STEM-урок "Святкування Різдва в різних країнах світу"

Про матеріал
- Самостійно здобувати знання і презентувати результати роботи: - Висловлювати свої думки і почуття з приводу простих медіатекстів; - Розширювати пізнавальні інтереси дітей; - Дати дітям уявлення про святкування Різдва в різних країнах світу» - Тренувати навички роботи в групі; учити шукати відповіді на цікаві запитання; розвивати вміння обмінюватися думками; - Збагачувати словниковий запас, виховувати естетичне сприйняття природи, мистецтва, побуту, дружні взаємини.
Перегляд файлу

https://docs.google.com/drawings/d/sfbZBzmBT4GkVg_1P6u5eBw/image?w=562&h=108&rev=1&ac=1&parent=1GM0ITPjK4mhL1OH3MewmoGGdQ4A0zy88rMmO8ylPFjg

Інтегрований урок

                                                           «Святкування Різдва в різних країнах світу»

в рамках шкільного STEM- проєкту

 

3 клас

 

 

                                                                               Похтель Олена Іванівна

                                                                               вчитель початкових класів,

                                                                               вчитель вищої категорії,

старший учитель

                                                                               комунальної організації

                                                                               «Шосткинська спеціалізована

школа І ступеня №13

                                                                              Шосткинської міської ради

                                                                          Сумської області»

 

Шостка - 2023

 

Тема уроку: «Святкування Різдва в різних країнах світу»

Очікувані результати:

  • Самостійно здобувати знання і презентувати результати роботи:
  • Висловлювати свої думки і почуття з приводу простих медіатекстів;
  • Розширювати пізнавальні інтереси дітей;
  • Дати дітям уявлення про святкування Різдва в різних країнах світу»
  • Тренувати навички роботи в групі; учити шукати відповіді на цікаві запитання; розвивати вміння обмінюватися думками;
  • Збагачувати словниковий запас, виховувати естетичне сприйняття природи, мистецтва, побуту, дружні взаємини.


https://docs.google.com/drawings/d/sfbZBzmBT4GkVg_1P6u5eBw/image?w=562&h=108&rev=1&ac=1&parent=1GM0ITPjK4mhL1OH3MewmoGGdQ4A0zy88rMmO8ylPFjg 

https://docs.google.com/drawings/d/scFyg0YpvOSpt3H_Wiz-ntQ/image?w=576&h=148&rev=1&ac=1&parent=1GM0ITPjK4mhL1OH3MewmoGGdQ4A0zy88rMmO8ylPFjg

 

 

 

I.Організаційний момент.

Вітання

     Які найдієвіші ліки у світі?

     Обійми! Вам скажуть дорослі і діти.

     Обійми! Вгамують і біль, і образу.

     Обійми! Це те, що подіє одразу.

  • Обійміть сусіда праворуч, обійміть сусіда ліворуч, обійміть того, хто подобається вам найбільше. Обійміться всі разом, бо ми сьогодні повинні бути однією сильною командою, адже попереду в нас безліч завдань і пригод.

2. Гра «Чарівна скринька»

У руках учителя – скринька, у якій заховано іграшковий велосипед. Учитель пропонує учням у колі по черзі визначити, що це за предмет.

  • Як ви думаєте, чому у скриньці знаходився велосипед?
  • Сьогодні ми вирушаємо в далеку, захопливу подорож. То ж беремо із собою гарний настрій, посмішку, вирушаємо за новими враженнями і пригодами.

3. Вправа «Види транспорту»

- Діти, а що саме вам подобається під час подорожі?

- А якими видами транспорту можна подорожувати?

- Чи подорожували ви коли-небудь автостопом?

- А що таке автостоп?

- Об’єднайтесь у групи за видами транспорту, якими можна подорожувати. Утворіть фігурне зображення свого виду транспорту, а ми маємо його відгадати.

 

II.Повідомлення теми і мети уроку.

  1. Хмара слів «Різдво»
  • Заповніть хмару слів «Різдво» словами, які асоціюються у вас із цим словом.
  • Сьогодні ми побуваємо в різних країнах і дізнаємось, як там святкують Різдво.

III.Вивчення нового матеріалу.

 1).Метод фантастичної проблеми «Чарівна паличка»

    - Якби мали чарівну паличку, де б ви хотіли опинитися і що б ви хотіли побачити?

     - Як ви розумієте слово «мандрівник»? Прочитайте слово. (На дошці записано слово ««мандрівник»). Утворіть слова із букв слова «мандрівник»

2) Робота в групах. «Придбай квиток»

- Щоб вирушити в подорож, ми маємо придбати квитки. Для цього потрібно розв’язати рівняння.

Х+208 =370          450-х=270

Х-180=450            378+х=678

Х-400=949            122+х=812

3) Вправа «Розкажи другові»

Кожна група отримує лист з інформацією, читають, а далі один із учасників переходить в іншу групу, так виконується по колу, поки учасник не повертається до своєї групи.

 Різдво у Швеції

Підготовку до Різдва розпочинають за місяць: запалюють першу з чотирьох свічок у спеціальному підсвічнику або вінку, причому згоріти їй дають лише на чверть. За тиждень запалюють дві свічки – ту, що на чверть згоріла, й нову. Так роблять аж до Різдва, коли на святковому столі запалюють останню свічку. Поруч уже стоять традиційні страви: різдвяний окорок, свиняча ковбаса, маринований оселедець, «губброра» – суміш з яєць й анчоусів, картопля, житній хліб із пивним суслом, і «лютефіск» – страва з вимоченої риби.

Увечері один із членів сім’ї знаходить привід відлучитися з хати, і ось у двері стукає дідо Юльтомтен із мішком подарунків.

Різдво у Чехії

5 грудня подарунки чеським дітям розносить святий Мікулаш, але ходить він не сам, як наш Миколай, а в супроводі янгола й чорта, або навіть кількох янголів і чортів. Подарунки він несе у кошику. Чорти погрожують дітям – мовляв, неслухняних заберуть із собою до пекла. Проте янголи їх стримують, аж поки Мікулаш почує від батьків, що дітлахи таки були чемними цілий рік, і кожному з них дасть подарунок. А ось на Святвечір 24 грудня дарунки отримують усі – і діти, і дорослі. Доставляє їх, як не дивно, Єжишек, тобто Ісусик. Як це робить немовля – невідомо, адже його ніхто ніколи не бачить: варто на секунду вийти з дітьми з кімнати – і подарунки опиняються під різдвяною ялинкою.

  • Єжишек має власне поштове відділення в містечку Божі-Дар, що у горах на кордоні з Німеччиною. Щороку до нього прибуває кількадесят тисяч листів, аби отримати Єжишкову печатку й вирушити далі, до адресатів по цілій країні та за кордон.

 

Різдво в Австрії

Солодощами – шоколадками, марципанами, білочками та голубами з тіста – заведено прикрашати ялинки. Використовують і звичайні прикраси, здебільшого червоні й золоті, і обов’язково – справжні свічки, які запалюють за спеціальним ритуалом. Подарунки потрапляють під ялинку так само, як і у Чехії, – їх розносить Christkind, Христос-дитятко, за списком, який діти написали напередодні й залишили на підвіконні. Щоб дітлахам легше було дочекатися Різдва, батьки купують для них адвент-календарі у вигляді будиночків чи паровозиків з 24-ма віконцями: щодня треба відкривати одне віконце, за яким у комірці лежить цукерка або маленька іграшка.

Різдво у Німеччині

У Німеччині теж популярні адвент-календарі й традиція запалювати чотири свічки у різдвяному вінку впродовж адвенту. А ось у справі декорування осель німці перевершили всіх. Їхні будинки і подвір’я перетворюються на справжні виставки різдвяного декору й ілюмінації. На дверях вішають вінок, вікна оздоблюють фігурками та підвісками, скло розмальовують, на підвіконні запалюють різдвяну свічку – неодмінно «живу», не електричну. Надворі ставлять традиційну шопку, фігури оленів і зайців.

Саме у Німеччині народилася традиція прикрашати ялинку на Різдво. У добу середньовіччя під дверима церков розігрували вистави на тему вигнання з раю, і роль вічнозеленого дерева виконувала ялинка, до гілок якої прив’язували червоні яблука. З часом ці вистави перекочували в оселі, згодом зникли – а ось ялинка лишилася. Німці прикрашають її пряниками й печивом у вигляді вершників, пташок, зірок, мережив. Під ялинкою залишає подарунки німецький Миколай – дідо Вайхнахтсман.

Різдво у Польщі

Перед тим як із появою першої зірки сісти за стіл, господар дому роздає усім облатки. Кожен має підійти по черзі до всіх присутніх, дозволити відламати шматочок своєї облатки і навпаки, відламати кусничок в іншого. При цьому треба сказати кілька добрих слів, обійняти людину та побажати їй щасливого Різдва. Ця традиція походить від переломлення хліба під час Тайної Вечері. Після завершення ритуалу можна доїсти свою облатку й сідати за стіл. Як і у нас, на Святвечір подають 12 пісних страв, серед яких обов’язково є борщ з вушками або грибна зупа, карп, оселедець, вареники, бігос або голубці, кутя, маковий рулет й імбирний пряник.

Різдво у Латвії

У Латвії на Різдво дівчата гадають на наречених, а господарі дому мають протягти навколо нього поліно й потім спалити – разом з усіма негараздами і задля захисту від злих духів.

Традиційні різдвяні страви Латвії дещо незвичні для нас – це горох зі шкварками, запечена свиняча голова, квашена капуста, пиріжки, сосиски, журавлина в цукрі й традиційне різдвяне пісочне печиво «пипаркукас». Ще більш незвично, що наступного дня треба встати вдосвіта і навести лад у хаті – тоді прийдешній рік буде врожайним й успішним.

У Латвії найщедріший Дід Мороз – він дарує дітлахам подарунки 12 днів поспіль, починаючи від Святвечора.

Різдво у Франції

У Франції різдвяні традиції менш чи більш осучаснилися. Найбільше уваги тут приділяється купівлі подарунків й оздобленню осель і вулиць ілюмінацією. Ялинки зазвичай прикрашають білими свічками та червоними стрічками, але слід пам’ятати, що саме Франція є батьківщиною ялинкових прикрас. Первісно ялинки прикрашали яблуками, аж поки у неврожайний 1858 рік склодуви Лотарінгії не додумалися замінити їх скляними кульками.

Різдво у Греції

Хоч Греція і православна країна, Різдво у ній відзначають так само 25 грудня – за григоріанським календарем. Після урочистого богослужіння на Святвечір повсюди на вулицях, терасах і балконах люди розставляють мангали, готують святкову гостину, співають, танцюють. На столі обов’язково має бути круглий здобний хліб христопсомо, випечений господинею дому й прикрашений хрестом, та мед. У Греції не лише виготовляють шопки та прикрашають ялинки, а й оздоблюють ілюмінацією моделі корабликів. Корабель – це водночас і символ Церкви, і символ моря, від якого здавна залежав добробут грецьких сімей.

4) Перегляд мультфільму «Як Дідух Різдво врятував»

- Розкажіть, а як святкують Різдво у ваших сім’ях.

5) Фотозагадка

Учитель демонструє кадри святкування Різдва різних країн, а діти повинні відгадати, про яку країну йдеться мова.

6) Робота з картою.

Розгляньте на карті, де знаходяться країни, в яких ми побували.

 

 

5). Практична робота

- А зараз ми з вами створимо листівку, щоб привітати рідних з Різдвом.

Листівка з об'ємною ялинкою всередині

Що потрібно для виготовлення:

  • синій двосторонній картон;
  • білий папір;
  • зелений двосторонній папір;
  • жовтий папір;
  • рожевий папір;
  • ножиці;
  • клей.

Інструкція:

1) зігніть синій картон поперек навпіл;

2) розріжте білий папір вздовж навпіл хвилеподібною лінією;

3) змастіть фігуру клеєм і прикріпіть до нижньої частини синього листа;

4) знову зігніть майбутню листівку зі згину;

5) виріжте із зеленого паперу велике коло;

6) зігніть коло навпіл і розріжте по згину;

7) зігніть фігуру навпіл і розігніть (згин поділить її на дві частини);

8) загніть один край до середини однієї фігури;

9) переверніть та загніть трикутник до згину;

10) загинайте папір, щоразу перевертаючи його;

11) на згині виріжте кілька дрібних трикутників;

12) розкрийте папір так, щоб у середині була опукла частина з отворами, а потім приклейте ялинку до середини листівки;

13) із жовтого паперу виріжте зірку;

14) з рожевого та жовтого паперу виріжте маленькі круглі прикраси на ялинку;

15) виріжте з білого паперу круглі сніжинки, а потім приклейте їх на листівку.

IV. Підсумок уроку. Робота в групах.

  • Утворіть з розсипаних рядочків вірш.

В небі зірочка зійшла-

Звістка радісна прийшла!

Це велике торжество

Називається Різдво.

 

  1. Вправа «Продовж речення»
  • Я хочу побажати всім людям, які святкують Різдво….

https://docs.google.com/drawings/d/sfbZBzmBT4GkVg_1P6u5eBw/image?w=562&h=108&rev=1&ac=1&parent=1GM0ITPjK4mhL1OH3MewmoGGdQ4A0zy88rMmO8ylPFjg

 

 

 

docx
Додано
8 січня 2023
Переглядів
467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку