Словник з основ здоров'я

Про матеріал
У цьому навчальному році ми продовжуємо вивчати такий предмет, як «Основи здоров’я». Він є важливий тим, що вчимося дбати про свою безпеку, життя , здоров’я та про те, як надати належну допомогу тим, хто її потребує. Сподіваюсь, що цей словник буде добрим помічником у вашій подорожі в Країну знань і ті терміни, які містяться в ньому дадуть змогу краще і швидше освоїти матеріал з цього предмета. Що таке здоров'я і як його зберегти - питання дуже актуальне. Багато хто, особливо зараз, задаються питанням, як зміцнити і зберегти своє здоров'я? Але перш ніж розібрати способи збереження та зміцнення здоров'я, варто задуматися, що, ж власне таке здоров'я? Що таке здоров'я? У словнику, дається таке визначення терміна здоров'я - стан живого організму, при якому всі органи, і організм в цілому, здатні повністю виконувати всі наявні функції. А крім того, можна найти ще дуже багато термінів. Кожного навчального року вчитель записує з учнями в зошит з основ здоров’я багато визначень. Але наступає новий навчальний рік – учні починають нові зошити, і все , що було записано раніше, втрачається. Знання термінів і вміння використовувати їх на наступних уроках. Ефективність опанування ними значно зросте, якщо учні матимуть змогу використовувати словник-довідник, у якому зібрані визначення програмових понять за весь період з 5 по 9 клас. Поняття згруповано згідно певного розділу і подано в алфавітному порядку. Словник побудовано таким чином, щоб учням було якомога легше з ним працювати. Він складається із п’яти розділів: дорожній рух, життя і здоров’я, психічне здоров’я, небезпеки, соціальне здоров’я.
Перегляд файлу

Ромейківський НВК  «ЗЗСО І-ІІІ ст. ЗДО»

 Полицької ТГ

Вараського району Рівненської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Номінація «Основи  здоров’я»

Автор

Городна Наталія Адамівна

вчитель основ  здоров’я

Ромейківського НВК

«ЗЗСО І-ІІІ ст..-ЗДО» 

 

 

 

 

Ромейки -2022

Городна Наталія.  Словник з основ здоров’я – Ромейки,  2022. – с. 32.

 

 

 

 

 

 

Схвалено методичною радою Ромейківського НВК «ЗЗСО І-ІІІ ст. - ЗДО»  протокол № 3 від 28.01.2022 року.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У  словнику вміщено і пояснено близько      слів і словосполучень. Користувачеві запропоновано терміни, що найбільш часто зустрічаються в освіті, науці. На його сторінках можна прочитати про те, як піклуватися про своє здоров’я, як його зміцнювати та зберігати.


 

Зміст

 

           Вступ                                                                                                           5

Дорожній рух                                                                                              6        

Життя і здоров’я                                                                                         8

Психічне здоров’я                                                                                     17

Небезпеки                                                                                                  21

Соціальне здоров’я                                                                                   25

Природні небезпеки                                                                                32

Список використаної літератури                                                            33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

            У цьому навчальному році ми продовжуємо вивчати такий предмет, як «Основи здоров’я». Він  є важливий тим, що вчимося дбати про свою безпеку, життя , здоров’я та про те, як надати належну допомогу тим, хто її потребує. Сподіваюсь, що цей словник буде добрим помічником у вашій подорожі в Країну знань і ті терміни, які містяться в ньому  дадуть змогу краще і швидше освоїти матеріал з цього предмета.

             Що таке здоров'я і як його зберегти - питання дуже актуальне. Багато хто, особливо зараз, задаються питанням, як зміцнити і зберегти своє здоров'я? Але перш ніж розібрати способи збереження та зміцнення здоров'я, варто задуматися, що, ж власне таке здоров'я?

Що таке здоров'я?

У словнику, дається таке визначення терміна   здоров'я - стан живого організму, при якому всі органи, і організм в цілому, здатні повністю виконувати всі наявні функції. А крім того, можна найти ще дуже багато термінів.

                 Кожного навчального року вчитель записує з учнями в зошит з основ здоров’я багато визначень. Але наступає новий навчальний рік – учні починають нові зошити, і все ,  що було записано раніше, втрачається. Знання термінів і вміння використовувати їх на наступних уроках.

           Ефективність опанування ними значно зросте, якщо учні матимуть змогу використовувати словник-довідник, у якому зібрані визначення програмових понять за весь період з 5 по 9 клас.

           Поняття згруповано згідно певного розділу  і подано в алфавітному порядку.

            Словник побудовано таким чином, щоб учням було якомога легше з ним працювати. Він складається із п’яти розділів: дорожній рух, життя і здоров’я, психічне здоров’я, небезпеки, соціальне здоров’я.

 

Дорожній рух

Аварія – вихід з ладу, ушкодження будь – якого механізму, машини, виробництва під час роботи, руху, експлуатації з порушенням правил користування.

Автомагістраль – широка дорога для швидкісного руху автомобільного транспорту.

Автономна ситуація – ситуація, в якій людина опиняється на самоті без зв’язку, із зовнішнім світом. В автомобільній ситуації також може опинитися група людей.

Багатосмугова дорога – дорога, якою транспорт рухається кількома   смугами у різних напрямках.

Безпека – відсутність небезпечних ситуацій. Які можуть завдати шкоди здоров’ю або життю людини.

Безпека автомобіля (активна) – сукупність пристроїв, приладів, які допомагають водієві уникнути ДТП (гальма, кермо, фари).

Безпека автомобіля (пасивна) – сукупність пристроїв, приладів, які починають діяти в момент ДТП і пом’якшують її наслідки, попереджують або зменшують травмування пасажирів, водія та пішоходів (захисний каркас автомобіля, подушка безпеки..)

Види ДТП:

  1. Наїзд на транспортний засіб;
  2. Наїзд на велосипедиста;
  3. Наїзд на пішохода;
  4. Наїзд на перешкоду;
  5. Зіткнення транспортних засобів;
  6. З’їзд з дороги, перекидання автомобіля.

Дорожньо – транспортна пригода (ДТП) – це подія, що виникає в процесі руху транспортних засобів і призводить до їх Ної аварії, ушкодження, поранення або загибелі пасажирів. Причиною виникнення ДТП є недотримання правил дорожнього руху водіями і пішеходами.

Пасажир – людина, яка користується транспортом або перебуває в кабіні автомобіля поруч з водієм.

Правила дорожнього руху – норми й нормативи поведінки водіїв, пішоходів і пасажирів під час руху транспортних засобів.

Свідок ДТП – очевидець подій, які відбулися під час ДТП.

Світлофор – пристрій для подачі світлових сигналів, що регулює рух транспорту і пішеходів і  на вулицях.

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Життя і здоров’я

Абстинентний синдром, або ломка фізичні страждання , які настають, які настають, коли наркозалежний не приймає чергової дози наркотику.

Адекватне харчування – харчування, що відповідає індивідуальним потребам організму. Це певний режим харчування, завдяки якому організм одержує всі необхідні поживні речовини. Задовольняє потребу в калоріях, що сприяє формуванню, зміцненню і збереженню здоров’я.

Акселерація – прискорений фізичний розвиток дітей і молоді.

Антропогенний чинник – людський чинник. Або чинник, породжений людиною.

Антропологія – наука  про походження та еволюцію людини, утворення    людських рас і нормальні варіації фізичної будови людини.

Безпека – властивості елементів системи «людина – середовище проживання», що забезпечують умови для збереження життя і здоров’я людини.

Безпека громадська – створення і забезпечення  певних умов в соціумі для нормальної життєдіяльності населення.

Безпека екологічна – система державних заходів , яка спрямована на збереження навколишнього середовища і забезпечує захист населення від впливу шкідливих чинників навколишнього середовища.

Безпека економічна – система державних заходів, спрямована на створення стабільних умов життя населення.

Безпека особиста – наявність умов навколишнього середовища (природного чи соціального), що дозволяють зберегти здоров’я та життя окремої людини.

Безпека політична – система регулювання політичної обстановки в світі, окремих держав, що дозволяє зберегти життя і здоров’я громадян.

Безпека продовольча – система державних заходів, спрямована на забезпечення населення продуктами харчування, а також контроль їхньої якості.

Безпритульність – відсутність необхідного догляду за повнолітніми дітьми, пов’язаного з сирітством, бродяжництвом дитини.

Білки – органічні речовини різноманітної хімічної природи, що становлять основу процесів життєдіяльності всіх організмів. Основна функція – будівельна. Розрізняють білки рослинного і тваринного походження.

Ботулізм – тяжке харчове отруєння, що виникає при вживанні в їжу недоюроякісних продуктів харчування. Протікає тяхко, з поразкою центральної нервової системи, паралічами дихальних м’язів та ін. У найтяжчих випадках призводить до припинення дихання і смерті.

Відповідальність кримінальна – означає, що людина, яка скоїла злочин, зобов’язана відповідати за свої діяння. Міра покарання визначається вироком суду відповідно до законів України.

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини – небезпечний вірус, який викликає тяжке невиліковне захворювання СНІД. ВІЛ уражає імунну систему людини, в результаті чого організм не може захиститися від будь – яких інфекцій.

Гігієна – галузь медицини, що вивчає вплив умов життя і праці на здоров’я людини; розробляє заходи профілактики захворювань, підтримки здоров’я та життя.

Гіподинамія – хворобливий стан, який викликаний відсутністю рухливої активності людини. Може призвести до захворювання серця, ожиріння.

Гормони - речовини, що виробляються залозами внутрішньої секреції (наднирниками, щитовидною залозою). Гормони видіграють важливу роль у підлітковому віці, впливають на формування жіночих та чоловічих статевих ознак.

Громадянин – представник окремої держави, який народився на її території або прийняв її громадянство.

Дискримінація – применшення, приниження прав будь – якої людини в силу їхньої національності, раси, статі, віросповідання та ін..

Ендокринна система – залози внутрішньої секреції, які виробляють різні гормони.

Життєвий ритм – зміна розумової та фізичної активності людини протягом доби. Тижня тощо. Кожна людина має індивідуальний життєвий ритм.

Життєдіяльність – процес існування та виконання біологічних і соціальних функцій окремою людиною.

Життя – безцінний дарунок природи.

Загартування – один із способів підвищення опірності організму до різних захворювань.

Захисна реакція організму – види фізіологічних і психологічних реакцій організму у відповідь на вплив екстремальних ситуацій (блювота, розлад шлунка, крик тощо).

Здоров’я – багатогранний і цілісний феномен гармонійної життєдіяльності людини.

Здоровий спосіб життя – це спосіб життєдіяльності людини, метою якого є формування, збереження , зміцнення і відновлення здоров’я.

Здоров’я – стан повного фізичного , душевного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність фізичних захворювань

Імунітет – опірність організму захворюванням, інфекціям, зараженню. На формування імунітету впливає здоровий спосіб життя.

Інтимний – дуже особистий, не призначений для розголошення. Інтимними можуть бути думки, почуття, стосунки.

Калорійність – показник змісту певної кількості калорій в 100 г. продукту.

Калорія – одиниця вимірювання кількості енергії в продуктах харчування. Компоненти продуктів харчування – основні складові будь – яких продуктів харчування. До них належать білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали, вода.

Канцерогени – речовини, що спричиняють виникнення злоякісних пухлин.

Координація – встановлення взаємозв’язку між рухами тіла людини. Координація розвивається в результаті постійної рухової активності.

Корисні звички – звички, які спрямовані на зміцнення здоров’я, не завдають шкоди життю  людини  і сприяють формуванню здорового способу життя.

Косметологія – наука, що вивчає засоби і методи поліпшення зовнішності людини.

Критерії способу життя – основні показники, за якими  оцінюється спосіб життя людини, родини, суспільства. До основних  критеріїв способу життя людини належать:

  1. Спосіб створення сім’ї.
  2.  Рівень культури.
  3. Місце здоров’я в системі цінностей людини.

Любов – сильне почуття взаємної близькості між чоловіком і жінкою.

Мінеральні речовини – речовини, які містять атоми хімічних елементів і беруть участь у різних процесах життєдіяльності організму. До них належить кальцій, магній, залізо, натрій та ін.

Медицина – галузь науки і практичної діяльності, спрямована на збереження і зміцнення здоров’я людини, попередження і лікування хвороб.

Меркаптан – органічна речовина з дуже неприємним запахом. Використовується у виробництві лікарських препаратів, інсектицидів, для додання характерного запаху побутовому газу, що використовується в будинках, квартирах.

Молодіжне середовище – загальне визначення групи молоді віком 15 – 20 р.

Моніторинг здоров’я – комплекс діагностичних досліджень, які проводяться протягом часу і дають сумарний (у динаміці) показник рівня «кількості» здоров’я людини.

Навички здорового способу життя – уміння використовують цілеспрямовані дії автоматично внаслідок свідомого багаторазового повторення: особиста гігієна, режим хорчування тощо.

Надзвичайні ситуації – ситуації, за яких відбувається порушення нормальної життєдіяльності людей і які спричинені різними за походженням небезпечними явищами (аварії, природні катастрофи та ін.) НС призводять до людських жертв, знищують мареріальні цінності, вимагають тривалого часу і зусиль для усунення їхніх наслідків.

Наркочична залежність – залежність (фізіологічна, психологічна) організму від різних наркотиків. Виділяють  5 етапів наркотичної залежності:

1)– активізація захисних сил організму у відповідь на введення наркотику.

2) – поступове зникнення неприємних відчуттів від вживання наркотика;

3) – звикання організму до певної дози наркотику і потреба в її збільшенні.

4) – усвідомлення наркоманом наркотичної залежності.

5) – групова психологічна залежність.

Оздоровчі системи – комплекс свідомих, спрямованих на збереження, зміцнення і відновлення здоров’я.

Особистість – індивід, який характеризується соціальним і духовним розвитком, індивідуальністю і неповторністю. Особистість формується з дитинства в спільній діяльності та спілкуванні з іншими людьми.

Отруєння – вплив на організм отрут різного походження. Отруєння може бути продуктами харчування, хімічними речовинами при аваріях, забруднені води, грунту, повітря та ін.

Охорона здоров’я – комплекс державних, наукових, економічних заходів. Спрямованих на формування і збереження здоров’я  населення країни.

Перевтома – перенапруга всіх механізмів регуляції нормальної діяльності організму. Розвивається в результаті напруженої фізичної або розумової роботи без достатнього відпочинку.

Підлітковий вік – період життя людини від 10 до 15 років, що характеризується фізичними змінами в роботі організму та психологічними змінами у  поведінці.

Плоскостопість – сплощення зводу стопи ноги може бути природженим або надбаним від неправильно підібраного взуття, надмірного носіння важких речей тощо. Викликає швидку стомлюваність і хворобливість під час ходьби.

Постава – положення тіла людини в просторі. Постава залежить від правильно сформованого скелета і м’язів. При викривленні хребта у людини порушується постава.

Права дитини – певні можливості дитини, які вона може здійснити. Права дитини записані в Конвенції ООН про права дитини.

Працездатність – здатність і можливість людини виконувати фізичну або розумову працю. Працездатність залежить від життєвих ритмів.

Пропан – природний газ, що міститься в природних і нафтових газах. У суміші з  бутаном використовується як побутовий газ.

Профілактика туберкульозу – заходи попередження інфікування і захворювання туберкульозом, певні правила поведінки людини. До основних заходів профілактики туберкульозу належать:

  1. Запобігання спілкування з людьми груп ризику (колишні в’язні, жебраки)
  2. Зміцнення імунітету, здоровий спосіб життя, повноцінне харчування, відпочинок.
  3. Регулярний медичний огляд.
  4. Відмова від продуктів харчування (молока, масла, сиру , сметани, м’яса) на стихійних ринках.

Рак – утворення злоякісних пухлин  в організмі людини. У великій кількості випадків рак призводить до смерті людини.

Режим дня – послідовність дій (план), які людина виконує протягом дня.

Релаксація – стан спокою, розслабленості, що виникає у людини зняття напруження після переживань або фізичних зусиль.

Рівень життя – кількісні показники життя людини: вартість житла,одягу, коштовності тощо.

Ріст – збільшення маси живої істоти за рахунок збільшення кількості і розмірів клітин.

Розвиток – процес послідовних змін живої істоти (у тому числі й людини) з моменту її народження до смерті.

Рухова активність – регулярні заняття спортом, фізкультурою, ходьбою – одне з основних умов росту, розвитку підлітків. Виділяють низьку, помірну та інтенсивну рухову активність.

Синдром – риси, характерні для певного захворювання.

СНІД – синдром набутого імунодефіциту, практично невиліковне захворювання, яке викликає вірус ВІЛ.

Сон – стан людини при якому відсутні будь – які реакції на зовнішні впливи. Під час сну організм відпочиває. Підліткові необхідно спати 9 – 10 год. На добу.

Соціальне здоров’я – стан, при якому людина нормально взаємодіє з іншими людьми, проживає в задовільних побутових умовах, має роботі і кошти для проживання.

Спілкування – встановлення різних контактів і взаємозв’язків між людьми в процесі спільної діяльності.

Спосіб життя – сукупність стійких форм життєдіяльності людини, які визначають її життєвий шлях. До найважливіших форм способу життя належать: якість життя, стиль життя, тривалість і наповненість життя.

Спорт – фізичні вправи, ігри, що розвивають, зміцнюють організм і спрямовані на досягнення високих результатів.

Сп’яніння – стан організму людини під впливом певних доз алкоголю.

Стиль життя – особливості індивідуального життя, узгодженість основних аспектів життя, наприклад, відповідність одягу рівню життя, якості життя…

Стомлення – відповідь організму на перенапругу або значні навантаження. Стомлення настає при зниженні працездатності.

Судома – хворобливе вкорочення м’язів, що не залежить від волі людини. Часто судомою може звести кінцівки при тривалому знаходженні у воді.

Туберкульоз – інфекційне захворювання, що передається повітряно – крапельним шляхом. Вражає легені, кістки, шкіру, статеві органи та ін.

Утоплення – стан, коли дихальні шляхи закупорюються водою, мулом , і повітря не може проникнути в легені, щоб наситити кров киснем.

Фізичне здоров’я – це відсутність хвороб чи ушкоджень, гармонійний фізичний розвиток.

Фізичне здоров’я – оптимальний фізичний стан людини, який характеризується нормальним рівнем і гармонійністю фізичного розвитку. Визначається за такими показниками: частота дихання, пульс, температура тіла, колір шкіри, ріст, вага та ін..

Характер – сукупність стійких індивідуальних особливостей особистості, які формуються в процесі підростання людини і проявляються в її поведінці, спілкуванні, вчинках та ін..

Чадний газ – окис вуглецю , газ без кольору і запаху, утворюється при горінні різних речовин як побічний продукт. Дуже небезпечний для життя людини.

Шкідливі звички – звички, які завдають шкоди здоров’ю, життю людини або не відповідають культурним нормам суспільства , в якому живе людина.

Шкіра – загальний еластичний покрив тіла, що безпосередньо контактує із зовнішнім середовищем і виконує низку важливих функцій: відчуття болю, регуляція температури, дихання тощо.

Шляхи передачі ВІЛ:

  1. Через шприц, нестерильні медичні інструменти, переливання крові, лікування зубів, манікюр.
  2. Під час внутрішньовенного введення ліків (використання однієї голки)
  3. Від інфікованої вагітної матері – плоду.
  4. Під час статевих стосунків.

Юнацькі вугрі – запалення сальних залоз і волосяних цибулин шкіри, які виглядають як чорні цятки чи гнійники.

Якість життя – один з показників способу життя людини, що вказує на якісні характеристики життєдіяльності людини (якість харчування, відпочинок, робота, одяг).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Психічне здоров’я

Відчуття – визначення властивостей предметів навколишнього світу при їхньому впливі на рецептори організму (відчуття голоду, холоду, тепла).

Девіантна поведінка – система вчинків або окремі вчинки, що суперечать набутим у суспільстві правовим або моральним нормам (злочинність, пияцтво, аморальна поведінка тощо).

Деструктивний – руйнівний, що порушує норми.

Дискримінація – приниження прав будь – якої людини або групи людей через їхню національність, расу, стать, віросповідання та ін.. Виділяють расову, релігійну, політичну, мовну, статеву.

Дистрес -  перенапруження або виснаження організму внаслідок дуже сильного чи накопиченого стресу.

Дружба – близькі стосунки між людьми, засновані на взаєморозумінні, довірі, близькості інтересів.

Духовне здоров’я – стан, що характеризує розвиток людини як повноцінної особистості, здатної розвивати свої творчі здібності, любити природу, жити в гармонії з собою та іншими людьми.

Духовність – вищий прояв внутрішніх якостей особистості, її гармонійний зв’язок зі світом, собою.

Емоції – яскраві життєві переживання людини; можуть виражатися як позитивні, негативні чи нейтральні.

Емоційне здоров’я – стан емоційного, душевного комфорту і благополуччя, що сприяє розвитку повноцінної особистості і збереженню здоров’я.

Естетика – філософська думка, що вивчає прояви ціннісних стосунків між людиною і навколишнім світом, розуміння прекрасного, розкриття творчості, галузь художньої діяльності.

Етика – філософська дисципліна. Що вивчає моральність.

Звичка – виконання людиною будь – яких дій майже автоматично або механічно з наступним бажанням їх повторити. Звички формуються з раннього дитинства і протягом всього життя людини. Бувають корисні та шкідливі.

Конкуренція – активна боротьба між сторонами (людьми, суспільствами, групами людей тощо) з метою закріпити свою точку зору на певні події як єдиного правильну і можливу.

Конструктивний – корисний, діловий, обґрунтований.

Компроміс – угода між сторонами на підставі взаємних поступок.

Конфлікт – зіткнення протилежних інтересів, поглядів, загострення суперечностей, які спричиняються різними непорозуміннями між людьми.

Конфлікт інтересів – зіткнення інтересів , потреб чи бажань, які можна задовольнити за рахунок спільних ресурсів.

Конфлікт поглядів – зіткнення, спричинене розбіжностями у поглядах, смаках, уподобаннях людей.

Любов – почуття, що виникає між людьми протилежної статі. Це глибоке і ніжне почуття між двома людьми, яке приводить згодом до створення міцної сім’ї , народження дітей, продовження роду та ін.

Милосердя – уважне ставлення до інших, турбота про них, ввічливе ставлення до людей похилого віку, людей з фізичними вадами  і порушеннями здоров’я.

Мислення – процес пізнавальної діяльності людини, в результаті якої людина пізнає навколишній світ, набуває життєвого досвіду.

Міміка – виразні рухи м’язів обличчя людини відповідно до її почуттів або настрою.

Мораль – певна форма суспільної свідомості , суспільних відносин.

Моральність – особлива форма суспільних і міжособистісних відносин, певні правила поведінки, розуміння категорій добра і зла, співвіднесення своїх вчинків із совістю.

Насильство в учнівському колективі – дії, спрямовані на фізичне чи психологічне пригнічення особистості людини. В учнівському колективі проявами насильства можуть бути: бійка, лайка, примушення до протиправних дій, залучення до наркотиків, алкоголю та ін.

Настрій – порівняно стійкій стан людини, що виявляється через позитивне або негативне емоційне забарвлення.

Обов’язок – моральна або правова вимога, що пред’являється людині, родині, суспільству, державі. Обов’язком дітей у родині є допомога батькам по дому, сумлінне навчання, дотримання правил особистої гігієни, повага і піклування про членів родини.

Обсерваторія – спостереження протягом певного року за ізольованими в спеціальному приміщенні здоровими людьми, які могли мати конфлікт з інфекційними хворими.

Пам'ять – процесс запам’ятовування, збереження, відтворення і забування інформації. Основними характеристиками пам'яті є:

: обсяг пам’яті: для нормального розвитку пам’яті оптимальний обсяг запам’ятовування (слів, чисел) становить від 5 до 9 знаків;

: довільність пам’яті: запам’ятовування інформації внаслідок поставленої мети, що дозволяє оцінити пам’ять в цілому.

Паніка – масовий страх перед реальною небезпекою. Люди втрачають самоконтроль, стають небезпечними для себе та для інших.

Почуття – одна з головних форм переживання людиною свого ставлення до предметів і подій життя.

Психіка – властивість людини активно пізнавати навколишній світ і на цій основі само регулювати свою поведінку і життя.

Психічне здоров’я – стан душевного благополуччя, що характеризується відсутністю хворобливих психічних проявів і забезпечує поведінку людини, адекватну до умов навколишньої дійсності.

Психоактивні речовини – речовини, які впливають на психіку людини:наркотики, алкоголь, тютюнові вироби, деякі препарати побутової хімії.

Психологічна залежність – свідоме або підсвідоме бажання повернутися до вживання психоактивних речовин.

Самооцінка - ставлення людини до себе.

Сприйняття – процес відображення процесів і предметів у цілому, в сукупності їхніх властивостей і під їхнім впливом на наші органи чуттів. Основними якостями сприйняття є: константність, предметність, цілісність, структурність, узагальненістю.

Стигма або тавро -  переконаність, яка існує в суспільстві щодо того, що певні якості людей або їхня поведінка є ганебними або аморальними.

Стрес – стан фізичного та психічного напруження, що виникає як реакція організму на зміни внутрішнього або зовнішнього середовища. Стрес виникає внаслідок тривалого фізичного, розумового навантаження, відсутності повноцінного відпочинку, переключення на різні види діяльності.

Типи нервової системи – певні властивості нервової системи, які виявляються в характері людини, її фізіологічних або психологічних реакціях на різні впливи навколишнього середовища. Типи нервової системи:

      1.   Неврівноважений

       2.Врівноважений: а) рухливий; б)інертний.

Залежно від типу нервової системи виділяють  такі типи темпераменту:

: холеричний,  сангвіні стичний; флегматичний;  меланхолічний.

Толерантність – терпимість до думок і переконань інших.

Увага – процес, що виділяє особистісно значимі сигнали з навколишнього середовища в конкретний момент. Основними якостями уваги є обсяг, стійкість, концентрація, розподіл, переключення, предметність та ін..

 

    

 

 

 

 

Небезпеки

Атмосфера – газова (повітряна) оболонка землі. Що складається на 78 % з азоту. 21% - з кисню та 1%  - зводню та інших газів. Атмосфера – важлива умова існування життя на планеті.

Буря – сильний вітер зі швидкістю  понад 35 м/хв. Буря може завдати серйозних ушкоджень будинкам, електромережам та ін.

Бутан – безбарвний газ, який міститься в нафтових, природних газах, газах нафтопереробки, використовується в побуті.

Вибухонебезпечні речовини – такі речовини і матеріали, які під дією різних чинників (удар, тепло, хімічна реакція) можуть вибухати

Виробничі аварії – вихід з ладу устаткування, поломка механізмів та ін. промислових об’єктів. Можуть супроводжуватись загибеллю людей, викидом токсичних речовин в атмосферу, зараженням води, грунту тощо.

Геологічні небезпеки – небезпеки, пов’язані з процесами, які відбуваються в земній корі.. До геологічних небезпек належать землетруси, вулкани та ін.

Горіння – це хімічна реакція, що супроводжується виділенням великої кількості тепла і випромінювання світла.

Детонація – процес хімічного перетворення вибухонебезпечної речовини, внаслідок якого виділяється велика кількість енергії, що супроводжується вибухом. Детонація виникає під дією механічних або теплових чинників (удар, іскра).

Екологія – наука, що вивчає стосунки між людиною, рослинним і тваринним світом та навколишнім середовищем, у тому числі вплив діяльності людини на середовище.

Електротравма – ушкодження, що виникають від дії електричного струму або блискавки – розряду атмосферної електрики.

Життя – безцінний дарунок природи. Людині життя дається для максимального розкриття його внутрішнього світу, творчих здібностей, створення родини і продовження свого роду.

Землетрус – підземні поштовхи і коливання земної поверхні.

Злива – дощ великої сили.

Зріджений газ – газ, що добувають шляхом переходу з газоподібного стану в рідкий при його охолодженні й під тиском. Не має запаху, кольору і має всі властивості рідини.

Зсув – сповзання мас гірських порід униз по схилу під впливом власної ваги порід.

Клімат – багаторічний режим погоди, що склався у певній місцевості і має свої особливості.

Лавина – масса снігу, що падає або сповзає з крутих схилів гір. Швидкість  руху лавини 20 – 39 м/с.

Метеорологічні небезпеки – небезпеки, викликані погодними умовами: ожеледь, зміна температури, ураган ті ін.

Навколишнє середовище – весь світ, що оточує людину, з яким вона встановлює різноманітні зв’язки.

Надзвичайні ситуації – ситуації, за яких відбувається порушення нормальної життєдіяльності населення, викликане різними за походженням небезпечними явищами, які призводять до людських жертв, знищують матеріальні цінності і вимагають тривалого часу та зусиль для їхніх наслідків.

НС природного походження – катастрофи, викликані природними чинниками: г е о л о г і ч н і (землетруси, вулкани), м е т е о р о л і ч н і (ураган, смерч), г і д р о л о г і ч н і (повінь, злива).

НС соціального походження – небезпеки, причиною виникнення яких є людина або група людей (демонстрації, страйки, тероризм.)

НС техногенного походження – небезпеки, викликані аваріями або несправностями на підприємствах: п р о м и с л о в і (аварії на хімічних комбінатах, АЕС, електростанціях), с і л ь с ь к  о г с п о д а р с ь к і (забруднення грунту, води пестицидами та ін.)

Небезпека – властивість елементів системи «людина – середовище проживання», здатне завдавати шкоди людям, природному середовищу і матеріальним ресурсам. Небезпеки класифікуються:

  • за джерелами виникнення;
  • за характером впливу на людину.

Небезпеки глобальні – види небезпек, які здатні завдати шкоди всьому населенню Планети або самій планеті Земля (глобальне потепління, озонові дірки, зникнення деяких видів рослин та тварин тощо).

Небезпеки індивідуальні – види безпек, які здатні здатні завдавати шкоди життю і здоров’ю окремої людини.

Безпеки колективні – види безпек, які здатні завдавати шкоди життю і здоров’ю групі людей (класу, родині, нації тощо).

Ожеледь – шар льоду, що утворюється на поверхні землі (дорогах, вулицях) і на предметах, при намерзанні крапель дощу або тумані.

Оповіщення населення – завчасне попередження жителів про можливі НС та їхні наслідки, що проводяться за допомогою сирен, радіо, телебачення, а також за допомогою місцевих систем інформації та ін. сигнальних засобів.

Повінь – затоплення водою місцевості, у результаті підйому рівня води в річці, озері або морі в період танення снігів, злив та ін.

Пожежа – неконтрольований процес горіння, що супроводжується ушкодженням або руйнуванням матеріальних цінностей  (будинків, підприємств, магазинів тощо) і людськими жертвами. Розрізняють грунтові, верхові та низові пожежі.

Природні небезпеки – небезпеки, викликані природними стихіями: водою, повітрям, земною корою.

Природні явища – різні зміни, що відбуваються в природі і на планеті Земля. Природні явища: грім, блискавка, роса, сніг та ін.

Рятувальні служби – служби, що забезпечують допомогу і порятунок будь – якого походження. До цих служб належить міліція,  «швидка допомога», газова служба, пожежна служба та ін..

Сель – грязьовий потік, що виникає в руслах гірських річок у результаті паводка.

Служби захисту населення – служби, що забезпечують захист населення в надзвичайних ситуаціях. Це міліція, «швидка допомога», пожежна служба, аварійна служба газу, рятувальна служба, служба цивільної оборони.

Смог – суміш диму, туману й пилу. Виникає в атмосфері крупних промислових міст з частинок сажі, попелу, продуктів сухої перегонки пального. У спекотну погоду спостерігається у вигляді жовтуватої завіси. Забруднення повітря викидами в атмосферу пов’язане з наявністю зони зниженого атмосферного тиску.

Снігопад – тривале і рясне випадання снігу.

Способи індивідуального захисту – реакція організму на негативний або небезпечний впив навколишнього середовища. Індивідуальний захист  може бути фізіологічний (блювота, заціпеніння)і психологічний( вміння переконати або відлякати нападника)

Умови горіння – умови, необхідні для виникнення процесу горіння: джерело загорання, кисень, горючі матеріали.

Цунамі – величезна хвиля, що виникає внаслідок землетрусу на дні моря чи океану. Висота хвилі досягає 10 – 15 м. і більше.

 

 

      

 

 

 

 

Соціальна складова

Абстиненція – стан, що виникає в результаті припинення дії алкоголю чи наркотиків при раптовій перерві в їхньому прийомі.

Алкоголь – спирт.

Вагітність – фізіологічний процес в організмі жінки, пов’язаний із заплідненням і виношуванням плоду. Триває близько 280 діб ( 9 міс.)

Вербальне спілкування – спілкування за допомогою слів, фраз тощо. Вербальне спілкування – це основний вид спілкування між людьми.

Види терору: індивідуальний, груповий. Державний, міжнародний.

Відпочинок – переключення з одного виду роботи або діяльності на інший. Є пасивний – сон, читання і активний – спорт, прогулянки…

Віктимна поведінка – поведінка людини, яка провокує на здійснення над нею злочину.

Вогнегасник – засіб, призначений для гасіння пожеж. Є хімічно – пінні, вуглекислотні, порошкові

Вуглеводи – велика група природних органічних сполук. Становлять суттєву частину харчового раціону людини. Забезпечують організм енергією.

Гігієна (індивідуальна) – норми і правила догляду за тілом окремо взятої людини (гігієна обличчя, рук, ніг.)

Громадський порядок – дотримання правил і норм певної групи, держави. Громадський  порядок забезпечують правоохоронні органи (міліція та ін.)

Громадський транспорт – транспорт, що є власністю держави і призначений для перевезення пасажирів: тролейбус, трамвай, метро та ін.

Генітальний герпес – захворювання, що передається статевим шляхом. Збудник – вірус, що вражає слизові оболонки піхви, зовнішніх статевих органів. Протікає болісно, сприяє виникненню раку матки, у вагітних – небезпеку для розвитку плоду.

Гонорея – захворювання, що передається статевим шляхом. Збудник інфекції – гонокок, який вражає сечостатеву систему. Гонорея може стати причиною безплідності як у жінок так і у чоловіків.

Дезагація- знищення сильнодіючих і отруйних речовин або їхнє видалення з поверхні до припустимих норми зараження чи повного зникнення.

Дезактивація – видалення радіоактивних речовин із заражених об’єктів.

Дезінсекція – знищення шкідливих комах.

Дезінфекція – знищення у зовнішньому середовищі збудників заразних хвороб.

Дератизація – знищення шкідливих  гризунів.

Екологічне страхування – це договір, відповідно до якого страхова компанія за періодично одержувану страхову премію бере на себе відповідальність за можливі екологічні наслідки, які можуть призвести до екологічного збитку в розмірі страхової суми.

Експлуатація – використання людиною родовищ корисних копалин, залізниць, машин, тобто природних багатств і техніки.

Електрика – явище руху і взаємодії часток, менших за атом (Електронів, протонів).

Електромережа – сукупність електричних проводів для передачі електричної енергії від виробника до споживача.

Епідемія – масове поширення тяжкого інфекційного захворювання серед населення. Вражає одночасно або протягом короткого періоду велику кількість людей. Швидко поширюється при переміщеннях  людей залізницями, водним транспортом та ін..

Жири – органічні сполуки складної будови. Основні компоненти клітин і тканин живих організмів. Основна функція – енергетична. Розрізняють жири рослинного і тваринного походження.

Законодавство – сукупність усіх правових норм, які чинні у певній державі.

Заручники – особи, яких насильно затримують з метою змусити державу, організацію або інших осіб виконати певні вимоги чи зобов’язання.

Збройний напад – здійснення злочину, терористичного акту над іншими людьми з використанням зброї.

Злочин – здійснення людиною протиправних дій відносно інших осіб, майна, державних інтересів.

Звичка – виконання людиною будь – яких дій автоматично, механічно з наступним регулярним повторенням цих дій. Наприклад: пробудження вранці в один час, приймання їжі  в один і тож же час тощо.

Індивід – людина як біологічна істота, окремий представник виду, людського суспільства.

Інтелектуальне здоров’я – стан нормального розвитку розумових здібностей людини, її здатність до аналізу, пізнання, розуміння отриманої інформації, знань,  досвіду та ін.

Інтоксикація – отруєння організму отрутами, що проникають зовні або виробляються самим організмом ( при різкому виснаженні, пригніченні захистних сил), а також мікроорганізмами, що живуть в людині.

Інфекційні захворювання – захворювання, що викликають хвороботворними мікроорганізмами (вірусами, бактеріями), які передаються від зараженої людини чи тварини здоровій людині. До них належать грип, туберкульоз, СНІД, кір, дифтерія та ін..

Інфекція – зараження, проникнення усередину організму хвороботворних мікроорганізмів, які в процесі своєї життєдіяльності, як правило, бурхливо розмножуються.

Інформаційна небезпека – забезпечення умов для запобігання негативного впливу інформації на здоров’я і психіку людини.

Інформаційна система – система, здатна пізнавати сигнали як символи, а також зберігати і використовувати їх як повідомлення, тобто здатна до відображення на інформаційному рівні.

Карантин – система заходів для попередження поширення інфекційних захворювань з епідемічного вогнища, заборона або обмеження виїзду і в’їзду, виявлення та ізоляція хворих або осіб, що контактували х ними.

Конвенція – міжнародний договір з будь – яких спеціальних питань.

Конституція – основний закон держави.

Конфлікт – зіткнення протилежних інтересів, поглядів, загострення суперечностей, які спричиняються різними непорозуміннями між людьми.

Корисні звички – звички, які спрямовані на зміцнення здоров’я, не завдають шкоди життю  людини  і сприяють формуванню здорового способу життя.

Косметологія – наука, що вивчає засоби і методи поліпшення зовнішності людини.

Кримінальний кодекс України – систематизований  законодавчий акт, що визначає,  які суспільно небезпечні  діяння є злочинними, і встановлює вид і розмір покарання за них.

Критерії способу життя – основні показники, за якими  оцінюється спосіб життя людини, родини, суспільства. До основних  критеріїв способу життя людини належать:

  1. Спосіб створення сім’ї.
  2.  Рівень культури.
  3. Місце здоров’я в системі цінностей людини.
  4. Мотивація збереження і зміцнення здоров’я.
  5. Установки на здорове  життя.
  6. Навчання здоров’ю.

Метаболізм – обмін речовин – комплекс найскладніших хімічних, біологічних реакцій розпаду і будівництва, перетворень речовин в організмі.

Наркоманія – хворобливий потяг людини до вживання наркотиків. Лікувати наркоманію дуже складно, вилікувати її можливо тільки в спеціальних клініках.

Наркотичні речовини – натуральні або штучні речовини, які впливають на нервову систему людини, викликаючи приємні відчуття, в результаті чого формується фізична і психічна залежність від них, розвивається наркоманія.

Натовп – безструктурне скупчення людей позбавлених ясно усвідомлюваної спільної цілі, але пов’язаних між собою подібність емоційного стану і загальним суб'єктом уваги.

Небезпечні компанії – компанії, які негативно впливають на підлітків, підштовхують їх до протиправних вчинків, прилучають до шкідливих звичок та ін. У таких компаніях стосунки побудовані на пригніченні волі людини, насильстві, страхові суворому підпорядкуванні лідерами угрупування.

Нікотин – алкалоїд, що міститься в тютюні та деяких інших рослинах. При палінні тютюну всмоктується в кров, є сильною отрутою.

Феномен – незвичайний, винятковий факт, явище, що може бути пізнане дослідним шляхом.

Пограбування – злочин, пов'язаний з віббиранням насильницьким шляхом матеріальних цінностей людини.

Покарання – метод примушення, що застосовується від імені держави на підставі рішення суду до осіб, визнаних винними у скоєному злочині, і полягає у обмеженні прав і свобод засудженого.

Потреба – зазнавання людиною потреби в об’єктах, необхідних ждя її існування і розвитку (матеріальні, соціальні, психологічні, духовні потреби).

 Право – сукупність загальнообов’язкових правил поведінки (норм), встановлених або санкціонованих державою.

Профілактика – попередження захворювання, рецидиву захворювання, заходи, спрямовані на запобігання виникнення, поширення хвороб..

Професійна орієнтація – комплекс психолого – педагогічних і методичних заходів, спрямованих на оптимізацію процессу працевлаштування молоді відповідно до бажань, схильностей, здібностей, що сформувалися, і урахувань потреби держави у фахівцях певної галузі.

Раціональне харчування – харчування, що забезпечує повноцінний ріст і розвиток і сприяє збереженню та зміцненню здоров’я.

Релігійна секта – авторитетне угрупування, в якому вся діяльність спрямована на релігійне бомбування особистості, придушення її волі, свободи вибору, відбирання матеріальних цінностей і майна.

Репродуктивне здоров’я – здатність людини відтворювати здорове, без генетичних порушень потомство.

Самозахист – реакція людини на зазіхання на життя і гідність, опір нападнику всіма доступними засобами.

Сифіліс - інфекційне захворювання, що передається статевим шляхом, вражає всі органи і системи організму. Збудник – бліда трепонема. Призводить до інвалідизації людини, безплідності.

Складові продуктів харчування – основні компоненти їжі, до яких належать жири, білки, вуглеводи, вітаміни, вода і мінеральні речовини.

Складові здоров’я – основні компоненти здоров’я людини, що ваідображають її окремі прояви (якості). Виділяють декілька складових здоров'я:

  • Фізична;
  • Соціальна;
  • Духовна;

Психічна (емоційна, інтелектуальна).

Соціальний конфлікт – вид суперечностей, пов’язаних із загостренням розбіжностей усередині певних соціальних груп населення. Можуть бути викликані соц. – економ., політ.  чинниками.

Страйк – одна з форм вирішення колективних трудових конфліктів.

Соціальна зрілість – розуміння людиною свого призначення в житті. Успішне засвоєння норм і правил поведінки в суспільстві, професійне самовизначення, вибір життєвого шляху і способу життя.

Терор – насильницькі дії з метою залякування, знищення політичних супротивників, конкурентів, нав’язування певної лінії поведінки.

Травма – порушення цілісності тканин, органів під дією вражаючих чинників зовнішнього середовища – механічних, термічних, хімічних, електричних, що призводять до порушень їхніх функцій, руйнування структури.

Хвороби цивілізації – окремі захворювання, які набувають широкого поширення у певні етапи розвитку людської цивілізації (СНІД, туберкульоз тощо).             

Харчове отруєння – потрапляння токсинів в організм людини з продуктами харчування у випадку їхньої недоброякісності.

Хвороби, що передаються статевим шляхом – група захворювань людини, збудники яких передаються від людини до людини при статевих контактах (СНІД, гонорея, сифіліс та ін..)

Хламідіоз – інфекційне захворювання, що передається статевим шляхом. Збудник – хламідії. Спричиняють хронічне запалення сечостатевої системи. Істотно впливає на безплідність як у чоловіка так і у жінки.

Фізіологічна зрілість – повна сформованість усіх систем та органів організму і їх регулярна злагоджена робота.

Цінність – поняття, яке використовується у філософії та соціології для позначення об’єктів, явищ, їхніх властивостей, а також абстрактних ідей, що втілюють у собі суспільні ідеали. Цінності можуть бути  духовними і матеріальними.

Шантаж – злочин, що полягає в погрозі викриття, розголошення ганебних відомостей з метою отримання будь – якої вигоди.

Шок – тяжкий стан, спричинений травмою і супроводжується порушенням функцій життєво важливих органів, у першу чергу кровообігу та дихання.

 

 

 

Природні небезпеки

Акліматизація — пристосування організму до змін у навколишньому середовищі.

Безпека — відсутність загрози життю, здоров'ю чи добробуту людини. Безпека життєдіяльності — безпека, пов'язана з діяльністю людини.

Довкілля — усе, що оточує людину: ґрунти, повітря, вода, рослини, тварини, люди і те, що вони створили.

Екологія — наука про взаємовплив людини і довкілля та про засади раціонального природокористування.

Екстремальні ситуації — ситуації, в яких небезпека загрожує окремій людині або групі людей і вимагає від них невідкладних дій. Енергетична цінність, або калорійність — характеристика продукту, що вказує на його енергетичні властивості.

Надзвичайні ситуації — ситуації, які загрожують життю і здоров'ю великої кількості людей і потребують мобілізації державних рятувальних служб.

Пожежа — неконтрольований процес горіння, який несе загрозу життю людей і заподіює матеріальні збитки.

Природне середовище — довкілля, в якому переважають природні складові.

Ризик — оцінка загрози життю і здоров'ю людей.

Смог — туман, який утворюється у безвітряну і спекотну погоду в умовах забрудненої атмосфери.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури

  1. Основи здоров’я: Підручник для 5 кл. загальноосвітніх навчальних закладів / Т.Є. Бойченко, С.В. Василенко, Н.І. Гущина та  ін. – К.: Навчальна книга,  2005. – 192 с.: іл.
  2. Основи здоров’я: Підручник для 6 кл. загальноосвітніх навчальних закладів / Т.Є. Бойченко, І.П. Василашко, С.В. Василенко та  ін. – К.: Генеза, 2014. – 160 с.: іл.
  3. Основи здоров’я: Підручник для 7 кл. загальноосвітніх навчальних закладів / Т.Є. Бойченко, І.П. Василашко, Н.С. Коваль, В.В. Дивак та  ін. – К.: Генеза, 2007. – 168 с.: іл.
  4. Основи здоров’я: Підручник для 7 кл. загальноосвітніх навчальних закладів / О.В. Тагліна – Х. : Видавництво «Ранок», 2015. – 160 с.: іл.
  5. Основи здоров’я: Підручник для 8 кл. загальноосвітніх навчальних закладів / Т.Є. Бойченко, І.П. Василашко, Н.С. Коваль. – К.: Генеза, 2008. – 160 с.: іл.
  6. Основи здоров’я: Підручник для 8 кл. загальноосвітніх навчальних закладів / О.В. Тагліна – Х. : Видавництво «Ранок», 2016. – 160 с.: іл.
  7. Основи здоров’я: Підручник для 9 кл. загальноосвітніх навчальних закладів / О.В. Тагліна – Х. : Видавництво «Ранок», 2017. – 160 с.: іл.
  8. Основи здоров’я: Підручник для 9 кл. загальноосвітніх навчальних закладів /  – К. : Алатон, 2009. – 200 с.: іл.

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
908
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку