Сучасні молекулярно - генетичні методи досліджень спадковості людини

Про матеріал
Сучасні молекулярно - генетичні методи досліджень спадковості людини методи дослідження структури й мінливості генетичного апарату, з яким пов'язані процеси збереження й реалізації спадкової інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні молекулярно - генетичні методи досліджень спадковості людини. Шик Богдан Мт-11

Номер слайду 2

1)Генеалогічний метод. Цей метод дає змогу розв'язати такі теоретичні та прикладні проблеми:— чи є досліджувана ознака спадковою (за наявністю її у родичів);— тип і характер успадкування (домінантне чи рецесивне, аутосомне чи зчеплене зі статтю);— зиготність осіб родоводу (гетеро- чи гомозиготні);— частота або вірогідність фенотипічного прояву гена;— вірогідність народження дитини зі спадковою патологією. Генеалогічний метод передбачає такі етапи дослідження: збирання даних про всіх родичів обстежуваного, складання родоводу, аналіз родоводу та висновки.

Номер слайду 3

2)Близнюковий метод. Одним із перших методів вивчення генетики людини, який не втратив значення і натепер, є близнюковий. Цей метод робить обстеження близнюкових пар з метою визначення ролі спадковості та середовища у розвитку ознак. Одночасно народжених особин в одноплідних тварин (кінь, велика рогата худоба тощо) та людини називають близнятами. Вони бувають монозиготними або дизиготними.

Номер слайду 4

3)Цитогенетичний метод. Цей метод заснований на мікроскопічному вивченні хромосом. Метод дозволяє вивчати стандартний каріотип людини, а також виявляти спадкові хвороби, викликані геномними та хромосомними мутаціями. Розроблено спеціальні методи, які дозволяють фарбувати ділянки хромосом в залежності від їх будови.

Номер слайду 5

Визначення наявності певних речовин (переважно первинних продуктів генів — ферментів та патологічних метаболітів з метою діагностування спадкових хвороб). Біохімічні методи дуже трудомісткі, потребують спеціального обладнання, тому їх не можна використовувати для масових популяційних досліджень з метою раннього виявлення хворих із спадковою патологією обміну. 4)Біохімічний метод

Номер слайду 6

5)Методи молекулярної генетики та генетичної інженеріїМетоди Генна інженерія ґрунтується на молекулярній біології, яка дає можливість вносити зміни в молекулярну взаємодію основних біологічних молекул у клітині й поза нею. Біологи оволоділи методами, які дають можливість маніпулювати біологічними молекулами, досліджувати і змінювати їхню структуру.

Номер слайду 7

Це метод генетики людини, який ґрунтується на вивченні рельєфу шкіри на пальцях, долонях і підошовних поверхнях стоп. На відміну від інших частин тіла, тут є шкірні гребені -лінійні потовщення епідермісу, які утворюють складні візерунки. Візерунки вивчають на відбитках, зроблених на папері після змазування шкіри друкарською фарбою. Дерматогліфічний малюнок генетично зумовлений, носить індивідуальний характер і не міняється протягом життя. Не існує двох людей з однаковими малюнками (крім монозиготних близнят). Дерматогліфічні дослідження мають важливе значення у визначенні зиготності близнят, у діагностиці деяких спадкових хвороб, у судовій медицині, для ідентифікації особистості в криміналістиці.6)Метод дерматогліфіки

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Шик Богдан
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
3 березня 2023
Переглядів
286
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку