«Солов’яне серце України» Андрій Малишко

Про матеріал

Андрій Малишко цікаві факти з життя і творчості відомого українського поета, перекладача та літературного критика викладені в цій статті. Народився 14 листопада 1912 року в селищі Обухів, біля Києва в багатодітній родині. Він був наймолодшою, одинадцятою дитиною в сім'ї Найвідоміший його твір «Пісня про рушник» було покладено на музику відомого Платона Майбороди. Він став настільки популярний, що твір було перекладено на 35 мов світу.


Перегляд файлу
  •                   Пісня про рушник», покладена на музику Платона Майбороди, набула такої популярності, що її було перекладено тридцятьма п'ятьма мовами світу.
  •                   Написав тексти пісень до фільмів: «Макар Нечай» (1940), «Богдан Хмельницький» (1941), «Роки молодії» (1942), «Щедре літо» (1950), «Долина синіх скель» (1956), «Лілея», «Таврія» (1959), «Чорноморочка» (1959), «Абітурієнтка» (1973). Автор сценаріїв кінокартин: «Навіки з російським народом» (1954), «Квітуча Україна» (1961), «Ми з України» (1962).
  •                   Йому присвячено науково-популярну стрічку «Андрій Малишко» (1969).
  •                   Іменем Андрія Малишка в 1971 році названо вулицю в Дніпровському районі Києва. Також є вулиці Андрія Малишка у Богуславі, Борисполі, Горлівці, Донецьку, Ковелі, Коломиї, Коростені, Луганську, Обухові, Смілі, Тернополі.
  •                   На могилі Андрія Малишка на Байковому кладовищі у 1973 році було встановлено надгробний пам'ятник з мармуру роботи скульптора Галини Кальченко.
  •                   На фасаді будинку Роліту, де мешкав поет, у 1973 році встановлено бронзову меморіальну дошку (скульптор І. В. Макогон).
  •                   У 1991 році в Обухові в будинку, де народився поет, відкрито музей.
  •                   Про А. Малишка у 1983 році на кіностудії «Укртелефільм» знято документальний фільм «Андрій Малишко» (оператори  П. Щириця, Т. Щепанкевич).
  •                   31 жовтня 2003 року Національний банк України випустив в обіг 2-гривневу пам'ятну монету, присвячену Андрієві Малишку.
  • Красень, улюбленець жінок, Андрій Малишко ніколи не мав особистого щастя. Коли він пішов на війну, в нього була дружина Даша і маленька донька Валентина. Він писав їм полум’яні листи, а коли повернувся з війни,  одружився з Майєю Федоровою. Але швидко минуло замилування золотою дівочою косою, диханням молодості і красою, вийшло, що Андрію з Майєю говорити ні про що. 1959 року в нього з’явилася третя дружина — поетеса Любов Забашта

 

docx
Додано
8 листопада 2018
Переглядів
761
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку