СПРАВА БЕЙЛІСА (1911–1913 рр.)

Про матеріал
22 липня 1911 року за підозрою у вбивстві Ющинського був заарештований 37-річний Менахем Мендель Бейліс, на той момент служив прикажчиком цегельного заводу Зайцева.За висловом Брандорфа, "першим винайшов винність Бейліса" Голубєв. Він обстежив місцевість і з'ясував, що садиба Бернерів, де було знайдено тіло, примикає до єврейського заводу, прикажчиком на якому є Бейліс. Голубєв спочатку усно заявив Чаплинському, а потім, на двох допитах 5 і 6 травня, формально показав Фененко під протокол, що поблизу печери розташована "садиба якогось жида Зайцева", в якій проживає “його керівник, якийсь еврейчик Мендель” Особисто моя думка, що вбивство, скоріше за все, скоєно чи тут, чи в єврейській лікарні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Справа Бейліса. Презентацію виконав учень 9-А класу тімченко максим

Номер слайду 2

Справа Бейліса - судовий процес за звинуваченням єврея Менахема Менделя Бейліса в ритуальному вбивстві 12-річного учня підготовчого класу Києво-Софійського духовного училища Андрія Ющинського 12 березня 1911.

Номер слайду 3

Процес відбувся в Києві ( Російська імперія) 25 вересня - 28 жовтня 1913 і супроводжувався, з одного боку, активної антисемітської кампанією, а з іншого - суспільними протестами всеросійського і світового масштабу. Бейліс був виправданий. Передбачається, що істинними вбивцями були скупщіца краденого Віра Чеберяк і кримінальники з її кубла.

Номер слайду 4

Жертва вбивства. Андрій Ющинський ( 1898 - 12 березня 1911) був незаконним сином київського міщанина Феодосія Чиркова та Олександри Ющинського, яка торгувала в Києві грушами, яблуками та зеленню. Батька він не знав: незабаром після його народження Чирков покинув матір, проживши з нею тільки два роки, і потім був призваний на військову службу.

Номер слайду 5

В 1905 Ющинського вийшла заміж за палітурника Луку Приходько. Хлопчик ріс без належного нагляду, так як його вітчим, зайнятий у своїй майстерні, з'являвся вдома тільки на суботу та неділю. Фактично вихованням керувала бездітна і відносно заможна, що володіла коробкової майстерні тітка, Наталя Ющинська. Вона ж оплачувала його навчання: у 8 років хлопчика віддали в "притулок", або "дитячий садок", при церкві св. Феодора на Лук'янівці, а на наступний рік - в учительську семінарію . Сам Андрій був до тітки дуже прив'язаний і на питання приятеля, чи любить він матір і вітчима, відповідав, що найбільше любить тітку.

Номер слайду 6

Хлопчика характеризували як здібного, допитливого і сміливого. За те, що постійно ходив ночами і не боявся темряви, він отримав прізвисько "домовик", при цьому він "був скритний, ні з ким не сходився, тримався осібно"

Номер слайду 7

Виявлення трупа. Печера, у якій знайшли тіло Андрія

Номер слайду 8

Дванадцятирічний Андрій Ющинський зник вранці 12 березня 1911 р., Відправившись у школу. 20 березня в одній з невеликих пісень у предметі Лук'янівка граючими там хлопчиками, а конкретно - гімназистом Еланського, було виявлено його тіло, покрите 47 колотими ранами, які були нанесені "швайкою" (більшим шилом). Труп був у значній мірі обескровлен. Коли встановлено, що печера не є місцем вбивства.

Номер слайду 9

Труп був у сідаючому положенні, з пов'язаними руками, в одному білі та єдиному чулку. Рядом знаходились його куртка, кушак, фуражка і зошити, сложені в трубочку і засунуті в углублення в стіні. У кармане тужурки виявився кусок наволочки; згодом вияснилось,що цієї наволочкой у час вбивства хлопчика заткнули рот. Тіло було ідентифіковано з написів на поясі і зошитах. Експертиза станом залишків сніданку (борщу) в шлунку встановила, що він був убитий через 3-4 години після прийому їжі, що при відомому зі слів матері часу останнього сніданку давало час близько 10 години ранку 12 березня.

Номер слайду 10

Пошук вбивць Андрія Ющинського. Паралельно з підготовкою процесу Чаплинський дав доручення начальнику Київського жандармського управління полковнику Шредель негласно провести розшук справжніх винуватців убивства. Аналогічне доручення Шредель мав і від міністра внутрішніх справ Столипіна. Шредель доручив це своєму помічникові, підполковнику Павлу Іванову. Тим часом підозру поліції дуже швидко впала на Віру Володимирівну Чеберяк (Чеберякову), дружину дрібного поштово-телеграфного чиновника Василя Чеберяка і зведену сестру професійного злодія Петра Сингаївського.

Номер слайду 11

Поліції Чеберяк була добре відома як власниця злодійського кубла і скупщіца крадених речей; в злочинному світі вона фігурувала під прізвиськами "Чеберячка" і "Вєрка-чиновниця". Напередодні вбивства, 9 березня, були заарештовані чотири професійних злодія, упізнані Лук'янівським городовим як постійні відвідувачі квартири Чеберяк; 10 березня в квартирі Чеберяк був проведений обшук, в результаті якого знайшли два револьвери і патрони. Будинок Віри Чеберяк

Номер слайду 12

арешт Бейліса22 липня 1911 року за підозрою у вбивстві Ющинського був заарештований 37-річний Менахем Мендель Бейліс, на той момент служив прикажчиком цегельного заводу Зайцева. За висловом Брандорфа, "першим винайшов винність Бейліса" Голубєв. Він обстежив місцевість і з'ясував, що садиба Бернерів, де було знайдено тіло, примикає до єврейського заводу, прикажчиком на якому є Бейліс. Голубєв спочатку усно заявив Чаплинському, а потім, на двох допитах 5 і 6 травня, формально показав Фененко під протокол, що поблизу печери розташована "садиба якогось жида Зайцева", в якій проживає “його керівник, якийсь еврейчик Мендель” Особисто моя думка, що вбивство, скоріше за все, скоєно чи тут, чи в єврейській лікарні.

Номер слайду 13

А далі я пропоную подивитися відео…

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
1516
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку