Слухова сенсорна система та сенсорна система рівноваги, руху, дотику, температури та болю

Про матеріал
Характеристика будови та функцій слухової сенсорної системи: будова зовнішнього, середнього та внутрішнього вуха. Характеристика будови та функцій сенсорної системи рівноваги, руху, дотику, температури та болю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Слухова сенсорна система

Номер слайду 2

Слух – здатність організму сприймати звукові коливання (звуки). Звук – це хвильові механічні коливання, які поширюються в середовищі. Частота звуку – кількість періодичних коливань за певний проміжок часу. Людина сприймає 16-20000 Гц. Висота звуку – залежить від частоти коливань. Високі тони мають високу частоту коливань. Сила звуку – тиск коливань на барабану перетинку. Людина сприймає звуки силою 1-80 д. Б. Тембр – відтінок звуку, його забарвлення.

Номер слайду 3

Орган слуху Зовнішнє вухо. Вушна раковина. Зовнішній слуховий прохід. Середнє вухо. Барабанна перетинка. Барабанна порожнина. Слухова кісточка – молоточок. Слухова кісточка – коваделко Слухова кісточка – стремінце. Овальне та округле вікно. Внутрішнє вухо. Завитка. Кортіїв орган. Волоскові клітини

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Звукові коливання від барабанної перетинки з допомогою слухових кісточок передаються через овальне вікно рідині. Поблизу овального вікна, яке закрите основою стремінця, розміщене кругле вікно, закрите еластичною мембраною. Вібруючи, рідина подразнює рецептори, які розміщені в спіральному (кортіївому) органі завитки. Від рецепторів спірального органа збудження надходить по слуховому нерву в підкіркові та кіркові (у скроневій частці) центри слуху. Функція кортієвого органу – перетворення енергії звукових коливань на енергію нервових імпульсів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Порушення слуху людини: Отит – запалення середнього вуха (переохолодження, інфекційне захворювання ангіна, грип, застуда). Постійний надмірний шум, надвисокі та наднизькі звукові коливання викликають зниження слуху, а іноді глухоту. При сильному тиску коливань на барабанну перетинку, людина відчуває біль у вухах, згодом може настати тимчасова чи повна втрата слуху. Для збереження слуху потрібно дотримуватися умов праці, вести правильний спосіб життя, запобігати інфекційним хворобам.

Номер слайду 9

Сенсорні системи рівноваги, руху, дотику, температури, болю

Номер слайду 10

Вестибулярний апарат виконує функцію сприйняття та регуляцію положення тіла в просторі. Сенсорна система рівноваги складається: Овального мішечка. Круглого мішечка. Півколових каналів

Номер слайду 11

Півколові канали та мішечки заповнені драглистою речовиною. Кожен канал з’єднаний з овальним мішечком. На внутрішній поверхні мішечків і розширень півколових каналів знаходяться рецептори – волоскові клітини. Від волоскових клітин, що занурені в драглисту речовину, відходять нерви. Отоліти - кристалики з кальцію ортофосфату, розташовані в круглому та овальному мішечках.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Зміна рівноваги тіла подразнює рецептори вестибулярного апарату. При зміні положення тіла отоліти тиснуть на драглисту речовину, яка подразнює нервові волоски. Нервові волоски передають подразнення по вестибулярним нервам до кори головного мозку – скроневої зони.

Номер слайду 15

Крім, вестибулярного апарату, положення тіла контролюють рецептори, що знаходяться в шкірі, суглобах, м’язах, сухожилках. При згинанні, розгинанні суглобів подразнюються відповідні рецептори, що сигналізують про певне напруження м’язів, положення частин тіла. Руховий аналізатор складається:відділ механорецептори (рецептори, що сприймають подразнення від м’язів, сухожилок, суглобів)відділ провідниковий (нерви, що відходять від м’язів, суглобів, сухожилок)відділ центральний (кора головного мозку в тім’яній зоні)

Номер слайду 16

Основні види шкірної чутливостіВідчуття дотику та тиску. Відчуття болю. Відчуття тепла. Відчуття холоду. Рецептори дотику розташовані на поверхні шкіри або пов’язані з волосяними сумками. Найбільше їх на долонях та кінчиках пальців. Рецептори болю знаходяться в шкірі та епітелію внутрішніх органів. Дозволяють швидко реагувати на небезпечні подразнення. Температурні рецептори розташовані не лише в шкірі, але й в слизових оболонках. Реагують на зміну температури.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашня робота: Прочитати з підручника параграф 44- 45 Зробити конспект до теми «Слухова сенсорна система» «Сенсорна система рівноваги, руху, дотику, температури та болю»

pptx
Додав(-ла)
Штефюк Леся
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
16 березня 2021
Переглядів
1244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку