Струкутра еукаріотичної клітини

Про матеріал
Презентація може використовуватись на уроках біології у 9 класі. Текст презентації супроводжується ілюстраціями, що допомагає краще зрозуміти та запам'ятати новий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

еукаріотичної клітини. Структура

Номер слайду 2

Еукаріоти. Еукаріоти – це організми, що мають сформоване ядро, відокремлене від цитоплазми ядерною оболонкою.

Номер слайду 3

цитоплазми і її органоїдів. Еукаріотична клітина складається з трьох нерозривно пов’язаних частин:зовнішньої клітинної мембраниядро

Номер слайду 4

це клітинна структура, що відокремлюють клітину від навколишнього середовища та розділяють внутрішньоклітинний простір. Мембрана - Основні функції клітинної мембрани: транспорт речовин у клітину та за її межі, захист від хвороботворних організмів і вірусів, забезпечення зв'язків із сусідніми клітинами.

Номер слайду 5

мембранна органела клітини, яка міститься в еукаріотичних клітинах і містить генетичний матеріал у формі ДНК. Ядро -Основні функції ядра: регулює всі процеси життєдіяльності клітини,забезпечує передачу спадкової інформації. відбувається синтез ДНК, РНК, рибосомобов'язковий компонент будь-якої ЕУКАРІОТИЧНОЇ клітини

Номер слайду 6

порожнини в цитоплазмі рослинних і деяких тваринних клітин, заповнені рідиною (клітинним соком). Вакуолі -Основні функції вакуолі: осморегуляція, зберігання запасних речовин. У рослинних клітинах є великі вакуолі, що заповнені клітинним соком, і займають значну частину об'єму клітини (до 90 %). У тваринних клітинах немає великих вакуолей. Проте присутні тимчасові травні, видільні та скоротливі вакуолі, які становлять до 5 % об'єму клітини.

Номер слайду 7

являє собою стопку гладких цистерн (мембранно-зв'язаних просторів), нагромаджених один на одного. Комплекс Гольджі -Основні функції комплексу Гольджі: зберігання та виведення надлишків речовин з клітинорганізму, утворення лізосом.

Номер слайду 8

клітинні структури, що містять ферменти, здатні розщеплювати білки, нуклеїнові кислоти, полісахариди. Лізосоми -Основні функції лізосом: розщеплення внутрішньо- та позаклітинних відходів, та старих органел, знищення патогенних мікроорганізмів, забезпечення клітини поживними речовинами.

Номер слайду 9

ПЛАСТИДИхромопластихлоропластилейкопласти(безбарвні)(жовтий, оранжевий, червоний, коричневий кольри)(зелені)забезпечують фотосинтеззабарвлюють плоди, квітинакопичують поживні речовини. В них відбуваються процеси біосинтезу, нагромаджуються вітаміни, ферменти, крохмаль тощо.

Номер слайду 10

енергетичні органели клітин. Мітохондрії -Основні функції мітохондрій: вони перетворюють поживні речовини в енергію (АТФ), беруть участь у диханні клітини, у них здійснюються процеси кисневого етапу енергетичного обміну.

Номер слайду 11

це органоїд, який уявляє собою систему канальців, порожнин, утворів, які відмежовані від цитозолю одним шаром мембрани. Ендоплазматична сітка -Основні функції ЕПС: бере участь у синтезі білків клітини,бере участь у транспортуванні речовин всередині клітини. Зустрічаються поняття: ендоплазматична сітка або ендоплазматичний ретикулум

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
Додано
15 жовтня 2023
Переглядів
167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку