«Сон трава – перлина наших лісів»

Про матеріал
Всеукраїнський конкурс експериментально-дослідницьких робіт «Юний дослідник» напрям «Рослини навколо нас» Тема роботи: «Сон трава – перлина наших лісів» Презентація
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Сон трава – перлина наших лісів» виконала: Секан Христина Олексіївна учениця 5-А класу Половлівської гімназії

Номер слайду 2

Мета: • порятунок від знищення рідкісних і зникаючих ранньоквітучих рослин; • активізація природоохоронної діяльності учнів; • пропаганда серед населення знань про ранньоквітучі рослини й варварське їх знищення. Об’єкт дослідження: рослина – первоцвіт Сон великий.

Номер слайду 3

Актуальність теми: Велика кількість первоцвітів гине в результаті діяльності людини. На території України найпершими цвітуть: шафран Гейфеля, підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний та собачий зуб. На території нашого села однією з перших рослин зацвітає «сон-трава». Всі вони вважаються «зникаючими», тож занесені у Червону книгу України.

Номер слайду 4

СОН ВЕЛИКИЙ PULSATILLA LATIFOLIA RUPR. Родина жовтцеві. Сон — одна з найпопулярніших ранньовес­няних лісових рослин. Його великі дзвониковидні лілово-рожеві квітки є окрасою соснових та мішаних лісів. Сон великий — багаторічна трав'яниста рослина заввишки 10—40 сантиметрів. Сон великий цвіте до розпускання листків. Як тільки розтане сніг, з товстого чорного кореневища починають відростати невисокі квітконосні стебла з поодинокими квітками на верхівці. Крупна, келихоподібна квітка (діаметром близько 7 см) має світло-фіолетові тоненькі шовковисті пелюстки. Квітки надійно вкриті від весняних заморозків пухнастими точками. Цвіте ця багаторічна світлолюбна рослина в квітні — травні, запилюється комахами. Після, запилення квітки перетворюються у своєрідні пухнасті кульки, складаються з багатьох сім'янок, які мають довгі пірчасті стовпчики. Плоди з насінням визрівають у червні — липні. Розмножується переважно насінням. Листки з'являються після відцвітання рослини. Вони в неї дуже розсічені, довгочерешкові, пальчасторозсічені, зібрані біля стебла у прикореневу розетку. Чисельність усіх видів сону в природі дуже швидко скорочується через яскраво виражені декоративні властивості.

Номер слайду 5

Сон великий поширений на Подільській височині (Львівська, Тернопіль­ська та Хмельницька, Рівненська обл.) та подекуди у Правобережному Лісо­степу. В Київській області зник. Росте на галявинах дубових лісів, на трав'янистих схилах та на сонячних узліссях.

Номер слайду 6

На території села Половлі Рівненської області Володимирецького району Сон великий зростає на узліссі урочища «Полонська гора ».

Номер слайду 7

За останні декілька років чисельність Сону Великого на території нашого села значно зменшилась. Основні причини зниження чисельності: масове збирання для букетів випасання худоби на місцях зростання сон - трави через руйнування місць зростання витоптується людьми

Номер слайду 8

Застосування Застосовують як снодійний, спазмолітичний, відхаркувальний і болезаспокійливий засіб, при істерії, безсонні, мігрені, запамороченні, невралгії, коклюші, бронхіті, бронхіальній астмі. Вживають жінки під час перейм, щоб зменшити біль та прискорити пологи. Застосовують при ниркових і жовчних каменях, коліках; як сечогінний і потогінний засіб при подагрі і ревматизмі; дітям дають при конвульсіях (при дитячих судомах).

Номер слайду 9

Висновок Треба завжди пам'ятати про необхідність бережливого ставлення до природи особливо до тих рослин, які користуються дуже великим попитом. Слід дбати про те, щоб не зникли з наших лісів ці чарівні квіти - сон- трави . Сон-трава занесена до Червоної Книги України (категорія ІІ). Чисельність виду сону в природі дуже швидко скорочується. Тому, якщо люди не припинять знищувати ці рослини, то їх можна буде побачити тільки на фотографіях.

Номер слайду 10

За останні роки чисельність цього виду рослин на території нашого села різко знизилась. Тому хочеться звернутися до всіх : « Оберігайте сон-траву!!! Адже цих рослин залишилось не так вже й багато. І тоді вона збережеться не тільки в нашій пам'яті, а й не зникне з наших лісів».

Номер слайду 11

Красується серед лісу синьоока сон - трава

Номер слайду 12

ppt
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
18 березня
Переглядів
60
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку