STREAM проект до твору Олени Пчілки “Дрібненькі грушки” (3 клас)
В третьому класі на лінії “Досліджуємо медіа” доцільним є використання проектної роботи, адже учні впродовж перших класів уже навчилися працювати в команді та використовувати різні джерела інформації для роботи. Така робота передбачає оволодіння учнями не лише теоретичними знаннями, а й навичками випробування на власному досвіді. [1, 12]
Так запропонований проект STREAM передбачає інтеграцію таких галузей: науки, технології, проектування, мистецтва, читання та письма. [1, 12]
Запропонований проект: “Харчування і здоров’я. Груша у нашому житті” передбачає роботу впродовж 2 тижнів та передбачає створення різноманітних продуктів на основі вивчення інформації про грушу (Див. табл. 1).
Таблиця 1
Проект “Харчування і здоров’я. Груша у нашому житті”
Назва проекту |
Груша у нашому житті |
|||
Мета |
|
|||
Ключові питання |
Що можна зробити із груш? Чим корисна груша для людини? |
|||
За видом проекту |
Практично-орієнтований |
Інтегрований STREАM (математика, природознавство, трудове навчання, інформаційні технології, літературне читання, образотворче мистецтво) |
Груповий |
Короткотривалий (1-2 тижні) |
Об’єкт дослідження |
Плоди садової груші |
|||
Предмет |
Груші, властивості дослідження груш, справи з груш, вартість товарів, літературні твори, твори образотворчого мистецтва, графічні продукти. |
|||
Оцинкований результат |
Практичний продукт - пиріжки з груш |
|||
Ресурси |
комп’ютер, проектор, інструктивні карти, продукти харчування. |
|||
Програмне забезпечення |
Microsoft PowerPoint, Microsoft Word. |
|||
Друковані матеріали |
Роздаткові матеріали для лепбуку, підркчники, енциклопедія. |
|||
Оцінювання |
вербальне, для кожного учня та групи |
Далі важливим кроком є представлення етапів роботи (Див. табл. 2.)
Таблиця 2
Етапи роботи
1 |
Організаційний |
Визначення теми і мети проекту, об’єкту дослідження. Постановка ключового (проблемного питання). Формулювання тематичних питань, визначення предмету дослідження. Проведення опитування серед учнів – вивчення інтересів та уподобань школярів за майбутніми категоріями |
2 |
Підготовчий |
Підбір необхідних друкованих матеріалів. Консультація у викладача. Проведення циклу уроків природознавства і математики. Підбір інтернет-ресурсів. Консультування батьків. |
3 |
Презентація проекту вчителем |
Оголошення теми, мети, ключового питання проекту, об’єкту вивчення, очікуваного результату, часу роботи над проектом. Оголошення тематичних питань, предмету дослідження. Об’єднання учнів у групи за тематичними питаннями. Повідомлення очікуваного результату - проектного продукту. Мотивація учнів до самостійної пошукової діяльності. Постановка учнями власної мети та завдань. Пропозиції щодо використання друкованих матеріалів, ресурсу мережі Інтернет, консультування. Опрацювання інструктивних карток (Див. Табл. 3) |
4 |
Проектна діяльність |
Активна робота учнів: збір, аналіз, узагальнення інформації. Формулювання висновків. Учитель виконує роль координатора, консультанта. |
5 |
Оформлення результатів |
Підготовка матеріалу для презентацій. Підбір продуктів. Підготовка матеріалів для виготовлення пиріжків з груші. Підготовка презентації роботи кожної групи. Презентація вартості використаних продуктів для виготовлення пиріжків з груш (Див. Додаток F). Презентація готової гри в Scratch (Див. Дод. B-C) Презентація лепбуків (Див. Дод. D) Презентація макетів пиріжків з груші (Див. Дод. E). |
6 |
Презентація проекту учнями |
Захист проекту у вигляді конференції «Груші у нашому житті» (2 уроки ЯДС). Презентація роботи кожної групи зі створення лепбуку (урок літературного читання). Створення гри про збирання груш програмі Scratch. Створення макетів у графічному редакторі кондитерських виробів з груш. Виготовлення торту із грушевого варення (урок трудового). Ознайомлення із сучасними технологіями приготування варення та випічки з грушами. Обчислення вартості проекту. |
7 |
Підбиття підсумків |
Вітальне слово гостей конференції Вербальне оцінювання роботи кожного учня, вручення сертифікатів учасника конференції. Вербальне оцінювання роботи груп. Спільний вибір теми наступного дослідження - імідж сучасної поетеси. |
На певних етапах проекту учням надається карта проекту (Див. Додаток A). Відповідно до карти на кожному з шести уроків учні починають роботу в групах відповідно до тематики:
ДОДАТКИ
Додаток A.
Карта проекту для учнів
“Харчування і здоров’я. Груша у нашому житті”
Початок роботи “___” __________ 2024 р.
Закінчення роботи “___” __________ 2024 р.
Захист проекту “___” __________ 2024 р.
Проектний продукт _______________________________________________
________________________________________________________________
Групи в яких ми будемо працювати:
Літературознавці досліджують особливості написання твору “Грушки” Олени Пчілки (виховний та повчальний зміст).
Дослідники вивчають способи лікарські властивості груші та використання цього продукту у виготовлення різноманітних страв (тістечок, пирогів, варення, компотів, виготовлення сухофруктів, тощо).
Пекарі вивчають рецепти випічки в домашніх умовах. Та як правильно виміряти різні пропорції інгредієнтів.
Фінансисти вивчають скільки буде коштувати приготувати пиріжки з груш.
Програмісти створюють код для гри про збирання плодів садової груші.
Веб. дизайнери створюють проект майбутніх пиріжків з груш у програмі для моделювання предметів.
Додаток B
Код для створення гри “Злови грушу” в програмі Scratch
0
Додаток C.
Гра у Scratch “Злови груші” до твору Олени Пчілки “Груші”
Додаток D.
Зразки Лепбуків для уроку Літературного читання
Додаток E.
Моделі пиріжків з груші та їх можливі дизайни у програмі Tinkercad
Додаток F
Інструктивна картка до уроку математики - команді
“фінансисти”
Вартість продуктів
Продукт |
Ціна на ринку |
Ціна у магазині |
Борошно |
|
|
Цукор |
|
|
Молоко |
|
|
Куряче яйце |
|
|
Масло вершкове |
|
|
Дріжді |
|
|
Груші |
|
|
Кориця |
|
|
Сіль |
|
|
Вартість необхідної кількості для виготовлення пиріжків
Продукт |
Ціна на ринку |
Ціна у магазині |
Борошно (500 г) |
|
|
Цукор (6 ст. ложок) |
|
|
Молоко (250 мл) |
|
|
Куряче яйце (1 шт) |
|
|
Масло вершкове (1 упаковка) |
|
|
Дріжджі (1 упаковка) |
|
|
Груші (400 г) |
|
|
Кориця (1 упаковка) |
|
|
Сіль (1 чайна ложка) |
|
|
Загальна вартість покупки _______________