Створення електричного кола. Паралельне та послідовне з’єднання елементів електричного кола.

Про матеріал
Мета уроку: • навчальна – ознайомити учнів з послідовним і паралельним з'єднаннями провідників і закономірностями, які існують у колах з даними з'єднаннями, показати переваги і недоліки кожного із з'єднань та їх застосування; • розвивальна – розвивати критичне мислення, формувати технологічну, інформаційну і комунікативну компетентність. • виховна – виховувати точність, уважність, колективізм та дотримання правил техніки безпеки.
Перегляд файлу

Тема: Створення електричного кола. Паралельне та послідовне з’єднання елементів електричного кола.

Мета уроку:

  • навчальна – ознайомити учнів з послідовним і паралельним з'єднаннями провідників і закономірностями, які існують у колах з даними з'єднаннями, показати переваги і недоліки кожного із з'єднань та їх застосування;
  • розвивальна – розвивати критичне мислення, формувати технологічну, інформаційну і комунікативну компетентність.
  • виховна – виховувати точність, уважність, колективізм та дотримання правил техніки безпеки.

Обладнання та матеріали для учнів: лист фанери, розетки, патрон, вимикачі (1 на одну клавішу і 1 на дві), лампочки, провід двожильний, викрутка, ніж монтажний, ізолента

Хід уроку

1. Вступна частина

1.1 Організаційний момент

Доброго дня діти. Тема сьогоднішнього уроку: «Створення електричного кола. Паралельне та послідовне з’єднання елементів електричного кола.».

1.2 Обговорення теми

На попередніх уроках трудового навчання, ми з вами ознайомилися з маркуванням проводів і інструментом для їх монтажу, а сьогодніми з вами спробуємо створити схему електричного кола.

Ще порівняно недавно скручування була основним способом з’єднання проводів в домашньої електропроводки, а часто і у виробничих приміщеннях. В сучасних правилах пристрою електроустановок такий метод навіть не згадується, хоча на практиці він і зараз знаходить застосування.

Дуже надійний контакт забезпечує пайка, для підготовки до якої попередня скручування зовсім доречна і навіть необхідна для більшої площі контакту (враховуючи, що електропровідність припою нижче, ніж у споюваних матеріалів) і механічної міцності.

Також дуже добре, коли на електричні проводи після пайки надіти термоусадочну трубку, що дає змогу уникнути жилам проводів потраплянню кисню, і їх окисленню.

Іноді на практиці доводиться стикатися з необхідністю паралельного або послідовного з'єднання ламп розжарювання. Нерідко ця задача постає і в побуті, причому це стосується не тільки ламп в люстрі. Хтось може захотіти поліпшити освітленість на кухні, а кому-то в голову прийде світла думка продовжити термін служби лампи, замінивши її двома з'єднаними послідовно.

Давайте розглянемо, як здійснюються ці з'єднання, на що важливо звернути увагу, і яких принципів варто дотримуватися, виконуючи різні сполуки. На малюнках нижче будуть наведені прості і зрозумілі схеми.

2. Практична робота учнів

2.1 Пояснення нового матеріалу.

Паралельне з'єднання ламп у побуті

При паралельному з'єднанні ламп, на кожну з них подається повне мережеве напруга, тобто фаза і нуль подаються безпосередньо на кожну з ламп паралельної ланцюга. І у випадку, якщо одна з ламп перегорить, інші будуть світити, бо їх ланцюга залишаться повністю цілими.

Паралельне з'єднання ламп використовується всюди в побуті. Наприклад: одна лампа знаходиться у ванній кімнаті, інша — в туалеті, і якщо включити світло і там і там, то ці лампи виявляться з'єднані між собою паралельно. Вимкнення або перегорання однієї з цих ламп ніяк не вплине на працездатність другий.

 Параллельное соединение ламп

Коли необхідно поліпшити освітленість в приміщенні, додавши лампу до існуючої системи освітлення (замість того, щоб замінювати вже наявну лампу більш потужною), роблять відвід від проводки, і зазвичай на скрутку або клемником приєднують патрон освітлювального приладу другий лампи.

Тут немає нічого складного, досить відключити напругу живлення у всьому приміщенні, і здійснити підключення. Так ви отримаєте додаткове джерело світла.

Важливо, до речі, звернути увагу на те, щоб комутована вимикачем навантаження (освітлювальний прилад) завжди перебувала на нульовому проводі, і тільки при перемиканні вимикача в положення «вкл» — приєднувалася до фазі. У цьому вам допоможе викрутка — індикатор фази .

Зверніть увагу, на малюнку кожна з ламп паралельної ланцюга приєднана до основної проводці своїм проводом, так струмове навантаження на всі провідники виявиться розподілена рівномірно, і якщо перетин цих проводів підібрано правильно, то ні один з них не буде перегріватися навіть при тривалій роботі.

Послідовне з'єднання ламп у побуті

Справедливості заради можна відразу відзначити, що в побуті послідовне з'єднання ламп використовують дуже рідко. Хоча іноді люди вдаються до такого підходу, наприклад, якщо хочуть надійно запобігти передчасному перегорання ламп — з'єднують послідовно дві лампи однакової потужності, отримують гарантію, що навіть при сильних перепадах напруги в мережі обидві лампи залишаться цілими.

Последовательное соединение ламп

Таке послідовне з'єднання часто застосовують у під'їздах, коли щоб не міняти лампочку кожен сезон, просто встановлюють на стелі другий патрон на деякій відстані від першого, і в нього вкручують другу лампочку. Так, замість однієї на 60 Вт — дві послідовно за 95-100 Вт.

Лампи працюють не за 220 вольтах, а при 110 вольтах, таким чином вони завжди надійно захищені від струмового перевантаження, світять рівно і не мерехтять, як якщо б харчувалися через діод (так іноді роблять, щоб знизити середній струм через лампу).

На малюнку наведено варіант з'єднання ламп як у прикладі з під'їздом. Очевидно, що послідовне з'єднання виконується проводом однієї і тієї ж товщини, оскільки струм через послідовну ланцюг тече один і той же. Напруга 220 вольт подається на кінці «гірлянди», і якщо ламп дві, то на кожну лампу доводиться по 110 вольт (при умові що лампи однакової потужності!)

2.2 Правила техніки безпеки

Перед початком роботи, давайте повторимо правила техніки безпеки при роботі з електричним струмом:

  • Не залишайте без нагляду увімкненими в розетку електроприлади.
  • Не торкатися оголених електропроводів.
  • Забороняється проводити монтаж електропроводів при ввімкненому кабелі в мережу.
  • Забороняється тягнути за електричний шнур руками, тому що він може обірватися і вразити електричним струмом.
  • Не торкайся мокрими руками та не витирай вологою ганчіркою електричні кабелі, штепсельні розетки, вимикачі, інші електроприлади, ввімкнені в електромережу.
  • Не можна бавитись із штепсельними розетками – це загрожує твоєму життю.
  • Використання електричних приладів не за призначенням або невміле користування ними, може призвести до пожежі!

2.3 Створення електричного кола

  1. Малюємо схему електричного кола

  1. Прикручуємо мережеву коробку до фанери, від якої будуть тягнутися електропроводи саморізами

  1. Розміщаємо на фанері розетки, вимикачі і патрони згідно з схемою

  1. Зачищаємо електропроводи

  1. Прикручуємо їх до розеток, вимикачів і патронів відповідно до техніки безпеки і згідно з всіма вимогами

  1. Перевіряємо з’єднання електропроводів, і перемотуємо їх ізолентою чи термоусодочною трубкою

  1. Підєднуємо вилкою наші електричні кола до мережі

  1. Перевіряємо правильність виконання роботи (електричне коло повинно світитися а не горіти!).

3. Заключна частина

3.1 Заключні питання

  1. Що таке електричне коло
  2. Які є види електричного кола
  3. Які є з’єднання електропроводів
  4. Які переваги і недоліки паралельного і послідовного з’єднання

3.2 Прибирання робочого місця

 

 

 

docx
Додано
25 лютого 2021
Переглядів
2185
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку