Спортивна гра Бадмінтон

Про матеріал
Методичні рекомендації щодо проведення цікавих ігрових компонентів на уроках фізичної культури, факультативах, позаурочних спортивних заходах
Перегляд файлу

Бадмінтон — спортивна гра, яка проводиться на невеликому майданчику, поділеному сіткою на 2 рівні частини. На них розташовуються супротивники, які за допомогою ракетки намагаються перекинути волан (пластмасова півсфера з пір'яним або нейлоновим обрамленням) через сітку на іншу половину корту так, щоб супротивник не зміг відбити його назад.

Офіційні правила гри

1. Розміри корту

1.1.  Корт повинен бути прямокутним і поділений на поля лініями шириною 40 мм, як це показано на малюнку.

1.2.  Лінії розмітки повинні бути помітними, бажано білого чи жовтого кольору.

1.3.  Всі лінії є частиною тих площ поля, які вони обмежують.

1.4.  Стійки повинні мати висоту 1,55 м від поверхні корту. Вони повинні бути достатньо міцні, щоб залишатись у вертикальному положенні і утримувати сітку так, як це передбачено в п.1.10. Опори стійок не можуть знаходитись на ігровому полі.

1.5.  Стійки повинні знаходитись на бокових лініях для парної гри, як це показано на рисунку, незалежно від того, одиночний чи парний матч проводиться.

1.6.  Сітка повинна бути зроблена з тонкого корду темного кольору і однакової товщини, з проміжками від 15*15 мм до 20*20 мм.

1.7. Сітка повинна мати 760 мм в ширину по вертикалі і не більше 6.1 м в довжину по горизонталі.

1.8. Верхній край сітки повинен бути обшитим 75- міліметровою стрічкою білого кольору, складеною пополам, посередині якої проводиться мотузка.

1.9. Мотузка повинна бути достатньої довжини і міцності, щоб забезпечити утримування сітки на рівні стійок.

1.10. Верхній край сітки повинен бути на висоті 1,524 м від поверхні корту в центрі корту і на висоті 1,55 м над боковими лініями для парної гри.

1.11. Між боковою частиною сітки та стійкою не може бути проміжку. Якщо це можливо, сітка повинна бути закріплена на стійці на всю ширину.

2. Гра: початок, нарахування очок

3.  Жеребкування

3.1.  Перед початком матчу проводиться жеребкування; сторона, яка виграла жереб, має право:

— подавати або приймати подачу першою;

— вибрати сторону корту.

3.2.  Сторона, яка програла, робить вибір, який залишився.

4. Система нарахування очок

4.1. Матч продовжується до двох виграних геймів, якщо сторонами не домовлено інакше.

4.2.  У всіх парних матчах і одиночних матчах чоловіків гейм виграє сторона, яка першою набере 15 очок, крім випадку, передбаченого в п. 4.4.

4.3.  В одиночних матчах жінок гейм виграє сторона, яка першою набере 11 очок, крім випадку, передбаченого в п. 4.4.

4.4.  При рахунку «по 14» («по 10 в жіночих одиночних матчах») сторона, яка першою набрала 14 (10) очок, має право вибору п.п. 4.4.1.              або 4.4.2.

4.4.1. Продовжувати гру до 15 (11) очок, тобто «гейм без продовження» або

4.4.2. продовжити гейм до 17 (13) очок.

4.5. Сторона, яка виграла гейм, першою подає в наступному геймі.

4.5.  Тільки подаюча сторона може отримати очко у випадку виграшу в даному розіграші (якщо подаюча сторона програла розіграш, приймаюча сторона отримує право подавати, але не отримує це очко).

Згідно з новими правилами (з 2006 р.) очки нараховуються в кожному розіграші незалежно від того хто подає, та гра ведеться до 21 очка. При цьому якщо рахунок досягає 20 з обох сторін, то гра ведеться до 30 або до розриву в два очки.

5. Зміна сторін

5.1.  Гравці повинні помінятися сторонами; — по закінченню першого гейму;

  перед початком третього (якщо він потрібний);

  в третьому геймі, або матчі із одного гейму, коли ведучий в рахунку досягає «6» в геймі до 11 очок і «8» в геймі до 15 очок.

5.2.  Якщо момент зміни пропущений, зміна сторін проводиться негайно після виявлення цього із збереженням поточного рахунку.

6. Подача

6.1. При правильній подачі:

6.1.1.  жодна сторона не має права затримувати виконання подачі надто довго, якщо подаючий і приймаючий гравці зайняли свої позиції;

6.1.2.  подаючий і приймаючий повинні знаходитись в межах діагонально розташованих полів подачі, не торкаючись ліній розмітки (рисунок);

6.1.3.  хоч якась частина обидвох стоп подаючого і приймаюго повинна залишатись в контакті із поверхнею корту непорушно від початку подачі (п.6.4.) до здійснення подачі (п.6.6.);

6.1.4.  ракетка подаючого повинна спочатку вдарити по головці волану;

6.1.5. весь волан повинен знаходитись нижче талії подаючого в момент удару по ньому ракеткою;

6.1.6.  стержень ракетки подаючого гравця в момент удару по волану повинен бути направлений вниз так, щоб вся головка ракетки була помітно нижче всієї кисті руки, що тримає ракетку;

6.1.7.  рух ракетки подаючого гравця повинен здійснюватись тільки вперед від початку подачі (п.6.4.) до її завершення;

6.1.8. польот волану повинен бути направлений вверх від ракетки подаючого до перельоту через сітку так, щоб, не будучи відбитим, він впав у відповідне поле подачі.

6.2. Якщо подача здійснена неправильно по будь-якому із п.п.6.1.1.- 6.1.8, винній стороні зараховується «фол».

6.3.  «Фол» фіксується, якщо подаючий при виконанні подачі не влучає у волан.

6.4.  Коли гравці зайняли свої позиції, перший рух вперед головки ракетки подаючого гравця вважається початком подачі.

6.5.  Подаючий не може подавати, доки не приготувався приймаючий, але останній вважається готовим до подачі, якщо він здійснив спробу прийняти подачу.

6.6.  Після початку подачі (п.6.4.) вона вважається завершеною, якщо волан був вдарений ракеткою подаючого або при здійсненні подачі подаючий не влучив у волан.

6.7.  В парних іграх партнери подаючого і приймаючого подачу можуть займати будь-яку позицію, на якій вони не перекривають поле зору подаючого та прийманого.

docx
Додано
13 березня
Переглядів
56
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку