СВІТ ЦІКАВИХ ПРОФЕСІЙ (Позакласний захід для учнів 5-6 класів)

Про матеріал
Мета заходу:  ознайомити учнів з деякими професіями;  розвивати цілеспрямованість, працелюбність, наполегливість, навички з метою орієнтації на свідомий вибір майбутньої професії;  сформувати нові життєві компетентності;  виховувати повагу до людей різних професій, до їхньої праці.
Перегляд файлу

СВІТ ЦІКАВИХ ПРОФЕСІЙ

 

(Позакласний захід для учнів 5-6 класів)

 

Звучить весела музика, святково прикрашена зала (повітряні кульки, плакати з прислів’ями про знання: «Вік живи – вік вчись», «Грамоти вчиться — завжди пригодиться», «Книга вчить, як на світі жить», «Навчай інших — і сам навчишся»); стінні газети, присвячені різним професіям; мультимедійна установка.

 

На свято запрошуються учні.5-6 класів, батьки, вчителі, працівники навчального закладу: бібліотекар, лікар або медична сестра, повар.

 

Мета заходу:

  • ознайомити учнів з деякими професіями;
  • розвивати цілеспрямованість, працелюбність, наполегливість, навички з метою орієнтації на свідомий вибір майбутньої професії;
  • сформувати нові життєві компетентності;
  • виховувати повагу до людей різних професій, до їхньої праці.

 

Хід заходу

 

Вступне слово вчителя трудового навчання

 У всі часи, у всіх народів завжди в пошані була Праця і люди, розумні та працьовиті. Сьогоднішнє свято – подорож у світ професій. На наше свято ми запросили гостей. Це люди – фахівці своєї справи. Вони опанували всі таємниці своїх професій та щиро віддають свої знання та вміння іншим. Просимо шановних гостей зайняти почесні місця у першому ряду та привітаємо їх оплесками.

1-й ведучий

Крокуючи шкільними сходинками, ми з кожним роком наближаємось до дорослого життя. І все частіше виникає думка, яку професію обрати у майбутньому? Ми всі мріємо у дорослому житті оволодіти такою професією, яка принесе користь людям, які нас оточують, а нам – добробут та задоволення.

Учитель

Між іншим, а яку професію збираєтесь обрати ви? Нумо, називайте ці професії.

(Діти по черзі називають професії)

2-й ведучий

Молодці! Ви знаєте чимало різних професій. І кожну з них можна назвати і важливою, і головною. Але є у світі одна професія – найголовніша з усіх! – у свій час всі опановують її таємниці. А що це за така хитромудра професія, ви зараз дізнаєтесь з віршів, які прочитають учні 6-А класу.

1-й учень  

Спитай у тата і у мами:

яка професія у них?

Професій в світі є чимало,

сповна їх вистачить на всіх.

2-й учень

 Та є одна поміж професій,

якої вчаться всі в житті,

яка для кожного – найперша,

якої зараз вчишся ти.

3-й учень

 Учитель, лікар, науковець,

банкір, письменник і шахтар –

всі називають головною

одну професію: (всі разом) школяр!

4-й учень

Бо всім відомо, що без школи,

Без знань, що маєш там набуть,

Не станеш у житті ніколи

Тим, ким з дитинства мрієш буть!

Учитель

 Тепер ви знаєте, якою є головна професія – це школяр! Адже, свого часу, цією важливою професією оволоділи і ваші батьки, і дідусі з бабусями, ваші старші брати і сестри та всі дорослі. І я, свого часу, як ви зараз, опановувала таємниці цієї професії.

1-й учень

 Ох і нелегка ця професія! Але завжди поруч знаходяться добрі чарівники, які допомагають долати всі перешкоди на шляху навчання. Подивіться на екран і ви впізнаєте їх.

(Демонструються фрагменти різних уроків)

Ну що, здогадалися хто ці чарівники? Звичайно, це наші розумні, мудрі, справедливі та добрі вчителі. Запрошуємо до розмови з нами шановну Надію Іванівну, вчителя світової літератури, яка сьогодні навчає вас, а свого часу допомагала декому з ваших батьків добре навчатися в школі.

(Виступ – бесіда вчителя)

2-й учень

Тепер, друзі, я хочу запитати у вас, на вашу думку, без чого не можна оволодіти знаннями? А щоб допомогти і підказати вам, відгадайте кілька загадок. Слухайте уважно!

  • Кожний скільки хоче бере, а все лишається.
  • Бачить – не бачить, чути – не чує, а всіх навчає, мовчки мудрує.
  • Язика не має, а науки навчає.
  • Лежить і мовчить, а сто чоловік навчить.

(Діти відгадують загадки)

(На екрані демонструються кадри, відзняті у шкільній бібліотеці)

2-й учень

 Молодці! Всі загадки відгадали правильно! Це книга. А допомагає нам не заблукати в книжкову світі людина за професією бібліотекар. Всі ви добре знаєте і шануєте господиню шкільної книжкової скарбниці Аллу Петрівну. Просимо до слова, Алло Петрівно!

(Виступ бібліотекаря Алли Петрівни)

Вчитель

 Ви чудово розумієте, що нині головна ваша професія школяр, а головна ваша мета – оволодіння знаннями, бо їх, як мудро каже народ «на базарі не купиш і на вагах не зважиш».що правда, поки комп’ютеризація у наших школах дійде до кожного класу, вам, бідолахам, доводиться тягати досить немалі вантажі у своїх рюкзаках та портфелях.

 А скажіть, будь ласка, що потрібно кожній людині для підтримання її фізичних сил? Ну звичайно, смачний обід! Саме цим – приготуванням смачних обідів – і займається наш головний повар  Галина Миколаївна, яку люблять і шанують у нашій школі всі, і діти, і дорослі.

(Демонструється відео репортаж зі шкільної їдальні)

 Галина Миколаївна, будь ласка, розкажіть про свою професію.

(Виступ повара Галини Миколаївни)

1-й учень

 Щоб гарно вчитися, оволодівати всіма примудрощами шкільної професії, треба мати не аби яке здоров’я. І тут на допомогу поспішає медична сестра нашого навчального закладу Ольга Пилипівна. Завдяки її увазі, порадам, професіоналізму, зміцнюється наше здоров’я. Будь ласка, Ольго Пилипівно, поділіться думками про Вашу професію.

(Виступ медсестри Ольги Пилипівни на фоні кадрів про її роботу )

Вчитель

 На світі існує безліч професій. Сьогодні ми поспілкувалися з представниками лише 4-х з них. Але без праці цих людей важко уявити собі життя людини. І ваше шкільне життя та нелегку працю школяра. А ще допомагає долати перешкоди на шкільних стежках щира  дружба.

1-й учень

 Послухайте, будь ласка, вірш про різновид математики – математику дружби, таку просту, але життєво необхідну.

1-й: Якщо дві руки до лопати додати,

2-й: А потім додати бажання завзяте,

3-й: А потім відняти від них неохоту,

4-й: Помножити все на веселу роботу,

1-й: Зібрати   дітей і дорослих усіх

2-й: І порівну все поділити на всіх,

3-й: То будемо мати

4-й: Такий результат:

Всі разом: Зелений, співучий, заквітчаний сад!

Вчитель

 Отже, друзі, бажаємо вам усім рости здоровими та розумними, та виростити собі щедрий і заквітчаний Сад Знань! І нехай вам щастить у вашій професії – професії школяра! До нових зустрічей у Світі цікавих професій!

 

 

Література

  1. Смійся та грай – світ пізнавай. Сценарії шкільних свят. – Київ: «Початкова школа», 2000. – 128 с.
doc
Додано
31 липня 2019
Переглядів
1778
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку