Клонування в природі та техніці.

Про матеріал
В цілому, клонування – це точне відтворення якогось об’єкту якусь кількість разів. Об’єкти, які отримуються внаслідок цього процесу називають клонами. Клони – ідентичні генетично, та фенотип буде відрізнятися. Клонування широко поширене в природі у різних організмів. У рослин природне клонування відбувається при різних способах вегетативного розмноження. У тварин клонування відбувається при амейотехнічному партеногенезі і різних формах поліембріонії. Так, серед хребетних відомі клонально розмножуються види ящірок, що складаються з одних партеногенетичних самок. У людини природні клони - багатозиготні близнюки. У деяких видів броненосців в нормі народжується від чотирьох до дев'яти багатозиготних близнюків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальний проект з біології: Клонування живих організмів, за та проти. Мельничук Олександр П19-2 Д

Номер слайду 2

Що таке клонування?В цілому, клонування – це точне відтворення якогось об’єкту якусь кількість разів. Об’єкти, які отримуються внаслідок цього процесу називають клонами. Клони – ідентичні генетично, та фенотип буде відрізнятися.

Номер слайду 3

Клонування в природіКлонування широко поширене в природі у різних організмів. У рослин природне клонування відбувається при різних способах вегетативного розмноження. У тварин клонування відбувається при амейотехнічному партеногенезі і різних формах поліембріонії. Так, серед хребетних відомі клонально розмножуються види ящірок, що складаються з одних партеногенетичних самок. У людини природні клони - багатозиготні близнюки. У деяких видів броненосців в нормі народжується від чотирьох до дев'яти багатозиготних близнюків.

Номер слайду 4

Клонування, як концепція вигідна для людини. Людству клонування може знадобитися в досить практичних цілях. Мова йде не про експерименти над людьми(клонами людей), тому що це банально не етично, а про можливість клонування внутрішніх органів людини для лікування. Також головною метою клонування є розмноження сільськогосподарських тварин та культур – для збереження однієї й тієї ж якості цієї культури.

Номер слайду 5

Успішно клонований ссавець. Овечка Доллі - перший клонований ссавець тварина, яке було отримано шляхом пересадки ядра соматичної клітини в цитоплазму яйцеклітини. Вівця Доллі була генетичною копією вівці - донора клітини, але при тому народжена сурогатною матір’ю. Генетично Доллі майже ідентична своїй справжній матері, хоча та її і не народжувала.

Номер слайду 6

Недоліки клонування. При дотриманні належних умов клоновані організми не відрізнятимуться від організмів, які виникли природним шляхом, і зможуть давати потомство. Інше питання, що якщо повністю виключити статеве розмноження і перейти на клональне, то з плином часу в поколіннях клонів неминуче накопичаться мутації, що знижують пристосованість організму. Статеве розмноження - обмін комбінаціями генів для створення нових комбінацій - необхідний для підтримки різноманітності та стійкості видів протягом більш тривалого часу в умовах непередбачувано мінливого зовнішнього середовища.

Номер слайду 7

Ідентичність клонів. Всупереч поширеній помилці, клон, як правило, не є повною копією оригіналу, так як при клонуванні копіюється лише генотип, а фенотип не буде копіюватися. Більш того, навіть при розвитку в однакових умовах клоновані організми не будуть повністю ідентичними, так як існують випадкові відхилення в розвитку. Це доводить приклад природних клонів людини - багатозиготних близнюків, які зазвичай розвиваються в дуже схожих умовах. Батьки і друзі можуть розрізняти їх по розташуванню родимок, невеликим розходженням в рисах обличчя, голосу і іншими ознаками.

Номер слайду 8

Комерційне клонуванняІснує комерційне клонування домашніх тварин. По-перше, клонують померлих домашніх кішок і собак. Клонування коштує дорого. У 2015 році в Південній Кореї брали за клонування собаки близько 100 тисяч доларів, а в США вдвічі менше. У Китаї клонування собаки в 2020 році коштувало 54 тисячі доларів . По-друге, клонують скакових коней. У Техасі одна з компаній до 2020 року створила 25 клонів кобили Айкен Кура (вона вигравала скачки), один з яких продала за 800 тисяч доларів .

Номер слайду 9

висновки. Отже, з практичної точки зору, клонування – великий стрибок для покращення логістики та оптимізацї деяких галузей виробництва. З іншого ж боку, такий метод має і свої недоліки. Окрема тема в клонуванні – клонування людини. Це не є етичним та навіть заборонено законодавством багатьох країн.

pptx
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
1922
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку