Свято.День Святого Миколая – 19 грудня.

Про матеріал

День Святого Миколая – 19 грудня.

Мета: ознайомлювати учнів із традиціями українського народу; виховувати в дітей доброчесність, милосердя, поважне ставлення до ближнього, використовуючи у процесі виховання молоді елементи української етнопедагогіки.

Обладнання: ікона святого Миколая в рушнику в центрі , а під нею ваза з квітами , дитячі малюнки до свята, випуски стіннівок до 19 грудня;з правої сторони сцени обладнаний куточок кімнати, з лівої – вулиці; презентація « День Святого Миколая»

Перегляд файлу

День Святого Миколая – 19 грудня.

Мета: ознайомлювати учнів  із традиціями українського народу; виховувати в дітей доброчесність, милосердя, поважне ставлення до ближнього, використовуючи у процесі виховання молоді елементи української етнопедагогіки.

Обладнання: ікона святого Миколая в рушнику в центрі  , а під нею ваза з квітами , дитячі малюнки до свята, випуски стіннівок до 19 грудня;з правої сторони сцени обладнаний куточок кімнати, з лівої – вулиці; презентація       « День Святого Миколая»

Дійові особи:

Учитель

Святий  Миколай

1 -й Ангел 

2-й Ангел

1-й Учень

2-й  Учень 

3-й  Учень

Хлопчик

Дівчинка

Л е с и к

Мама Лесика

Хлопчик,  який робить добрі вчинки   

ХІД ЗАХОДУ

Звучить музика « Вітаю зі святом Св. Миколая» - слайд№1

 

Учитель.

Любі діти! Слухайте , будь ласка!

Про чудове свято зараз буде казка.

Про чудове свято знаєм я і ти,

Іменинник свята – Миколай святий!

Звучить спокійна музика.

Вчитель. А що ви про нього знаєте?

Ось послухайте і подивіться… Виходять Ангели.

1-й Ангел. Коли зимонька надходить,

Земля примерзає,

До діточок йде у гості Свято Миколая. – слайд №2

ЯК чекають!

Листи пишуть,

Дають обіцянки, 

 А в переддень свята чемні

 Вже з самого ранку

Образочок Миколая

Всі собі виймають

Й на колінця перед Отцем

 Покірно клякають.

_- Святий Отче Миколаю,

Ласкою багатий,

Не обійди нас, благаєм,

Зайди в нашу хату.

Ми чекаємо гостинців,

Дарунків чудесних,

 при тім просити будем

 Ще й дарів небесних.

Дай здоров'я нам кріпкого,

Розуму та волі,

Дай нам миру і спокою,

Ще й доброї волі!

 

Слайд №3

Учень1.   Святи́й Микола́й або Мико́ла (270 /286/ 6 грудня 326 /345, 351/) єпископ Міри (Лікія, сучасне Демре, Анталія, Туреччина), християнський святий, відомий як Миколай Чудотворець.

Микола — другий після Бога заступник, покровитель - господарства, господар земних вод, заступник від бід, нещастя. За переказами, Миколай виріс у заможній християнській родині. Але своє багатство він роздав стражденним. Після смерті його визнано Святим.

Слайд №4 - Саркофаг у Мирі, в якому, за переказами, було поховано Св. Миколая

2-й Ангел  слайд №5

Поміж кудлатими хмарами

Сидить Святий Миколай

На троні золотому,

На дітей споглядає,

Ще й пальцем показує

На заячі вуха,

I на ведмежі барлоги,

І на сорочі хатинки

На березах білих. 

Там ще й досі

Дуже стара сорока

Варить своїм сороченятам

Кашу та борщик

В червоному горщику

Учень 2  слайд №6  За народними повір'ями, Святий Миколай є обо­ронцем від стихійного лиха, опікуном морських походів, Однак самотужки робити добрі справи він не встигає. Йому повсякчас допомагають добрі ангели. Існує багато рукописних книжок, у яких люди свідчать про дива в їхньому житті (із зазначенням імен, місця проживання та точних дат), що сталися після звернення до Святого Миколая: зцілення після виснажливої хвороби: глухоти, сліпоти, паралічу серцевих недуг, печалі, немочі тощо. В Україні Святитель завжди вважався покровителем і заступником усіх дітей. У цей святковий день діти чекають на нього з нетерпінням.

 

Вчитель: Давайте згадаєм пісню про Миколая. Заспівають  нам учні 3 класу.

Гурт дітей (співає «Ой хто. хто Миколая любить...»):

Ой, хто, хто Миколая любить,

Ой, хто, хто Миколаю служить,

Тому Святий Миколай

На всяк час помагай,

Миколає!

 

Учень3.  Біографічні відомості

Доказів про життя Святого Миколая збереглося мало.

За переказами його батьки були багатими та глибоко віруючими християнами, котрі охрестили сина відразу після його народження, що було рідкістю на той час. Змалку Миколай був дуже релігійним та вирішив присвятити своє життя богослужінню. Достеменно відомо, що будучи вченим юнаком, Миколай переселяється до Мири, де продовжує навчання, а його вуйко-єпископ висвячує ще молодого Миколая на священика.

Оскільки Святий Миколай вважається покровителем моряків, існує версія, що він також був мореплавцем або рибалкою, але ймовірніше, що його родина мала певне відношення до рибальства. По смерті батьків сину залишається великий спадок, він вирішує роздарувати майно потребуючим і здійснює цей задум протягом тривалого часу.

Святий Миколай здобув посаду єпископа Мирійського. Для цього, згідно з тогочасними традиціями, його мали поважати та любити у тій місцевості, що звичайно було результатом доброчинності. Як і для інших єпископів того часу, популярність Миколая була запорукою його позиції та впливу.

Йому також приписують руйнування язичницьких храмів, зокрема храму Артеміди.

Учень 1.  Чудеса

Діяння Миколая стали причиною появи багатьох легенд, завдяки яким він з часом став одним з найважливіших святих.

Слайд №7  Про малого Миколая

Розповідають, що будучи іще немовлям Миколай був настільки набожним, що у дні посту (середу та п'ятницю) сосав материнське молоко лише один раз на день. А коли його уперше віднесли до купелі він встав на ноги і сам стояв.

Слайд №8  Учень2 -  Про трьох сестер

 Один збіднілий чоловік не міг забезпечити своїх трьох доньок приданим. І, оскільки, відповідно до тамтешніх звичаїв, вони не зможуть вийти заміж, батько збирався відправити їх займатись проституцією. Дізнавшись про це, Миколай, на той час ще не єпископ, вирішує скористатись батьківським спадком, щоб зарадити біді. Протягом трьох ночей він пробирався до убогої хатини та щоразу закидав крізь вікно, у кімнату де ночували сестри, шмат золота — на придане для кожної з дочок.

Миколай дізнається про задум батька викрити його і на третю ніч він вкидає золото не у вікно, а через комин будинку.

Легенді відповідає часте зображення Св. Миколая на образах з трьома яблуками або трьома золотими кулями.

Саме завдяки цій легенді засновано традицію анонімних подарунків на Миколая (6 або 19 грудня), особливо бідним та дітям.

Слайд №9  Учень3 - Про трьох убитих

«Чудо про немовля в Києві»

В давнину на Русі собливою популярністю користувалося «Чудо про немовля в Києві», що датується дослідниками часом не пізніше 1091 року.

«Чудо…» розповідає про подружжя, яке вирушило на паломництво у Вишгород до мощів Бориса і Гліба на день їх пам'яті. Поверталися вони до Києва по Дніпру в човні. В дорозі жінка задрімала і упустила у воду немовля. У відчаї батьки дитини звернулись до св. Миколая, «велику віру до нього маючи», з проханням про допомогу. Наступного ранку дитина була знайдена неушкодженою «…лежаще мокро перед образом св. Миколая» на хорах Софії Київської.

слайд №10   Учень1 - І до сьогодні Св. Миколай здійснює багато різних чудес.Саме тому багато дітей і пишуть йому свої листи побажання.

Слайд №11

Учень2.  .У народі існує леген­да, що вночі з 18 на 19 грудня Свя­тий Миколай ходить у, супроводі ангелів від хати до хати і дарує слух­няним діткам подарунки, які кладе їм під подушку, у черевик біля порога чи у глиняний полумисок, який увечері перед сном діти ставлять на підвіконня. А неслухам Святий із натяком приносить різочки, що залишає у куточку.

Уранці діти з радістю знаходять подарунки, а ті, хто прогнівив чимось батьків, знайшовши гости­нець, радіють ще й від того, що дорослі не сердяться на них за пу­стощі.

Вчитель.  Учні      прочитають вам фрагменти оповідання Віри Маркович «Що побачив Святий Миколай».

Слайд №12

Хлопчик.   Минуло таке очікуване дітками свято Миколая. Хоч рік цей видався дуже важким, та майже ніхто не залишився без даруноч­ка. Навіть бешкетники їх отримали, адже, вочевидь, вони також зроби­ли хоч один добрий вчинок за цілий рік. У день свята дітки були такі чемні, молилися, розмовляли лагід­но, не робили кривди стареньким, слухалися батьків. А далі, як минуло свято, чи вели себе так само? Зами­слився над цим старенький Отець Миколай і вирішив пересвідчитись.

Святий Миколай. Ану, гляну, як поводяться дітки, чи батьки з ними, чи все в порядку?

 Слайд №13

Дівчин к а Ой, нічого доброго він там не побачив. У кімнаті двоє хлопців гралися на підлозі, а вся кімната була закидана іграшками, одягом, іншими речами, навіть тарілки з недоїденими харчами сто­яли поміж цим. Хлопці викрикували, кидали один в одного чим попало.              

X л о п ч и к. Зазирнув Отець Миколай у друге віконце.

Св. Миколай.  Нічого кращого.

Слайд №14  Хлопчисько розвалився в кріслі, викинувши ноги на стіл, дивиться телевізор, регоче на повний голос, - а на дивані дрімає тато з газетою в руках, ніби нічого не чує...

Святий  Миколай. А далі?

Слайд №15  Дівчинка.   Дівчинка   одягнена  спить з іграшками на дивані, горить світло,  телевізор  увімкнений , а більш нікого немає.

Святий     Миколай.   Загляну і в це віконце....

Хлопчик. Бабуся сидить у ліжку, тримає в руках ліки, кличе вну­ків, аби дати води запити, але дітки у другій кімнаті теж дивляться теле­візор, і чути: « Бабусю, та зараз, тут таке цікаве! »

Дівчинка. Уже п'яте віконце, і там нелад, бо мама кричить дуже знервовано на тата, а діти тихо причаїлися за столом, налякані.

Слайд №16  С в я т и й Миколай. Ой лишенько! Що ж це діється на цій землі?.

Xлопчик.  Подумав отець Миколай  і дуже зажурився,  присівши на лавці перед будинком, ніби звичайний дідусь.

Святий Миколай присідає на лавці, понуривши голову, і тримається    за серце. Бо ці  неприємні картини його роз­хвилювали. Люди проходили повз нього і не звертали уваги. Та враз хлопець років десяти торкнувся його плеча.

Хлопчик, який робить добрі вчинки    (намагаючись допомогти дідусеві зручніше вмоститись). Дідусю, вам погано? У вас болить серце? Треба сісти зручніше. Я знаю. З моїм дідусем таке часто буває, я зараз вам винесу ліки, я тут недалеко живу

Дівчинка. Якийсь чоловік проходив повз та й каже: «Та лиши його, він, певно, п'яний, не мучся», — і пішов собі далі. Але хлопчик побіг - таки за ліками.

Xлопчик.  Коли повернувся, дідуся на лавці вже не було. Він розчаровано зітхнув, але враз заспокоївся, бо в голові майнула думка, що дідусеві стало легше і він пішов. Зрадів хлопчина, що не сталося гірше людині.

Дівчинка. Приємно було і Отцю Миколаю, бо ж є ще добрі діти на землі!

 

Хлопчик. А чоловік той, який радив хлопцеві не клопотатися з дідусем, далеко не зайшов, перед своїм під'їздом послизнувся, упав, ударившись головою, і довго не зміг підвестися. Люди проходили повз нього, але ніхто не зачіпав, бо вва­жали, що він п'яний. З бідою підвівшись, він почвалав додому, щось таки зрозумівши.

Слайд №17-19       С в я т и й  М и к о л а й. Е, ні! Якщо стрівся мені один добросердечний хлопчина, то є ще й більше. Я в  це вірю!

Учитель. Дякуємо вам за розповідь і сподіваємося, що в нас усі діти чемні.А 2 клас теж знає пісню про Св. Миколая – Продовжіть її співати.

Слайд №20   (виконує пісню про Святого Миколая):   .

Ой  хто, хто спішить в твої двори,

Того ти на землі й на морі

 Все хорониш від напасти,

Не даєш йому в гріху впасти.

Миколає!

 

Ой  хто, хто к ньому прибігає,

На поміч його призиває,

 Той все з горя вийде ціло,

Охоронить душу й тіло,

 Миколає!

Учитель. Про те, як Лесик чекав на Святого Миколая, розкажуть учні, ознайомивши нас із коротеньким оповіданням Віри Маркович «По вірі вашій дасться вам».

Лесик    Коли вже та зима буде? Чого вона так довго не починаєть­ся? Чому ще не падає сніг?

Ангел -    - Лесик щодня, як лише розплющував очі, заглядав у вікно, чи є сніг. Нема, вже й Михайла мину­ло, а всі говорили, що він, Михайло, обов'язково приїде на білому коні, та і це неправда. Як хочеться повалятися в снігу, поспускатися з гори на санках, у нього ж такі класні санки, їх сам зробив його дідусь і передав йому недавно. І ще 25 днів до Миколая, як довго чекати!

Цього разу Лесик не знав, як бути з листом до Миколая. Хлопці у класі казали, що то зовсім не Святий Миколай приносить дарунки, а мама з татом кажуть, ніби від Миколая. Юрко навіть це бачив, підглянув, а Андрій минулого року знайшов ще до Миколая подарунок, схований заздалегідь мамою у тапчані. Усе-то так, хлопцям він, певна річ, вірить, але... Як же без Миколая! Лесик часто над цим замислювався і, урешті, вирішив запитати маму і чітко поста­вив їй запитання: «Подарунки дарує Святий Миколай чи батько?»

М а ма  - .(посадивши поруч із собою Лесика). Слухай, я тобі розповім, як було зі мною і моїм братом, дядьком Миколою. Нам теж діти у школі розказали, що то не Святий Миколай приносить дарунки, а мама підкладає під подушку. І якщо добре в хаті пошукати, то знайдете подарунки. Це вже було за день до свята Миколая і ми в час, коли мама вийшла до сусідки, почали нишпорити по всій хаті. Де ми тільки не шукали, але подарунків не було. І раптом дядько Микола закричав:«Є!» і витягнув з-за пічки кульки з дарунками. Якраз на це увійшла до хати мама, а ми навіть і не злякалися, а зухвало похвалились, що і там знайшли! Мама сумно подивилась на нас і тихо промовила: «От, уже, дітки, прийшов до вас Миколай, уже другий раз не прийде». У ніч на Миколая до нас Миколай не прийшов, лише у вікні стирчали дві великі, різки. У школі всі діти хвалилися подарунками, а ми... мовчали, не мали чим похвалитись, навіть цукерок не було у наших кишенях..

Ангел.  Мама договорила і запитливо дивилася на Лесика.

Лесик (тихо). Я все зрозумів.

Мама. Дійсно зрозумів? Зрозумів, що без свята Миколая дуже було б сумно на світі?

 

Л е с и к. Мамо, я сьогодні напишу листа до Миколая і покладу його за вікно. Може забере вже сьогодні?

Мама.  Може, забере, вже ж залишилось не так багато часу.

Вчитель. А зараз ми попросимо учнів 3 класу теж заспівати пісню про Миколая

Забілів снігами гай -
Їде святий Миколай!
Коло нього на крилятах
Синьоокі янголята.

Хоч надворі зимний час,
Не забув Святий про нас,
В кожнім мешканні дитинці
Гарні він дає гостинці.

Просим ми тебе, Владико!

Втіху нам зроби велику,

Радість нам найбільшу дай:

Звесели наш рідний край!

Слайд №21

1Ангел.  Кажуть, Миколай весь день напередодні свята працює. Він випікає «зірочки » у дарунок дітям. Потрапивши до торбини Миколая, «зірочки» змінюються, стають схожими на свого майстра. Тож печиво, яке діти знаходять під подушкою вранці, звуть миколайчиками. З давніх-давен в Україні свято Миколи Чудотворця святкувати дуже весело. Завчасно готували маленькі даруночки не лише дітям, але й дорослим

Ангел 2.

Слайд №22

На свято пекли обрядові миколайчики — печиво у вигляді чоловічків, оздоблених візерунками У деяких місцевостях миколайчиками називали смачні круглі пиріжки з не скоромною начинкою.

Ангел 1. Пекли також медяники, що за формою нагадували миколайчиків, варили пиво, що також уважалося обрядовою стравою, готували страви з бобів, гороху та квасолі, запрошували музик, гостей і, звісно ж, чекали на найголовнішого гостя — Святого Миколая.

Слайд №23

 

Миколай. А ну, діточки, ходіть та про себе розкажіть.

Чи ви чемні і правдиві, чи брехливі й пустотливі?

Ось нині, власне рік минув,,

Як на землі я тут вже був,

Як дітям я дари давав

І всіх до праці закликав.

Наказував я добре вчитись,

Від зла втікать, людей любити.

( до ангела)Хто послухав моїх слів?

Ось нині і день наспів.

Я хочу знать, чи підросло

 У дітях і добро , і зло,

Скажи, мій ангеле!

1 – й ангел відкриває книгу і читає.

У моєму протоколі є запис такий -

Каже Миколай Святий.

  • Хто в цім році зробить добре діло,

Хай нас у празник чекає сміло.

Медівник ми принесли,

Смачно в нас його спекли.

Свята Варвара замісила,

А Свята Марія з припічка витягла

Та й на утіху добрим діточкам веліла віднести.

2 Ангел.  Медівник ми принесли. А де ж діти? Кому його присудити?

1 Ангел. Ось вони! Зібралися в цій залі і чекають.

Миколай. Ну то поодинці кличте їх сюди.

Хай вони розкажуть, що за рік зробили,

Яке найліпше було діло,

А ми усе розберемо,

 цукерки діткам дамо.

Виступи учнів.

  1. Миколаю Святий,

Опікуне дітей,

Ми не просімо в тебе дарунків –

Не на те, не на те, добрі – чемні були, щоб дістати від тебе пакунки.

 

  1. Не на те незлюбили пусте

 і все грішне – Господню зневагу,

А щоб Чортик – удав нашим другом не став,

 І в свою не вписав нас ватагу.

 

  1. Святий  та добрий Миколаю,

На тебе ждем вже давно,

Що даси ти нам – ми ще не знаєм,

Та просимо тебе одною

Ти нашим родичам дай сили,

Щоб виховати нас могли.

Від Бога втіхи до чекали,

Коли зростуть їх діточки.

 

  1. Усьому нашому народу

Дай добру волю й многая літ,

Щоб пісня – слава України

Полинула на цілий світ.

 

  1. Боже отче, глянь на діти,

На твої дрібненькі квіти

 світи сонцем і зірками

Над малими діточками.

Дай нам сили  охоти

До науки і роботи.

Щоб росли ми здоровенькі

 На утіху батька й ненькі.

 

 

ПРОХАННЯ ДО МИКОЛАЯ
Миколаю святий,
Миколайчику!
Не для себе прошу я,
для зайчика,
Бо про мене дбає
родинонька,
Ну а він, мабуть,
сиротинонька.

У садочок прибігав —
хвіст куценький —
Та від холоду тремтів —
був босенький.
Чоботята подаруй
ти м'якенькі,
Щоб було йому у лапки
тепленько.

Усміхнувся Миколай,
Миколайчик:
— З подарунком буде хлопчик
і зайчик,
Та благословенна
родинонька,
Де зростає чуйна
дитинонька.
Леся Вознюк http://vozniuk.com/lesia

ЛИСТ ДО СВЯТОГО МИКОЛАЯ
Святий Миколаю!
Я тебе чекаю!
Може, знати б ти хотів,
Що собі бажаю
На Різдво в дарунок?
Навантажуй клунок.
Перш за все хотіла б лялю,
Найпишнішу в світі кралю.
Потім зайчика м'якого —
Сам вже вибери якого.
Ще хотіла б я коня,
Ще також хотіла б качку,
Гуску, котика й собачку,
Та не справжніх, тільки цяцьку,
Щоб не їли забагацько.
Принеси цікаву книжку
Про кота або про мишку,
Про таких, як я, дівчаток,
І з малюнком на початок.
Ще б хотіла черевички,
Гарну блузку, дві спіднички,
На голівку — синю стрічку,
А найбільш — малу сестричку.
Щоб її я доглядала,
По годинах годувала
І у возику возила,
І ходить маленьку вчила...
Любий Отче Миколаю!
Я, звичайно, добре знаю,
Що цей список — аж задовгий,
Але ж Ти — незмірно добрий...
Принеси мені гостинців,
Скільки вміститься в торбинці:
Ані мало, ні багато —
Так, як скажуть мама й тато.
Г. Черінь

ЛИСТ ДО НЕБА
Гей, пошлемо листочок до раю:
— Не забудь нас, Святий Миколаю!
Не забудьте про нас, янголятка! —
Вас прохають і хлопці, й дівчатка.
Завжди ми були чемні та милі,
До садочка охоче ходили,
Шанували матусю і тата,
Любили сестричку і брата.
Ми складаєм долоньки маленькі
У молитві до Божої Неньки,
Тож гостей ми чекаємо з неба —
А Антипка нам зовсім не треба!
Гей, напишем листочка до раю:
— Ми чекаєм, Святий Миколаю!
Ми чекаємо вас, янголятка!
А підпишемо: Хлопці й дівчатка.
Н. Маркевич
 

Слайд №24

 

Миколай. На тім дякую вам, діти, за ваші труди.

Бачу, що не помилився, що зайшов сюди.

Хай вас Мати Пресвятая завжди боронить,

Ангел  вам допомагає, Бог благословить!

Будьте добрі, мудрі, щирі,

Живіть в радості і мирі,

Хай добро вас навіщає,

Сонцем щастя вам засяє!

З Новим роком ! Миру вам! Щастя вам!

Злагоди на вікі вічні!

 З Новим роком!

 

Учитель. Ось і завершується наша зустріч, дорогі діти! Я сподіваюся, що до кожного з вас щороку приходитиме Святий Миколай, а сьогодні подякуємо йому, що завітав до нас завдяки учням 10 класу.

 

Слайд №25- Святий Миколай з помічником і чорти навколо них. Театралізоване дійсто в Баварії, Німеччина (2007)

Слайд №26

Вітаю всіх зі святом!

Будьте добрі, мудрі, щирі,

Живіть у радості і мирі.

 Хай добро вас не минає,

 Сонце щастям хай  засяє!

Слайд №27

Звучить Музика   «Світом Миколай мандрує»

 

Література: журнал  « Мистецтво в школі»№11 листопад 2009р стр.46; бібліотека « Шкільного світу» -  « Народознавчі свята для дітей 5 – 9  років» - К., « Редакції загально педагогічних газет»,2004,с.73; Вікіпідія.

1

 

docx
Додано
3 квітня 2018
Переглядів
3465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку