Спортивне свято "Нащадки козацької слави"

Про матеріал
Мета: 1. Спонукати школярів до систематичного фізичного самовдосконалення; 2. Сприяти утвердженню пріоритетів ведення здорового способу життя, розвитку рухових якостей, почуття колективізму, дружби, взаємодопомоги. 3. Прищеплювати любов до українських традицій, виховувати патріотизм. 4. Дати уявлення про свято Козацької Покрови; ознайомити дітей з історією виникнення козацтва, їх звичаями та значенням.
Перегляд файлу

Сценарій спортивного свята до Дня українського козацтва

«Нащадки козацької слави»

 

Мета:

  1. Спонукати школярів до систематичного фізичного самовдосконалення;
  2. Сприяти утвердженню пріоритетів ведення здорового способу життя, розвитку рухових якостей, почуття колективізму, дружби, взаємодопомоги. 
  3. Прищеплювати любов до українських традицій, виховувати патріотизм.
  4. Дати уявлення про свято Козацької Покрови; ознайомити дітей з історією виникнення козацтва, їх звичаями та значенням.

Обладнання: фішки, м’ячі баскетбольні, футбольні, набивні м’ячі, тенісні м’ячі, пластикові лопати, кубики, гантелі, мати гімнастичні, обручі, миски, книжки.

Хід свята

       1 ведуча:  Доброго дня, вам, дорогі друзі! Щиро раді вас вітати на спортивному святі «Нащадки козацької слави».

Наша зустріч – це подорож у минуле, присвячена славетним сторінкам української історії, козацькій родині, точніше, - нашій родині, бо всі ми - нащадки козацької слави, козацьких традицій, козацької мудрості. В наших жилах тече кров сміливих, відважних, розумних – вільних козаків.

 

2 ведуча : 14 жовтня – одне з найбільших 12 церковних свят року - свято Покрови Пресвятої Богородиці. І не тільки. 14 жовтня ми відзначаємо День українського козацтва! Козак – лицар честі і мужній захисник незалежної країни.

Для козаків Покрова була найбільшим святом. Цього дня відбувалися вибори отамана. Наші лицарі вірили, що Свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю козаки вважали своєю заступницею і покровителькою.

 

1 ведуча: Воїни, козаки,  що стояли на захисті християнської віри та свого народу, молилися, щоб Богородиця захищала їх, покривала своїм покровом і визволяла від несподіваної смерті.

         2 ведуча:

Сьогодні ми свято починаєм,

Де про славу козацьку згадаєм,

Аби не забути історію роду,

Аби бути гідним свого народу.

 

 

1 ведуча: А зараз давайте познайомимося з командами-учасницями! Вашим домашнім завданням було підготувати назву та девіз команди. (назва має бути патріотичною)

Привітання команд

2 ведуча: Ну от і познайомилися! І тепер можна розпочинати змагання.

1 ведуча: Постривай, а хіба перед цим розім’ятися не треба?

2 ведуча: Ой, зовсім забула. Звісно треба!

Розминка

1 ведуча: Чудово розім’ялися! А тепер нумо змагатися! Отже за перемогу у конкурсі команда отримує 3 бали, за друге місце – 2 бали, за 3 – 1 бал. Наприкінці свята ми підрахуємо загальну кількість балів та оголосимо переможців.

2 ведуча: Якою є найпопулярніша страва в України? Її їдять і дорослі і діти. Вона буває із сиром, з картоплею, з капустою, з м’ясом. Дуже добре смакує зі сметаною. (Вареники) Вірно! Це вареники. Справжні козаки також люблять вареники. А зараз ми перевіримо наскільки ви любите вареники. Напроти кожної команди знаходяться ось такі імпровізовані вареники (тенісні м’ячики). Кожна команда отримує миску, у якій має принести до команди якомога більше вареників.

1 Естафета «Донеси вареник»

Напроти кожної команди знаходяться 8 тенісних м’ячів у обручі. Кожна команда отримує миску. Завдання кожного з учасників – з мискою у руках добігти до обруча з м’ячиками, взяти один м’ячик, покласти його у миску, оббігти обруч та повернутися назад і передати миску з м’ячиками наступному. Перемагає команда, усі гравці якої перші впоралися із завданням, не втративши жодного м’яча.

1 ведуча: Ще у часи козацтва так повелося на Україні, що український чоловік має бути дужим і вміти захистити свою Батьківщину. Пригадайте, козаки були вправними воїнами, чудовими вершниками. Верхи на коні вони могли битися на булавах, могли їздити верхи, стоячи на коні. А давайте перевіримо, які з вас вийдуть вершники. Це дуже просто. Зараз кожен з вас спробує себе у ролі вершника. Що правда у ролі коня себе  теж спробують усі.

2 Естафета «Вершники»

Перші номери команд (наїзники) мають обручі (вуздечки). За командою наїзники з вуздечкою рухаються до позначки на відстані 10-15 м від них, оббігають її та повертаються назад. Запрягають коня (другого гравця) і з ним вдвох у обручі рухаються до позначки. Там перший номер залишається, а другий (кінь) стає наїзником і рухається за іншим конем. Переможе команда, що першою перевезе команду за позначку.

2 ведуча: Впродовж століть в Україні свято Покрови набуло козацького змісту та отримало другу назву – Козацька Покрова. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва.

В давні часи пороги були страшною перешкодою на шляху до того, хто плив Дніпром на Січ. Вважалося, що справжнім козаком може зватися лише той, хто пройшов хоч раз у житті через пороги.

 

3 Естафета «Ведення м’яча з перешкодами»

Кожен член команди повинен провести м’яч однією рукою до гімнастичного обруча, який тримають учні; потім пролізти через нього, тримаючи при цьому м’яч двома руками; і знову переходять на ведення м’яча однією рукою, і таким же чином повертаються назад та передають м’яч іншому члену команди. Переможе та команда, яка першою виконає естафету.

1 ведуча: В Україні дуже шанують традиції та прикмети. Хто з вас знає, яким чином в давнину молоді дівчата на виданні відмовляли небажаним нареченим? (виносили гарбуза) Вірно. Їм виносили гарбуза. Тому наш наступний конкурс так і називається «Донеси гарбуза».

4 естафета «Донеси гарбуза»

 Направляючі кожної команди затискають під пахвами 2 набивні м'ячі. За сигналом вони рухаються до позначки на відстані 6-8 м, оббігають її, повертаються назад і передають м'ячі наступним. Перемагає команда усі гравці якої швидше впораються із завданням.

1 ведуча: Цікаво, а справжні козаки вміють у футбол грати?

2 ведуча: Справжні козаки все вміють! От пам’ятаєш мультфільм «Як козаки у футбол грали!»?

1 ведуча: Так пам’ятаю. Там дуже веселі козаки були. А давайте і ми перевіримо ваші футбольні навички! Наступний конкурс футбольний.

5 Естафета «Футболісти»

Завдання кожного учасника обвести футбольний м’яч між фішками в обидва напрямки і передати естафету наступному. Перемагає команда усі гравці якої швидше і правильно виконають завдання.

2 ведуча: Усім відомо, що земля України дуже родюча. . Для кожного українця земля – це частинка його серця. А давайте перевіримо, як наші козачата справляться зі збиранням врожаю.

6 Естафета «Збери врожай»

Напроти команд знаходиться обруч, в середині якого розкладені кубики. Кожна команда отримую маленьку лопату. Завдання кожного учасники добігти до обруча, взяти один кубик лопатою, повернутися до команди, покласти кубик до миски і передати лопату наступному.

1 ведуча: Сьогодні ми з вами вшановуємо козаків. Про їхню силу ходили легенди. Не кожен міг стати козаком. Для цього потрібно було проявити неабияку мужність, силу, витримку. Зараз ми перевіримо, чи змогли б наші хлопці бути козаками. Чи гідні вони носити звання українця. Для участі у наступному конкурсі ми запрошуємо тільки чоловічу частину команд – наших хлопців.

7 Естафета «Отамани»

За командою кожен учасник рухається до гімнастичного мату на відстані 2-3 м від лінії старту, проповзає по пластунськи по мату, після чого рухається до обруча, в середині якого знахдиться гантель. Учасник заходить в обруч, бере гантель і виконує 5 жимів однією рукою, ставить гантель і тим же чином повертається назад.

2 ведуча: Наші хлопці – справжні козаки! І отамани з них вийдуть гарні. А тепер настав час конкурсу і для дівчат. Всім відомо, що українські дівчата найстрункіші, найвитонченіші, найгарніші та найрозумніші. Кожну другу можна на конкурс «Міс світу» відправляти. А чи готові учасниці наших змагань до таких конкурсів? Це ми зараз і перевіримо. І наш наступний конкурс «Дефіле» проведемо лише для дівчат.

8 Естафета «Дефіле»

Участь приймають по 3 дівчини від команди. Завдання кожної учасниці, утримуючи книжку на голові, подолати шлях до позначки і назад та передати книжку наступній.

 

1 ведуча: Ось і завершився наш останній конкурс. Зараз журі підрахує бали, і зовсім скоро ми дізнаймося, хто переміг на нашому патріотичному святі.

2 ведуча: А поки підводяться підсумки, я пропоную провести невеличку вікторину і перевірити ваші знання про козаків та рідну країну. Участь можуть приймати і вболівальники і команди.

Вікторина:

  1. Що означає слово «козак»? (Вільна людина)
  2. Яку назву мала козацька держава, створена за дніпровськими порогами (скелями)? (Запорізька Січ)
  3. Голова козацького уряду. (Гетьман)
  4. Що було найважливішою ознакою влади гетьмана? (Булава)
  5. Яка річка була дуже важливою для козаків? (Дніпро)
  6. Як називали козаки свої човни? (Чайки)
  7. Найвідоміша козацька страва. (Куліш)
  8.  З якої крупи варився куліш? (Із пшона)
  9.  Як називалися козацькі штани? (Шаровари)
  10.  Як називалося довге пасмо волосся – зачіска козака? (Оселедець)
  11.  І вірний товариш козака, і його транспортний засіб. (Кінь)
  12.  Співці, які супроводжували козаків у походах. (Кобзарі)
  13. Яке місто на Черкащині було гетьманською столицею? (Чигирин)
  14.  Продовжіть прислів’я: «Козацькому роду…» (Нема переводу)
  15. Продовжіть прислів’я: «Терпи, козаче,…» (Отаманом будеш)
  16. Продовжіть прислів’я: «За рідний край  …» (Життя віддай)

 

1 ведуча: А зараз запрошую до слова головного суддю змагань.

( Виступ головного судді) – Нагородження.

Щиро привітаймо наших козаків гарними оплесками!

 

2 ведуча:  Наша пам'ять про славне минуле українського війська повинна

завжди підкріплюватися добрими та корисними справами. Ми як і козаки,

маємо залишити в житті по собі добрий слід.

 

Скільки б ми не грали, а закінчити час.

Кращі побажання ви прийміть від нас!

Наше свято завершене. До побачення!

До нових зустрічей!

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
21 жовтня 2020
Переглядів
722
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку