Спроби модернізації Османської імперії. Молодотурецька революція 1908 р. Спроби модернізації Ірану (Персії). Революція 1905-1911 рр.

Про матеріал
Спроби модернізації Османської імперії. Молодотурецька революція 1908 р. Спроби модернізації Ірану (Персії). Революція 1905-1911 рр.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спроби модернізації Османської імперії. Молодотурецька революція 1908 р. Спроби модернізації Ірану (Персії). Революція 1905-1911 рр.

Номер слайду 2

План: Османська імперія в XIX ст. Молодотурецька революція. Спроби модернізації Ірану (Персії) в XIX ст. Революція 1905—1911 рр. в Ірані (Персії).

Номер слайду 3

1. Османська імперія в XIX ст. Селім ІІІПерші реформи для подолання воєнної відсталості від європейських держав (створення нового регулярного війська зустріло опір із боку яничарів, які не бажали втратити своє привілейоване становище)

Номер слайду 4

Опрацювавши ст. 204-205, дайте відповідь на запитання: Які реформи були проведені спадкоємцем Селіма ІІІ Махмудом ІІ?

Номер слайду 5

Махмуд ІІзробив нову спробу реформування армії, ліквідувавши військо яничарів; провів реорганізацію державного апарату;запровадив систему міністерств; здійснив новий адміністративний поділ;Однією з важливих реформ стало введення приватного права на землю.

Номер слайду 6

Опрацювавши ст.205 (або інтернет-джерела) дайте відповідь на запитання: Що таке «Танзімат»? Які заходи були здійснені в цей період? Дайте свою оцінку проведеним реформам.

Номер слайду 7

https://www.youtube.com/watch?v=FHLdx. ZPxqic

Номер слайду 8

Абдул Меджид/Танзіматухвалені земельний, цивільний і кримінальний кодекси; проведена грошова реформа; формувалася мережа світських навчальних закладів; почалося будівництво залізниць, телеграфних ліній, промислових підприємств; створювалися сприятливі умови для іноземного капіталу ;Головним перетворенням стало проголошення в 1856 р. всіх підданих (мусульман і немусульман, турків і представників інших народів) рівними перед законом.

Номер слайду 9

Абдул-Азіз

Номер слайду 10

Абдул-Гамід ІІ«Нові османи» примусили наступного султана Абдул-Гаміда II (1876—1909 рр.) прийняти конституцію, яка обмежувала владу султана, закріплювала створення двопалатного парламенту, проголошувала права і свободи громадян. Нові реформи ще більше поглибили розкол у суспільстві на прихильників і противників старих, традиційних порядків. Тоді Абдул-Гамід II усунув від влади «нових османів», розпустив парламент, відмовився від принципу рівності мусульман і немусульман. У 1895— 1896 рр. були влаштовані жорстокі погроми вірменів. Період правління Абдул-Гаміда II отримав назву Зулюм

Номер слайду 11

Різанина у Ерзурумі 1895 р.

Номер слайду 12

У 1878 р. уряд султана Абдул-Гаміда II оголосив про банкрутство Османської імперії й після трирічних переговорів із західними кредиторами погодився на встановлення фактичного іноземного контролю над фінансами країни. Створене тоді Управління оттоманського державного боргу, де по черзі головували британський і французький представники, отримало широкі права і привілеї. Іноземні держави домоглися вигідних концесій (угод) на будівництво залізниць, які відкривали шлях для експансії на Близький і Середній Схід. Кабальний характер мала й тютюнова монополія, із 1883 р. передана Франції. Проте становище Туреччини як залежної країни мало суттєві особливості: суперечності й боротьба між великими державами давали її правлячим верствам певні можливості для лавірування Ознайомившись з текстом, дайте оцінку політиці Абдул-Гаміда ІІ

Номер слайду 13

2. Молодотурецька революція. Курсантами Стамбульського військово-медичного училища в 1889 р. було створено таємне політичне товариство під назвою «Єднання і прогрес», яке започаткувало молодотурецький рух. Він об’єднав військових, молоду інтелігенцію та політичну еміграцію на чолі з Ахмедом Резою

Номер слайду 14

https://www.youtube.com/watch?v=_BZkh7 Jmz. Pg

Номер слайду 15

{C7 B018 BB-80 A7-4 F77-B60 F-C8 B233 D01 FF8}Керівники. Причини. Передумови. Хід. Політика молодотурків. Підсумки

Номер слайду 16

{4 C3 C2611-4 C71-4 FC5-86 AE-919 BDF0 F9419}Керівникитаємна організація «Єднання і прогрес». Причинидеспотичний режим султана Абдули-Гаміда IIневдоволення народних мас, протест в колах буржуазної інтелігенції (особливо офіцерства). Передумовимасові виступи офіцерів в Македонії за конституцію. Послані на придушення заворушень війська підтримали повсталих, і Стамбул опинився перед загрозою збройного захоплення повсталими. ХІДСултан під таким тиском пішов на поступки і в ніч 23/24 липня 1908 видав указ про відновлення конституції і відкриття парламенту. Товариство «Єднання і прогрес», здобувши переважну більшість місць у парламенті, перетворилося на провідну політ. партію в д-ві. Однак молодотурки не мали єдиного розуміння напрямів і шляхів подальшої модернізації д-ви. Користуючись анархією, у цей час Болгарія оголосила про свою повну незалежність, а Австро-Угорщина анексувала Боснію і Герцеговину. Це спричинило падіння авторитету молодотурків і спробу реваншистського перевороту з боку консерваторів 13 квітня 1909. Молодотурки змогли придушити збройне повстання і на цій підставі усунули від влади Абдул-Гаміда II, поставивши на престол його перестарілого брата Мегмеда VУряд молодотурків після нових виборів до парламенту 1912 поступився урядові, сформованому партією «Свобода і згода», яку представляли консервативні сегменти сусп-ва – вища бюрократія, духовенство, компрадорська буржуазія. У відповідь на це в січні 1912 група офіцерів на чолі з Енвер-беєм силою зброї змусила уряд піти у відставку. Новий уряд молодотурків встановив у країні диктаторський режим. Зміцнивши свою владу, молодотурки незабаром остаточно втратили колишню, хоч і обмежену революційність. Проголошену ними доктрину османізму («Рівність усіх Османів») вони направили на примусове навернення народів імперії у османську культуру. Політикамлодотурків 1909-1918 Реформи армії, поліції, жандармерії;Загострення нац. питання (заборона самовизначення вірменів, греків, арабів та курдів);Доктрина османізму (насильницьке потуречення)Підсумкиреволюція, по суті, зазнала поразки. З 1913 р. після здійсненого Енвером державного перевороту, конституція і парламент практично втратили значення. Невирішені молодотурецькою революцією завдання склали історичні підвалини, що незабаром зробили можливою Кемалістську революцію.

Номер слайду 17

3. Спроби модернізації Ірану (Персії) в ХІХ ст.

Номер слайду 18

Після короткочасного піднесення в середині XVIII ст. і тривалої боротьби в 1794 р. в Ірані (Персії) утвердилася Каджарська династія, яка правила до 1925 р. Новою столицею держави став Тегеран. За віросповіданням більшість іранців були мусульманами-шиїтами. Іранські шахи вели боротьбу зі своїми традиційними суперниками — турками, афганцями, великими моголами, росіянами. Перша третина XIX ст. відзначилася низкою поразок від Туреччини й Росії та втратою Грузії, Вірменії і Північного Азербайджану. Спроба за допомогою Франції та Англії модернізувати армію не дала бажаного результату. Натомість це створило передумови для активного проникнення європейців, які стали нав’язувати шаху нерівноправні угоди. Укладені договори сприяли проникненню на іранський ринок європейських промислових товарів, які спричинили розорення торгівлі та ремесла в країні, а також посилення експлуатації селянства. Іран опинився на межі соціального вибуху. Селяни, ремісники та шиїтське духовенство вбачали вихід із кризи в появі легендарного імама Магді, який мав установити істинну справедливу владу. Ознайомтесь з текстом та дайте аналіз внутрішнього становища Ірану на передодні його модернізації. Що стало причиною для подальших реформ?

Номер слайду 19

Бабітське повстання. Баб Алі Мухаммед

Номер слайду 20

Революція 1905-1911 рр. В Ірані

Номер слайду 21

https://www.youtube.com/watch?v=h. F1 OI9 RXhgo

Номер слайду 22

Опрацювавши ст.208-210 заповніть таблицю

Номер слайду 23

{C7 B018 BB-80 A7-4 F77-B60 F-C8 B233 D01 FF8}Керівники. Причини. Передумови. Хід. Підсумки

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Карпенко Світлана Леонідівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Stina Anna
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
3536
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку