США і Канада в повоєнний період і на сучасному етапі

Про матеріал

Урок-лекція з елементами еврестичної бесіди тематики,що стосується повоєнного розвитку США і Канади.Дає повну оцінку подій того періоду,базується на історіографічному та картографічному матеріалі.

Перегляд файлу

Лекція №17

США і Канада в другій половині 20-початок 21 століття.

Мета:

-схарактеризувати соц.як політичне становище США і Канади у післявоєнний період;

-проаналізувати політику «маккартизму», «лібералізму Дж.Кеннеді» та «рейганоміку»;

-охарактеризувати зовшню політику США та Канади II полвині 20 століття.

Тип заняття:лекція.

Хід лекції:

I.Організаційний момент.

II.Повідомлення теми,мети і плану лекції.

III.Актуалізація оперних знаь.

IV.Вивчення нового матеріалу.

План

1.США в 1945-1960 рр. «Маккартизм».

2.Ліберальні реформи Дж.Кеннеді.Рух чорношкірого населення.

3.Зовнішня політика  США в 70-рр.

4.Суть «реліганоміки».

5.США на сучасному стані.

6.Соціально-економвчний розвиток Канади в кінці 20 століття.

1) США вийшли з II світової війни економічно-політично могутньою державою,що мали вплив на всі регіони світу,за винятком країн комуністичного блоку.Її національний дохід зріс більше ніж в 2 рази,в середньому індекс продукції зріс за 1939-1945 рр. на 16 пунктів.

Американські корпурації посли провідне місце у світовому капіталістичному гоподарстві.Експорт США зріс у 2,3 рази.У США було зосеред близько ¾ світових запасів золота.

-США володіли новою зброєю-томною бомбою їхвійково-морські і повітряні сили бул розташовані у найважливішихтратегічних пункта Зхідної Європи,Аії,Африки.

США зняли домінуюче становище у НАТО іочолили його верховне командування.

-м.Нью-Йорк стало штаб-квартирою ООН (1945)

- У зовнішній політиці США у воєнні роки дотримувались концепції нацыональноъ безпеки,для її реалізації було створено Раду Національної безпеки та ЦРУ.

Але у 1947 р. було введено «докрину стримування»,основою якої стала ідея про можливу агресію з боку СРСР і потребу оборони західного світу від поширення комунізму.Для цього ввели в дію «доктрину Трумена» -США виділяли кошти Греції та Туреччині для протидії комуністичним силам у Східному Середземнорї.

-У 1954 р. «доктрину стримування» змінила «доктрина масованої відплати»- на випадок потреби вдатися до ядерного удару по СРСР.

На зміну їм прийшла «доктрина гнучкого реагування» ,що допускала ведення війни звичайними засобами,а не ядерними.

У повоєнні роки в США утісняються права уряду демократів,а посилюються права сили.На зламі 1940-1956-х рр. в США панувала політика «маккартизму» (від імені секатора Дж. Маккарті) ця політика твердила про засміченність державного комуністичними елементами.

Внаслідок цього владні структури,а потім керівництво установ фірм почали масові перевірки працівників на лояльність.Так відділи перевірки були створені у всіх міністерствах.Активну роль у пошуку «підрівних елементів» виконувала комісія Конгрес у справі розслідування антиамериканської діяльності та аналогічні комісії у шштатах.

Професорів університетів,працівників інститутів,теле-радіо компаній,прфспілок,фондів зобув”язувалися подавати письмові заяви про лояльність і звітувати.Тих хто непогоджувався звільняли з роботи або ув”язнювали.Складалися «чорнв списки» неблагонадійних установ,газет.

На цьому фоні йде загострення «холодної війни» між Сходом і Заходом.

«Маккртизм» критикував уряд демократів за недостатнб боротьбу з комунізмом.

  1. -1952 р.-призидентом США став республіканкць,прихильник «маккартизму» Д.Ейзенхауер.Але з часом Ейзенхауер відходить від політики «маккартизму» через вимоги Маккарті примусити країни Європи відмовитися від торгівлі  з прокомуністичними країнами,та через компанію пошуків «підривної діяльності» в армії.

-2 грудня 1954 р.-Сенат США ухавлив резолюцыю,що заладжувала поведынку Маккарты,полытика «маккартизму» пышла на спад.

-Розгортання ідей НТР:

  • Швидке зростання практичної ефективності наук;
  • Застосування нових революційних досягнень(синтетичні матеріали,атомна енергія,електронно-обчислювальні машини);
  • Перебудова системи освіти в США(система бакаларату і магістрату;12-річна середня освіта);

Прогрес в розробці ядерної енергетики,хімтехнології в кібернетику,створення СОМ).

2) 1961-1963 рр.-президенство Дж.Кеннеді,його програма «нових рубежів» передбачала:

1)комплексна «перебудова» регіонів хронічної депресії;

2)допомога фермерам;

3)підвищення мінімальної зарплати;

4)покращення соціального забезпечення;

5)перекваліфікація безробітних;

6)вирішення проблем громадянських прав національних меншин,молоді.

- 1968 р.- вбивство расистами М.Кінга – масові негритянські виступи; створена у 1966 р. партія «Чорні пантери».

В кінці 1960-х рр. – розкол руху і його згасання.

3)  1969-1974 – президент Р.Ніксон(республіканець)

- У 1970-х населення США незадоволене війною у Вєтнамі, а згодом депресією 1974-75 рр. та Уотергейською справою.

З кінця 1960-х рр. Ніксон поетапно виводить військв з В”єтнаму,ситуація ускладнилася втручанням США у 1970 р. у внутрішньополітичну боротьбу  в Камбоджі і введені туди війська.

Всі ці проблеми стали в центрі передвиборчої компанії 1972 р. Кандидат демократів Макговен обіцяв у разі перемоги:

  • Припинити війну у Вєтнамі;
  • Скоротити на 1-3 воєнні сили США;
  •    Амністія політвязнів.
  • Вибори виграли республіканці,але політичної стабільності країна не отримала.20 березня 1973 р. – вибухнула «Уотергейтська справа».

З 16 на 17 червня 1972 р. виникла «Уотергейтська справа», коли поліція заарештувала у штаб-квартирі Демократичної партії,що розташовувалася у готелі «Уотергейт» 5 осіб, що таємно проникли туди з підслуховоючою апаратурою.Один з них Дж.Маккорд  виявився відповідальним працівником штабу передвиборчої компанії Ніксона.Ніксон заявив,що нічого незнав про цю операцію і не причепний до неї.Але Дж.Маккорд виступив з заявою, що на учасників акції здійснювався тиск, щоб вони взяли всю вину на себе і не видавали її справжніх керівників.

Саме в цей час встановили причетність Ніксона до приховування даних у «справі Уотергейту» і висунули вимогу про його відставку і імпігмент.

8.08.1974 р. – Ніксон подав у відставку президентом став Дж.Форд.

1974-1975 рр. – депресія економіки США, інфляція, банкрутство компаній, безробіття, падіння рівня виробництва. 1970-ті рр. – новий етап НТР у звязку з енергетичною кризою.

  • 1968 р. – договір про нерозповсюдження ядерної зброї (Англія, США, СРСР, ФРН). 1971 р. –угода про заходи щодо ліквідації напруженості у районі Зх.Берліну (США, СРСР, Англія і Франція).
  • 1972-1974 рр. – між СРСР і США угоди щодо обмеження стратегічних озброєнь.В грудні 1979 р.- американсько-рядянські відносини погіршилися через введення військ СРСР в Авганістан.США бомткутувало Олімпійські ігри у Москві 1980 р.

4) - 1981-1988 рр. – президент Р. Рейган.

- Економічна стратегія Рейгана грунтувалася на концепціїя,що обмежувала втручання держави в економічні та розв”язання економічних проблем в країні шляхом стимулюавння практичного підприємства.

- Розвток виробництва, підвищення його технічного та технологічного рівня, продуктивності праці.

  • Зниження податків дало змогу підприємцям скерувати вивільнні кошти на розшрення вробництва;
  • Обмеження зростання бюджетних втрат, внаслідок скорочення деяких соціальних програм.

На початку 1980-х рр. до середнього класу належали вже 60% американських сімей.У 1983 р. всі економічні показники різко підвищилися, вдвічі зросли темпи приросту продуктивності праці.

  • Починається другий етап НТР: в 14 раз зросло використання компютерів на виробництві,масове поширення сучасної техніки обробки інформації.
  • 1983 р. – Рейган повідомив СРСР про розробку програми «стратегічної оборонної ініціативи»(СОІ), відомою під назвою «зоряних воїн».Вона передбачала розміщення у космічному просторі системи, здатної знищувати балістичніракети противника у момент їх запуску або польоту у напрямі США.
  • 1 вересня 1983 р. – радянськм винищувачем над Сахаліном був збитий пд.-корейський пасажирський літак.
  • 1986 р. – «Ірангейт»-таємне постачання зброї з США в Іран, що суперечило політиці США відносно Ірану і було порушенням введеного, ще в 1979 р. ембарго.З”ясувалось, що вирученні за продаж зброї кошти  ішли на допомогу повстанцям в Нікарагуа.Справу спустили на «гальмах».
  • Дещо покращилася зовнішньополітична ситуація між СРСР і США, з приходом до влади у 1985 р. М.Горбачова.1986 р. – угода між СРСР і США щодо скорочення ядерних озброєнь.
  • 1987 р. – догвір між США і СРСР про ліквідацію ракет середнього та меншого радіусу дії.У 1988 р. Рейган заявив, що не вважає СРСР «імперією зла».
  • 1989-1992 рр. – президент Джордж Буш.

В ході зустрічей між президентом Бушем і М.Горбачовим на  Мальті(1989) і в Вашингтоні(1990) відбувся перехід до співробітництва і взаємодії.

1991 р. – договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО).

  • З 1992 р. – президент Б.Клінтон, демократ.

Його програма:

  • Бортьба зі злочинністю;
  • Скорочення бюджетного дефіциту;
  • Усунення барєрів у міжнародній торгівлі;
  • Реформа охорони здоровя та системи соціального забзпечення;
  • Зміцнення інститутів міжнарднї безпеки в Європі;
  • Розвязання близькосхідних проблем;
  • Припинення поширння озброєнь і скорочення їх.

Б.Клінтон та Л.Кравчук проголосили пчатк нової ери у відносинах між США і Україною.Україна першою приєдналася до програми співрбвтництва з НАТО «Партнерство заради миру».

*Фотграфічний матеріал, що стоується президенства Б.Клінтона.

5) * На самстійне опрацювання президенство Дж.Буша-молодшого та Б.Обами.

6) – Бурхливий розвитк канадської економіки в роки II світової війни та вагмий внесок у боротьбу з фашизмом сприяли значному піднесенню міжнародного статусу Канади.Канадські збройні сили брали активну участь у бойових діях союзників на фронтах Італії, Франції та Індії.

У післявоєнний час збільшувалося населення Канади, освоювалися нові території на Півночі і далекому Заході.У 1949 р. до складу Канади увійшов Ньюфаундленд і багата на залізну руду пн.-сх. частина Лабрадору.Відкриті нові родвища нафти  в Альберті.Посилилася економічна інтеграція США та Канад, але слабшали традиційні зв”язки Канадм з Англією.

У 1952 р. губернатором Канади став канадець В.Мессі.У 1945, 1949, 1953 рр. на виборах еремагала Ліберальна партія (до 1948 р. урядт очолював Макенз0і Кінг, а потім – Луї Сен-Лоран).

  •  У1957 р. консерватори виграли вибори і сфрмували уряд на чолі з Дж.Діфенбайкером.Їх програма:
  • Розвиток Півночі;
  • Вцідновлння традиційних звязків з Англією;
  • «канадизація» економіки і культурир;
  • Ліквідація безробітя;
  • Соціальні реформи (зниження пдатків, підвищення пенсій).

Але ці реформи в дечому потерпіли крах, позиції партій почали слабшати.

Уряд Діфенбейкера відмовився від вступу в (НАТО) Оргамериканських держав;продовжував підтримувати  відносини з Кубою та КНР.

Уряд відмовився від розміщення в Канаді америкнської ядерної зброї – гостра урядова криза і нові вибори.

Вибори виграв ліберальний уряд Л.Пірсона.Він зіткнувся з національною проблемою франкомовного населення Канади («проблема Квебеку»).Франкоканадці, що володіли лише французькою мовою, перші стали жертвами безробіття і мали найменше шансів на зростання доходів, активізація національного руху франкоканадців за рівнправність з англомовними громадянами.З 1948 р. Квебекська партія виступала за вихід квебеку з Канади і створення незалежної держави.

У 1969 р. новий ліберальний уряд Трюдо провів закон, який проголосив рівноправність англійської і французької мов у державному апараті;двомовність.

«Закон № 22» (1974) квебекського парламенту про проголошення французької мови єдиною офіційною мовою провінції.Але під час референдуму 1980 р. , незалежність Квебеку підтримало лише 40% вибрців.

Акт про Канаду (1982 – припинив дію законів Великобританії щодо цього домініану.На йог основі було прийнято Акт пр конституцію.

З 1948 р. до влади прийшла Прогресивно-консервативна партія на чолі з Б.Малруні.Їх програма:

  • Зменшння видатків на соціальні прграми;
  • Подолання інфляції через контроль над зарплатою;
  • Сприятливий клімат для іноземних інвестцій;
  • Вільна торгівля з США.
  • З 1993 р. уряд країни очолив лідер Ліберальної партії Кретьєн Жан .Знову остала квебекська проблема.
  • Пріоритетне значення у зовнішній політиці Канади надавалось відносинам з США.Перший посол України в Канаді Левко Лукяенко.

VI. Систематизація та узагальнення.

VII. Підсумок.

VIII. Д/з.

doc
Додано
7 серпня 2018
Переглядів
1822
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку