Сучасна економіка України. Сучасні риси національної економіки України

Про матеріал
Тема 3. Економіка України в міжнародному поділі праці Сучасна економіка України. Сучасні риси національної економіки України. СУЧАСНИЙ МАТЕРІАЛ , ЯКИЙ СТОСУЄТЬСЯ СЬОГОДЕННЯ , А САМЕ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасна економіка України. Сучасні риси національної економіки України Економіку України чекає неабияке піднесення, заробітчани повернуться на батьківщину і до країни рине потік інвестицій. Попри загальний песимістичний фон прогнозів, Михайло керується не емоціями, а цифрами.

Номер слайду 2

Експорт в Україні: як ставитися до песимістичних прогнозів відновлення української економіки?«Експорт — найвразливіша частина економіки України, — через війну Україна втратила три чверті своїх торгових шляхів, коли була позбавлена повітря та моря. Однак, при цьому падіння експорту склало всього — 39%. Для порівняння, майже на ті самі 39% експорт України виріс у 2021 році.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Цікавою також є динаміка відновлення (вдвічі з нижньої точки): тисячі малих та середніх підприємців зробили кожен на своєму місці невеличке диво, вибудувавши нові логістичні шляхи залізничними та автомобільними маршрутами по поставці своєї продукції в Європу».

Номер слайду 5

Україна втратила лише рік розвитку. До війни середня зарплата в Україні була на рівні 500 $ (і навіть доходила до 600 з урахуванням грудневих виплат премій), а ВВП — 202 млрд $. Це були рекордні цифри в історії України. Ще за місяць перед війною, підбиваючи економічні підсумки, Михайло Кухар говорив про те, що 2021 рік був дуже успішним для України. Зростання ВВП відбулося зі 150 до 202 млрд доларів. У 2022 році очікується падіння до 146 млрд доларів. «Якщо говорити про те, як це відбувалося раніше у різних країнах, то масштабні війни або бодай революції відкидали економіку країн на десятиліття назад за рівнем життя та економічного доходу. Але зараз макроекономічні цифри буквально підтверджують теорію про те, що «Бог любить Україну». Тому що як можна судити по цифрах, ми втратили лише рік розвитку

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Сучасна економіка побудована не на тому, скільки приносить виробництво, як це було раніше, а на тому, скільки ви можете продати. І якщо вцілілі 60% нашої матеріальної бази зуміють згенерувати 3/4 виторгу, то це — дуже непоганий результат».

Номер слайду 8

Перспективи відновлення України«Військовий експерт генерал Буданов дав публічні заяви та вважає, що закінчення війни та перемогу ми можемо очікувати вже у травні-червні 2023 року. Ми всі на це сподіваємося, але про всяк випадок робимо прогнози на основні песимістичних очікувань —Отже, навіть якщо війна в Україні триватиме весь наступний рік, у 2023 році все одно країну чекає відновлення. Зростання ВВП — на 10% доларів США, або на 3-5% з точки зору матеріальної бази».звідки береться цей «економічний феномен»: в структурі ВВП сучасних економік, до яких належить і Україна, виробництво послуг займає 70%+. В Україні промисловість займає менш ніж 20% ВВП, сільське господарство — менш ніж 9% ВВП.

Номер слайду 9

70% нашого заробітку займає сфера послуг. Попри релокацію IT-бізнесу, попри те, що багато «світлих голів» покинули Україну з початку війни, а зараз працюють в Європі, у нас не впав експортний виторг від IT-сектора. український експорт IT ще два роки тому перевищив експорт хліба. Тобто Україна вже не настільки являється житницею, наскільки є одним з локальних лідерів «new economy», у вигляді сучасних IT-технологій.«Звичайно, у цьому році ми очікували 20-30% зростання експорту IT, але той факт, що під час повномасштабної війни ми не втратили цей виторг — обнадійливий результат, — Так, ворог зміг розгромити доменні печі нашого героїчного символу — заводу Азовсталь, проте не лише в доменних печах у сучасному світі виробляється ВВП та експортний виторг.

Номер слайду 10

Вони заподіяли нам суттєві шкоди, але та частина економіки, яка вціліла — ці сектори оживають. Це не означає, що наступний рік буде якимось «економічним бумом», особливо, якщо війна триватиме до кінця року, але можна сказати, що ми вже пройшли найнижчу точку падіння. З початку війни зарплати, як і ВВП, впали на 25% до 375 $, але у I кварталі наступного року знову зростатимуть до понад 400 $. Тенденцію цього зростання ми вже спостерігаємо з середини літа»

Номер слайду 11

Як українська економіка буде відновлюватися після війни?ми не повернулись ні на 5-7 років назад, ні за рівнем життя, ні за рівнем виторгу. До перемоги ми прийдемо зі 150 — 170 млрд доларів ВВП, та в середньому з зарплатнею на рівні понад 400 $. І це про офіційні зарплати, а водночас ми розуміємо, що є й не офіційні, коефіцієнт яких є вищим. Крім того, за вже озвученими офіційними даними наших країн-партнерів після конференції в Лугано за участі української влади та представників Єврокомісії, керівників багатьох країн, які взяли на себе шефство по ряду областей, на відновлення України на перші три роки виділено 200 млрд $.«Як економіст, який багато років займається подібними розрахунками, можу сказати, що у кращі роки Україна отримувала прямих іноземних інвестицій максимум 3 — 4 млрд $ на рік — зазначає Михайло Кухар. — Зараз у нашу економіку увіллються набагато більші гроші. Заради цікавості ми подивилися, якого рівня економіки мали подібний досвід прямих іноземних інвестицій. Виявилося, що Китай отримував на рівні 50 — 60 млрд $ прямих інвестицій на рік, коли його ВВП перевищило один трильйон $. Для трильйонної економіки це нормально, але для ВВП на рівні 150 млрд $ — це «Дубай», це кричуще зростання, яке навіть складно прорахувати».

Номер слайду 12

З усім тим розрахунки таки показують, що поки буде відновлюватися довоєнна зарплата, в перший же рік виникне шалений дефіцит робочої сили. Тобто робоча сила стане преміальною, тому усі наші заробітчани, які раніше шукали кращої долі за кордоном, повернуться працювати в Україну. Зарплатня будівельника в країні зі старту буде починатися з 1500 євро з початком плану відновлення.«По трендах, які ми бачимо, до 2030 року, ми вдвічі збільшимо свій доларовий ВВП, він буде точно понад 300 млрд $. А середні зарплати сягатимуть 1800 євро, що перевищує рівень зарплат усіх країн східної Європи, враховуючи Польщу. Це неминучі наслідки входження лише цих 200 млрд $, а як ми знаємо, фінансова підтримка, на яку може розраховувати Україна, є більшою»

Номер слайду 13

Репарації прискорять економічне зростання. По-перше, є ще не менш ніж 300 млрд $ арештованих російських резервів тільки в «кешу» — долари та євро. По-друге, за останньою інформацією, є ще як мінімум, 300 мільярдів монетарного золота з російських резервів. Поки знайшли тільки третину цих грошей, але пошуки тривають, як пише Financial Times.«Також ми маємо 200 мільярдів від російських олігархів, пов'язаних з військовою промисловістю та владою, хоча це буде більш тривала історія», — підсумовує Кухар. Слід справедливо зазначити, що виплата репарацій може розтягнутися на роки, а формули прорахування збитків можуть бути різними. Наприклад, розрахунок збитків від руйнування заводу «Азовсталь» не має обмежуватися лише відбудовою приміщень. Розраховуватиметься також втрачений прибуток за період відсутності об'єкта на економічній карті країни.

Номер слайду 14

Іноземні інвестори та Україна: хто вкладатиме гроші в країну з божевільним сусідом?Який сенс вкладати гроші у проблемні території? Тільки вагомий прибуток. Це питання не нове для світової економіки, що має історії й інших країн, які зазнали військової агресії.«Наведемо приклад: після потужного вторгнення Туреччини, Кіпр зазнав величезних втрат. Банківська система пережила дефолт, населення зубожило. Всі були впевнені, що в цю країну більше не буде ніяких інвестиційних вливань, враховуючи ще й те, що Туреччина заявляла, що не збирається зупинятися і має амбіції щодо завоювання всього Кіпру. Не пройшло і десяти років, як ВВП Кіпру зріс утричі, доходи населення зросли у шість разів, а банківська система стала однією з провідних у Європі. Рецепт доволі простий: Кіпр перетворився на офіційну низькоподаткову юрисдикцію. Думаю, що в України також немає іншого способу компенсувати природне бажання зовнішніх інвесторів отримати підвищену прибутковість, ніж зменшення податків», 

Номер слайду 15

А також наголошує на тому, що вже зараз в Україні розробляється новий ліберальний податковий кодекс, який базується на системі 10/10/10. Де 10% — податок з громадян, 10% — корпоративний податок та 10% ПДВ. Плюс планується прибирання внеску до пенсійного фонду, який ще до війни «погано себе почував», а під час масштабного вторгнення стало остаточно ясно, що пенсійний фонд тримається тільки коштом дотацій з Держбюджету. Він банкрут і тому обтяжувати відрахування до нього з зарплат безглуздо. Експерт впевнений, що нова модель податкового кодексу зацікавить іноземних інвесторів та зробить країну ідеальною з точки зору умов розвитку бізнесу. Звісно, до цього потрібно також продовжувати боротьбу з корупцією, і в цій сфері

Номер слайду 16

Як висновок, Уряду, звичайно, потрібно здійснити цілеспрямовані зусилля для економічного злету України, але цьому дуже сприяє людський капітал, спільні кордони з Євросоюзом та зона вільної торгівлі з ним.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Зінов'єва Анна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Маничкіна Юлія
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
2076
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку