Світова спадщина ЮНЕСКО, 7-8 клас

Про матеріал

В даній роботі зібрані матеріали спадщини ЮНЕСКО, які можуть бути використані на уроках географії у 7-8 класах. Також даний матеріал може бути використаний при підготовці учнів до участі в олімпіадах, конкурсах, тощо.

Перегляд файлу

Світова спадщина ЮНЕСКО

 

У 1972р. Генеральній конференції ЮНЕСКО в м.Парижі (Франція) була підписана Конвенція про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини.

Нині до списку Світової спадщини ЮНЕСКО внесено 981 об’єкт у 157 державах світу. Статус об’єкта Світової спадщини гарантує його збереження, підвищує його престиж, сприяє популяризації та розвитку екологічного туризму.

Африка

Має 116 природних і  культурних об’єктів (9% території). Лідерами є країни: Ефіопія, Марокко, Туніс, Єгипет, Алжир, Танзанія та Південна Африка. Найбільше їх знаходиться в Пд. і Сх. Африці в зоні саван і рідколісся.                  Найвідоміші  об’єкти:

1.Національний природний парк у зоні саван  Серенгеті (Танзанія) – антилопи, зебри, буйволи, носороги, жирафи, бегемоти, слони, леви, гепарди, леопарди.

2.У 1959р. із Серенгеті виокремився Національний парк Нгоронгоро, розташований у згаслому вулкані.

3 Національний природний парк. - Парк Крюгер на річці Лімпопо, тут у недоторканій природі живе 137 ссавців: леви, носороги, зебри, леопарди, бегемоти, жирафи.

4.Національни парк Кіліманджаро (Танзанія).

5. Національний парк Рувензорі-Маунтінс (Уганда): людиноподібні мавпи горили та шимпанзе.

6.Водоспад Вікторія – на річці Замбезі, висотою 120м. У 2013р. влада Зімбабве повернула його історичну назву «Мосі-оа-Тунья» , що в перекладі означає «Дим, що гримить».

7.Національний парк «Озеро Ньяса»: унікальна екосистема тропічних риб.

 

Південна Америка

1.Національний парк Галапагоські острова (Еквадор) – 13 великих і безліч малих вулканічних островів у Тихому океані на відстані 1000км. на захід від материка. Тут водяться галапагоські слонові черепахи (вагою 300кг., які живуть 300-400 років; ящірки ігуани, птахи, риби.

2. Національний парк Ігуасу – ціла система водоспадів із 275 дворівневих каскадів на кордоні Бразилії та Аргентини.

3. Національний парк Лос-Гласьярес – парк розташований у Патагонських Андах. 30% території займає унікальний за своїми особливостями льодовиковий масив, що є третім у світі (після антарктичного та гренландського). На території парку розташовані найбільші озера Аргентини Аргентино та Вьєдма.

4.Національний парк Канайма – Венесуела, основа парку – тепуї (важкодоступні столові гори). Це залишки докембрійського піщаного плато давньої Гондвани. Зі схилів Ауянтепуї зривається водоспад Анхель. Органічний світ тезуй унікальний внаслідок територіальної ізоляції.

5. Національний парк імені О.Гумбольдта –парк на сході острова Куба, вирізняється перепадом висот, ландшафтним різноманіттям і кількістю ендеміків. У парку є зразки усіх видів екосистем Карибського моря.

6.Геогліфи Наска – група зображень, як нараховує понад 30 гігантських малюнків, 700 геометричних фігур та 13 тис. ліній на плато Наска на півдні Перу. Дійсну форму зображень видно тільки з висоти пташиного польоту.Усі лінії – борозни на грунті завширшки до 134 см, завглибшки до 50 см.

7.Місто Кіто – столиця Еквадору, його вважають найкрасивішим містом материка. Розташоване в між гірській котловині Анд, на південному сході вулкана Пічінча на висоті 2818м. Його почали будувати індіанці племені кіту наприкінці Iтис.н.е. Засвою історію він був у володінні інків, іспанців, що відбилося на його архітектурі.

8.Національнмй парк Ноель-Кемпфф-Меркадо – найбільший парк у басейні Амазонки. Парк розташований на території Болівії переважно на плато Капару. Парку більше 1 млрд.років. Тут мешкають понад 4тис.видів рослин, безліч тварин.

9.Заповідник Пантанал – частина заболоченої території в межах тектонічної западини в Бразилії та басейні річки Парагвай. Це одна  з найбільших заболочених місцевостей на планеті. У заповіднику охороняють унікальні водно-болотні екосистеми.   

 

Австралія

До Списку природної спадщини ЮНЕСКО включено 11 об’єктів:

1.Морський Національний парк Великий Барєрний риф – найбільша споруда у світі, створена живими організмами.

2.Природний об’єкт «Дика природа Тасманії» - займає 20% острова Тасманія й складається з 9 національних парків, в яких збереглися останні на планеті дощові ліси помірного поясу. У карстових печерах Тасманії знайшли сліди перебування первісної людини, яка жила тут понад 20 тис.р.т.

3. «Дощові ліси східного узбережжя Австралії» - цей природний об’єкт складається з 50 окремих заповідників, які тягнуться на 500км. уздовж Великого Вододільного хребта.

4.Національний парк Улуру-Ката Тьюта – унікальні  об’єкти парку: дві скелі червоного кольору Улуру й Ката Тьюта. Вони є частиною кристалічного фундаменту давньої платформи. Червоне забарвлення скелям надає мінерал гематит, який складається з окисленого заліза.

 

Північна Америка

Майже 100 природних і культурних об’єктів включено до ЮНЕСКО. Лідерами за їх кількістю є Мексика (34 об’єкти) і США (21об’єкт).

1.Йєллоустонський національний парк створений у Скелястих горах США. Парк знаходиться на висоті 2300м., на його території є мальовничі ландшафти, каньйони, печери, вулканічні озера, гарячі джерела, грязьові вулкани та гейзери (висотою 50 – 90м). У хвойних лісах – чорні ведмеді, ведмеді гризлі, пуми.

2.Великий Каньйон річки Колорадо – глибока ущелина довжиною 350км. шириною 6-28км. глибиною 1800м.

3.Долина смерті – національний парк, розташований у міжгірній западині в пустелі Мохаве  (-86м. – це найглибша безводна западина на Землі) температура повітря +56,7 градуса.

4.Національний парк Мамонтова печера розташована у передгірях Аппалач, тут під охороною держави перебуває найдовша у світі карстова печера у вапнякових пластах (довжина дослідженої частини  600км, завглибшки до 115м)

5.Національний парк Вуд-Баффало – розташований на Пн.-Зах. Канади, у дельті річки Атабаска. В хвойних і мішаних лісах збереглося найбільше у світі поголів’я бізонів (62тис.), є чорні ведмеді, олені, лосі, бобри. Парк – єдине місце гніздування білих американських журавлів. Частина парку – найбільша у світі внутрішня річкова долина, утворена річками Атабаска та Піс-Рівер.

6.Національний парк Олімпік – розташований на північному заході США. Тут унікально поєднані найрізноманітніші ландшафти на невеликій території. Західні схили гори Олімпік – найвологіше місце   США, а східні – одне з найсухіших.

7.Провінційний парк динозаврів – розташований у канадській провінції Альберта. Це одна з найбільших територій, де знаходять скамянілості динозаврів та інших вимерлих тварин. Тут знайдено залишки понад 500 динозаврів.

8.Давнє місто Чічен-Ітца – політичний та культурний центр майя, розташований на півночі острова Юкатан (Мексика).Засноване, ймовірно, в VII ст. н.е. У X ст..місто було захоплене толь теками. За невідомих причин місто було покинуте. До сьогодні збереглися унікальні архітектурні пам’ятки майя-тольтеків.

9.Біосферний заповідник метелика-монарха – територія парку розташована в горах за 100км. від Мехіко. Тут зимують мільйони особин єдиного перелітного метелика. 

Євразія

660 природних і культурних об’єктів включено до ЮНЕСКО. З них 432 – у Європі, 225 – в Азії. Країни лідери за кількістю охоронних об’єктів: Італія (49), Китай (45), Іспанія (44), Франція й Німеччина по 38.

1.Заповідник Острів Врангеля в Північному Льодовитому океані – найбільше у світі лежбище моржів (до 100тис.), північні олені, вівцебики, численні «пташині базари».

2.Фіорди Західної Норвегії  (на Скандинавському півострові) вузькі довгі (понад 200км) і глибокі ( до 1000м!) затоки з високими стрімкими й скелястими берегами. Вони утворилися внаслідок затоплення морем річкових долин і тектонічних западин, розширених давнім льодовиком.

3.Природний національний парк Біловезька Пуща ( на території Польщі та Білорусі) – в лісах водяться зубри (300 особин), олені, козулі, лосі, рисі, лісові куниці.

4.Букові ліси Карпат (Словаччина, Україна).

5.Заповідник «Асканія Нова» (Херсонська область) – ділянки незайманого степу.

6.Озеро Байкал – вода озера найпрозоріша на Землі, 75% органічного світу ендеміки: риба голом’янка, тіло якої прозоре й на третину складається з жиру; байкальська нерпа-тварина з родини справжніх тюленів.

7.Вулкани Камчатки  - 160 вулканів ідеально конічної форми, за що їх називають сопками, 28 з них діючі.

8.Дикі вологі екваторіальні ліси на островах Суматра в Індонезії – індійський слон й людиноподібна мавпа орангутанг.

Океани

1.Націоналний парк Рапа-Нуї – парк утворений на острові Пасха (місцева назва Рапа-Нуї). Це найвіддаленіший населений острів світу. Головною його особливістю є кам’яні статуї маої з вулканічних порід. Місцеве населення полінезійського походження створило ці унікальні скульптури протягом X-XVI ст. Остаточно їхнє призначення не встановлено.

2.Природний район пітон – вулканічна зона на острові Сент-Люсія. Біля міста Суфрієр знаходяться два конуси згаслих вулканів, з’єднаних гребенем.

Україна

 Понад 500 пам’яток було включено до списку світової спадщини людства Серед них :

1.Софіївський Собор (м.Київ)

2.Києво-Печерська  лавра (м.Київ)

3.Ансамбль історичного центру Львова (м.Львів)

4.Буковінські праліси Карпат (Закарпатська область) 0 є взірцем недоторканих природних комплексів помірних лісів

5.Геодезична дуга Струве – сітка із 265 пунктів, які являють собою камяні куби з довжиною ребра 2 м, довжиною більше 2820км. Створювалась з метою визначення параметрів Землі, її форми і розмірів.  Назва по імені її засновника – російського астронома Фрідріха Георга Вільгельма Струве. Дуга проходить через 10 країн від Норвегії, Швеція, Фінляндія, Росія (острів Гогланд), Естонія, Латвія, Литва, Білорусь, Молдова (село Рудь) до України (село Некрасівка, Одеської області)

6.Резиденція Буковинських митрополитів (Чернівці)

7.Церква Спаса на Берестові (м.Київ)

8.Дерев’яні церкви Карпатського регіону – 16 українських церков, 8 з яких розташовані в Польщі і 8 в Україні (Львівська, Івано-Франківська та Закарпатська області). Вони побудовані в XVIXIX ст.мають свій неповторний етнічний стиль – гуцульський, бойківський, лемківськмй.

9.Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора - це місто-держава (Севастополь), засноване у Vст.до н.е.до нашого часу збереглися архітектурні залишки.

 

У 2015р український уряд запропонував внести до переліку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО такі обєкти:

 

1.Борисоглібівський собор (м.Чернігів)

2.Спасо-Преображенський собор (и.Чернігів)

3.Могила Т.Г.Шевченко та державний історичний та природний музей-заповідник (Черкаська область, м.Канів)

4.Національний степовій біосферний заповідник «Асканія-Нова» (Херсонська область, смт.Асканія-Ноів)

5.Культурний ландшафт каньйону у Камянці-Подільському (Хмельницька область, м. Камянць-Подільськомий)

6.Дендрологічний парк «Софіївка» (Черкаська область, м.Умань)

7.Бахчисарайський палай кримських ханів (АР Крим, м.Бахчисарай)

8.Камяна Могила (Запорізька область, Млітопольський район)

9.Миколаївська астрономічна обсерваторія  (м.Миколаїв)

10.Комплекс памяток Судацької фортеції (АРК м.Судак)

11.Астрономічна обсерваторія Київського національного університету (м.Київ)

12. Астрономічна обсерваторія Одеського національного університету (м.Одеса)

13.Кримська астрономічна обсерваторія (АР Крим, Бахчисарайський район,смт.Научний

14.Історичний центр і порт Одеси (м.Одеса)

15.Кирилівська церква (м.Київ)

16.Андріївська церква (м.Київ)

17.Природний заповідник «Горгани» (Івано-Франківська область, Надвірнянський район)

18.Природний заповідник «Рохточчя» (Львівська область, Яворівський район)

19.Національний природний парк «Подільські Товтри» , об’єкт Сатанівська дача  (Хмельницька область, Городоцький район)

20.Національний парк «Синевир» (Закарпатська область, Міжгірський район)

21.Національний природний парк «Зачарований край» (Закарпатська область, Іршавський район)

22. Пости та укріплення торгових шляхів генуезців від Середземного та Чорного морів (АР Крим)

23.Мангуп-Кале (АР Крим, Бахчисарайський район)

23.Ескі-Кермен (АР Крим, Бахчисарайський район)

24.Бахчисарайський палац кримських ханів (АР Крим, м.Бахчисарай)

25. Чуфут-Кале (АР Крим, Бахчисарайський район)

doc
Додано
31 березня 2018
Переглядів
8555
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку