Соціально-просвітницький тренінг для підлітків "Правда про куріння"

Про матеріал
Тренінг для дітей старшого шкільного віку, напрвлений на розширення та поглиблення систематизування знань підлітків про шкідливий вплив тютюнових виробів на здоров’я людини; формування в підлітків свідомого ставлення до власних вчинків.
Перегляд файлу

Правда про куріння.

Соціально-просвітницький тренінг для підлітків.

 

Коли дитина вступає в період статевого дозрівання, у неї може з’явитися нездорова цікавість до наркотичних речовин, адже заборонений плід солодкий, це відомо всім. Діти допитливіші за нас дорослих. Тому потрібно не забороняти куріння, а пояснювати, чому ця звичка шкідлива для всіх людей та надзвичайно небезпечна для дитячого організму.

 

 Мета: розширити, поглибити й систематизувати знання підлітків про шкідливий вплив тютюнових виробів на здоров’я  людини; сформувати в підлітків свідоме ставлення до власних вчинків; розкрити причини вживання наркотичних речовин і негативні наслідки їхнього впливу на молодий організм; навчити дітей адекватно оцінювати ризики, приймати відповідальні рішення та протистояти соціальному тиску.

 

Хід тренінгу

  1. Вправа «Вітання»

Мета: сприяти встановленню контакту між учасниками та налаштувати на роботу.

 Учасники стоять у колі. Кожен, дивлячись на свого сусіда зліва, вітається своїм особливим  способом, намагається сказати комплімент.

 

  1. Правила тренінгу:
  • Участь у вправах та у виконанні окремих завдань є добровільною.
  • Говорити слід коротко, конкретно й тільки про те, що саме відчуваєш (не інтерпретувати чужі думки).
  • Слухати товаришів уважно, не перебиваючи.
  • Критикувати не людину, а конкретний учинок.
  • Критикувати лише у м’якій, доброзичливій формі. Бажано, щоб критика супроводжувалася конкретною порадою та впевненістю щодо виправлення своїх вад та помилок.
  • Усі учасники називають один одного тільки на ім’я.

 

  1. Інформаційна частина   

Кожні дві секунди у світі помирає одна людина. Люди гинуть через війни, голод, СНІД та з багатьох інших причин. Дослідження показали, що якщо взяти одну тисячу людей 20-річного віку, які курять, і простежити їхнє життя до  70-річчя, то можемо спостерігати таку картину:

  • Одного з них уб’ють;
  • Дев’ятеро загинуть у дорожньо-транспортній пригоді;
  • Двісті п’ятдесят знищить куріння;
  • Ще двісті п’ятдесят людей помруть після 70-ти років від хвороб, пов’язаних саме з курінням. Кожні десять секунд з’являється нова жертва тютюну. Мільйони людей стають жертвами тютюну лише з однієї причини: вони не знають правди про куріння. Але ви про неї дізнаєтесь.

Історія куріння

 12 жовтня 1492 року іспанська флотилія, капітаном якої був Христофор Колумб, припливла до невідомого острова, який моряки вважали східним  берегом Індії. Коли матроси висадилися на сушу, їх зустріли місцеві жителі.

 Європейців вразив вигляд аборигенів, які випускали з рота дим, після того як втягували його з рулонів скрученого тютюнового листя. Ці рулони іспанці назвали «сигаро». Куріння було невід’ємною частиною релігійних церемоній  аборигенів. Вони вдихали дим і випускали його через ніздрі доти, доки з ними не починав спілкуватися «великий Дух».

 Коли експедиція повернулася додому, то серед  багатьох дивовижних подарунків, привезених із Нової Землі, було й листя тютюну.

 Європа в різні часи по-різному  ставилася до тютюну й куріння. Спочатку цій рослині приписували дивовижні цілющі властивості. Наприклад, французький посол Жан Ніко (від його імені походить слово «нікотин») прописав нюхати тютюну  французькій королеві як засіб від головного болю. В Англії під час епідемії чуми людей змушували курити тютюн для профілактики.

 У 1571 році іспанський лікар Ніколас Мондарес написав книгу про цілющі властивості тютюну, в якій описав 36 хвороб, від яких лікує тютюн. Через 17 років житель Вірджинії Томас Гаррієт почав пропагувати щоденне куріння як шлях до загального оздоровлення  організму. Проте сам він помер від раку.

 Минав час – і люди стали помічати негативний вплив тютюну на організм, а також те, що він спричиняє залежність. У різних країнах почалися заборони на куріння.

 Наприклад, у 1650 році король Франції Людовік ХІІІ видав наказ, згідно з яким торгівля тютюном дозволялася винятково аптекарям. У тому ж  році в Туреччині набрав чинності  закон султана Мурада ІV про смертну кару за куріння. Там за цей злочин саджали на кіл.

 В Англії в ХVІІ столітті курцям відрубували голови й виставляли їх на площі з люльками в роті, у Персії – виривали ніздрі.  

 В Італії вживання тютюну вважалося диявольською напастю, і курців відлучали від церкви. Також відомий випадок, коли п’ятьох монахів, яких звинуватили в курінні, замурували живцем у стіну, як урок для нащадків.

 У Царській Росії до тютюнокуріння ставилися так само негативно. Особливо після того, як у 1634 році внаслідок куріння згоріла дерев’яна Москва.

 Цар Олексій Романов наказав катувати тих, у якого буде знайдений тютюн: бити батогом  на «козі» доти, доки не скажуть, де взяти бісівське зілля. В інший період історії курцям відрізали носи й відсилали на каторгу до Сибіру.

Амністію для тютюну ввів цар Петро І після поїздки до Голландії. Відтоді справа вирощування тютюну стала державною й оскарженню не підлягала.

 В Україні становлення до тютюну також було лояльним. Лише згадайте слова з пісні: «А тютюн та люлька козаку в дорозі знадобиться». Навряд чи користь від тютюну в поході або на війні була великою, але він точно вкоротив життя не одного козака.

 

4.Вправа «Цигарковий дим складається з…»

Мета: розширити й поглибити знання дітей про склад цигаркового диму,  токсичність його компонентів.

 

Учасники тренінгу розділитися на групи по 2-3 людини. Кожній групі надаються матеріали з певною інформацією, яку учасники групи вивчають.

  Дослідження свідчать: якщо молодь віком 12-17 років курить, то ймовірність вживання ними героїну вища у 12 разів, а кокаїну – у 51 раз, ніж у тих, хто не курить.

 Якщо молодь 12-17 річного віку викурює більше пачки цигарок за день, то ймовірність вживання ними героїну вища у 51 раз, а кокаїну – у 106 разів.

 Цигарковий дим є неоднорідною сумішшю, яка складається в середньому з 60% різних газів і 40% мікроскопічних дьогтьових крапель (аерозолів).

 Загалом дим цигарок містить понад 4000 хімічних  речовин. Відомо, що 43 з них спричиняють онкологічні захворювання. Серед них ціанід, бензол, метиловий спирт, ацетилен (його також використовують для зварювання металу). У цигарковому димі містяться й оксиди азоту та вуглецю – отруйні гази. Головним елементом цього диму є нікотин – речовина, яка викликає в людини сильну наркотичну залежність.

 Шкідливі речовини, які містяться в тютюновому димі і впливають на організм людини, можна об’єднати  в 4 групи:

  1. Канцерогенні речовини ( ароматичні вуглеводні, бензопірен, феноли, вінілхлорид, толуїдин, неорганічні сполуки миш’яку та кадмію, радіоактивні полоній, олово та вміст-210);
  2. Подразнювальні речовини (ненасичений альдегід пропеналь, оксид вуглецю);
  3. Отруйні гази (сірководень, оксид вуглецю, ціаністий водень);
  4. Отруйні алкалоїди (нікотин, норнікотин, нікотирин, нікотимін та інші).

 

Свинець.  Цей метал використовують для виготовлення акумуляторів, дротів та друкарських сплавів. Свинець дуже токсичний. У разі потрапляння в організм викликає втому, слабкість, біль у животі та м’язах. А також руйнує клітини головного мозку й сповільнює ріст.

Формальдегід. У кожному шкільному кабінеті анатомії містяться так звані «заспиртовані» екземпляри тварин. Для того, щоб уберегти цих тварин від гниття, їх поміщають у спеціальну речовину, яка складається з формальдегіду та етилового спирту. Саме формальдегід запобігає руйнуванню тканин. Ця речовина є дуже токсичною. Потрапляючи  в людський організм разом із тютюновим димом, формальдегід сприяє розвитку ракових клітин, також вражає легені, серце й травну систему.

 Бензин. Таку речовину, як бензин, знають усі. Але не всім відомо, що бензин, знають усі. Але не всім відомо, що бензин міститься в тютюні та цигарковому димі. У разі потрапляння в організм ця речовина спричиняє отруєння й негативно впливає на центральну нервову систему, фактично вбиваючи її.

 Синильна кислота. Усім клітинам людського організму необхідний кисень. Але найбільше його потребують нервові клітини. Проникаючи в кров, синильна кислота знижує здатність клітин поглинати кисень. У результаті починається кисневе голодування клітин. Першими страждають нервові клітини.

У випадку потрапляння в організм великої дози цієї кислоти услід за порушенням роботи центральної нервової системи настає її параліч, припиняється дихання, а потім зупиняється серце.

Звичайно, вміст синильної кислоти в цигарковому димі надзвичайно малий: у денному «раціоні» середнього курця її в 40 разі менше від смертельної дози. Проте хронічне отруєння нервової системи цією речовиною, безумовно, позначається на роботі нервів. 

Чадний газ. Оксид вуглецю, або чадний газ, - це безбарвна газоподібна речовина, у великій кількості присутня в цигарковому димі. Його спроможність з’єднуватися з гемоглобіном крові у 200 разів вища, ніж у кисню, тому під час куріння чадний газ починає його заміщати. У зв’язку з цим знижується спроможність крові транспортувати кисень, що позначається на функціонуванні всіх тканин організму. Мозок і м’язи (включно із серцевим) не можуть працювати на повну силу без достатнього надходження кисню; і для того, щоб компенсувати його нестачу, серце й легені змушені працювати з більшим навантаженням, що призводить до проблем із кровообігом. Оксид вуглецю також ушкоджує стінки артерій і збільшує ризик звуження коронарних судин, призводить до серцевих нападів. Також чадний газ негативно впливає на роботу легень та печінки.

Толуол і ацетон. Толуол входить до складу пінопласту, лаків та фарб. Також його використовують для виготовлення вибухових речовин. Ацетон застосовують як розчинник. Обидві ці речовини мають наркотичну дію. Ацетон і толуол також входять до складу цигарок.

Миш’як. Для того, щоб убити нерв у хворому зубі, лікарі-стоматологи використовують миш’як – сильну отруту. Її  назва походить від слова   «миша». Це пов’язано з тим, що в давнину цією речовиною труїли гризунів. За часів придворних інтриг миш’як використовували для усунення конкурентів та ворогів.

Кажуть, що на острові Святої Єлени Наполеона отруїли саме миш’яком. Миш’як є і в сигаретах. Саме через це в курців горять губи та смердить із рота.

Смола. Смола є найбільш небезпечною з хімічних речовин у цигарках. Хоч люди в основному курять через вплив нікотину на мозок, вони помирають переважно через вплив смоли.        

Тютюновий  дим потрапляє до рота у вигляді концентрованого аерозолю. У міру охолодження він конденсується й утворює смолу, що осідає в дихальних шляхах. Смола є речовиною, що спричиняє рак і захворювання легенів. Смола викликає параліч очисного процесу в легенях й ушкоджує альвеолярні мішечки. Вони знижує ефективність імунної системи.

 

Ніхто не заперечить, що наркотик – це зло. Героїн, амфетамін, екстезі, ЛСД, «план». І це далеко не повний перелік нелегальних наркотиків, які сьогодні вбивають нашу молодь. Але існує один легальний, доступний кожному школяру та студенту. Це – тютюн.

 

Наркотики – речовини, які завдяки своєму хімічному складу здатні специфічно впливати  на центральну нервову систему (стимулююча, ейфоруюча, галюциногенна,  заспокійлива дія), що є причиною їх немедичного застосування.

 

Обговорення: кожен учасник (або представник групи) ділиться отриманою інформацією з іншими.

 

Сигарета – це отруйна паличка, з вогником на одному боці та самогубцем на іншому.

                                  Бернард Шоу

 

  1. Вправа «Міфи чи реальність»

Мета: «розвіяти» хибні уявлення підлітків про нешкідливість та корисність деяких звичок, пов’язаних із курінням.

Учасникам пропонується (у складі тих самих груп або індивідуально) довести справедливість або хибність кількох думок.

  • Деякі люди вірять, що якщо курити, не затягуючись, намагаючись не вдихати дим глибоко в легені, можна уникнути негативних наслідків куріння.
  • Дехто вірить, що сигарети  з фільтром  безпечні для здоров’я.
  • Електроні сигарети не шкідливі для здоров’я.
  • Дехто впевнений, що якщо замість цигарок жувати тютюн, жодної шкоди для здоров’я не буду.
  • Дехто вірить, що помірне куріння не шкодить здоров’ю. 
  • Деякі дівчата переконанні: куріння – це найкращий засіб для схуднення. Ті з них, хто вже курить, але хотіли б кинути, хвилюються,  що, кинувши палити, вони  наберуть вагу.
  • Деякі хлопці-підлітки вважають: якщо вони палять, то подобаються дівчатам.
  • Деякі дівчата – підлітки вважають: якщо вони курять, то виглядають так само елегантно, як і красиві жінки, яких вони бачать із сигаретою в рекламі чи кінофільмах.
  • Деякі підлітки вірять, що немає нічого простішого, ніж кинути курити. Вони міркують так: ось зараз трошки побавимося, сьогодні  покуримо, завтра на дискотеці покуримо, та ще післязавтра на святкуванні дня народження покуримо, а потім кинемо.

 

Обговорення

Кожен учасник або представник міні-групи доводить свою точку зору іншим.

  1. Вправа «Висновок»

Тренер: ми хочемо, щоб ти знав правду:

 

  • Курити і не затягуватися – так само шкідливо для здоров’я.

Правда така: навіть якщо просто тримаєш у руці запалену сигарету, то вже вдихаєш тютюновий дим. Тому немає значення, затягується людина чи ні, -  тютюновий дим усе одно потрапляє в її легені.

  • Сигарети з фільтром так само шкодять здоров’ю.

Правда полягає в тому, що куріння будь-яких тютюнових виробів: сигарет із фільтром і без фільтра, цигарок трубок, уживання жувального тютюну – шкідливе для здоров’я. Дим будь-яких тютюнових виробів містить як отруйні речовини, так і речовини, що спричиняють рак. Не буває безпечних сигарет.

  • Жувальний тютюн, як і сигарети, шкідливий для здоров’я.

Правда полягає в тому, що жування тютюну так само шкідливе, як і куріння  сигарет або  будь-яких інших тютюнових виробів. У жувальному тютюні також містяться отруйні  речовини й речовини, що викликають рак.

  • Навіть помірно курити – шкідливо для здоров’я.

Правда полягає в тому,  що курити багато чи мало однаково шкідливо.  Нікотин спричиняє звикання, що може  розвинутися вже після  кількох викурених сигарет. Нікотин, смоли й чадний  газ потрапляють в організм разом із димом навіть однієї сигарети.

  • Куріння – це не засіб для схуднення.

Правда полягає в тому, що нікотин пригнічує апетит, однак куріння не розв’язує проблему зайвої ваги. Чимало курців також мають її. Проблема зайвої ваги може бути вирішена лише за допомогою правильного харчування. Можна, наприклад, перейти на низькокалорійну їжу, вживати більше овочів і фруктів. Яблука та морква – ось найкращий засіб для підтримання нормальної ваги.

  • Куріння не означає подобатися дівчатам.

Правда така: для того, щоб справити враження на дівчат, не обов’язково починати курити. Багатьох дівчатам-підліткам не подобаються хлопці, котрі палять, бо від них неприємно пахне.

  • Курити не означає виглядати елегантно.

Правда полягає в тому, що тютюнові кампанії витрачають величезні гроші на рекламу  й кіно, щоб залучити як найбільше  людей до придбання сигарет і заробити на цьому ще більше грошей. У своїй рекламі вони використовують гарних жінок, аби сигарети виглядали привабливими. Як правило, ці жінки курять тільки для реклами, зазвичай у щоденному житті вони не курять, а бережуть здоров’я.

  • Кинути курити легко.

Правда полягає в тому, що коли людина курить, у неї змінюється баланс речовин у головному мозку, у наслідок  чого  виникає залежність від куріння. Людина починає відчувати постійну тягу до куріння. Після цього кинути курити стає зовсім нелегко.

 

  1. Вправа «Правда про куріння»

Мета: надати учням достовірну інформацію про наслідки куріння.

 

Робота в групах

Для опрацювання учасникам надаються інформаційні матеріали.

Наслідки куріння:

  • Залежність. Нікотин, що міститься в цигарках, спричиняє сильну залежність, порушуючи функції мозку.
  • Зморшки. Куріння зменшує приток крові до шкіри. Через це шкіра починає зморщуватися та вилискувати.
  • Катаракта. Чим більше ви курите, тим більша ймовірність виникнення катаракти – хвороби, яка може призвести до сліпоти .
  • Рак ротової порожнини. Куріння є основною причиною виникнення раку язика й ротової порожнини. Слина курця не може так швидко нейтралізувати бактерії в роті.
  • Ушкодження шкіри. Від смоли, яка міститься в тютюновому димі, у вас жовтіють пальці, а нігті вкриваються плямами.
  • Рак горла. У 4-х випадках із 5-ти куріння є першопричиною раку стравоходу.
  • Псоріаз. У курців удвічі більше шансів захворіти на псоріаз – червоно-сірий висип, який викликає свербіж.
  • Хвороби серця.  Куріння є однією з причин серцевих нападів. Уже після першого ковтка диму ваше серце починає швидко скорочуватися, кров’яні судини звужуються, тиск підвищується.
  • Хвороби легень. Якщо ви курите, то у вас у 20 разів більше шансів захворіти на рак легень, астму та емфізему, яка виникає в 90% курців.
  • Виразка шлунка. Курці більш схильні до виразки шлунку, вони не так швидко одужують після неї, окрім цього хвороба нерідко повертається знову.

Що відбувається в організмі людини, коли вона курить?

Щойно людина закурює сигарету, нікотин через легені потрапляє в кров. І вже через 8 секунд починає впливати на головний мозок. Нікотин спочатку збуджує, а потом гальмує процеси в нервовій системі.

Нікотин посилює серцебиття, звужує кровоносні судини підвищує артеріальний тиск. Добова кількість серцевих скорочень у курця на 15000-20000 більша, ніж у людини, яка не курить. До того ж  серце курця перекачує за день на 1 500 літрів крові більше, ніж некурця. Таким чином, воно «перевтомлюється». Так куріння спричиняє хвороби серця й навіть смерть.

Разом із нікотином у легені потрапляють смоли. Вони осідають на стінках легень. Не буде перебільшенням сказати, що курець «їсть смолу ложками». Якщо людина викурює пачку сигарет у день, за рік вона «з’їдає» 700 грамів смоли.

Разом із нікотином через легені в кров потрапляє чадний газ. Цей газ зменшує надходження кисню в усі органи тіла. Через нестачу кисню м’язи тіла виснажуються, і виникає стан загальної втоми.

Вміст чадного газу в крові тих,  хто курить, у 15 разів вищий, ніж у тих, хто не курить. Під час першої спроби закурити може виникнути запаморочення, нудота й блювота.

 

 

Як куріння впливає на організм людини, яка нещодавно почала курити?

 У тих, хто щойно почав курити:

  • Одяг і волосся починають пахнути тютюном;
  • З’являється неприємний запах із рота;
  • З’являються плями на зубах, змінюється колір зубної емалі: зуби починають жовтіти;
  • Розвивається залежність від куріння.

Нещодавно вчені знайшли пояснення, чому в людини розвиваються залежність від тютюну. Річ у тім, що тютюновий  дим порушує баланс речовин  у головному мозку. Тому прихильників сигарет увесь час тягне курити,  і саме через це їм стає важко облишити цю звичку.

 Куріння – це така річ, зв’язуючись із якою, легко «потрапити в клітку»,  але важко з неї потім вибратися: залежність формується швидко й непомітно. Почати курити значно легше, аніж припинити. Більшість курців шкодують, що колись уперше взяти до рук сигарету. Дуже багато охочих кинути, але коли вже розвинулася залежність від куріння, зробити це непросто.

 У курців-початківців з’являються проблеми, пов’язані з дихальними шляхами:  запалення слизових оболонок  рота й горла, важке дихання (задишка), кашель; може розвинутися астма або  бронхіт.

 У тих, хто нещодавно почав курити, виникає кисневе голодування, оскільки чадний газ, потрапляючи через легені в кров, обмежує доступ кисню до всіх  частин тіла. Починає знижуватися імунітет.

 

Що таке пасивне куріння

Коли хтось курить, дим потрапляє не лише в легені курця, але й у легені всіх тих, хто перебуває поруч, навіть якщо самі вони не курять.

Ти стаєш пасивним курцем, вдихаючи тютюновий дим, коли курять інші. Ти можеш стати пасивним курцем, наприклад у кав’ярні, де  в повітрі клубочеться сигаретний дим, або навіть у власному помешканні, якщо хтось із батьків курить у твоїй присутності.

  • За даними досліджень, дружини курців частіше хворіють на серцево-судинні захворювання та бронхіальну астму й у середньому помирають на 4 роки раніше від жінок, чиї чоловіки не курять.
  • У дітей,  у родині яких курять, погіршується слух.
  • Куріння батьків спричиняє руйнування зубів у дітей
  • Якщо вагітна жінка курить, дитина в її лоні теж є пасивним курцем.

Дослідження свідчать: у вагітних жінок, які курять, малюки часто народжуються недоношеними і з недостатньою вагою. Пасивне куріння так само шкідливе для здоров’я, як  активне. Можуть розвиватися хвороби дихальних шляхів, астма й навіть рак.

 

Як куріння впливає на фізичну підготовку й заняття спортом?

Якщо ти захоплюєшся спортом і якщо хочеш зберегти гарну фізичну форму на довгі роки, тобі обов’язково потрібно знати:

  • Куріння звужує кровоносні судини і збільшує навантаження на серце.
  • У курців задишка виникає втричі частіше, ніж у людей, які не курять.
  • Куріння руйнує легені.
  • Воно також знижує рівень кисню  в крові. Кисень є життєво необхідним для твоїх м’язів, коли ти  займаєшся спортом  і коли тобі потрібно долати великі фізичні навантаження.
  • Курці бігають повільніше.
  • Пробігти довгу дистанцію за короткий час – для них серйозна проблема.
  • Справжні спортсмени не курять.

Обговорення отриманої інформації.

 

  1. Вправа «Обираємо вірний шлях»

Що робити підлітку?

  1. Потрібно знати всю правду про тютюн і куріння.
  2. Потрібно також знати, що, незважаючи на рекламу сигарет, фільми й серіали, у яких твої улюблені герої можуть курити, більшість підлітків, молодих людей, дорослих і спортсменів не курять.
  3. Займися фізичними вправами, або улюбленою справою, або спортивними танцями. Від цього матимеш потрійний виграш: 1-користь для здоров’я; 2 – чудово проводитимеш вільний час; 3 – знайдеш друзів, із якими в тебе  будуть спільні інтереси.
  4.  Треба знайомитися з новими людьми і знаходити нових друзів, але при цьому слід залишатися  вільним і незалежним  від їхнього тиску. Не обов’язково  курити «за компанію» тільки  тому, що твої друзі чи інші люди так  роблять. Бо курити чи не курити – це твій вибір, а не твоїх друзів. Не вони вирішують за тебе, ти сам маєш зробити вибір. Не курити не означає бути слабким, недостатньо дорослим або «білою вороною».

Якщо твій друг пропонує тобі закурити, а ти не хочеш, то не повинен погоджуватися. Завжди можна відмовитися.

 Ось перелік можливих відмов, обери те, що тобі більше імпонує:

  • Ти можеш відповісти йому прямо: «Ні, я не хочу», або «Ні, мені  неприємний запах сигарет, мені від нього погано».
  • Ти можеш запропонувати йому щось інше: «Давай краще займемося чимось іншим, наприклад, пограємо у футбол або зробимо щось інше».
  • Ти можеш змінити тему розмови, наприклад: «Слухай, а я вчора по телевізору бачив ось таку передачу тощо».
  • Ти можеш пожартувати у відповідь, наприклад: «Я не димохід». А в Голландії підлітки  кажуть: «Моя кішка померла від раку легень».
  • Ти можеш просто піти, посилаючись на якусь причину: «Мені треба йти. Я спізнюся на тренування» тощо.
  • Ти можеш послатися на родичів: «Я не хочу неприємностей із батьками».
  • Ти можеш спробувати уникнути ситуацій, коли тобі можуть запропонувати закурити. Якщо бачиш, що твої друзі збираються курити, просто не підходь до них у цей час. Якщо ти відмовився, а на тебе продовжують тиснути й заявляють щось на кшталт «ти мені не товариш» або «Якби ти був мені другом, ти б курив зі мною», ти можеш відповісти:

«А якби ти був мені другом, ти б не змушував  мене робити те, чого я не хочу»;

«Я не буду курити, але однаково залишуся твоїм другом».

  • Якщо тобі кажуть, наприклад: «Слабо закурити?» або «Ти слабак», - можна запитати у відповідь:

«А чи вистачить у тебе сил робити  не так, як усі і не курити?»;

«А чи вистачить у тебе сил кинути  курити?»;

«А тобі слабо не курити ?».

Не курити – означає зробити вибір на користь здоров’я.

Справжні друзі повинні це розуміти й поважати твій вибір.

 

  1. Не витрачай гроші «на дим»!

Краще заощаджуй їх і витрачай на щось цікаве, наприклад, на модний одяг, або на нову комп’ютерну гру, або на черговий похід до інтернет-кафе чи на дискотеку.

6. Не опинися в клітці під назвою «Тютюн». Куріння – це та клітка,  куди легко потрапити, але звідки важко вибратися. І вже не ти, а сигарета керує тобою.

Пам’ятай, що нікотин є в будь-яких сигаретах, сигарах та інших тютюнових виробах.

Будь вільним від тютюну. Розпоряджайся своїм життям сам  і не дозволяй сигареті робити це замість тебе.

  1. Якщо ти вже час від часу куриш або робиш це постійно, настав час облишити цю шкідливу звичку. У цьому подвійний виграш: величезна користь для здоров’я і водночас ти заощаджуєш купу грошей.

Ті, хто почав курити до 15 років, у 5 разів частіше помирають від раку, ніж ті, хто став курцем після 25 років.

 

 

 

  1. Вправа «Користь не куріння»

Мета: визначити переваги здорового способу життя.

 Робот в групах

Учасникам пропонується виділити всі позитивні моменти  «не куріння»

 Імідж: у тебе гарний, здоровий вигляд. Від тебе – від твого волосся, одягу та з рота – приємного пахне. У тебе білі зуби й блискуча усмішка.

 Здоров’я:  ти здоровий, ніщо не підриває твого здоров’я. У тебе не підвищується тиск, твоє  серце працює рівно, а не як перевантажений насос, під впливом нікотину змушений перекачувати більше крові. Твої легені  чисті, на них немає смоли. Смола не роз’їдає їх  і не перетворює здорові клітини на ракові. Ти не запрошуєш рак у свої легені.

 Гарні стосунки з іншими: ти не сваришся зі своїми батьками через те, що вони знайшли в тебе сигарету. І ти у буквальному розумінні, не отруюєш життя ані собі, ані іншим.

 Свобода: ти вільний! Саме ти хазяїн свого життя, а не нікотин, не сигарета. Тобі не потрібно  безглуздо витрачати гроші на «дим», натомість ти можеш їх витрачати на щось по справжньому цінне й важливе.

Ти обираєш здоров’я і гарний, здоровий вигляд.

 

Тобі запропонували курити – як сказати «ні»?

  • «Ні! Мені це непотрібно».
  • «Ні! Я хочу себе контролювати».
  • «Ні! Для чого мені  конфлікти із дорослими».
  • «Ні! Це не в моєму стилі».
  • «Ні! У мене багато інших важливих і цікавих справ».
  • «Ні! Я добре почуваюся й без цигарок».

 

10.Прощання.

 Учасники тренінгу стають у коло. Кожен прощається зі своїми сусідом, дякуючи за співпрацю та говорячи якесь побажання. Після цього всі беруться за руки й хором промовляють: «Ні! Ми не будемо курити! Нам це не потрібно! Завжди робити вибір на користь здоров’я».

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
19 травня 2023
Переглядів
609
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку