"Спритні рятівники". Фізкультурне свято для дітей старшого дошкільного віку, 6-й рік життя

Про матеріал
Сценарій фізкультурного свята з закріплення правил пожежної безпеки та знань про професію пожежника. За сценарієм діти вступають до школи пожежників.
Перегляд файлу

Спритні рятівники.

Фізкультурне свято для дітей старшого дошкільного віку, 6-й рік життя

Інструктор з фізкультури:

Лілія ВОРОНЦОВА

 Мета: створити позитивний емоційний настрій; сприяти розвиткові спритності, швидкості, витривалості та профілактиці порушень постави; спонукати до використання набутого рухового досвіду під час рухливих ігор та ігрових завдань; удосконалювати навички бігу у заданому напрямку, їзди на самокаті по прямій, повзання по-пластунськи; метання торбинки з піском у горизонтальну ціль, стрибків у висоту з місця; закріпити правила пожежної безпеки та знання про професію пожежника.

 Обладнання: 10 кегель, 2 іграшкових каски пожежника, 2 самокати, 2 гімнастичних мати, 4 стояка, 2 мотузки, 2 обручі, по 2 торбинки з піском (200г) на кожну дитину.

 Попередня робота: вивчення комплексу вправ ранкової гімнастики з торбинкою з піском; розучування технік виконання передачі естафетної палички під час ігор-естафет, їзди на самокаті по прямій, повзанню по-пластунськи, метання торбинки з піском в горизонтальну ціль; бесіди на тему «Професії дорослих», «Провила пожежної безпеки».

 Герої: Ведмідь, Заєць.

Хід свята

 Діти отримують листа із проханням прибути до спортивної зали. У спортивній залі дітей зустрічають казкові герої Ведмідь та Заєць.

Заєць. Добрий день, діти!

 Ведмідь.

Зустріли ми вас тут невипадково,

Бо маємо для вас важливе слово.

Школу пожежників хочемо відкрити,

Та вас у ній навчатись запросити.

Тож часу не гаємо –

Навчання починаємо.

Заєць. Ведмедику, а з чого у школі пожежників починається навчання?

Ведмідь. Звичайно з ранкової гімнастики. Тому вони такі сильні та витривалі.

Заєць. Давайте і ми виконаємо вправи з торбинками з піском.

Діти шикуються в шеренгу за зростом. Перешикування в колону по одному. Ходьба (30с) у середньому темпі, ходьба на носках, руки на поясі (20с), ходьба на п’ятках, руки за головою (20с), бічний галоп (2Х10с), ходьба з переходом на біг урозтіч (35с), ходьба. Перешикування у три  ланки.

 ІІ. Комплекс ЗРВ з торбинкою з піском.

 1. «Переклади торбинку з руки в руку». В.п. – стійка ноги нарізно, руки витягнути перед собою, торбинка з піском в правій руці. 1 – опустити руки, заводячи за спину, перекласти торбинку з піском в ліву руку, 2 – в.п. Повторити 5 разів. Те саме зробити, перекладаючи торбинку з піском з лівої руки в праву.

 2. «Подивись». В.п. – сидячи по-турецьки, руки на поясі, торбинку з піском покласти позаду себе. 1 – схопившись лівою рукою за праве коліно, повернутись в праву сторону, подивитись на торбинку з піском; 2 – в.п.; 3 – 4 – те саме в ліву сторону. Повторити 6 разів. 

 3. «Випади назад». В.п. – о.с., руки на поясі, торбинку з піском покласти на підлогу перед носками ніг. 1 – випад правою ногою назад; 2 – в.п.; 3 – 4 – те саме з лівої ноги. Повторити 6 разів.

 4. «Доторкнись».  В.п. – стоячи ноги широко, руки в сторони, торбинку з піском покласти на підлогу між стопами. 1 – нахилитись вперед, намагаючись дотягнутись до торбинки з піском руками, не згинаючи колін; 2 – в.п. Повторити 10 разів.

 5. «Перенеси ноги над торбинкою». В.п. – сидячи ноги разом, руки в упорі за спиною, торбинку з піском покласти з правої сторони від стоп. 1 – перенести праву ногу над торбинкою в другу сторону; 2 – так само перенести ліву ногу; 3 – 4 – те саме з лівої ноги. Повторити 6 разів.

 6. «Стрибки через торбинку». В.п. – стоячи ноги разом, руки на поясі, торбинку з піском покласти на підлогу з правої сторони.  1 – перестрибнути через торбинку в праву сторону; 2 – стрибком повернутись у вихідне положення. Повторити 10 разів.

Перешикування в колону по одному. Ходьба з торбиною з піском на голові. Перешикування в шеренгу.

Ігрове завдання  «Передай ». Проводиться за принципом гри-естафети. Кожен учасник команди одягає пожежну каску та біжить змійкою між кеглями. Оббігши останню кеглю, біжить назад по прямій та передає каску наступному учаснику команди. Виграє та команда, яка швидше справилась з завданням. Повторити 2 рази.

Перешикування в шеренгу за зростом.

Ведмідь.

На виклик пожежна машина летить,

Сміливий пожежник в кабіні сидить.

Його телефон “101” люди знають,

І в разі пожежі завжди викликають.

Джерело: https://dovidka.biz.ua/virshi-pro-pozhezhu-dlya-ditey

Заєць. Чим пожежна машина відрізняється від інших машин на дорозі?

Ведмідь. Давай запитаємо у дітей. (Відповіді дітей).

Ведмідь. Пропоную і нам навчитись  швидко їздити.

Перешикування в дві колони.

Ігрове завдання «Швидка пожежна машина». За принципом гри-естафети. Кожен учасник команди їде на самокаті по прямій, об’їжджає кеглю та, повертаючись назад, передає його наступному учаснику команди. Повторити 2 рази. 

Ведмідь. Пожежники, діти, мають спеціальний робочий одяг, який вони мають вміти одягнути дуже швидко, коли виїжджають за викликом гасити пожежу.

Заєць. Цей одяг ще називають формою.

Ведмідь. Зараз ми будемо вчитися швидко її одягати.

Рухлива гра «Пожежна команда».

 Перешикування в дві колони.

 

Заєць. А я знаю, що якщо у приміщені багато диму, то треба лягати на підлогу та повзти до вхідних дверей, щоб пожежники тебе швидше знайшли.

Ведмідь. Так. І ні в якому разі не треба ховатись під ліжком чи у шафі.

Ігрове завдання «Проповзи під перешкодою». Проводиться за принципом гри-естафети.

 Кожен учасник команди біжить до гімнастичного мату та повзе по-пластунськи під натягнутою мотузкою (висота 50 – 40см), намагаючись не зачепити її, біжить навколо кеглі та бігом повертається, передаючи естафету наступному учаснику команди. Виграє та команда, яка швидше виконала завдання та ні разу не зачепила мотузку. Повторити 2 рази.

Ведмідь. Зайчику, а ти знаєш чим можна загасити невеликий вогонь, якщо ще не приїхали пожежники.

Заєць. Я не знаю. А можливо діти знають. (Відповіді дітей).

Ведмідь. Так, його можна залити водою, накрити покривалом або засипати піском.

Ігрове завдання «Погаси вогонь». Кидання торбинки з піском однією рукою знизу (правою та лівою) в обруч, що лежить на підлозі (відстань 2,5м).  З кожної команди виходить по одному учаснику та виконують завдання. Виграє та команда, яка більше разів попала в обруч. Повторити 2 рази.

Заєць. А зараз будемо вивчати правила пожежної безпеки.

Перешикування в коло. Діти сідають на килим.  

Дитина 1.

Вивчіть правила пожежні –

Будьте завжди обережні!

Знає хай дитина кожна:

Гратися з вогнем не можна.

Дитина 2.

Телевізор, плитку, праску

Умикать самим не слід.

Пам’ятайте це, будь ласка,

Бо від цього стільки бід!

 Дитина 3.

Сірники брати не можна,

Знає це дитина кожна.

Краще іграшками грати,

Книжку ляльці почитати.

Дитина 4.

А якщо ти сам удома

І побачиш раптом дим.

То мерщій по телефону

Набирати сто один.

Джерело: https://dovidka.biz.ua/virshi-pro-pozhezhnu-bezpeku

 

Ведмідь. На сьогодні заняття в школі пожежників закінчились. Я сподіваюсь, що вам сподобалось навчатись.

Заєць. Усі завдання виконали дуже добре. До наступних зустрічей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
12 березня
Переглядів
97
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку