Спільна робота з документами

Про матеріал
Даний матеріал можна використовувати для формування вмінь спільно працювати з документами, встановлювати параметри спільного доступу
Перегляд файлу

Методична розробка практичного заняття

Тема заняття: Спільна робота з документами.

Мета заняття: ознайомити студентів з основами роботи зі спільним використанням документів та опрацюванням даних за допомогою служб онлайнового документообігу;

розвивати навички логічного мислення та самостійної   діяльності студентів, наукове мислення та усне мовлення студентів.

виховна: виховувати  культуру користувача ПК.

Література:

  1. Гаєвський О.Ю. Інформатика. Навчальний посібник. К., 2006.
  2. Завадський І.О., Стеценко І.В. Інформатика.10 клас (рівень стандарту). Навчальний посібник для загальноосвітніх навчальних закладів. К., 2012.
  3. Сизоненко Н.М. Усі уроки інформатики.10 клас.Х., 2009.
  4. Свистунова Т.М  Інформатика.10 клас.Х.,2010.

Мотивація навчальної діяльності.

Робота у співавторстві дає можливість вам та іншим авторам вносити зміни до документа одночасно, щоб не робити цього по черзі. Це дає змогу уникнути блокування файла, який використовує або взяв на редагування інший користувач.

Зміст теоретичного матеріалу

З розповсюдженням Інтернету кардинально змінилося поняття робочого колективу. Люди, що живуть в різних країнах і працюють в різних організаціях, можуть брати участь в спільній розробці проектів чи опрацюванні одних і тих же документів. Доволі часто співробітники, що працюють над одним проектом, знаходяться в різних будівлях,  кабінетах тощо. У таких випадках для організації документообігу між учасниками проекту необхідно організувати віртуальний офіс, де будуть зберігатися документи для спільного використання. Головна проблема такої організації діяльності полягає в доступі всіх учасників до загальних документів та в організації колективного спілкування віддалених один від одного учасників. Для цього можна використати відомі вам можливості - електронну пошту, чати, служби миттєвого обміну повідомленнями, різні сервіси Веб 2.0. Всі ці програми можна об'єднати під спільною назвою Система електронного документообігу (СЕД).

Система електронного документообігу (СЕД) повинна виконувати наступні функції: 

· створення, зберігання, редагування документів;· управління доступом до документів. · можливість інтеграції з іншими підсистемами ІАІС та іншими програмними засобами, призначеними для роботи з документами. · СЕД повинна бути максимально орієнтована на цільову аудиторію і передбачати для кінцевого користувача зручний web-інтерфейс. Виходячи з функціонального призначення, до майбутньої СЕД висувається ряд вимог, що умовно розділяються на дві групи. До загальних відносяться ті класичні вимоги, які висуваються до всіх аналогічним систем, покликаних вирішувати проблеми обробки даних (масштабованість, розподіленість, відкритість, модульність). До спеціальних можна віднести ті специфічні вимоги, які актуальні саме для даної СЕД, враховуючи об'єктивні умови її подальшого функціонування. Спираючись на досвід існуючих розробок, можна виділити ряд функціональних компонент, які повинна містити СЕД: 

Користувачі - суб'єкти системи разом зі своїми інструментальними засобами, які звертаються до СЕД за інформацією або з метою виконання певних дій. Система управління доступом - правила, відповідно до яких для кожного користувача визначений набір привілеїв на відповідний набір об'єктів (документів і / або дій над документами). Користувачі можуть об'єднуватися в групи з єдиним набором привілеїв. Система управління документами - алгоритми обробки, створення, модифікації та руху документів - це головна ланка СЕД. Система імпорту-експорту документів, що забезпечує конвертацію документів різних типів у прийнятний формат і сумісність їх з низкою інших прикладних програм. Система зберігання даних - модель даних та механізми її реалізації, яка може бути організоване на кількох рівнях: на рівні неструктурованої інформації (файли) і структурованої - бази даних. Всі компоненти взаємопов'язані, а функціональність всієї СЕД забезпечується функціонуванням кожної окремої компоненти та їх регламентованою взаємодією один з одним. 

Способи спільної роботи з документами

Під час спільної роботи з документом, документ або колекцію документів разом використовують кілька авторів. Вони одночасно можуть працювати у співавторстві над документом або переглядати специфікацію в рамках структурованого робочого циклу. Функція співавторства в документах входить до функції спільної роботи з документами й означає роботу над документами одночасно з одним або кількома іншими користувачами. Існують різні способи спільної роботи з документами та співавторства в них, у яких поступово залучається додаткова структура та керування процесом спільної роботи з документами. Щоб визначити, який спосіб і продукт для спільної роботи з документами вам підходить, доцільно передбачити ваші варіанти з низки способів.

Завдання для практичної роботи:

 

  1.     На основі поданого теоретичного матеріалу, а також використовуючи набуті знання і вміння на попередніх заняттях, створити слайдову презентацію у Google документах під назвою «Навчайтесь з нами» і надати спільний доступ для членів підгрупи. (це виконує хтось один)
  2.     У презентації створити 3-4 слайди кожному учаснику, де розмістити інформацію про навчальний заклад, його можливості, змотивувати абітурієнтів для вступу, продовження навчання і т.п.
  3.     На першому відведеному для групи слайді розміщується заголовок та прізвище ім’я учасників групи, на інших слайдах — власне реклама та популяризація навчального закладу.
  4.     Під час роботи над презентацією ПАМ’ЯТАЙТЕ про загальні вимоги до створення презентацій, розміщення матеріалу на слайді, грамотність викладеного, лаконічність, чіткість, зрозумілість тексту, якість зображень та іншого графічного контенту.
  5.     Після закінчення спільної роботи над презентацією або раніше надати спільний доступ для викладача з метою перевірки та отримання оцінки.

 

 

doc
Додав(-ла)
Клехо Олена
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 10 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г.)
Додано
12 лютого 2020
Переглядів
1093
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку