Стаття на тему: "Держава в місті".

Про матеріал

Цей додатковий матеріал стане в нагоді учням 10 класу під час вивчення теми Італія. В статті описується Ватикан, який є державою в місті та резиденцією Папи Римського.

Перегляд файлу

Матеріал підготувала

Хаврюта Л.Я.

Вчитель географії та біології

Гімназії №9

Кіровоградської міської ради

Кіровоградської області

 

 

Держава в місті.

Ватикан – столиця християнства і резиденція Папи Римського, наступника св. Петра і намісника Христа. Це найменша у світі держава – місто, яка розсташована в західній частині Рима, на правому березі Тібру. Створена вона 11 лютого 1929 року внаслідок угоди між святим Престолом то Італією; на її території проживає висока духовна влада.

       У І ст. н. е. Калігула побудував на цьому місті цирк, а пізніше Нерон катував багатьох християн. На арені цирку в 67 році був розіп’ятий св. Петро. На місці його могили збудовано невелику християнську церкву.

       Розвиваючись як незалежна держава, Ватикан уже з раннього середньовіччя мав великий політичний вплив, а після об’єднання Італії, залишив політичну арену, і тільки в 1929 році знов набув своєї могутності. Його основний владика – Папа Римський – глава Римо-католицької церкви. Інститут папства утворився в період ранього середньовіччя на базі римської єпископської кафедри.

        Папа обираєтся довічно колегією кардиналів. Кількість членів кардинальської колегії практично не обмежується, але правом голосу користуються кардинали молодші від 80 років, і таких має бути більш ніж 120. Після обрання на престол Папа приймае інше ім’я. Цей звичай започаткований ще в Давньому Єгипті фараонами, які, зійшовши на престол, змінювали своє ім’я. Папі належить найвища влада. Давня латинська формула, яку проголошували до коронування Павла VІ в 1693 році звучить так: «Прийми тіару, прикрашену трьома коронами, і знай, що ти є отець князів і царів, Правитель світу, намісник Спасителя нашого Ісуса Христа, Кому честь та слава на віки вічні»

          Центр головного управління знаходиться в Папському палаці; у ньому – резиденція папи і головне бюро Державного секретаріату, яке очолює кардинал, становище якого відповідае посаді глави уряду світської влади.

          Територія Ватикану – 44 гектари, або 110 акрів. Із них 26 гектарів – під будівлями, а 18 гектарів зайняті шляхами та садами. Населення складаеться з 419 громадян і 356 постійних мешканців. Підданими Ватикану, крім Папи Римського, є кардинали, які проживають у Римі, представники дипломатичного корпусу Святого Престолу в період їхньої місії, члени Швейцарської гвардії під час свого перебування в Корпусі та невелика кількість сімей особистих слуг і помічників Папи. Ватиканськими підданими мають бути: губернатор міста Ватикан і чиновник, що веде акти громадянського стану.

           Сини ватиканських підданих італійського походження, які народились у Ватикані, досягши 18-річного віку, автоматично стають громадянинами Італії. У Ватикані відсутня приватна власність, торгівля та інші види діяльності, проте він володіє значним капіталом, який інвестований у великі промислові підприємства світу.

           Ватикан чеканить свої монети в Італійському монетному дворі. Ці монети дійсні в Італії. Він також випускає серії поштових марок, які можуть використовувати тільки для кореспонденції, що посилається з ватиканської пошти.

           Ватикан моє свою електричну станцію, власне центральне опалення і телефонну станцію; також поштове і телефоне бюро з наданям допомоги паломникам і туристам; свою церкву святої Анни; свою єпархію.

           Папська бібліотека, Секретний архів, Академія наук, Обсерваторія в Кастельгандольфо, газета «Оссерваторе романо», Ватиканське радіо, що веде мовлення 45 мовами світу, Книжковий магазин, Ватиканський телевізійний центр і ватиканські музеї є органами, що охороняють культурну спадщину відповідно до тисячолітніх традицій Святого Престолу.

           «Парадний вхід» до Ватикану – площа Св. Петра. Вона є шедевром Джона Лоренцо Берніні. Овальну площу (завширшки 240 метрів) прикрашають 284 п’ятнадцятиметрові колони, над якими встановлені 140 статуй святих та мучеників. По обидва боки площі розсташовані два величні фонтани роботи Мадерно, а в центрі – великий єгипетський обеліск І ст. до н. е., на вершині якого зберігається реліквія Христа.

             До культурних цінностей Ватикану належать: собор Св. Петра, музей Піо-Клементіно, музей Кіарамонті багато парків та садів.

 

doc
Додано
13 жовтня 2018
Переглядів
569
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку