STEM- дослідження “Порівняння вмісту вітаміну С йодометричним методом в соках різного виробництва”

Про матеріал
Матеріал для вчителів біології, який можна використати для підготовки до уроку, в позакласній та гуртковій роботі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

STEM- дослідження“Порівняння вмісту вітаміну С йодометричним методом в соках різного виробництва”Біологія 8-10 клас тема “Обмін речовин”

Номер слайду 2

Мета дослідження: порівняти вміст вітаміну С йодометричним методом у соках різного виробництва.

Номер слайду 3

Наукове підґрунтя: Метод ґрунтується на окисненні аскорбінової кислоти розчином йоду. Аскорбінова кислота є сильним відновлювачем і може бути виявлена йодометрично при певному значенні р. Н розчину (наприклад р. Н 7). При титруванні йодом аскорбінова кислота окиснюється, утворюючи дегідроаскорбінову кислоту в досліджуваних розчинах, а надлишок йоду визначається дією крохмалю.

Номер слайду 4

Об’єкти дослідження: Соки плодів однієї рослини (наприклад, яблучний): свіжо виготовленийпастеризований домашнього приготуванняпромислового виробництва

Номер слайду 5

Обладнання: соки домашнього та промислового виробництва, лійка скляна, вода дистильована, піпетка на 10 мл, розчин йоду, 0,5% розчин крохмалю, датчик тирування цифрової лабораторії «Ейнштейн».

Номер слайду 6

Хід роботи1. Взяти яблучний сік свіжовиготовлений, пастеризований домашнього приготування та промислового виробництва для порівняння вмісту вітаміну С. Для цього яблуко натерти на тертці в чашці Петрі та процідити через марлю складену в декілька слоїв в конічну колбу на 50 – 100 мл. 2. У фільтрат та всі наявні різновиди соків (пастеризований домашнього приготування та промислового виробництва, свіжо виготовлений) додати 1 мл 0,5%-го розчину крохмалю і титрувати робочим розчином 0,003 н йоду до появи синього кольору.

Номер слайду 7

Хід роботи3. Для порівняння спостерігаємо швидкість висвітлення синього забарвлення розчину. Чим швидше відбувається висвітлення, тим більший вміст вітаміну С у соках, що порівнюються. 4. Пояснити отримані результати, зробити висновок про вміст вітаміну С, результати записати в робочий зошит.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Список використаної літератури:1. Астахов О. І. Методика і техніка хімічного експерименту / О. І. Астахов. – К.: Школа, 2002. – 223 с2. Губський Ю. І. Біологічна хімія / Ю.І. Губський. - Київ – Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. - 437 с3. Енциклопедія для дітей. Том 17 -Хімія.-М.: Аванта+,2000.- 640с.

pptx
Додав(-ла)
Ященко Наталія
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Майстер-класи
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
412
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку