Сторінки історії українського козацтва

Про матеріал
Бесіда для учнів- вихованців з особливими освітніми потребами 4класу. Тема бесіди: Сторінки історії українського козацтва Мета: Формування предметних компетентностей. Формувати знання про виникнення козацтва та Запорозької Січі, про побут і звичаї козаків. • розвивати вміння орієнтуватися в історичному часі, в історичному просторі, визначати та застосовувати теоретичні поняття для аналізу та пояснення історичних подій та явищ (логічна компетенція), працювати з матеріалом, • сприяти вихованню інтересу до козацтва як феноменального явища в українській історії, відчути бажання наслідувати найкращі риси козаків, виховувати повагу до українських козаків – захисників рідної землі.
Перегляд файлу

14.11

Фонетична зарядка

Розмовна 10 хвилинка

-Кого ви бачите на цьому малюнку?

 

 

Читання прислів’їв

  • Сміливість кріпості бере (відважність)
  • То не козак,що боїться собак (сміливий)

- Яку рису характеру звеличують ці прислів’я?  Про яких людей?                         ( Про сильних,мужніх,хоробрих.)

Бесіда: Сторінки історії українського козацтва

-Сьогодні ми познайомимося з козаками сміливими, героїчними людьми – захисниками українського народу в далекі часи.

ІІІ. Робота над новим матеріалом

Козацтво – назва військово-промислового стану,що сформувався на півдні України .Славний період козаччини тривав майже 300 років (з 1550р. по 1828р.) Це Запорозька , а пізніше Задунайська Січ. Козацтво стало організованою військовою силою,яка боронила наші землі від варварських нападів турків і татар,та московських колонізаторів (нападників,загарбників).

Розповідь про українців – втікачів

Було це у ХVст. Важко жилося простим українцям. Пани відбирали найкращі землі, пригноблювали селян,нав’язували свою релігійність та культуру. Нестерпний гніт змушував українців тікати з рідних місць на південь у вільні степи,які у народі називали Диким полем. Тут не було ані селищ,ані міст,ані якоїсь влади – лише безлюдний неозорий степ з буйними травами. Отже, тікаючи від одного ворога,людина ризикувала потрапити до рук іншого. Щоб вижити в таких умовах,втікачі змушені були озброюватися і гуртуватися у самоврядні громади. Їх  зброєю були списи,луки,сокири та шаблі.

шаблі

Луки

Спис

Сокира

 

  • Гуртуючись,вільні люди влаштовували тимчасове житло,вели спільне господарство: збирали мед диких бджіл,вичиняли шкури,в’ялили м’ясо та рибу.

 

 

 

-Уперше слово  «козак»

 

 згадується наприкінці ХVІ ст. «козак» означало вільну,незалежну людину,шукача військових пригод

.- За якими зовнішніми ознаками можна було розпізнати козака?

(Козаки  носили широкі шаровари, на оголеній голові довгий чуб, у них була зброя.)

- Насправді все просто. Козацький довгий чуб завжди називався КОСА . Тому прості люди звали наших вояків КОСАКАМИ. Тобто той , хто носить КОСУ. Потім С помінялося на З , бо легше вимовляти. Жартівлива назва ОСЕЛЕДЕЦЬ з’явилася значно пізніше.

- А яка зброя була у козаків? ( Шабля – металева зброя.)

 Козаки від самого початку змушені були об’єднуватися у збройні ватаги на чолі з виборними отаманами,готові в будь-який момент дати відсіч тим, хто зазіхав на їхню незалежність.

 Ряди козаків поповнювали селяни і городяни. Їхнє товариство було багатонаціональним. Серед козаків були поляки,молдавани,росіяни,білоруси. Щоб уникати пограбувань,козаки поступово стали тікати за Дніпровські пороги. Треба сказати,що в ті часи нижню течію Дніпра перегороджували 9 порогів – ряди кам’яних скель заввишки 4-7 м. Тому важко було наважитись перетнути бурхливі пороги

Та козаки на своїх човнах – чайках

 – долали той небезпечний шлях. Звідтоді дніпровські пороги та козаки стали «рідними братами» на кілька віків. А козаків стали називати – запорожцями.

Оселяючись за порогами Дніпра на островах,козаки почали відбудовувати січі. Січ – засіка,дерев’яне укріплення,яке робилося з січених дерев. Пізніше «січ» стала означати столицю запорізького козацтва,постійний центр керування військовими справами.Запорізька Січ була побудована між 1553 і 1556рр. на острові Мала Хортиця князем Д.Вишневецьким,

 якого козаки визнали своїм гетьманом (головнокомандуючим). З того часу козаки почали називати себе Військом Запорізьким низовим . Якою б не була погода,козаки кожного ранку вставали до сходу сонця і бігли на  річку купатися. Потім снідали. А їли соломаху.

  • Що таке «соломаха» ?

(гречана каша)

-Тетеря

Каша з пшона

Це заправлена салом або олією.

Їли варену рибу або печену рибу,мед,пиво,галушки,юшку з риби, куліш із салом або олією іноді баранину чи дичину. Після обіду лунали козацькі пісні,думи. Щоб  бути сильними і відважними,козаки кожен день вправлялися у фізичній та військовій справі. Володіли своїм стилем боротьби,який зашифрували,замаскували у танці  «гопак».

  •                   На щастя, в наші дні,знайшлися люди,які відновлюють цей стиль;вчать володіти своїм тілом, шаблею,їздою на конях. Козакам були властиві добродушність,безкорисливість, щедрість,схильність до щирої дружби. Особливо цінували вони особисту свободу. Через те козаки частіше обирали люту смерть, ніж ганебне рабство. Мандрівники відзначали гостинність, привітність і виняткову чесність козаків

Гра ,,Що їли козаки?,,

 

   - На Січі будь-яке рішення приймалося після того,як за нього проголосує більшість.                                                                                                                Кошовий отаман очолював виконавчу,військову і духовну владу на Січі.

  •                   Козаки мали клейноди – дорогоцінні військові знаки.
  •                   Це були:                                                                           

  •                   булава – символ влади,була у гетьмана чи кошового; хоругва – прапор з одного боку з  зображенням Святого Михаїла, з іншого – хрест в оточенні небесних світил;                                                                                                            
  •                   бунчук – символ влади,але носив його бунчуковий товариш;                   

  •                   печатка з гербом – у судді;                                                                                 

  •                   пернач – у полковника;  

литаври – ( великі барабани)

- Козаки були спостережливими. По тому,як перелітають птахи,як поводяться тварини, вони виявляли ворога. Під час нерівного бою,козаки шукала порятунку серед скель і в печерах на берегах Дніпра,а в зручну мить зненацька знову кидались на збентежених бусурманів і знищували їх.

КВК ,, Швидко відповідаю,,

1. Що означає слово "козак"? (Вільна людина)
2. Як називалось бойове укріплення козаків? (Запорозька Січ)

3.Що означає слово «клейноди»? (дорогоцінні військові знаки)

4. Як називались козацькі кораблі? (Чайки).
5.Найвідоміший козацький танок. (Гопак.) 
 

                       Козаки – це вільні люди!

                  Козаки – безстрашні люди!

                  Козаки борці за волю!

                  За народну щасну долю!

Вчитель : - Діти,ви є нащадками славних українців – козаків. Тож любіть Україну,бережіть Україну,шануйте український народ! Хай кожен з вас своїми вчинками  і добрими справами доведе, що козацькому роду нема переводу!

Виконання домашнього завдання

 

 

docx
Додав(-ла)
Агафонова Аня
Пов’язані теми
Людина і світ, Виховна робота
Інкл
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку