STEAM-проект"Мило формула чистоти і здоров*я" В проекті зібрано матеріал про мило,а саме,історія виникнення мила,цікаві факти,лікувальні властивості мила,рецепти домашнього миловаріння,сучасна технологія.Цікава і корисна інформація.
Комунальний заклад «Методичний
центр Нікольської районної ради
Донецької області»
STEАM-проект
Інтегровані предмети: основи здоров’я ,я у світі, природознавство, літературне читання, мистецтво.
Тема
Учасники проекту творча група учнів 3-Бкласу:
- Дмитров Ілля
- Калашнюк Марія
- Пасічнюк Ксенія
-Проскуріна Катерина
-Савченко Олександр
-Світайло Володимир
- Церцея Анастасія
Керівник проекту Самохіна Юлія Миколаївна
КЗ «Нікольська ЗОШ I-III ступенів №1
імені Якименка А.Д.Нікольської районної
ради Донецької області»опорна школа
2018рік
Зміст
I.Вступ. Паспорт проекту._ _ _ _ _ _ _ _ _3-4
II.Основна частина._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5-11
III.Висновок. Рекомендації.-- -- -- -- -- 12
IV. Використана література.-- -- -- --- -- - 13
V. Додатки. -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- 14-17
I.Вступ. Паспорт проекту
Тип проекту:
Інформаційний , науково - дослідницький, колективний, інтегрований, середньотривалий.
Актуальність
Умиваючись або миючи руки, ми не завжди замислювлюємося, чим саме ми змиваємо із себе втому і бруд. Чи справді шматок мила такий нешкідливий? Чи він корисний для нашого здоров’я ? Що краще використовувати для нашої гігієни?
Мета і завдання проекту
про мило, миловаріння.
засобів на навколишнє середовище.
домашніх умовах.
Етапи реалізації проекту
1.Вибір теми проекту.
2.Формування груп з урахуванням інтересів та уподобань дітей.
3.Визначення завдань у групах.
4.Робота з різними джерелами інформації.
5.Збір відеоматеріалів, фотоматеріалів, малюнків.
6.Дослідницька робота.
7.Систематизація та оформлення отриманого матеріалу.
8.Презентація проекту.
Очікувані результати
та здобуття знань про вплив мила на здоров’я людини і навколишнього середовища.
різні джерела інформації.
II.Основна частина.
Робота творчих груп.
Творча група «Історики»
Пошук інформації про історію винаходу мила
Понад 6 тисяч років людство користується милом. Стародавні греки часів Гомера обтирало тіло дрібним піском, привезеним з берегів Нілу, а створодавні єгиптяни вмивалися розчиненим у воді бджолиним воском.
Дикі галльські племена робили з золи букового дерева і сала спеціальну мазь, а скіфи розтирали в порошок деревину кипарису і кедра, додаючи до нього воду і ладан.
Для прання речей використовували таку незвичайні засоби, як бичачу жовч, мізкові кістки, свіжий послід, найчастіше, розкладену сечу тварин, яка пінилась у воді через вміст аміаку.
Для миття використовувалися і рослинні
компоненти ( рослину мильнянки, кору дерев, деревну золу), які в поєднанні з тваринним жиром і поклали початок процесу миловаріння.
У Європі і Середньовіччі мило було цінним товаром, який був доступний тільки дворянству і духовенству. В ті часи інквізиція жорстоко карала за зайву вагу до тіла, а не до душі. У Західну Європу мило у вигляді мильних кульок було завезено в ХІІ ст.. з Дамаска лицарями-хрестоносцями. Це і було початком епохи миловаріння в Європі. Щоб уникнути розкриття секретів миловаріння, була створена навіть особлива гільдія миловарні. Членам гільдії, щоб уникнути розкриття секретів, навіть заборонялося навіть спати під одним дахом з представниками інших ремесел.
Ближче до ХVІІ ст.. у Європі з’явилася справжня мода на чистоту і в Англії вже перебувало кілька невелих миловарень В 1662 році в Англії був виданий перший патент на виробництво мила. Завдяки доступу до такої сировини для миловаріння , як оливкова олія, сода, ароматизовані масла, Марсель стає одним з основних центрів миловаріння
З кінця ХІVст. Стали розвиватися венеціанські
миловари, грецькі, іспанські. В Італії почали випускати перше промислове тверде мил з’єднуючи жири
з кальцинованою содою. Заміна золи содою значно знизило собівартість мила.
Творча група «Екологи»
З’ясували вплив мила і синтетичних мийних засобів на навколишнє середовище
Мило- розчинна ц воді мийна речовина; як хімічний продукт являє собою відносно складне з’єднання жирних кислот з лугами, а за своєю будовою відноситься до класу солей. Випускається в твердому,рідкому стані, а також у вигляді порошку і гранул.
Мило і синтетичні мийні засоби належать до так званих поверхневих активних речовин ( ПАР). Їхнє широке застосування часто пов’язують із забрудненням водойм, довкілля. Річ у тім, що до мийних засобів
додають фосфати, які у водоймах перетворюються на речовини, що живлять мікроорганізми. Вони починають
швидко розмножуватись. А це спричиняє заболочення
водойм. Через це сучасні мийні засоби повинні хімічно чи біологічно розкладатися на нешкідливі речовини, щоб не забруднювати стоки.
Творча група «Миловари»
Працювала над рецептами і створенням мила в домашніх умовах
Сьогодні виготовлення мила стало справжнім мистецтвом. Якщо кілька століть тому за видачу таємниці миловаріння можна було залишитися без голови, то зараз створити неймовірні мильні шедеври різних форм, розмірів і ароматів може кожен: шматок мила ( можна дитячого) потерти на тірці, додати воду чи відвари трав, розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, коли суміш стане однорідною, додати ефірні масла або обраний аромат, кольорові добавки і вилити у форму.
Простий рецепт миловаріння твердого мила
Рідке мило
Ми розглянули способи і рецепт приготування твердого мила своїми руками. Виникає питання: а можна приготувати самостійно рідке мило в домашніх умовах? З чого воно повинно полягати?
масла –основи ( оливкова або кокосова), води,
олії ши. Вливши в підходящу каструлю цю масу, необхідно помішувати її і поступово дадавати луг. Потім розчинити до прозорого стану калій. Знову все
добре перемішати. Ви помітите, як швидко суміш набуває прозорість. Коли пройдуть 3 години, ви отримаєте
цілком пристойне і якісне мило.
Господарське мило
Варка господарського мила своїми руками- цілком реальне і вигідне заняття. Існує непогана можливість зварити його практично з нуля, причому якісно.
Щоб приготувати його, мило не знадобиться. Господарське мило створюється на основі великого списку масел(всі масла заздалегідь повинні бути змішані і розтоплені), лугів, гліцерину , за бажанням води, дрібної солі, лимонної кислоти, соди, пережира.
Процес варіння такий же, як і звичайного мила.
Творча група «Медики»
Відшукали рецепти лікувальної властивості господарського мила. Провела досліди з щоденним використанням мила.Учні,які брали участь в експеременті,регулярно користувалися милом,не захворіли гриппом,інфекційними хворобами під час епідемії.
Властивості господарського мила
-Якщо змастити господарським милом дрібні подряпини, порізи і ранки, то можна значно знизити ризик інфекції і прискорити загоювання.
- Щоб уникнути появи синця чи «шишки» можна намазати забите місце господарським милом
Господарське мило- чудовий противірусний засіб. Під час нежитю чи початку грипу треба змочити ватний тампон в розчині господарського мила і обробити ним носові пазухи. Це корисно і як профілактичний засіб
- Господарське мило є дезінфікуючим засобом для предметів особистої гігієни ( гребнів, мийок, зубних щіток) ( Додаток 1)
Творча група «Журналісти»
Випуск лепбука « Мило- формула чистоти і здоров’я» ( Додаток 2,3)
III.Висновок.Рекомендації
В результаті спостережень і досліджень було з’ясовано: щоденне миття рук з милом на 30 відсотків знижує ризик заражень вірусами у період епідемій. Майже на третину попереджає зараження кишково-шлунковими інфекціями. Рекомендуємо використовувати натуральне домашнє мило.
IV.Використана література
4. Фотоматеріали, малюнки –інтернет ресурси
Додатки
Додаток 1
Навіщо руки треба мити
Дорослим і маленьким дітям?
Як тільки руки не помив,
Живіт одразу заболів
Правильне миття рук має займати близько 20-30 секунд :
-Намочіть руки і намильте милом, ретельно помийте
тильну сторону рук і долоні;
-потріть між пальцями, близько нігтів і під ними (саме тут сконцентрована величезна кількість бактерій)
-ополосніть руки водою і висушіть за допомогою рушника,або сушарки.
При цьому мити руки занадто часто теж не варто- через це може страждати шкіра рук
Додаток 2.
Цікаві факти про мило
шматків різного мила!
1