Стилі та напрями в мистецтві.

Про матеріал
Стилі та напрями в мистецтві. Загальна характеристика стилів від античності до романтизму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стилі та напрями в мистецтві

Номер слайду 2

Стиль (лат. — спосіб вираження) — це сукупність стійких ознак, що характеризують твори мистецтва певної культурно-історичної епохи або індивідуальну манеру митця. Мистецтво — це естетичне пізнання світу в процесі художньої творчості як особливого виду людської діяльності, що відображує дійсність у конкретно-чуттевих образах відповідно до певних ідеалів прекрасного. Національний стиль - відображення в мистецьких творах етнонаціональ-них особливостей певного народу, нації, країни або окремих її регіонів. Стиль - сукупність спільних ознак, система художніх форм, наділених певною якістю й змістовою виразністю. Ознаки певного стилю можуть проявлятися в різних сферах життя людини. Стиль митця - індивідуальна творча манера митця, його , «творче обличчя». Наскельний малюнок у печері Шові. Франція. Ритуальний танок. Наскельний малюнок епохи броши. Швеція

Номер слайду 3

Епоха середньовіччя: Античний стиль. Ант́ичність (від лат. antiquus, також Класична епоха) — період історії від 800 року до н. е. до 600 року н. е. у регіоні Середземного моря. Загальна періодизація: Рання античність (VIII ст. до н. е. — V ст. н. е.) — зародження Грецької держави;Класична античність (I ст. до н. е. — II ст. н. е.) — час єдності греко-римської цивілізації;Пізня Античність (III–VI ст. н. е.) — розпад Римської імперії. Розпад Західної Римської Імперії ознаменував собою початок нової епохи — середньовіччя.

Номер слайду 4

Романський стиль Рома́нський стиль — художній стиль в архітектурі, що панував у Європі в X—XII ст., один із найважливіших етапів розвитку середньовічної архітектури. Термін «романський стиль» увів на поч. XIX ст.

Номер слайду 5

Готичний стиль. Го́тика (італ. gotico, від назви германського племені готів), готичний стиль — художній стиль, середньовічної культури країн Західної Європи (між серединами XII і XVI століть). Термін «Готика» введений в епоху Відродження як зневажливе позначення всього середньовічного мистецтва, що вважалося «варварським».

Номер слайду 6

Епоха Відродження (Ренесанс)Відро́дження, або Ренеса́нс (фр. Renaissance — «Відродження») — культурно-філософський рух кінця Середньовіччя — початку Нового часу, що ґрунтувався на ідеалах гуманізму та орієнтувався на спадщину античності. Класифікація періодів: Протовідродження (Передвідродження) (2-а половина XIII століття — XIV століття);Раннє Відродження (1410/1425 рр. XV ст. — кінець XV століття);Високе Відродження (кінець XV — перші 20 років XVI століття);Пізнє Відродження (середина XVI — 90-ті роки XVI століття), співіснування з маньєризмом. В архітектурі — виникнення палладіанства;Північне Відродження — XVI століття, співіснування з північним і італійським маньєризмом.

Номер слайду 7

Бароко Баро́ко (від порт. barroco ісп. barrueco та фр. baroque — перлина неправильної форми) — стиль у європейському мистецтві (живописі, скульптурі, музиці, літературі) та архітектурі початку XVI століття — кінця XVIII століття. За естетичним визначенням, бароко — стиль, що виникає на хвилі кризи гуманізму і народження маньєризму. Він висловлює бажання насолоджуватись дарунками життя, мистецтва і природи.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Класицизм Класици́зм (англ. classicism, від лат. classicus — зразковий) — напрям в європейському мистецтві, який уперше заявив про себе в культурі XVI-го ст. Найбільшого розквіту досягає у Франції (XVII ст.).

Номер слайду 10

Романтизм. Романти́зм (фр. romans) — ідейний рух у літературі й мистецтві, що виник наприкінці 18 століття у Німеччині, Великій Британії й Франції, поширився на початку 19 століття в Російській імперії, Польщі й Австрії, а з середини 19 століття охопив інші країни Європи, а також Північної та Південної Америки.

Номер слайду 11

Романтизм в скульптурі

Номер слайду 12

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯСтворіть закладку із зображенням творів мистецтва різних стилів (аплікація).

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Інкл
Додано
18 січня
Переглядів
192
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку