Створення переліку корисних ресурсів у папці «Обране» й збереження веб-сторінок на диску

Про матеріал

Практична робота: «Створення переліку корисних ресурсів у папці «Обране» й збереження веб-сторінок на диску»

МЕТА УРОКУ. Навчальна. Навчити зберігати корисні посилання у папці «Обране»; навчити зберігати веб-сторінки на локальному диску в різних форматах і відкривати їх. Розвиваюча. Розвивати вміння самоконтролю та естетичні смаки. Логічне мислення, різні види пам'яті. Виховна. Виховувати охайність, акуратність, пізнавальну зацікавленість до предмету, та привчати працювати творчо.

Перегляд файлу

Практична робота: «Створення переліку корисних ресурсів у папці «Обране» й збереження веб-сторінок на диску»

МЕТА УРОКУ. Навчальна. Навчити зберігати корисні посилання у папці «Обране»; навчити зберігати веб-сторінки на локальному диску в різних форматах і відкривати їх. Розвиваюча. Розвивати вміння самоконтролю та естетичні смаки. Логічне мислення, різні види пам’яті. Виховна. Виховувати охайність, акуратність, пізнавальну зацікавленість до предмету, та привчати працювати творчо.

ОБЛАДНАННЯ. Комп’ютери класу.

ТИП УРОКУ. Практична робота.

 

Хід уроку

 

Вчитель. Практична робота має на меті навчити вас зберігати корисні посилання у папці Обране для того, щоб потім швидко відкривати потрібні веб-сторінки за допомогою однойменної панелі браузера. Під час роботи ми створимо у папці Обране розділ навчальних ресурсів із посиланням на «Освітній портал» і розділ пошукових засобів із посиланнями на сервер Google та портал Мета. Крім цього, ви навчитеся зберігати веб-сторінки на локальному диску в різних форматах і відкривати їх.

Завдання та вказівки до виконання роботи:

1. Створимо у папці Обране розділ навчальних ресурсів і збережемо у ньому посилання на «Освітній портал».

Запустіть браузер Internet Explorer: в області перегляду відобразиться домашня сторінка браузера. За допомогою кнопки Обране відкрийте однойменну панель у лівій частині вікна програми, де можуть міститися створені раніше папки.

Введіть у панель адрес osvita.org.ua. Клацніть кнопку Перехід або натисніть клавішу Enter. В області перегляду відобразиться головна сторінка «Освітнього порталу», а на панелі адрес –– її повна адреса http://osvita.org.ua. Клацніть кнопку Додати панелі Обране або виконайте команду Обране › Додати до обраного. Відкривається діалогове вікно Додавання до обраного, де в полі Ім’я відобразиться стандартно задана назва сторінки. За потреби її можна змінити. Якщо нижня частина вікна закрита, клацніть кнопку Додати до. Після цього клацніть кнопку Створити папку й у вікні, що відкриється, введіть назву папки, в якій зберігатиметься посилання на «Освітній портал» (наприклад, Навчання). Клацніть кнопку ОК. У діалоговому вікні Додавання до обраного, де у списку Додати до з’явиться і буде виділена новостворена папка, клацніть кнопку ОК. На панелі Обране відобразиться папка Навчання. Відкрийте її –– у папці має міститися посилання на «Освітній портал».

2. Створимо у папці Обране розділ пошукових ресурсів і збережемо у ньому посилання на Google та портал Мета.

Введіть у панель адрес www.google.com.ua/ або просто google.com.ua. Клацніть кнопку Перехід або натисніть клавішу Enter. В області перегляду відобразиться головна сторінка пошукового серверу Google. Клацніть кнопку Додати панелі Обране або виконайте команду Обране › Додати до обраного. Відкривається діалогове вікно Додавання до обраного, а в наступному діалоговому вікні введіть назву папки, де зберігатиметься посилання на пошуковий сервер Google (наприклад, Пошукові сервери). Клацніть кнопку ОК. У діалоговому вікні Додавання до обраного, де у списку Додати до з’явиться новостворена папка, також клацніть кнопку ОК. На панелі Обране буде відображено папку Пошукові сервери, де міститиметься посилання на пошуковий сервер Google.

Введіть у панель адрес meta.ua/ і клацніть кнопку Перехід або натисніть клавішу Enter. У результаті в області перегляду відобразиться головна сторінка порталу Мета. Додайте адресу цього порталу до розділу Пошукові сервери папки Обране. На панелі Обране у папці Пошукові сервери мають відображуватися посилання на пошуковий сервер Google та портал Мета.

3. Збережемо веб-сторінку на диску в форматі HTML і переглянемо збережений файл.

Відкрийте папку Навчання і клацніть посилання на «Освітній портал». На головній сторінці порталу клацніть посилання Абітурієнту. Відкриється відповідна сторінка сайту.

Виконайте команду Файл › Зберегти як, виберіть необхідну папку для збереження веб-сторінки. У полі Ім’я файлу задайте її ім’я (бажано латиницею, наприклад, recomm_abitur_text), у списку Тип файлу виберіть Веб-сторінка, лише HTML і клацніть кнопку Зберегти. Виконайте команду Файл › Відкрити. Клацніть кнопку Огляд і виберіть щойно записаний файл. Клацніть кнопку ОК. В області перегляду відобразиться лише текст сторінки, без жодної ілюстрації.

4. Збережемо цю саму сторінку на диску у форматах повної веб-сторінки та веб-архіву й переглянемо збережені файли.

Клацніть кнопку Назад панелі інструментів Звичайної кнопки для повернення на попередню відвідану сторінку («Поради абітурієнту» на Освітньому порталі). Виконайте команду Файл › Зберегти як, у полі Ім’я файлу задайте нове ім’я (наприклад, recomm_abitur_full), у списку Тип файлу виберіть значення Веб-сторінка, повністю і клацніть кнопку Зберегти.

Виконайте команду Файл › Відкрити. Клацніть кнопку Огляд і виберіть щойно записаний файл, після цього клацніть кнопку ОК. У переважній більшості випадків збережена у такому форматі веб-сторінка буде близькою до оригіналу, проте якщо її структура складна (як у нашому випадку), то текст відобразиться разом із малюнками, але у спрощеному вигляді.

Клацніть кнопку Назад. За вже описаною схемою запишіть веб-сторінку у форматі веб-архіву (для цього у списку Тип файлу виберіть значення Веб-сторінка, один файл) і відкрийте її. У цьому разі збережена веб-сторінка майже не відрізнятиметься від свого оригіналу.

Додаткові завдання:

Розмістіть на панелі Обране ще кілька корисних посилань: на пошукові засоби Live Search (http://www.live.com/), сайти новин Українська правда (http://www.pravda.com.ua/) та Кореспондент (http://ua.korrespondent.net/), а також на українські портали UaPortal (http://www.uaportal.com/) і Ukr.net (http://www.ukr.net/). Для сайтів новин і українських порталів створіть у папці Обране окремі розділи.

doc
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 10 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г.)
Додано
26 січня 2019
Переглядів
667
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку