Актуальність роботи полягає в досягнення мети через вирішення таких завдань: - узагальнити відомості наукової літератури про їстівні гриби їх біологічну роль; - визначити кількісний вміст поживних речовин в найпоширеніших їстівних грибах; - розробити практичні рекомендації із заготівлі та переробки грибної продукції.
Харчова цінність грибів. За кількістю білків і легкозасвоюваних жирів переважають хліб, крупи, яловичину. У 1 кг сушених боровиків білка вдвічі більше, ніж у м'ясі. Мінеральні речовини – калій, натрій, цинк, марганець, залізо, мідь, йод, сірка. Фосфор і кальцій, майже як у рибі. Вітаміни А, В1, В2, С, Д, Р Є низькокалорійним продуктом. Кількість калорій в грибах
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Види грибів. Категоріяспоживчої цінностіКалоріїв 100г. Білки(г)Жири(г)Вуглеводи(г)Білий гриб1253,20,71,6 Груздь справжній1161,80,50,8 Лисичка3201,61,11,5 Опеньок осінній3172,21,20,5 Підберезник2313,30,53,4 Сироїжка харчова3-4151,70,71,5 Шампіньйон2152,10,50,5 Вміст у грибах вітамінів та кількість калорій в грибах{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Види грибів. Категоріяспоживчої цінностіКалоріїв 100г. Білки(г)Жири(г)Вуглеводи(г)Білий гриб1253,20,71,6 Груздь справжній1161,80,50,8 Лисичка3201,61,11,5 Опеньок осінній3172,21,20,5 Підберезник2313,30,53,4 Сироїжка харчова3-4151,70,71,5 Шампіньйон2152,10,50,5 Кількість калорій в грибах та вітамінів
правила грибника1. Ніколи не зривайте і не беріть незнайомих вам грибів – серед них можуть виявитися отруйні!2. Ні в якому разі не можна під час збирання їстівних грибів розривати і розкидати в боки мох. Грибниця (волокна у ґрунті), опинившись під променями сонця, може засохнути і загинути. 3. Гриби не можна виривати з коренем, а зрізати ножом ніжку або охайно вивернути її із ґрунту, щоб не пошкодити грибницю. 4. Не знищуйте неїстівних грибів! Гриби, які для людини є отруйними, для лісових мешканців - ліки і харчі. Чим більше в лісі різних грибів, тим він затишніший, тим краще і швидше ростуть дерева.
РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ Визначений якісний і кількісний вміст поживних речовин в їстівних грибах. Розроблений та випробуваний збалансований раціон харчування з грибних продуктів враховуючи показники компонентів і їх цінність. Розроблені практичні рекомендації із заготівлі та переробки грибної продукції.