Спортивний калейдоскоп "НАСТІЛЬНИЙ ТЕНІС"

Про матеріал
Інформаційні матеріали для позакласних заходів: історія, правила гри, цікавинки та вислови знаменитих тенісистів про настільний теніс.
Перегляд файлу

СПОРТИВНИЙ КАЛЕЙДОСКОП.

ВСЕ ПРО НАСТІЛЬНИЙ ТЕНІС

 

Теніс-гра не сили ударів, а їх точності

Запам'ятай: кожен тенісист грає настільки добре, наскільки йому дозволяє суперник.

Намагайся випереджати суперника в задумах і діях, щоб завершальний удар виконати раніше, ніж це встигне зробити він.

Коли б'єш по м'ячу, завжди думай, що потрапиш.

Причину поразки легше шукати в ракетці, столі, м'ячі, будь-яких випадковостях, ніж проаналізувати свою гру і зробити для себе висновки.

Противник, що не прощає жодної вашої помилки-кращий учитель.

Поки м'яч у грі-він не програний.

Ці вислови знаменитих тенісистів не просто про теніс, а й про життя.

Отже, що представляє собою ця захоплююча гра – настільний теніс?

Настільний теніс ( пінг-понг) - один з найпопулярніших видів спорту у світі. Гра полягає в перекиданні м'яча ракетками так, щоб він вдарявся певним чином об ігровий стіл.

Гра відбувається на столі розміром 2,74 метра (9 футів) на 1,525 метра (5 футів). Висота стола - 76 см (30 дюймів). Стіл зазвичай зроблений з ДСП або схожого матеріалу і пофарбований у зелений, темно-синій або чорний колір. По середині столу знаходиться сітка висотою 15,2 см (6 дюймів). При грі використовуються ракетки, зроблені з дерева, покритого одним або двома шарами спеціальної гуми з кожного боку. М'яч для настільного тенісу зроблений із целулоїду. Розмір м'яча - 40 мм в діаметрі, вага - 2,7 м

М'яч повинен бути пофарбований у жовтогарячий або білий колір. Гра проходить між двома гравцями, або між двома командами з двох гравців. Кожен розіграш м'яча закінчується присвоєнням одного очка одного чи іншому гравцеві (команді). За сучасними міжнародними правилами, встановленими в 2001 році, кожна гра йде до 11 очок, хоча гра до 21 очка усе ще популярна на непрофесійному рівні. Матч складається з непарної кількості ігор (звичайно п'яти або семи).

Для ракеток не існує обмежень за формою і розміром, але правила, що вимагають, щоб «робоча поверхня» залишалася жорсткою і плоскою, з дерев'яною серцевиною, що становить 85% їх товщини, гарантують те, що вони залишаються маленьких розмірів.

І в одиночних і в парних змаганнях, відбір відбувається шляхом відсівання переможених по одному. Гравці, відібрані за жеребкуванням (16 на одиночних змаганнях, вісім в парних) переходять безпосередньо до головного відбіркового змаганню, в той час як інші спочатку змагаються в групах по три, один з яких проходить відбір. За результатами цих групових змагань ще 16 гравців візьмуть участь в одиночних змаганнях і ще вісім парних команд.

ІСТОРІЯ

Зараз ніхто не може сказати хто, коли і де першим почав грати в настільний теніс. Більшість фахівців вважає, що настільний теніс з'явився в Англії, як різновид Королівського Тенісу. В XVI столітті в Англії і Франції виникла забавна гра без певних правил. Збереглися малюнки, на яких можна побачити гру давніх часів, коли грали ракетками зі струнами, схожими на ті, які нині прийняті в звичайному, так званому, великому тенісі.

Можливо, що настільний теніс виник в США, Індії або Південній Африці (мається на увазі, що в останніх двох країнах у настільний теніс почали грати відряджені туди британські офіцери).

Досить скоро гра перейшла і в приміщення - грали на підлозі, пізніше - на столах, розташованих на деякій відстані один від іншого. Минуло ще трохи часу, і дві половинки столу були поєднані, між ними натягнули сітку. Простий інвентар, а головне невеликі розміри площадки дозволяли грати де завгодно. Настільний теніс набув поширення.

Тоді не було певних правил. М'ячі робилися з ниток; книги, розставлені на столі, були сіткою; а шматки товстого картону були ракетками. Досить довго гра використовувалася не як вид спорту, а тільки як засіб для проведення вільного часу і активного відпочинку.

В Англії пінг-понг як спорт визнали ще на початку 1900 року, коли було проведено перше офіційне змагання. З Англії гра прийшла в ту частину Європи, яка сьогодні є Угорщиною, потім до Німеччини, Чехословаччини. У Берліні на Вікторія-платц відкрилося кафе «Пінг-понг». Трохи пізніше такі заклади з'явилися у Відні, Празі та інших містах Європи. Потім в 1901 році офіційний турнір відбувся в Індії. Його можна вважати першим міжнародним змаганням. Переміг один з кращих гравців того часу індійський спортсмен Нандо.

Назва «пінг-понг» було зареєстровано в 1901 році (воно прийшло на зміну таким назвам як Gossima, Flim-Flam і Whif-Whaf) Джоном Джаквесом і продано братам Паркер. Воно вийшло з поєднання двох звуків: Пінг - звук, видаваний м'ячем, коли він ударяється об ракетку, і Понг - коли м'яч відскакує від столу.

В цей час гра стала популярною багато в чому через конкуренцію серед виробників інвентаря, яка сприяла вдосконаленню ракеток і м'ячів.

М'ячі виготовляли з гуми або пробки, їх часто зашивали в тканину. Ракетки були стандартизовані (до речі, до цих пір ракетки випускають різних форми, розміру і матеріалів). Безсумнівно, головним удосконаленням був порожній м'яч. Ось одна з версій його виникнення:

У 1900 році гравець по імені Джеймс Гібб в Америці натрапив на маленькі порожні кольорові кульки - дитячі іграшки. Після повернення до Англії він спробував подібну порожню кульку на столі і знайшов, що він має величезну перевагу перед цільною. Цікава була форма учасників. Сувора вечірня: жінки - в довгих сукнях; чоловіки - в смокінгах.

Поступово стала змінюватися форма ракетки. З'явилися фанерні, вага збавилася майже втричі. Укорочена ручка викликала необхідність по-новому тримати ракетку. Стали застосовуватися і нові матеріали для обклеювання ігрової поверхні: пергамент, шкіра, велюр та ін.

G:\На всеосвиту\Иконки на всеосвиту\картинки для иконок\Дима физра\НТ 7е.JPG

Завдяки бурхливому розквіту промисловості, появі нових матеріалів, що знаходять своє застосування і в спорті, змінювався спортивний інвентар. А це, в свою чергу, не могло не надати прямого впливу на техніку і тактику гри. Змінювалися і правила гри. Особливо помітний поштовх розвитку настільного тенісу дала поява пористої, губчастої гуми (губки), яку стали застосовувати як накладку на ракетку. До того гра йшла в безпосередній близькості від столу, плоскими ударами.

G:\На всеосвиту\Иконки на всеосвиту\картинки для иконок\Дима физра\Виктор Барна.jpgЗ появою губки (1930 г.) гра стала різноманітніше. Воно й зрозуміло: завдяки щільному зчепленню ракетки з м'ячем стало можливим додавати йому сильні обертання. Змінилася траєкторія польоту м'яча, відкрилася можливість грати активно і тоді, коли він вже опускався нижче сітки. Спортсмени, що грають у захисному стилі, тепер повинні були далеко відходити від столу і швидко повертатися до нього. Гра ставала все динамічніше.

Багато цінного вніс у техніку і тактику настільного тенісу п'ятикратний чемпіон світу (1930-1935 рр.) Англієць Віктор Барна. Завдяки йому гра стала захоплюючим, захоплюючим видовищем.

Інтерес глядачів до змагань значно виріс. Досить сказати, що змагання на першість світу в Лондоні в 1935 році щодня спостерігали до 10 тисяч осіб. Гра стала буяти швидкими пересуваннями, стрімкими кидками, різкими одиночними і серійними ударами. В результаті в 1936 році конгрес ITTF прийняв рішення змінити назву гри. Замість старої назви пінг-понг з'явилося настільний теніс.

Головною зміною в правилах гри можна вважати зниження висоти сітки (з 17 до 15,25 сантиметрів), а також встановлення строго певної висоти ігрової поверхні столу - 76 сантиметрів від підлоги. Було також заборонено при подачі підкручувати м'яч пальцями.

Всі ці зміни давали значні переваги нападу. Природно, з'явилися гравці нового плану, такі як І. Андріадіс, Штіпік, Вігнановскій (Чехословаччина), які вже могли атакувати ударами середньої сили зліва і справа, вести контргру з проміжною захистом в середній зоні (правда, без сильних завершальних ударів).

З 1952 року, з першості світу в Бомбеї, почалася нова епоха настільного тенісу. Пов'язана вона з виходом на міжнародну арену японських спортсменів. Японці ввели не тільки новий вид покриття ракетки і своєрідний хват. Сама, а й система ведення гри виявилася незвичайною. По суті, вони виконували один основний елімент техніки - накат праворуч, але доведений він був до віртуозної точності. І ось, майже не користуючись ніякими іншими ударами, японці переконливо довели свою перевагу. Секрет - у відмінному володінні подачами. Безпосередньо на подачах японські гравці в кожній партії вигравали від 4 до 10 очок. Друге - висока фізична підготовленість, що дозволяє стрімко переміщатися, миттєво наносити удари. А звідси впевненість в своїх силах, вміння чітко здійснювати намічений план.

Провідні тренери Європи в той час помилково вважали, що успіх японських тенісистів - це тимчасове явище, і відповідних серйозних висновків не робили. І все ж стиль європейських спортсменів став змінюватися. Правда, більшість гравців ще дотримувалося захисної манери, але проте гра стає все більш енергійною, винахідливою. Наростає кількість контратакуючих прийомів.

З 1930 по 1951 рік серед переможців змагань переважають представники Угорщини. З 1951 року кращі результати показують представники Азіатських країн (Японія, Корея, Китай).

МІЖНАРОДНА ФЕДЕРАЦІЯ НАСТІЛЬНОГО ТЕНІСУ

Швидке поширення настільного тенісу призвело до необхідності створити міжнародну організацію і встановити єдині правила гри. В Берліні 15 січня 1926 була заснована Міжнародна федерація настільного тенісу (ITTF International Table Tennis Federation). Головою її став Айвор Монтегю - видатний англійський літератор, прогресивний громадський діяч.

До грудня 1926 конституція і правила ITTF були затверджені. Перший конгрес ITTF і перший чемпіонат світу відбувся в Лондоні в грудні 1927 року. З тих пір першості світу проводилися щороку, за винятком 1940-1946 років. Чемпіонати Європи проводяться з 1958. У 1988 році настільний теніс стає Олімпійським видом спорту (Сеул, Південна Корея). Сьогодні більш ніж 40 мільйонів гравців щорічно беруть участь в офіційних турнірах в усьому світі.

ПРАВИЛА ГРИ

Гра складається з розіграшів, кожен з яких починається з подачі. Перший подавальний зазвичай визначається жеребом. Далі подають чергуються кожні дві подачі. У старій 21-очкової грі кожен подаючий подавав 5 подач. У разі рівного рахунку 10-10 подача переходить до іншого гравця (команді) після кожного розіграшу доти, поки відрив не складе два очки. При парній грі при переході подачі гравець, який брав м'яч стає подаючим, а партнер гравця, який подавав м'яч стає приймаючим.

Подача.

Подача в настільному тенісі відбувається згідно следущим правилам: подає повинен знаходиться за межами столу. М'яч повинен бути підкинутий вертикально вгору з відкритою долоні не менше ніж на 15 см. Подає повинен вдарити по м'ячу так, щоб той ударився один раз на своїй половині і хоча б один раз на половині суперника. Якщо м'яч зачепив при подачі сітку, але при цьому всі інші правила були дотримані, оголошується «переподачі», подає повинен повторити подачу. Кількість переподачі не обмежена. Після успішної подачі всі інші удари повинні бути зроблені так, щоб м'яч вдарявся тільки на половині суперника.

 

Нарахування очок.

Очки нараховуються супернику в разі, коли гравець зробив одну з следущих помилок: Помилка при подачі (наприклад м'яч потрапив у сітку). Неправильна подача (наприклад м'яч не підкинуть на 15 см). М'яч вдарився два рази на своєму боці. М'яч потрапив на свою сторону після удару ракеткою. М'яч був вдарений двічі. Так як рука від зап'ястя счіается за правилами частиною ракетки, якщо м'яч потрапив по пальцях, а потім по ракетці, він вважається наголосом двічі.

М'яч потрапив у що завгодно, крім ракетки після відскоку від столу (наприклад в підлогу або в гравця). М'яч не влучив по стороні суперника після удару. М'яч був відбитий до того, як ударився об стіл. Стіл був посунуть або вільна рука торкнулася столу.

 

 

Парна гра.

Следущие додаткові правила використовуються при парній грі: Стіл розділений уздовж білою смугою на зони (дві з кожного боку). При подачі м'яч повинен вдаритися в праву зону своєї половини і ліву зону половини суперника, іншими словами м'яч повинен бути поданий по діагоналі.

Партнери повинні відбивати м'яч по черзі. Наприклад, після того, як подає подав м'яч, і відбиваючий його відбив, сдедущій удар повинен бути проведений партнером подавача, а следущий партнером приймаючого .

 

І знову і про теніс, і про життя:

 

Якщо ви не в змозі зайняти перше місце, то боріться за друге, не вдається - за десяте, боріться за одинадцяте, як за призове!

 

Неймовірний стимул, коли Вам говорять, що ви чогось не можете.

 

«Щоб стати чемпіоном, треба вміти програвати ».

 

"Ніколи не дозволяйте успіху змінити вас-ніхто не поважає таких людей"»

 

Якщо ти будеш себе жаліти - Ти ніколи не переможеш.

 

Якою б не була ваша мета, ви зможете її досягти, якщо тільки захочете попрацювати.

 

Ти не програв доти, поки ти не здався!

 

 

 

 

 

Джерела:

http://tcoa.ru/mirsporta/language/ukrainian/index18.html

https://www.gettyimages.com/photos/george-konig?page=3

https://kto-pridumal.com/kto-pridumal-nastolnyj-tennis/

https://vk.com/topic-37011566_28550289

 

 

 

docx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
645
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку