Столові набори для сервірування

Про матеріал
Лекційний матеріал на тему: "Столові набори" з предмету "Організація виробництва та обслуговування" для здобувачів освіти професійно технічних закладів освіти.
Перегляд файлу

Столові набори

  Столові набори поділяються на дві групи - основні і допоміжні. Основні служать для їжі, допоміжними офіціанти розкладають страви.

  До основних наборів відносять закусочний, рибний, столовий, десертний та фруктовий.

  Набір закусочний складається з виделки і ножа; застосовується при подачі холодних страв і закусок, а також до деяких гарячих закусок -шинки смаженої, млинців і т.ін. Відрізняється від столового набору меншими розмірами.

  Набір столовий складається з виделки, ножа і ложки; використовується при сервіруванні столу для подачі перших і других страв. Ложка і виделка можуть застосовуватися також для розкладання страв за відсутності спеціального набору. Ніж може мати зубчасте вістря.

  Набір рибний включає виделку з чотирма короткими зубцями і заглибленням для відокремлення кісток та лопатеподібний тупий ніж; застосовується при сервіруванні столу для подачі гарячих рибних страв.

  Набір десертний складається з ложки, виделки і ножа. За розміром виделка і ніж менші за закусочні; призначений для десерту. Крім того, ложка може подаватися до бульйону, що відпускається в чашці; використовують при подачі салату.

  Набір фруктовий - виделка і ніж відрізняються від десертних меншими розмірами; ніж з гострим коротким лезом, нагадує лезо складаного ножа.

  Ложки - чайна, кавова подаються до відповідних напоїв; ложка кавова відрізняється від чайної меншими розмірами.

  Ложка для морозива має плоску форму з ледь загнутими краями.  

  Виделка кокотна має три коротших і ширших зубці, ніж десертна; використовується для гарячих закусок (жульєн із птиці, гриби в сметані).

  Виделка для раків має два гострі ріжки; використовується при подачі раків та омарів.

  Ложка бульйонна використовується при подачі бульйону в чашці; відрізняється від столової меншими розмірами.

  До допоміжних наборів відносять набори, призначені для нарізання і розкладання страв.

  Ніж для масла відрізняється від інших видів ножів тим, що має розширену підставку.

  Ніж-виделка для нарізання і розкладання сиру має серповидну форму із зубцями на кінці.

  Ніж і виделка для нарізання і розкладання лимона - виделка має два гострі зубці, ніж - зигзагоподібне лезо, що полегшує нарізання.

Виделка дворіжкова служить для розкладання оселедця.

Виделка-лопатка має широку підставку у вигляді лопатки з прорізами; використовується для перекладання шпротів та сардин.

Набір для оброблення раків, крабів та омарів складається з двох однакових маленьких виделок; з'єднані перпендикулярно і мають одну спільну точку.

  У виделки для устриць один із трьох зубців виконаний у вигляді леза консервного ножа.

Ніж і виделка обробні використовуються офіціантами для нарізання на порції у присутності відвідувача м'яса, засмаженого цілим шматком.

Ложки для розкладання салатів, на відміну від столових, виготовляються більшого розміру.

Ложки розливальні - для перших страв.

Ложка для соусу служить для розливання соусу при подачі других

страв, має видовжений носик для зручності порціонування.

Ложка з довгою ручкою призначена для приготування змішаних напоїв та коктейлів.

Ложка фігурна служить для порціонування варення в розетки.

Щипці кондитерські великі призначені для розкладання борошняних кондитерських виробів, малі - для цукру, шоколадного асорті.

Щипці для харчового льоду виготовляють з некорозіійного металу (неіржавіючої сталі, мельхіору); використовують для розкладання льоду.

Щипці для спаржі використовують при подачі спаржі на решітці.

Лопатка для ікри подається до зернистої ікри.

Лопатка рибна для перекладання холодних і гарячих рибних страв має видовжену форму.

Лопатка паштетна застосовується для розкладання паштету, січеного оселедця.

Лопатка кондитерська призначена для перекладання тортів та тістечок Спеціальні ножиці - для розрізання грона винограду на частини.

 

 

https://westudents.com.ua/imag/turizm/arh_oorg/image027.jpg

Рис. 22. Столові набори: / - ложка кавова; 2 - ложка чайна; 3 - ложка десертна; 4 - ложка столова; 5 - щипці кондитерські великі; 6 - ложка для приготування змішаних напоїв; 7 - щипці для спаржі; 8 - щипці для льоду; 9 - щипці кондитерські (для цукру); 10 - секатор для підрізування сигар, 11 - виделка для розкладання лимона; 12 - виделка кокотна (для жюльєнів з птиці та риби, грибів); 13 - набір рибний; 14,15 - набори десертні; 16,17 - набори закусочні; 18 - ложка розливальна; 19 - набір столовий; 20 - лопатка кондитерська для тістечок І торта; 21 - лопатка паштетна; 22 - лопатка рибна; 23 - лопатка для ікри; 24 - ложка для морозива.

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
20 січня 2021
Переглядів
1067
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку