Словник "ОСНОВНІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ ТЕПЛОВОЇ ТЕХНІКИ"

Про матеріал

На допомогу учням створено словник "Основні терміни і поняття теплової техніки". Учні постійно звертаються на уроках до нього. Це заощаджує час на вивчення потять.

Перегляд файлу

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ ТЕПЛОВОЇ ТЕХНІКИ

Вагранка – шахтна піч для плавки чавуну у ливарних цехах.

Вагранка газова – полум'яна піч із шахтою для підігріву шихти.

Відбір регенеративний – нерегульований відбір пари із ступені турбіни для підвищення температури живильної води.

Вологість повітря абсолютна – маса водяної пари, що міститься у 1 м3 вологого повітря. Вологість повітря відносна – відношення абсолютної вологості повітря до максимально можливої під даним тиском і за даної температури, коли повітря насичене водяною парою.

Горіння – хімічний процес сполуки палива з окиснювачем, що супроводжується інтенсивним тепловиділенням і різким підвищенням температури продуктів згоряння.

Двигун внутрішнього згоряння (ДВЗ) – тепловий двигун, усередині якого відбувається спалювання палива і перетворення частини теплоти, що виділилася, у механічну роботу.

Двигун карбюраторний – ДВЗ, у якому горюча суміш готується карбюратором поза камерою згоряння (зовнішнє сумішоутворення із примусовим запалюванням).

Детонація – процес, що швидко наближається до вибуху, горіння горючої суміші у циліндрі карбюраторного двигуна, при якому різко (у сто разів) збільшується швидкість поширення полум'я.           Діаграма індикаторна – залежність тиску газу у циліндрі від об'єму робочої порожнини циліндра. Ділянка стабілізованого теплообміну – ділянка труби, на якій поле температури практично не залежить від розподілу температури у початковому перетині ділянки, що обігрівається.

Дизель – ДВЗ із внутрішнім сумішоутворенням і запаленням паливноповітряної суміші від теплоти стислого заряду.

Дроселювання – процес зниження тиску у потоці без здійснення зовнішньої роботи і без підведення та відведення теплоти при проходженні через місцевий гідравлічний опір.

Енергія вільна – ізохорно-ізотермічний термодинамічний потенціал або енергія Гельмгольца. Економайзер – обладнання, що обігрівається продуктами згоряння палива і призначене для підігрівання або часткового пароутворення води, що надходить у котел.

Ексергія або технічна працездатність – максимальна робота, яку чинить робоче тіло, якщо у якості холодного джерела теплоти виступає зовнішнє середовище з температурою Т0.

Ефект Джоуля-Томсона – зміна температури газу у результаті адіабатного дроселювання. 209 Коефіцієнт корисної дії (ККД) внутрішній відносний – ККД ступені парової турбіни, що враховує всі види втрат.

ККД індикаторний – відношення кількості теплоти Qi еквівалентної індикаторній роботі, до всієї кількості теплоти Q, введеній у двигун з паливом.

ККД термічний – відношення корисно використаної у циклі теплоти (або отриманої роботи) до усієї кількості теплоти, витраченої на цикл.

ККД ефективний – відношення кількості теплоти, еквівалентної корисній роботі, до кількості теплоти, витраченої на одержання цієї роботи.

Компресор – машина для стискання повітря або газу до надлишкового тиску не нижче 0,2 МПа. Компресор гвинтовий – роторний компресор, у якому робочі порожнини утворені корпусом і гвинтоподібними роторами зі спеціальними профілями.

Компресор об'ємний – компресор, у якому підвищення тиску газу відбувається при зменшенні замкненого об'єму.

Компресор відцентровий – компресор, у якому силовий вплив на газ здійснюється обертовими лопатками.

Комплекси обумовлені безрозмірні – числа подоби, що містять обумовлену величину. Конденсація краплинна – утворення краплин конденсату на поверхні що не змочується. Конденсація плівкова – утворення суцільної плівки конденсату на поверхні, що змочується.

Котел – конструктивно об'єднаний у одне ціле комплекс обладнання для одержання пари або для нагрівання води під тиском.

Котел прямоточний – котел з послідовним однократним примусовим рухом води.

Котельна установка – сукупність котла і допоміжного устаткування.

Коефіцієнт надлишку повітря – відношення дійсної кількості повітря Vд, що подається для організації процесу горіння, до теоретично необхідної кількості V0.

Коефіцієнт холодильний – відношення кількості теплоти q2, що виділяється у зворотному циклі від охолоджуваної системи, до витраченої роботи lц.

Криостатування – підтримка охолоджених тіл за постійної низької температури.

Обмуровування котла – система вогнетривких і теплоізоляційних огороджень або конструкцій котла, призначена для зменшення теплових витрат і забезпечення газової густини.

Охолодження – відведення теплоти від тіл і передача її іншим тілам або у навколишнє середовище.

Охолодження і зрідження газів – зниження температури газів за р = const або π = const до температури конденсації і їх конденсація. 210

Паливо – горюча речовина, яку економічно доцільно використовувати для одержання значної кількості теплоти.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Світлана Станіславівна
    Ви тільки вчиться, любі учні!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
16 серпня 2018
Переглядів
952
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку