"Смітити не можна - переробляти". Презентація

Про матеріал
Описано основні способи переробки побутового сміття, надано поняття рециклінгу, а також багато ідей для виготовлення проектів учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Смітити не можна-переробляти5 клас ПриродознавствоІдеї для проекту

Номер слайду 2

Побутове сміття. Побуто́ве сміття́ — фракція твердих відходів, яка утворюється в комунальному господарстві міст та інших населених пунктів. Зростання відходів виробництва та споживання — одна з найактуальніших екологічних проблем сучасного світу.

Номер слайду 3

Утилізація сміття. В більшості розвинених країн мешканцям пропонують сортувати побутове сміття в окремі контейнери, де окремо збираються папір, пластик, органічні залишки, скло, метали, що полегшує переробку.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Рециклінгом називають:1. Повторне корисне використання2. Виготовлення з вторинної сировини нових матеріалів і товарів3. Виділення з відходів корисних фракцій і утилізація того, що визнано безповоротними відходами4. Отримання енергії від спалювання або піролізу промислового і побутового сміття.

Номер слайду 6

Переробка відходів. Складною проблемою ліквідації або утилізації побутового сміття є пластики. Більшість нині існуючих пластиків не розкладається мікроорганізмами, тому від них поступово відмовляються на користь біодеградабельних  пластиків — пластмас, які за короткий час (від кількох місяців до двох років) руйнуються мікроорганізмами. Також використовують тонку металеву тару. Алюмінієві банки від напоїв у більшості країн збираються для переплавки. Збір і переробка макулатури зменшує кількість сміття і одночасно сприяє збереженню лісових насаджень.

Номер слайду 7

Паллети-паливо майбутньогоЄвропа давно використовує як альтернативне паливо органічні відходи у вигляді пеллет. Їх роблять (пресують без хімічних закріплювачів у тонкі, з олівець товщиною, палички) насамперед з деревини: непридатних для подальшого використання піддонів, післяноворічних ялинок, шухляд, борошна, стружки і залишків лісової деревини. Хоча також бувають пеллети з соломи, лузги, рисової лушпайки, торфу і т.д.

Номер слайду 8

Друге життя макулатури У тонні сміття близько 30% паперових відходів. Але, потрапивши на смітник, вони губляться безповоротно і переробці не підлягають. Тому макулатуру заготовлюють окремо. Її ділять на 13 сортів - від відходів білого папера до старої шпалери і мішків від цементу.

Номер слайду 9

Листя на добрива. Щоосені на вулицях міст битва з урожаєм - збирання опалого листя. Найчастіше воно потрапляє на смітники, а краще було б готувати з опалого листя компост. Так вже роблять у Дніпродзержинську, Ялті, Євпаторії. А також у Європі, де компост - цілком дохідний бізнес.

Номер слайду 10

Нове життя для старих речей. Наприклад, у Каліфорнії архітектори переробили будинок під офіс компанії, пов'язаної з автобізнесом. Лобове скло тут використали як козирки над дверима, а також як огорожу всередині будинку, один паркан у дворі зробили з дверей авто, а інший прикрасили дорожніми знаками.

Номер слайду 11

Сімейна компанія Freitag купує в АТП по всьому світу вторсировину і шиє 40 видів сумок, гаманців і чохлів (у тому числі для i. Phone і i. Pad) і продає у 300 магазинах в усьому світі.

Номер слайду 12

Завдання для груп учнів. Обрати будь-який використаний предмет або упаковку і виконати з них нову річ. Зверніть увагу на практичне значення утворених речей. Слідкуйте за естетичним виглядом виготовленого. Продумайте захист вашого проекту, де слід довести доцільність такої переробки.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

pptx
Додано
22 травня 2021
Переглядів
7729
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку