Словник "Кібербулінг"

Про матеріал
Словник подано у вигляді хмар тегів, за допомогою яких у наочний спосіб візуалізовано термінологію з теми «Кібербулінг». Освітній ресурс допоможе користувачам в оволодінні інформаційно-комунікаційною компетентністю у частині поширених онлайн-ризиків та правил безпечної поведінки в інтернеті. Перший варіант (додаток 1) містить малюнки у форматі jpeg, представлених літерами, з яких складається слово «кібербулінг». Може бути використаний офлайн як частина виховного заходу, квесту, тощо, або як матеріал для самостійного заходу. Другий варіант (додаток 2) – QR-коди для онлайн використання. У кодах містяться посилання на ті ж самі букви, але для використання онлайн (інтернет-ресурс https://wordart.com/). Додаток 3 – словник, який містить тлумачення термінів.
Зміст архіву
Перегляд файлу

Словник «Кібербулінг»

  1. Відчуження — онлайн-відчуження, виключення з груп (чати однокласників, групи в соціальних мережах), відсутність швидкої відповіді на миттєві повідомлення чи електронні листи. Виключення у віртуальному середовищі наражає на серйозні емоційні негаразди, аж до повного емоційного руйнування дитини.
  2. Кібербулінг — це знущання, приниження, агресивні напади, які здійснюються за допомогою різних ґаджетів (зокрема телефонів), з використанням інтернету, будь-яких електронних (цифрових) технологій.
  3. Кібергрумінг – налагодження довірливих відносин з дитиною з метою подальшого сексуального насильства в інтернеті чи офлайн..
  4. Кіберпереслідування — це дії з прихованого вистежування переслідуваних і тих, хто пересувається без діла поруч, зазвичай зроблені нишком, анонімно, для організації злочинних дій на кшталт спроб зґвалтування, фізичного насильства, побиття. Відстежуючи через Інтернет необережних користувачів, злочинець отримує інформацію про час, місце й усі необхідні умови здійснення майбутнього нападу.
  5. Кіберпес – чат-бот, спеціальний інструмент, що розповість про механізми дій для дітей, батьків, вчителів у випадку кібербулінгу. Він допоможе швидко та доступно дізнатись, як можна самостійно видалити образливі матеріали із соцмереж, а також куди звертатись за допомогою. Бот доступний у Telegram та Viber.
  6. Обмовлення — розповсюдження принизливої неправдивої інформації з використанням комп’ютерних технологій. Це можуть бути і текстові повідомлення, і фото, і пісні, які змальовують жертву в шкідливій, інколи сексуальній манері. Жертвами можуть ставати не тільки окремі підлітки, а й групи.
  7. Ошуканство — отримання персональної інформації в міжособовій комунікації й передання її (текстів, фото, відео) в публічну зону Інтернету або поштою тим, кому вона не призначалася.
  8. Самозванство — переслідувач позиціонує себе як жертву, використовуючи її пароль доступу до її акаунту в соціальних мережах, блогу, пошти, системи миттєвих повідомлень тощо, а потім здійснює негативну комунікацію. Організація «хвилі зворотних зв’язків» відбувається, коли з адреси жертви без її відома відправляються ганебні провокаційні листи її друзям і близьким за адресною книгою, а потім розгублена жертва неочікувано отримує гнівні відповіді.
  9. Секстинг – це обмін сексуальними повідомленнями, фото чи відео із використанням засобів зв’язку.
  10. Сексторшен – налагодження довірливих стосунків з дитиною з метою отримання інтимних фото чи відео із подальшим шантажем розповсюдити ці матеріали.
  11. Тролінг  -  розміщення в інтернеті (на форумах, у блогах) провокаційних повідомлень із метою викликати флейм, тобто конфлікти між учасниками, взаємні образи.
  12. Флеймінг — обмін короткими гнівними й запальними репліками між двома чи більше учасниками, використовуючи комунікаційні технології. Найчастіше розгортається в «публічних» місцях Інтернету, на чатах, форумах, дискусійних групах.
  13. Харасмент — залучення повторюваних образливих повідомлень, спрямованих на жертву (наприклад, сотні смс-повідомлень на мобільний телефон, постійні дзвінки) з перевантаженням персональних каналів комунікації.
  14. Хепіслепінг — відносно новий вид кібербулінгу, який починався в англійському метро, де підлітки, прогулюючись пероном, раптом ляскали один одного, тоді як інший учасник знімав цю дію на мобільну камеру. У подальшому за будь-якими відеороликами, у яких записано реальні напади, закріпилась назва хепіслепінг. Ці відеоролики розміщують в Інтернеті, де його можуть продивлятись тисячі людей, зазвичай без жодної згоди жертви.

 

 

 

 

 

За матеріалами:

https://edu.bullyingstop.org.ua/article/4

https://www.telegraf.in.ua/kremenchug/10082081-kberbulng-scho-ce-yakim-vn-buvaye-ta-yak-vd-nogo-zahistiti-svoyu-ditinu.html

1.jpeg
10.jpeg
11.jpeg
2.jpeg
3.jpeg
4.jpeg
5.jpeg
6.jpeg
7.jpeg
8.jpeg
9.jpeg
1 è.png
10 ì.png
11 â.png
3 ü.png
4 à.png
5 É.png
6 ü.png
7 ô.png
8 ï.png
2 І.png
9 І.png
zip
Додано
3 липня 2021
Переглядів
746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку