«Суд над ворогами здоров’я»

Про матеріал
«Підсудні»: Нікотин, Алкоголь, Наркотики. Дійові особи – учні, які виступають у ролях: судді, секретаря, прокурора, адвоката, свідків, присяжних. Оформлення судового залу: у центрі класу попереду стоїть стіл суддів, справа – стіл адвоката, зліва – стіл прокурора. За столом адвоката – лава для підсудних. Напроти суддів – лава для свідків. За окремим столом – присяжні.
Перегляд файлу

Рольова гра

«Суд над ворогами здоров’я»

 

«Підсудні»: Нікотин, Алкоголь, Наркотики.

Дійові особи – учні, які виступають у ролях: судді, секретаря, прокурора, адвоката, свідків, присяжних.

Оформлення судового залу: у центрі класу попереду стоїть стіл суддів, справа – стіл адвоката, зліва – стіл прокурора. За столом адвоката – лава для підсудних. Напроти суддів – лава для свідків. За окремим столом – присяжні.

Секретар. Встати! Суд іде!

Суддя. Прошу сідати! Слухається справа по звинуваченню нікотину, алкоголю та наркотиків у злочинних діях проти людини і людства. Надається слово прокурору.

Прокурор. У матеріалах, поданих на розгляд суду, наводяться незаперечні факти, які підтверджують: обвинувачені нікотин, алкоголь та наркотики є першопричиною багатьох хвороб, вони набагато вкорочують вік людини, спонукають до тяжких злочинів, є причиною моральної деградації, руйнують сім’ї, підривають економіку і добробут, під їх дією скоюються аварії, внаслідок яких травмуються і гинуть люди. Нищаться транспортні засоби та інші матеріальні цінності.

Ваша честь, панове присяжні! Я закликаю вас уважно й неупереджено вислухати обидві сторони: обвинувачення і захисту, допитати свідків і всіх, хто захоче висловитися, і на основі почутого винести справедливий вирок. (Сідає)

Суддя. Ввести підсудних!

(«Підсудні» займають лаву справа за адвокатом)

Суддя. Підсудні Нікотин, Алкоголь, Наркотики! Чи визнаєте ви себе винними у злочинних діях проти людини, ворогам и її здоров’я та причиною названих нещасть?

Підсудний. Ні, ваша честь. Ворогом здоров’я людини та причиною її нещасть є сама людина, яка використовує нас, не враховуючи наших властивостей.

Прокурор. Ваша честь! Прошу вислухати свідків обвинувачення.

Суддя. Викликається для свідчень громадянин А. Чи готові ви говорити правду і тільки правду?

Свідок А. Так, ваша честь.

Суддя. Проти кого з підсудних ви маєте свідчення?

Свідок А. Проти Нікотину!

Суддя. Що ви можете сказати про підсудного?

Свідок А. У наш час куріння перетворилося в масову «епідемію», яка приносить велику шкоду здоров’ю населення. За даними досліджень визначних медичних інституцій світу, курці живуть у середньому на 6-10 років менше, ніж некурці. Встановлено цілий ряд тяжких захворювань, смертність від яких безпосередньо пов’язана з курінням. До них належать, перш за все. Ракові захворювання органів дихання. Травлення. Печінки та інших органів. У курців у 13 разів частіші випадки стенокардії. У 12 разів – інфаркту міокарда. У 10 разів – виразка шлунка.

Куріння згубно впливає на потомство. У матерів. Які курять, частіше народжуються недоношені, мертві діти або з різними каліцтвами, з пороком серця. Діти таких матерів нерідко відзначаються сповільненим розумовим і фізичним розвитком.

Адвокат. Ваша честь, дозвольте задати запитання свідку.

Суддя. Дозволяю.

Адвокат. Назвіть, будь ласка. джерело названих вами фактів.

Свідок А. Джерело – життя. Прочитав я це у книзі Комарова і Радбиля «Всё ли мы знаем о курении?»

Адвокат. Чи відомо вам, які великі доходи економіці приносить виробництво і продаж т тютюнових виробів?

Свідок А. Економічні розрахунки, проведені у багатьох країнах, свідчать, що втрати, пов’язані з курінням, у 4 рази перевищують доходи, отримані від тютюнової промисловості.

Суддя. Чи є ще питання до свідка?

Адвокат. Ні, ваша честь. (Свідок А сідає)

Суддя. Викликається свідок Б. (Свідок встає) Чи усвідомлюєте ви обов’язок говорити суду тільки правду?

Свідок Б. Так, ваша честь.

Суддя. Проти кого з підсудних ви свідчите?

Свідок Б. Проти Алкогольних напоїв.

Суддя. Які факти їх злочинної дії ви можете навести?

Свідок Б. Вживання алкоголю веде за собою гостру алкогольну інтоксикацію, яка називається у народі сп’янінням. Вражаючи центральну нервову систему, алкоголь порушує функції організму: послаблюється зір і слух, затьмарюється мислення і мовлення, притуплюється загальна чутливість і здатність реагувати, хода стає невпевненою і хисткою. Саме сп’янілі є суб’єктами і жертвами дорожньо-транспортних аварій. У стані сп’яніння людина може швидко переходити від веселого настрою до приступів люті, вона дезорієнтована у часі і просторі. Такі психічні порушення нерідко супроводжуються агресивною поведінкою, що призводить до призводить до сварок, бійки, наслідками яких є каліцтва і навіть смерть. Небезпека алкоголю в тому, що часте вживання його викликає потяг до випивання, або алкогольну залежність, з якою дуже важко боротися. Алкоголік – людина, яка не може протистояти цій залежності. Алкоголь спричиняє величезні матеріальні збитки, завдає фізичних і моральних травм своїй сім’ї.

Отже, алкоголізм – велике соціальне зло, джерелом якого є алкогольні напої.

Адвокат. Ваша честь, дозвольте репліку.

Суддя. Дозволяю.

Адвокат. Дякую. Дозволю собі зауважити, що свідок говорив про наслідки зловживання алкогольними напоями. Але ж ними можна і не зловживати…

Свідок Б. Якби алкогольні напої не були шкідливими, не були засобом одурманювання, то й не було б такої проблеми, як алкоголізм з його згубними наслідками.

Суддя. Сідайте. (Викликається свідок В.)

Свідок В. (встає). Чи усвідомлюєте ви відповідальність за все, що буде вами сказано перед судом?

Свідок В. Так, ваша честь.

Суддя. Проти кого із підсудних ви хочете свідчити?

Свідок В. Проти всіх підсудних. Адже і тютюн, і алкоголь належать до наркотичних речовин. Саме слово «наркотик» означає приголомшуючий, тобто такий, що діє на нервову систему, збуджуючи або пригнічуючи її. У вужчому розумінні слова наркотики – це речовини рослинного походження: опіум, кокаїн, морфін, героїн. Їх я звинувачую в особливій підступності. Це справді вороги людини. Дію наркотиків описує класична тріада: ейфорія, толерантність, абстиненція.

Ейфорія – стан невиправданого об’єктивними умовами піднесеного настрою (відчуття радості, безтурботності). Але цей стан триває недовго.

Другий стан – толерантність – буквально означає терпимість, у даному випадку – витривалість, формується в результаті звикання організму до наркотиків.

Третій стан – абстиненція – характеризується гострою потребою постійного вживання наркотиків. Це стан нестерпних болів, невимовних мук, для припинення яких людина готова на все.

Припинити ці муки може тільки наступна доза наркотику, причому більша від попередньої.

По-перше, наркотики – річ дуже дорога. Де взяти гроші? Не дивно, що серед наркозалежних часто зустрічаються злочинці.

По-друге, кожна наступна доза, введена в організм, - це наближення до повної руїни його, це ще один крок до неминучої смерті. Якби все починалося з абстиненції – не було б жодного наркомана. Тому я стверджую, що наркотики – вороги людини і заслуговують не лише осуду і заборони, а й знищення. (Сідає).

Адвокат. Ваша честь, прошу викликати свідків захисту.

Суддя. Викликається свідок Г. (Встає) Чи відомо перекручені свідчення?

Свідок Г. Так, ваша честь. Те, що я скажу, відповідає моїм переконанням і не суперечить правді. Я хочу розказати про прадіда, який не хворів і дожив до глибокої старості, хоча все життя курив, крім постів. Не цурався він і чарки, випивав у великі свята, у гостях або коли приймав гостей у себе. Знав міру, і ніхто ніколи не бачив його п’яним. Дякую (Сідає.)

Суддя. Викликається свідок Д. (Свідок встає.) Чи готові ви говорити тільки правду?

Свідок Д. Так, ваша честь. Усе, що я скажу, - правда. Усім відомо, що алкогольні напої вживалися з давніх-давен. Традиційним є вживання їх на весіллях, іменинах, хрестинах та інших родинних святах. Вони сприяють піднесенню настрою, до певної міри зближують людей і у невеликих дозах не шкодять здоров’ю. У мене все. (Сідає.)

Суддя. Викликається свідок Ж. (Встає.) Чи відома вам відповідальність за давання неправдивих свідчень?

Свідок Ж. Так, ваша честь.

Суддя. Що вам відомо у справі підсудних?

Свідок Ж. Я хочу засвідчити, що етиловий спирт, складник усіх міцних напоїв, - цінний продукт, який використовуються в медицині, без нього не обходиться фармацевтична промисловість, яка стоїть на сторожі здоров’я людини. Спирт – це засіб дезінфекції при ін’єкціях та операціях, складова частина багатьох лікарських препаратів. Так само і наркотичні речовини здавна використовуються як знеболюючи засоби. У наш час, на жаль, є ще невиліковні хвороби. І тільки введення в організм «приреченої» людини наркотику рятує її від тяжких страждань в останні дні, а може, й місяці життя. Або, уявіть собі довготривалу тяжку операцію без наркозу. Чи могла б людина витримати ці муки?

То що в цих випадках наркотик – ворог людини чи, може, помічник? (Сідає.)

Суддя. Чи є ще бажаючі виступити зі сторони захисту?

Адвокат. Шановні судді, панове присяжні, усі присутні в цьому залі! Може, мій виступ видається декому незвичайним як для захисника підсудних. Незвичайність полягає в тому, що я не заперечуватиму властивості наркотиків. Нікотину, алкоголю, про які говорили свідки звинувачення. Справді, вживання їх негативно впливає на здоров’я людини, є причиною багатьох бід. Небезпечні вони найбільше для юнацтва! І, здається, логічно було б просто заборонити їх виробництво – і проблема розв’язана. Та чи зніме проблему заборона? В історії різних держав уже були випадки запровадження «сухого закону», але бажаних наслідків це не дало. До речі, всі добре знають, що будь-яким лікарством можна отруїтися, якщо вживати велику дозу. А згадайте, скільки всього отруйного виробляє наша промисловість – від гербіцидів і до ядерної енергетики. Чи можемо ми все це заборонити, чи обійдемось без цього? То ж навіть після Чорнобильської трагедії, наслідком якої було отруєння не лише людей, а й усього живого, самої землі, - не заборонили виробництва ядерної енергії, а навпаки: добували нові реактори на Рівненській та Хмельницькій АЕС. Отже, не про заборону потрібно говорити, а про поінформованість та культуру населення.

Хочу звернути увагу високого суду на одну важливу деталь у виступі свідка. Він згадав прадіда, який не хворів, хоча все життя курив і не цурався чарки. Я чомусь упевнений, що отой прадід, як всі мудрі діди й прадіди, ніколи не чаркувався з неповнолітніми. Часто малограмотні або й зовсім неписьменні, вони виховували своїх дітей у кращих народних традиціях. Їхні діти знали, що можна, а до чого треба дорости. Вони добре розуміли, наскільки вразливий до дій тютюну, алкоголю дитячий та юнацький організм, який росте, розвивається, зміцнюється.

Сьогодні чомусь навіть державні керманичі, схоже, цього не розуміють, або ж вони зовсім байдужі до свого народу. Чим можна пояснити представлення багато численних реклам алкогольних напоїв і майже повну відсутність інформації про їх шкідливість навіть у державних засобах масової інформації? Де ті телепередачі, ті фільми, які б заставили підлітка задуматись над загрозою алкоголізму чи наркоманії?

Нікотин, алкоголь, наркотик – це речовини, які, як доведено, приносять і користь, і шкоду. А для чого Бог дав людині, своєму найвищому, найдосконалішому творінню, розум і волю? Для того, щоб розрізняти добро і зло і протистояти злу, яку б личину воно не приймало, не піддатися спокусі. Ми повинні завше пам’ятати, що за порушення законів рано чи пізно настає суд і кара. Тож звертаючись до молодих, я хочу нагадати: перше ніж піднести до рота цигарку, чарку чи дозволити собі наркотик, запитайте у свого розуму, чи потрібне йому затуманення, чи варто ризикувати здоров’ям заради короткочасного кайфу. Якщо у вас є сила волі, якщо маєте людську гідність, то відстоюйте і, як казав наш великий пророк Т.Шевченко, «образ Божий багном не скверніть!» (Сідає)

Суддя. Прошу присяжних, порадившись, оголосити свій вердикт!

Присяжний. Уважно і неупереджено вислухавши виступи з обох сторін, зваживши на факти й аргументи, які були наведені, узгодивши між собою думки та позиції, присяжні уповноважили мене сказати: володіючи властивостями, здатними заподіяти шкоду здоров’ю людини, нікотин, алкоголь, наркотики все ж не є суб’єктами, а лише засобами скоєння зла, яке чинить людина. Вживати їх чи не вживати – це залежить від людини, від її мудрості, від її сили волі, від її моральності.

Суддя. Перед оголошенням вироку прошу всіх встати!

Суддя. Іменем Української держави…

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Пилявка Оксана
Додано
16 березня 2020
Переглядів
472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку