СРСР в період "перебудови" (1985-1989)

Про матеріал

Урок-лекція з елементами еврестичної бесіди тематики,що стосується участі радянських республік на початках боротьби за незалежність при розпаді СРСР та періоду перебудови.Дає повну оцінку подій того періоду.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Лекція №20

«СРСР у період перебудови»

            (1985-1991)

Мета-ознайомити студентів з періодом «перебудови» в СРСР,подіями, що їй передували,розкрити причини краху СРСР.

Тип заняття: лекція.

                     Хід лекції:

1)організаційні моменти

2)повідомлення теми,мети і плану лекції.

3)актуалізація опорних знань.

- як ви розумієте процес  «дисталінізації» та розвінчання культу особи Сталіна?

- у чому виявилась лібералізація сусп.-політ. щентя в СРСР в роки хрущовської «відлиги»?

- визначте основні риси характерні для періоду застою в СРСР

-що таке дисидентський рух в СРСР? В яких формах він виявлявся?

4)мотивація навчальної діяльності

5)вивчення нового матеріалу.

                       План:

1)реформи М.Горбачова.

2)крах Радіянського Союзу.

3)зовнішня політика СРСР ,кінець «холодної війни»

-у п.п.1980-х СРСР опинився в складній ситуації:

Уповільнюються теми розвитку в ек.,іде спад виробництва,позначається відставання у техніці і технологіях від розвинутих країн.Зростає товарний дефіцит.

Неконкурентноспроможною на світовому ринку виявилась продукція  оборонної промисловісті , порівняно з америк.протирактною обороною.

У 1982 році помер М.Суелов, а у листопаді 1982- Л.Брежнєв.

У березні 1985 році помер генсек К.Чорненко і парламент висунув на посаду генсека 54-річного М.Горбачова. Він проголосив курс на прискорення соц.-ек. розвитку  країни , перебудову, економіки країни.

Перебудова – це рішуче подолання застійних процесів і злам механізму гальмування , створення надійного і ефективного механізму прискорення соц.-ек. розвитку суспільства ,надання йому більшого динамізму.

Горбачов не усвідомлював неспроможності самої моделі соціаліст. Господарювання . Взято курс знову на прискорення у машинобудівній промисловості , на шкоду іншим галузям,скорочення видавництва товарів широкого вжитку.

З магазинів зникають товари першої потреби:мило,пральний порошок,сигарети, зростає спекуляція,поширюється «чорний ринок»

Командно-бюрократична система після незначного переляку,викликаного скороченням кількості міністерств і відомств(на 1987 р. їх було 100 лише в Москві),швидко отямилась і ступила на шлях саботажу перебудови:рішення центру не поспішали виконувати на місцях. Кремлівське керівництво розгубилось , зневірюючись в можливостях ек. реформ, ідеологічна зашореність не давала змоги взяти курс на ринкову капіталістичну економіку.

 Уряд М.Рижкова обіцяв у 1989р. стабілізувати ек,вводячи такі реформи:

  • Тотальна комп’ютеризація протягом п’ятирічки усіх шкіл країни.
  • «сухий закон» , як боротьба з алкоголізмом зазнав краху і активізувало самогоноваріння та «цукровий бум»
  • Підвищення цін з виплатою певних компенсацій,попит на усі товари, страйковий рух у шахтерських регіонах:Кузбасі,Донбасі.

Провал Горбачовського курсу став очевидним,порожніла казна.

26.04.1986- Чорнобильська катастрофа

7.12.1988- землетрус у Вірменії.

- У січні 1987р. Горбачов проголосив політику «гласності».Була утворена комісія для додаткового вивчення матеріалів про сталінські репресії, що виправдала Бухаріна , Зиновєва ,Каменєва.

В журналах « огонёк » , « знамя », «новый мир» були  опубліковані твори  А.Граніна»зубр»,що критично оцінювали історію радянського ладу та комуністичних методів.Зростали тиражі газет і журналів.

  • Протистояння у засобах масової інформації відображало боротьбу у вищих владах . Під час закордонного відрядження Горбачова, лідер консервативного крила ук КПРС Є.Лихачов ініціював публікацію в газеті «Совестная Россия» анти перебудову статтю Н.Андреєвої «не можу поступатись принципами». Стаття широко почала обговорюватись.

Горбачов дав вказівку спростувати статтю у пресі.

Ставало очевидним , що КПРС неспроможна втілити у життя реформи «до гуманного демократичного соціалізму»

В КПРС формуються різні течії: першою про себе заявила «демократична платформа в КПРС»,яка хотіла відмовитись від комунізму і будувати партію , як федеративну спілку незалежних партій.

20 грудня 1989р. компартія Литви (лідер А.Бразаускас)на своєму зїзді оголосила про радикальну зміну програми і про вихід з КПРС,це призвело до бурхливої реакції Кремля, але це не змінило становища.

Консервативне крило КПРС стало ініціатором утворення Російської комуністичної партії ,яка мала повернутись до витоків марксизму.

Почався масовий вихід з компартії.

 

Демократичний і суспільний рухи дістав могутній поштовх в результаті революції в Сх. Європі в кінці 1989р.  Антикомунізм підтримували широкі маси і жодні видозміни соціалістичної ідеї не сприймаються.

З політикою гласності увійшло слово «прюрелізм»-прюрелізм думок.Мітинги прокотились по країні у 1988р. за створення демократичної держави.

Під тиском народних мас компартія у 1988р. спробувала реформувати політичну систему,зберігши компартію,внесши зміни до Конституції.

В жовтні 1989р. відбулись вибори народних депутатів СРСР у гострій політичній боротьбі. В деяких регіонах компартія зазнала поразки (Прибалтика, Москва,Ленінград,Київ,Західна Україна)

25.05.1989р. відбулись вибори народних депутатів в СРСР (80% яких комуністи)він транслювався по телевізору, гостра політика між комуністами і радикалами.Сформувалась депутатська група опозиційна до компартії( А.Сахаров,Г.Попов,А.Собчак)головою Верховної Ради СРСР було обрано М.Горбачова.

На 3 зїзді депутатів(березень 1990) президентом СРСР було обрано М.Горбачова.

  • Влітку 1991р. Радянська імперія опинилась на межі розвалу. Останню спробу врятувати його зробив М.Горбачов,запропонувавши проект союзного договору. Керівники республік повинні були підписати його в кінці серпня 1991 року в урядовій резиденції в Ново-Огарьово. Але консерватори вирішили враз повернутись до диктатури сталінського типу. Сформувалась група змовників,серед яких голова Верховної Ради СРСР -  А. Лукянов ,віце-президент Г.Яночєв,Примєр-міністр В.Павлов,голова КДБ В.Крючков,

Міністри Д.Язов і Б.Пуго.

Вранці 19 серпня 1991 р. по радіо і телебаченню було оголошено про хворобу Горбачова і перехід влади до рук

Державного комітету з надзвичайного стану(ДКНС ,по рос.ГКЧ)

Гекачіпісти обіцяли народу знизити ціни,підняти зарплатню,забезпечити житлом.У столицію були введені танки.У дні заколоту діяв  Б.Єльцин. Він видав укази,де розцінив дії гекачіпістів , як «державний переворот»

І закликав військовослужбовців не виконувати їх накази.Сотні тисяч московичів вийшли на захист «Білого дому» 21 серпня 1991 року заколотники зрозуміли марність своїх ідей і вилетіли до Горбачова у Форос(Крим).Після повернення Горбачова змовники були арештовані.Указом Б.Єльцина діяльність КПРС в Росії призупинилась.Почалась реорганізація КДБ,було вивішено роситські прапори .Інші республіки використали цю ситуацію  для здобуття незалежності і сувернітету.

  • У  зовнішній політиці керівництво Горбачова взяло курс на перехід від конфрентації з країнами Заходу до співробітництва.

У радянсько0амереканських переговорах центральними були проблеми роззброєння.Обговорювались питання щодо угоди про скорочення стратег.наступ.озброєнь(СНО),обмеження і припинення ядерних випробувань,заборони хімічної зброї

  • Ініціативи Горбачова ,з якими він  виступив під час перебування у Владивостоці(літо 1986),передбачали скорочення радянських збройних сил на Далекому Сході,послаблення військового протистояння на радянсько-китайському  кордоні.
  • 15 лютого 1989р-завершилось виведення радянських військ з Афганістану, і визнав СРСРагресором у цій війні.
  • СРСР налогоджував стосунки з Ізраєлем та арабеськими режимами.
  • Листопад 1986р-у Делі примєр-міністр Індії Раджів Ганді і М.Горбачов підписали Декларацію про принципи від ядерної зброї вільного і ненасильницького світу. В наслідок СРСР перестав постачати зброю на Африканський континент ,вивів СРСР своїх «воєнспеців» з Ефіопії,Анголи,Мозамбіку.
  • СРСР відмовилось від збройного втручання чи дипломатичного тиску в ході в ході демократизації країн Сх.Європи.Більше того,кремлівське керівництво змушене було визнати помилковим рішення про втручання у внутрішні справи Угорщини у 1956 році і Чехо- Сл.у 1968.

Символом завершення періоду «холодної війни» стало падіння 9 листопада 1989р. Берлінського миру і мирне обєднання Німеччини.Припинив свою діяльність ОДВ.

Але не завжди Кремль був щирим у проведені миролюбного курсу у зовнішній політиці.Зокрема СРСР порушували таємну угоду 1972р. про заборону досліджень у галузі біологічної зброї.

Спалах смертельного захворювння сибірською виразкою у Свердловську ,де вірус просочився за межі лабораторії ,спричинив смерть 68 осіб.Цей факт приховувався і лише став відомим після розпаду СРСР.

Дж.Буш теж був непослідовним у діях, так і не надаючи СРСР обіцяної фінансової допомоги.На початку 1993р.між Росією і США був підписаний договір СМО-2.

 

6)Систематизація і узагальнення

7)підсумок

8)домашнє завдання.

 

 

doc
Додано
7 серпня 2018
Переглядів
1401
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку