Способи, як можна легко вивчити таблицю множення

Про матеріал
Способи,як можна легко вивчити таблицю математики. Документ містить рекомендації, та готові завдання, які можна використовувати на уроках. В кінці документу посилання на презентацію.
Перегляд файлу

Вивчення таблиці множення - одна з основ опанування математики. Саме таблиця множення стане базовим помічником, що значно спростить операції з числами та допоможе показати дітям найпростіші принципи і закономірності.

Зазвичай таблицю заведено заучувати, втім, десять стовпчиків - чималий обсяг для учнів молодшої школи. Не дивно, що завдання здатне налякати дітей, які не бачать системи в рядах цифр, а всі рівняння здаються їм однаково складними.

Таблиця множення як гра для дітей

На вивчення таблиці множення можна витратити кілька місяців, а то й цілий рік. Безсумнівно, механічне зазубрювання правильних відповідей до сотні рівнянь - найбільш праціємкий, нудний та малопродуктивний варіант. Крім того, важко запам`ятати щось, чого не можна застосувати в реальному житті. Саме тому важливо показати учням, де і як таблиця множення стане у пригоді в домашніх справах. А допоможуть нам в цьому цікаві завдання.

  1. Використовуйте малюнки

слайд 2 Зазвичай таблиця множення вивчається в початковій школі. А діти у цьому віці обожнюють розмальовки та краще навчаються за використання не абстрактних, а конкретних, візуальних та емоційних образів. Запропонуйте учням намалювати паркан, що складається з: дощок, горизонтальних перекладин та цвяхів. Аби прибити одну дошку на дві горизонтальні перекладини, необхідно 2 цвяхи. Таким чином, додаючи по дошці ви зможете візуалізувати всі рівняння у таблицях множення на 2 і 4 (в останньому випадку варто повідомити дітям, що для міцності паркану ви використовуєте не один, а два цвяхи на кожну дошку.

  1. Шукачі  скарбів

слайд 3 Альтернативний спосіб вивчення таблиці множення - таблиця Піфагора, що являє собою поле з цифрами по вісях X та Y. Перехрестя двох стовпчиків дає клітинку з цифрою, що і є відповіддю на рівняння.

 

Використовуйте таблицю як поле для скарбів,  де під певними клітинами (їх на аркуші варто позначити жовтим) заховане піратське золото. Учні мають на швидкість викреслювати найбільш “прибуткові” клітини, вираховуючи, у яких місцях ховаються найбільші числа.

 

Якщо це завдання здається вам надто простим, то перетворіть таблицю на поле гри в морський бій, де замість стандартних назв клітин ви називаєте числа відповідей на рівняння.

 Практичні завдання для дітей на множення

Які елементарні закономірності у таблиці множення можна помітити

-         числа, що множаться на 1 лишаються без змін;

-         рівняння у таблиці на 5 закінчуються на 5 або 0;

-         рівняння на 10 закінчуються нулем, а перша цифра - та,  на яку множимо;

-         рішення до рівнянь на 5 наполовину менші ніж у прикладах на 10;

-         відповіді у таблиці на 9 можна вирахувати за правилом “перша цифра у двозначному числі збільшується на 1, друга зменшується на 1”.

посилання на презентацію до тексту

docx
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку