкладає яйця, і тварина вилуплюються без її участі. Ововівіпарія - яйцеживонародження

Номер слайду 6

Прямий розвиток. Прямий розвиток стосується явища, при якому тварина переживає зрілість у тій же формі, що і її дорослий чи батько. Організми безпосередньо розвиваються у дорослої людини, не проходячи різних форм. Цей метод розвитку не передбачає проміжних стадій у життєвому циклі.

Номер слайду 7

Метаморфоз. Метаморфоз (від ін. -Греч. Μεταμόρφωσις - «перетворення», у тварин називається також метаболіт) - глибоке перетворення будови організму (або окремих його органів), що відбувається в ході індивідуального розвитку (онтогенезу).

Номер слайду 8

ІмагоІмаго (лат. Imago - «образ») - доросла стадія індивідуального розвитку комах і деяких інших членистоногих тварин зі складним життєвим циклом.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
353
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку