Спонукальні речення. Презентація

Про матеріал
Матеріал до уроку з української мови. Тема" Спонукальні речення". Для учнів 2 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

29 березня. Дистанційна робота

Номер слайду 2

Хвилинка каліграфіїДзьоб= •-- 5 букв, 3 звуки, 1 склад.

Номер слайду 3

Спонукальні реченняце речення у яких є спонукання до певної дії.

Номер слайду 4

Спонукання може висловлюватися : Запрошення: Дорогі друзі, будь ласка, приходьте на наше свято. Заклик: Прийди, прийди, сонечко,Під моє віконечко,Будемо ся гріти,Як маленькі діти. Застереження: Будь обрежним біля річки. Наказ: Негайно подай мені книгу!

Номер слайду 5

Спонукання може висловлюватися : Порада: Частіше відпочивай на свіжому повітрі. Прохання Доню, принеси ,будь ласка, мені води. Заборону: Не сиди довго біля телевізора.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Склади і запиши речення з поданих слів.на, обережним, воді, будь; вогнем, не, з, грайся.незнайомим, відкривай, не, двері.траву, запалюй, не, суху. - Який вид спонукання висловлено в даних реченнях? - Можемо поставити знак оклику в кінці кожного речення?Будь обережним на воді!З вогнем не жартуй!Не відкривай незнайомим двері!Не запалюй суху траву!

Номер слайду 8

Гра «Шифрувальник» люблю, я, українську, мову.народні, діти, українські, казки, читають. - Склади речення зі слів, розташувавши їх у певному порядку.- Які речення у тебе вийшли?-  Перебудуй ці речення на питальні.-  Перебудуй ці речення на спонукальні. Я люблю українську мову!Любіть українську мову!Діти читають українські народні казки. Діти, читайте українські народні казки!

Номер слайду 9

Гра «Шифрувальник» люблю, я, українську, мову.народні, діти, українські, казки, читають. - Склади речення зі слів, розташувавши їх у певному порядку.- Які речення у тебе вийшли?-  Перебудуй ці речення на питальні.-  Перебудуй ці речення на спонукальні.

Номер слайду 10

Прочитайте текст. Випишіть із тексту спонукальні речення. Ти знаєш, що таке хліб? Хліб — це наше багатство. У нього вкладена велика праця багатьох людей. Із зернинки хліб прийшов до нас на стіл. Шануйте працю хліборобів! Бережіть хліб!Яке за метою висловлювання перше речення?

Номер слайду 11

3. В якому рядку записані дієслова? А сонце, пташка, сніг;Б летить, падає, світить;В яскраве, білий, красива.3. Б)

Номер слайду 12

4. Визнач рядок, у якому всі слова - прикметники?А зошит, виделка, іграшка;Б суворий, білосніжна, стрункі, маленьке;В біжить, спить, читають.4. Б)

Номер слайду 13

5. Утвори дієслова від поданих іменників. Запиши їх. Сміх - _________________________________Танці - _________________________________сміятися.танцювати.

Номер слайду 14

6. Добери близьке за значенням слово до прикметника. Веселий - ________________________. Добрий -________________________.радісний.щирий.

Номер слайду 15

7. Прочитай речення. Випиши в окремі колонки прикметники та дієслова. У Віки живе маленький котик Сніжок. Шерсть у нього пухнаста та довга. Лапки м'якенькі. Ходить котик тихо. Віка любить з ним гратися. Прикметники Дієслова__________________ ___________________________________ ___________________________________ ___________________________________ _________________пухнаста. Маленькийходить. Живедовгалюбитьм'якенькігратися

Номер слайду 16

31 січня. Дистанційна робота. Перевірка мовних знань і вмінь. Прикметник. Дієслово1.2.3.4.

Номер слайду 17

1. Дієслова – це. А слова – назви предметів; Б слова – ознаки предметів;В слова, що означають дію предмета. 2. Прикметники відповідають на питання: А Який ? Яка ? Яке? Б Хто? Що? В Що робить? Що зробить?

Номер слайду 18

3. Познач рядок слів, які називають ознаки предметів. А) парта, дерево, солодощі;Б) вітряний, похмурий, червоний;В) збирати, сушити, летіти.4. Познач рядок слів, які називають дії предметів А) школа, футбол, пенал; Б) складають, пишуть, співають; В) зимовий, теплий, молодий.

Номер слайду 19

5. Добери слова протилежні за значенням. Молодий – ….;холодний – …;стоїть – ….

Номер слайду 20

6. Допиши словосполучення Мураха (що робить?) …; літак (що робить?)…; лев (що робить?)…..

Номер слайду 21

7. Запиши 5 слів ознак предмета до слова мама. Мама (яка?) …, ..., …, …, ….

Номер слайду 22

8. Прочитай речення. Випиши в окремі колонки прикметники та дієслова. Настала білосніжна зима. З неба летять легенькі сніжинки. Вони кружляють у повітрі наче у танку і падають на землю. М‘яка й пухка ковдра зі снігу огортає землю. Прикметники Дієслова__________________ ___________________________________ ___________________________________ ___________________________________ _________________

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Презентації
НУШ
Додано
24 вересня
Переглядів
14
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку